-
Owoc kaki, czyli persymona. Jakie go jeść i jakie ma właściwości?
Pochodzący z Chin oraz Japonii owoc kaki (Diospyros L.) znany jest także pod innymi nazwami m.in. persymona oraz jabłko orientu. Swoim wyglądem przypomina nieco pomarańczowe pomidory lub niewielkie jabłka. Sprawdź, dlaczego warto jeść...
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Indeks glikemiczny pokarmów powinien interesować nie tylko cukrzyków. Co to jest?
Coraz częściej słyszymy o indeksie glikemicznym (IG) pokarmów w kontekście m.in. profilaktyki cukrzycy i innych chorób dietozależnych. Wyjaśniamy, czym jest indeks glikemiczny pokarmów i jakie ma znaczenie dla naszego zdrowia.
ŻywienieOdchudzanieDiety -
Uwaga na te jajka! GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące partii jajek z Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego Zamarski. Badania wykazały obecność bakterii salmonelli na skorupkach. Spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia.
ŻywienieProdukty -
Focaccia: Pyszna alternatywa dla zwykłej pizzy
Focaccia to rodzaj pieczywa, który serwuje się na ciepło. Stanowi podstawę pizzy, ale można przyrządzić je na wiele sposobów. Jak zrobić foacaccię?
ŻywienieProdukty -
Pasta jajeczna: jak zrobić wiosenne kanapki? 3 przepisy
Pasta jajeczna to pomysł na wiosenne śniadanie lub kolację. Przygotowuje się ją w kilkanaście minut i stanowi świetną alternatywę dla nudnych kanapek.
ŻywienieProdukty -
Makaron z wódką według Gigi Hadid. To danie króluje w sieci!
Gigi Hadid przekonuje, że makaron z wódką to wyjątkowo smakowite danie. Pokazujemy, jak przyrządzić tą potrawę w kilku prostych krokach.
ŻywienieProdukty Wideo -
Berberys – zastosowanie. Ogrodniczy hit, który ma właściwości lecznicze
Berberys jest ciernistym krzewem ozdobnym, który pochodzi z Azji. Występuje w wielu odmianach. Dość często spotkamy go w ogrodach, gdzie stanowi nie tylko wyjątkową ozdobę, ale także źródło pożywienia dla różnych gatunków ptaków. Roślina...
ProduktyŻywienie -
Wyrzucasz te fragmenty owoców? Popełniasz ogromny błąd – a oto, dlaczego
Gotowanie z resztek nie ogranicza się do warzyw czy pozostałości całych dań. Istnieją również pewne części owoców, które najczęściej wyrzucamy, a z którymi można zrobić coś więcej.
ProduktyŻywienie -
Nie masz czasu na posiłek? Proste i zdrowe przekąski do podjadania w czasie pracy
Gdy nie masz czasu na posiłek w trakcie pracy, z pomocą przyjdą pomysły na proste przekąski. Co zdrowego można przegryźć, by poczuć sytość, ale i satysfakcję?
Żywienie Wideo -
To smoothie z masłem orzechowym nie tylko świetnie smakuje, ale poprawia zdrowie twojego mózgu. Zobacz, jak je zrobić
Nie jest nowością, że to, co jemy, ma wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego by nie postawić zatem na coś pysznego, co poprawi zdrowie naszego mózgu?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Te owoce polecają dietetycy. Oto 10 z nich
Owoce są zdrowe i jest to fakt bezsporny. Spożywane w umiarze mają mnóstwo potrzebnych zwiazków odżywczych. Dlaczego jednak warto jeść poszczególne z nich?
ŻywienieDietyProduktySkładniki odżywcze -
Dlaczego nie warto żuć gumy? Odpowiedź dietetyczki
Wiele osób żuje gumę, by dłużej wytrzymać z przyjmowaniem kolejnego posiłku lub po prostu dlatego, że to lubi. Dietetyczka Emilia Cesarek wyjaśnia, że – ze zdrowotnego punktu widzenia – żucie gumy lepiej jednak sobie odpuścić.
ŻywienieProdukty -
Syrop daktylowy: zdrowy zamiennik miodu i cukru
Syrop daktylowy to zdrowy zamiennik cukru pełen wartości odżywczych, który ma walory prozdrowotne. Jakie ma właściwości i do czego go używać?
ŻywienieProdukty -
Tapenada: prosta i pyszna pasta do chleba
Tapenada to prosta pasta z oliwek i kaparów, która zawiera zdrowe tłuszcze i mnóstwo witamin. Do czego wykorzystać tapenadę i jak ją zrobić? Zobacz łatwy przepis.
ŻywienieProdukty -
Miodownik: przepis na genialne ciasto na bazie miodu
Miodownik to pyszne ciasto na bazie miodu przekładane kremem budyniowym. Pasuje na wiele okazji i nie jest takie trudne jak się wydaje. Jak zrobić miodownik?
ŻywienieProdukty -
Bułeczki cynamonowe to smaczna, słodka przekąska. Zobacz, jak w prosty sposób możesz je zrobić
Oto najlepsze bułeczki cynamonowe na świecie. Puszyste, miękkie i absolutnie pyszne. Po wypróbowaniu tych bułeczek już nigdy nie wrócisz do żadnego innego przepisu!
ProduktyŻywienie -
Fasolka szparagowa: właściwości, wartości odżywcze, przepis
Fasolka szparagowa to warzywo bogate w witaminy E, A i w przeciwutleniacze. Dlaczego warto jeść ją regularnie i jak ją przygotować? Zobacz przepis na fasolkę.
ŻywienieProdukty -
Woda owsiana: niweluje uczucie głodu i ma mnóstwo witamin
Woda owsiana zawiera dużo błonnika i witamin z grupy B, niweluje uczucie głodu i wzmacnia organizm. Jak zrobić wodę owsianą i jak często można ją pić?
ProduktyŻywienie -
Zdrowe śniadanie – to znaczy jakie? Dzięki tym daniom dobrze zaczniesz dzień
Zdrowe śniadanie powinno zaspokoić głód, pobudzić organizm do pracy i dostarczyć dużo energii na cały dzień. Co jeść na śniadanie, żeby uniknąć napadów głodu?
ProduktyŻywienieSkładniki odżywcze -
Rolnik z TikToka wyjaśnił, dlaczego nie warto zawsze przestrzegać dat ważności na opakowaniach z żywnością
Pewien farmer z TikToka podzielił się swoimi przemyśleniami na temat dat ważności jedzenia. Twierdzi, że przemysł spożywczy posługuje się nimi, by konsumenci wyrzucali żywność i kupowali jej więcej.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Babka cytrynowa: pyszne ciasto nie tylko na święta
Babka cytrynowa to lekkie, wilgotne i orzeźwiające ciasto, które wspaniale smakuje wiosną. Jak zrobić babkę cytrynową? Przeczytaj prosty i sprawdzony przepis.
ŻywienieProdukty