-
Kapusta z grochem to nieodłączny element wigilijnej wieczerzy. Przepis na świąteczne danie
Kapusta z grochem to potrawa, której nazwa nie pozostawia wielu wątpliwości co do jej składu. Jak przygotować wigilijną kapustę z grochem? Poznaj tradycyjny przepis na to danie.
ŻywienieProdukty -
Śledzie po kaszubsku według Magdy Gessler. Przepis na wigilijne danie
Śledzie po kaszubsku królują na polskich stołach w święta Bożego Narodzenia. Warto je jednak przyrządzać częściej. Można to zrobić według przepisu Magdy Gessler, który prezentujemy poniżej.
ŻywienieProdukty -
Co można wyczarować z kalafiora? Proste i smaczne przepisy
Kalafior to jedno z najtańszych warzyw. Kupimy go w każdym, większym sklepie. Sprawdź, dlaczego warto jeść go jak najczęściej i jakie dania można z niego przyrządzić.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Chorujesz na serce? Ta dieta zmniejsza ryzyko zawału
W nowym badaniu porównano wpływ dwóch różnych zdrowych diet na śródbłonek – ściany pokrywające tętnice. Tak udało się wskazać dietę, która w największym stopniu minimalizuje ryzyko zawału serca.
DietyŻywienie -
Wielu z nas nie odróżni śledzia od matiasa. Podpowiadamy, jak to zrobić
Rodzinne spotkanie przy wigilijnym stole nie może odbyć się bez śledzika... a może matiasa? A może to jedno i to samo? Często używamy tych pojęć zamiennie – ale czy słusznie?
ProduktyŻywienie -
Krojenie tortu urodzinowego może być bardzo efektowne. Ten sposób odmieni każdą imprezę!
Pandemia znacząco ograniczyła nam życie towarzyskie, ale imprezy w gronie domowników nie są zakazane. Jak efektownie pokroić tort na urodzinach mamy, dziadka czy siostry? Pewna TikTokerka odkryła znakomity sposób.
ProduktyŻywienie Wideo -
Kardiolog: Pacjenci najchętniej na wszystko braliby tabletki. Gdy pytam o dietę, robią wielkie oczy
– Pacjenci często nie do końca zdają sobie sprawę z tego, na co są chorzy. Tak samo z arytmiami. Arytmia to jest taki szeroki worek, do którego możemy wrzucić kilkadziesiąt rozpoznań, a pacjent mówi „mam arytmię”. No i jak zaczynam...
ŻywienieEwelina Celejewska
-
Oto, jak przyrządzić idealny wigilijny barszcz czerwony. Magda Gessler zdradziła swój przepis
Barszcz czerwony to obowiązkowa potrawa wigilijna. Jak zrobić idealny barszcz wigilijny? Magda Gessler podzieliła się swoim przepisem.
ProduktyŻywienie -
Zawsze myj skórkę cytrusów przed dodaniem ich do herbaty. Ekspertka wyjaśnia, dlaczego należy to robić
Wiele osób nie myje skórki cytrusów przed wrzuceniem listka owocu do herbaty czy naparu, wody. Oto dlaczego jednak warto tak robić.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProdukty -
Czy potrafisz wymienić nazwy wszystkich dwunastu potraw wigilijnych? Quiz
Tradycyjnie na wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw. Jednak nie każdy potrafi je nawet wymienić. Czy należysz do tych osób, którym nie sprawiłoby to problemu? Sprawdź swoją wiedzę!
ŻywienieProdukty Quiz -
Kutia to starodawna, a smaczna potrawa wigilijna. Podpowiadamy, jak ją zrobić
Kutia – słyszał o niej każdy z nas, jednak czym tak naprawdę jest? Pszenica, mak i bakalie – tak w skrócie można opisać kutię, a przepis na smakowitą kutię poznasz już za chwilę.
ProduktyŻywienie -
12 tradycyjnych polskich potraw wigilijnych. Tych dań nie może zabraknąć na świątecznym stole
Potrawy wigilijne, według polskiej tradycji, powinny być bezmięsne. Na stoły dawniej trafiało aż 12 dań wigilijnych. Czy potrafisz wymienić je wszystkie?
ŻywienieProdukty Quiz -
Pieczenie pierniczków świątecznych to atrakcja dla całej rodziny. Prosty przepis na pierniczki
Pierniczki świąteczne to dla wielu Polaków (i nie tylko) nieodłączny element Bożego Narodzenia, podajemy więc prosty przepis na miękkie pierniczki.
ŻywienieProdukty -
Bigos idealny najlepiej zrobić z młodej kapusty. Przepis na bigos wigilijny
Bigos to potrawa bez której trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. Przedstawiamy więc przepis na bigos wigilijny z młodej kapusty.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Karp w galarecie to stały bywalec wigilijnego stołu. Oto, jak go przyrządzić z żelatyną i bez niej
Karp w galarecie to jedno z dań najczęściej spotykanych na wigilijnym stole. Sprawdź, jak przyrządzić tradycyjnego karpia w galarecie.
PrzepisyProduktyŻywienie -
Przepis na gazpacho – kluczem do sukcesu jest wybór dojrzałych pomidorów
Gazpacho to zupa przygotowywana z warzyw, będąca jednym ze znaków rozpoznawczych Andaluzji. Jak ją ugotować? Podajemy kilka przepisów na gazpacho.
ŻywienieSkładniki odżywczeProdukty -
Śledź – popularna ryba na polskich stołach. Sprawdź, czy warto po nią sięgać w codziennej diecie
Śledź to ryba, której smak znają wszyscy Polacy. Nie każdy za nim przepada, ale okazuje się, że jest skarbnicą zdrowych kwasów tłuszczowych i minerałów. Czy warto jeść śledzie w śmietanie, w occie i w oleju?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Idealny strogonow – oto, jak go przygotować. Sekretem jest ten jeden składnik
Strogonow to gulasz często spotykany na polskich stołach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Jest bogatym i treściwym posiłkiem i może nasycić na długo.
ProduktyŻywienie -
Mandarynka – moc zdrowia w małym owocu. Właściwości i kaloryczność mandarynek
Mandarynki to jeden z ulubionych owocowych przysmaków Polaków. Mają bardzo dużo właściwości zdrowotnych, a jednocześnie niewiele kalorii.
ŻywienieOdchudzanieProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant
-
Naukowcy ostrzegają: ten miód szkodzi przyrodzie
Niepotwierdzone naukowo informacje o rzekomych prozdrowotnych właściwościach miodu nawłociowego pomagają w inwazji nawłoci. Tymczasem roślina ta zajmuje nowe tereny i drastycznie zmniejsza bioróżnorodność roślin i zwierząt. Jest...
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProdukty -
Nie potrafisz zapanować nad jedzeniem? Podpowiadamy, jak się nie przejadać
Czy potrafisz skończyć posiłek, gdy zaspokoisz głód? A może odchodzisz od stołu dopiero wtedy, gdy wystąpi nieprzyjemne uczucie rozpierania żołądka? Jeśli często się przejadasz, te porady dietetyczki mogą pomóc ci zapanować nad jedzeniem.
ŻywienieSkładniki odżywcze Wideo