-
Przepis na mleko dyniowe. Rozgrzewa i wymiata toksyny z organizmu
Dynię można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład przygotowując z niej złociste mleko dyniowe. Napój ma właściwości przeciwzapalne i rozgrzewające. A jeśli dodamy do niego odrobinę imbir i kurkumę, powstanie prawdziwy eliksir zdrowia.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeŻywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Najlepsza szarlotka z budyniem. Przepis, który zawsze wychodzi
Szarlotka z budyniem to deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Jej zrobienie nie jest też wcale tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Gwarantujemy, że ciasto smakuje bajecznie.
ProduktyPrzepisyŻywienie
Joanna Biegaj
-
Deser z kardamonem odchudza i przeciwdziała zaparciom. Poznaj przepis
Deser z dodatkiem kardamonu nie tylko pysznie smakuje, ale ma też wiele cennych właściwości odżywczych. Mogą po niego sięgać bez wyrzutów sumienia nawet osoby na diecie. Zobacz, jak przygotować tę słodką przekąskę.
OdchudzaniePrzepisyŻywienie
Paulina Cywka
-
Czy starsze osoby mogą pić kawę? Odpowiedź może zaskoczyć
Czy jest wiek, w którym należałoby ograniczać lub przestać pić kawę? Jest na to naukowa odpowiedź. Okazuje się, że mała czarna nie tylko seniorom nie zaszkodzi, ale może przynieść konkretne korzyści.
ŻywienieDiety
-
„Zielona kawa” to hit na pobudzenie i oczyszczenie. Jak przygotować kawę z pietruszki?
Rano sięgasz po kawę, aby dodać sobie powera? Zdrowym zamiennikiem, który będzie zastrzykiem energii i pobudzi metabolizm, jest napój nazywany „zieloną kawą”. Jego sekretem jest natka pietruszki.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeŻywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Owsianka z pietruszką i gruszką. Przepis na wytrawne śniadanie
Owsianka to dobry posiłek na początek dnia. Szczególnie przygotowana z pietruszką i gruszką. Polecamy przepis dla smakoszy wytrawnej owsianki. Pysznie smakuje i dodaje energii. Kiedy raz jej spróbujesz, zagości w twoim menu na stałe....
PrzepisySkładniki odżywczeProduktyŻywienie
Paulina Cywka
-
Czy można mrozić dynię na zimę? Jak to zrobić?
Z dyni można „wyczarować” naprawdę wiele pyszności. Miłośnicy tego warzywa z pewnością chcieliby cieszyć się jego smakiem jak najdłużej. Co zrobić, żeby było to możliwe? Jak przechować dynię? Tłumaczymy, czy można mrozić dynię.
ProduktyŻywienie
Joanna Biegaj
-
Jak ugotować ryż bez wody? W ten sposób będzie jeszcze smaczniejszy
Do ugotowania ryżu wcale nie musicie używać wody. Jeśli odejdziecie od tradycyjnego sposobu na jego przygotowanie – przekonacie się, że będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Podpowiadamy, jak ugotować ryż bez wody.
ŻywienieProdukty
Joanna Biegaj
-
Sos żurawinowy bez cukru - przepis. Co jeszcze zrobić ze świeżej żurawiny?
Kiedy w sklepach pojawia się świeża żurawina, warto ją wykorzystać. Można z niej zrobić sos żurawinowy oraz inne przetwory, a nawet napoje. Zobacz, do czego nadają się świeże owoce żurawiny.
ProduktyPrzepisyŻywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Kiwano – jak jeść i jak smakuje ogórek kolczasty
Kiwano to owoc nazywany również ogórkiem kiwano lub ogórkiem kolczastym, ponieważ pokryty jest niegroźnymi kolcami. Ma złocisto-żółtą skórkę, a jego zielony miąższ przypomina wnętrze ogórka. Zobacz, jak jeść i jak smakuje kiwano.
