-
Miód manuka – co dobrego może dla nas zrobić? Czy pomoże przy przeziębieniu i grypie?
Wiemy, że wiele osób kojarzy jesień z flanelą, zbieraniem jabłek i kremem z dyni, ale ta pora roku wielu osobom kojarzy się też z miodem manuka. Dlaczego? Ponieważ właśnie teraz ludzie nie przestają mówić o tym miodzie i jego mocach...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Czy można przedawkować kwas foliowy w ciąży?
Badanie przeprowadzone przez Instytut UC Davis MIND na ciężarnych myszach wykazało, że duże ilości kwasu foliowego podczas ciąży szkodzą rozwojowi mózgu zarodków. Naukowcy twierdzą, że odkrycia wskazują, że potrzebne są dalsze badania...
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
To dzieje się z twoim ciałem, kiedy pijesz zieloną herbatę. Wiedziałeś o tym?
Chcesz zrzucić kilka kilogramów? Niestety nie ma magicznej pigułki, która w cudowny sposób pomoże ci szybko schudnąć. Zrzucanie tłuszczu wymaga starannego połączenia odpowiedniego jedzenia, ćwiczeń, zmniejszenia stresu i wystarczającej...
OdchudzanieSkładniki odżywczeProduktyŻywienie -
Nowe badania sprawdzają, czy uważność może pomóc w walce z otyłością
Naukowcy opracowali pakiet nowych narzędzi do zbadania, jak uważność może pomóc w walce z rosnącą otyłością w Wielkiej Brytanii. Polacy również tyją na potęgę.
OdchudzanieDietyŻywienie -
Czy ludzie, a dzieci w szczególności, mogą pić krowie mleko?
Krowie mleko jeszcze 20 czy 30 lat temu podawano dzieciom na co dzień. Czy słusznie? Czy krowie mleko jest zdrowe? Czy człowiek może pić krowie mleko?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze -
Matcha to twój ulubiony napój? Możesz z niej zrobić nawet muffiny!
Matcha to zielona sproszkowana herbata. Nie trzeba jednak z proszku przygotowywać wyłącznie napoju. Można go wykorzystać jako bazę do muffinów.
ŻywienieProdukty -
Jedzenie pod wpływem emocji – co mówi o twojej psychice?
Wiele osób od czasu do czasu doświadcza emocjonalnego jedzenia. Może się to przejawiać w zjadaniu paczki chipsów ze stresu lub tabliczki czekolady po ciężkim dniu w pracy. Jednak gdy jedzenie staje się głównym sposobem radzenia sobie z...
ŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Jak układać naczynia w zmywarce, by były jak najczystsze? 10 trików
Zmywarka do naczyń ma wiele plusów, jednak czasem zdarza się, że nie są one umyte dokładnie. Jak to zmienić? Właściwie układając kuchenne akcesoria.
ŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Czym jest miernik głodu? Czy pomaga wypracować zdrowe nawyki?
Jeśli jesteś zestresowany, łatwo możesz wpaść w „emocjonalne jedzenie”. Poświęcenie chwili na ocenę poziomu głodu za pomocą prostego narzędzia może pomóc w wypracowaniu bardziej przemyślanego zachowania.
Żywienie -
Chroniczny głód i jego przyczyny. Skąd apetyt mimo najedzenia?
Głód to sposób, w jaki organizm mówi osobie, że potrzebuje pożywienia. Czasami jednak możesz czuć się tak, jakbyś był głodny przez cały czas. Ciągły głód może być również oznaką pewnych schorzeń, które mogą wymagać leczenia.
ŻywienieProdukty -
Odczuwasz głód mimo jedzenia? To może być jedna z tych przyczyn
Głód jest jednym z podstawowych sygnałów biologicznych. Sam w sobie jest pozytywnym zjawiskiem, informującym o konieczności zaspokojenia potrzeby. Ale co jeśli niedawno zjadłeś, ale nadal jesteś głody?
ŻywienieProduktyOdchudzanie -
Dlaczego jedzenie daje nam satysfakcję? Eksperci odpowiadają
Większość ludzi uważa, że jedzenie jest przyjemne i pocieszające. To jedno z wyjaśnień, dlaczego tak trudno jest zatrzymać się na jednej porcji – zwłaszcza jeśli danie jest wyjątkowo słodkie, pikantne lub szczególnie przyjemne do...
Żywienie -
Czego nie można myć w zmywarce? Lista naczyń, którym to zaszkodzi
Czego nie można myć w zmywarce? Rozwiewamy wątpliwości dotyczące umieszczania naczyń w tego typu sprzętach.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Kolejność, w jakiej układasz jedzenie na półkach w lodówce ma znaczenie! Jak to zrobić właściwie?
Jak prawidłowo układać jedzenie w lodówce? Poniżej przedstawiamy, jak to zrobić, by żywność jak najdłużej zachowała świeżość.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty -
Otyłość to choroba, którą trzeba leczyć: trwa kampania Porozmawiajmy szczerze o otyłości
Otyłość – chociaż dotyka coraz większej ilości Polaków to nadal niewiele o niej wiemy. Najczęściej traktujemy ją jak wybór, nie rozumiemy, że jest chorobą. „Porozmawiajmy szczerze o otyłości” to kampania społeczno-edukacyjna, której...
Żywienie -
Czy dieta Feingolda działa na ADHD?
Dieta Feingolda, która rzekomo łagodzi objawy zespołu nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD) i autyzmu, była popularna w latach 70. Polega na wyeliminowaniu z diety dziecka wszelkich pokarmów zawierających sztuczne...
Składniki odżywczeŻywienie -
Lukrecja – przysmak czy trucizna? O tym nie wiedziałeś
Lukrecja to jedno z ziół, które znajdują szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, kosmetyce oraz przemyśle spożywczym. Wielu z nas lukrecja kojarzy się przede wszystkim ze słodyczami i okresem Bożego Narodzenia, kiedy to kupujemy...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Sezon na orzechy włoskie w pełni. Dlaczego warto je jeść?
Orzechy włoskie to jedne z wyjątkowych skarbów jesieni. Mając do nich nieograniczony dostęp, powinniśmy zrobić zapasy na zimę, aby móc na co dzień korzystać z ich prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto jeść orzechy...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Ważyła 113 kg, przeszła spektakularną metamorfozę. „Mówią mi, że jestem za chuda”
35-letnia Cindi Quinn w niczym nie przypomina siebie sprzed lat. Kobieta, która przez niemal całe swoje życie zmagała się z nadwagą, przeszła ogromną metamorfozę. W ciągu trzech lat schudła ponad 60 kilogramów.
Żywienie Galeria -
Kiedy zacząć przyjmować witaminę D? Czy to już?
Suplementacja witaminy D jest jak najbardziej zasadna. W naszej strefie klimatycznej jesienią i zimą słońca brakuje, a nawet jeżeli się ono pojawia, to krótki dzień i niskie temperatury utrudniają naturalną syntezę witaminy D, która...
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Kombucha – co to za napój i dlaczego robi furorę?
Kombucha (kombucza) to dość specyficzny napój, który wykazuje działanie prozdrowotne. Powstaje on w procesie fermentacji czarnej herbaty, do której należy dodać cukier oraz jeden specyficzny składnik. Jest nim grzyb herbaciany (grzyb...
ProduktyŻywienie