-
Czy można jeść surowe brokuły? Ma to swoje wady i zalety
Brokuły można przygotowywać na różne sposoby, jednak czy warto sięgać po te warzywa w surowej wersji? Jak dowodzą eksperci, brokuły podczas gotowania tracą więcej witamin, ale jedzenie surowych brokułów ma zarówno plusy, jak i minusy.
ŻywienieSkładniki odżywczeProdukty -
Zdrowe i z dodatkiem soli. Te przekąski zaspokoją głód
Zamiast słodkich przekąsek częściej sięgacie po słone? Oto produkty, które powinny przypaść Wam do gustu.
ŻywienieProdukty -
Te 5 produktów powinno pojawić się w diecie każdej kobiety
Dietetycy przekonują, że istnieją produkty, których włączenie do codziennego jadłospisu, będzie miało zbawienny wpływ na zdrowie u niemal każdego z nas. Nie powinno ich zabraknąć szczególnie w diecie kobiet.
ŻywienieDietyProduktySkładniki odżywcze -
Remedium na letnie upały? Naturalne, owocowe i zdrowe orzeźwienie od Żywiec Zdrój z dużymi bąbelkami, teraz również w puszce!
Z myślą o osobach poszukujących naturalnych sposobów na orzeźwienie w zbliżających się wiosennych i letnich miesiącach, marka Żywiec Zdrój wprowadziła Żywiec Zdrój i Naturalna nuta smaku – połączenie mocno gazowanej wody i naturalnych...
Artykuł sponsorowany -
Prof. Wyleżoł: W Polsce lepiej chorować na raka niż na otyłość
– Jeden z pacjentów opowiadał, że kiedy chorował na raka, wszyscy chcieli mu pomóc, a gdy teraz waży 160 kg, wszyscy się od niego odwracają. Rak zabija, ale otyłość też. A w dodatku dewastuje życie wiele lat przed śmiercią – mówi prof....
ŻywienieKatarzyna Pinkosz
-
Są zdrowe i dodadzą kolorytu. Tych produktów nie może zabraknąć na talerzu
Zdrowe i kolorowe – te dwa słowa doskonale opisują produkty, które powinny pojawić się na talerzu. Które produkty sprawdzą się w wiosennej diecie?
ŻywienieProdukty -
Aminokwasy endogenne i egzogenne – co to jest? Źródła i rola w diecie
Organizm człowieka zbudowany jest z wielu różnych związków. Jednym z nich są grupy aminowe, czyli aminokwasy, z których syntetyzowane są białka. Budowa chemiczna aminokwasów uwzględnia tlen, wodór, azot i węgiel oraz inne związki, które...
ŻywienieSkładniki odżywcze -
Masło shea pomoże na szorstką skórę i suche włosy
Masło shea to bogate w składniki odżywcze masło karite. Wykorzystuje się je w kosmetyce i w gastronomii.
ŻywienieProdukty -
Prebiotyki a probiotyki. Co to jest, jak działa i czym się różni?
Dużo mówi się i pisze o probiotykach, czyli kulturach pożytecznych bakterii, które wspomagają funkcjonowanie naszego układu pokarmowego i układu immunologicznego. Wiemy, że powinniśmy je przyjmować np. podczas antybiotykoterapii, jednak,...
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Dietetyk radzi: Te produkty mogą pomóc zmniejszyć bóle kręgosłupa
Bóle pleców oraz kręgosłupa to prawdziwa plaga naszych czasów. Jak się okazuje, w ich niwelowaniu może pomóc odpowiednio dobrana dieta.
ŻywienieProdukty -
Kuskus to nietypowa „kasza”. Czym jest, jak go przygotować i czy jest zdrowy?
Kuskus to jeden z produktów zbożowych, które tradycyjnie spożywane są m.in. w Afryce. Kasza kuskus stała się popularna w Polsce stosunkowo niedawno i nadal mało wiemy na jej temat. To produkt spożywczy, który cechuje się właściwościami...
ProduktyŻywienieSkładniki odżywcze -
To zdecydowanie najlepsze dania na świecie. Przedstawiamy wyjątkowo smaczny ranking
CNN przygotowało wyjątkowy ranking najsmaczniejszych dań, jakie kiedykolwiek zostały stworzone. Przedstawiamy pierwszą dziesiątkę tego wyjątkowo pysznego zestawienia.
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Masz problemy ze snem? Oto produkty, które mogą pomóc
Przedstawiamy produkty, które mogą okazać się remedium na problemy ze snem. Większość z nich znajduje się w niemal każdej kuchni.
ŻywienieProdukty -
Żelatyna – źródło naturalnego kolagenu. Jakie ma właściwości i zastosowanie?
Żelatyna to jeden ze składników wielu produktów spożywczych. Często korzystamy z niej także podczas samodzielnego przygotowywania posiłków, którym chcemy nadać odpowiednią konsystencję. Żelatyna spożywcza to produkt o naturalnym...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Bakterie w partii parówek. Mogą doprowadzić do choroby
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed parówkami firmy Piko Pure z Lidla. W jednej z partii wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Ich spożycie może doprowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Żywienie -
Woda ryżowa: cudowny napój do pielęgnacji twarzy i ciała
Woda ryżowa to napój pełen wartości odżywczych, który znakomicie działa na cerę i włosy. Jak go przygotować?
ŻywienieProdukty -
Syrop cukrowy: płynny słodzik do koktajli i drinków
Syrop cukrowy to słodzik, który najczęściej wykorzystuje się do napojów i drinków. Jak go zrobić?
ŻywienieProdukty -
Owoc kaki, czyli persymona. Jakie go jeść i jakie ma właściwości?
Pochodzący z Chin oraz Japonii owoc kaki (Diospyros L.) znany jest także pod innymi nazwami m.in. persymona oraz jabłko orientu. Swoim wyglądem przypomina nieco pomarańczowe pomidory lub niewielkie jabłka. Sprawdź, dlaczego warto jeść...
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Indeks glikemiczny pokarmów powinien interesować nie tylko cukrzyków. Co to jest?
Coraz częściej słyszymy o indeksie glikemicznym (IG) pokarmów w kontekście m.in. profilaktyki cukrzycy i innych chorób dietozależnych. Wyjaśniamy, czym jest indeks glikemiczny pokarmów i jakie ma znaczenie dla naszego zdrowia.
ŻywienieOdchudzanieDiety -
Uwaga na te jajka! GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące partii jajek z Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego Zamarski. Badania wykazały obecność bakterii salmonelli na skorupkach. Spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia.
ŻywienieProdukty -
Focaccia: Pyszna alternatywa dla zwykłej pizzy
Focaccia to rodzaj pieczywa, który serwuje się na ciepło. Stanowi podstawę pizzy, ale można przyrządzić je na wiele sposobów. Jak zrobić foacaccię?
ŻywienieProdukty