ProduktyŻywienie
Maja Błaszczyk
-
Jak zrobić kogel-mogel? Przepis na klasyczną i nowoczesną wersję
Macie w domu jajka i cukier? Możecie przygotować z tego pyszny deser. Podpowiadamy, jak zrobić kogel-mogel.
ProduktyŻywienie
Joanna Biegaj
-
Co daje moczenie orzechów włoskich w wodzie? Ile powinno trwać?
Niektórzy przed zjedzeniem orzechów moczą je w wodzie. Dlaczego warto to robić? Tłumaczymy, co daje moczenie orzechów włoskich.
ŻywienieProdukty
Joanna Biegaj
-
Nastolatkowie okaleczają swoje ciała. Potrafią użyć do tego temperówki
W przeciętnej klasie trzy osoby ranią swoje ciała. Młodzi ludzie wykorzystują do tego żyletki, nożyczki, temperówki. Jak pomóc dzieciom i nastolatkom, którzy się samookaleczają?
Żywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Nagietek chroni przed rakiem i wspomaga odchudzanie. Jak go stosować?
Nagietek lekarski nazywany jest polskim żeń-szeniem. Działa przeciwzapalnie, chroni przed rakiem i wspomaga odchudzanie. W jakiej postaci można go stosować?
OdchudzanieProduktyŻywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jak suszyć jabłka w domu? Możecie to zrobić na kilka sposobów
Jak suszyć jabłka? Wcale nie jest to trudne, ale w niektórych przypadkach może być dość czasochłonne. Do wyboru macie kilka metod suszenia jabłek.
ŻywienieProdukty
Joanna Biegaj
-
Koktajl jabłkowo-pietruszkowy odchudza i wzmacnia organizm. Przepis na „napój Shreka”
„Napój Shreka”, czyli koktajl jabłkowo-pietruszkowy, zawdzięcza swoją nazwę intensywnej, zielonej barwie. Popularność zyskał natomiast za sprawą „magicznych” właściwości. Pomaga schudnąć, a jednocześnie wzmacnia organizm. Zobacz, jak go...
OdchudzanieŻywienieProdukty
Paulina Cywka
-
Darmowe diety od NFZ. Jest nowy plan żywieniowy dla kobiet
Darmowe diety od NFZ cieszą się niemałym powodzeniem. Teraz Fundusz informuje o nowościach: pojawił się m.in. plan żywieniowy dedykowany kobietom z zespołem policystycznych jajników.
DietyŻywienie
-
Herbata a mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę. Po jaki napar sięgać?
Zastanawiasz się, dlaczego warto pić herbatę? Świetnie smakuje, szybko gasi pragnienie i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Ale to jeszcze nie koniec zalet napoju. Naukowcy dokonali ostatnio zaskakującego odkrycia.
ProduktyŻywienie
Paulina Cywka
-
Pigwowiec do herbaty. Jak go przygotować?
Owoce pigwowca to jesienny przysmak, który zyskuje na popularności. Zresztą nie bez powodu. Są pyszne, a w dodatku zdrowe. Świetnie komponują się z ziołowymi naparami. Zobacz, jak zrobić pigwowca do herbaty.
ProduktyŻywienie
Paulina Cywka
-
Tofu – co to jest, rodzaje, jak je jeść i jaki ma wpływ na zdrowie
Tofu to rodzaj twarogu, który otrzymywany jest z mleka sojowego. Produkt ten stanowi podstawowe źródło białka w diecie mieszkańców krajów azjatyckich. Warto poznać wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze tofu, bo ten i inne produkty...
ProduktyŻywienie
Maja Błaszczyk
-
Nasiona chia – jak je przygotować, wartości odżywcze i wpływ na zdrowie
Nasiona chia, inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej, stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Wysokie wartości odżywcze i właściwości lecznicze nasion chia sprawiają, że cieszą się one popularnością na całym...
ProduktyŻywienie
Alicja Kowalczyk