-
Rozgrzewający i idealny na przeziębienia. Jak zrobić sok z kiszonych buraków z cynamonem?
Sezon jesienno-zimowy słyni z niskich temperatur. Niestety, wyziębiony organizm szybciej łapie infekcje, dlatego po powrocie do domu warto sięgnąć po rozgrzewający i odżywczy napój. Proponujemy zakwas z buraka z cynamonem.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
8 ziół pomocnych przy nadciśnieniu. Czy już masz je w swojej kuchni?
Nadciśnienie to powszechny problem. Poza lekami można walczyć z nim wykorzystując bogactwo natury: zioła. Które będą szczególnie pomocne?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
8 ziół pomocnych przy nadciśnieniu. Czy już masz je w swojej kuchni?
Nadciśnienie to powszechny problem. Poza lekami można walczyć z nim wykorzystując bogactwo natury: zioła. Które będą szczególnie pomocne?
ProduktyŻywienie -
Jak przygotować znakomitą kawę? O tym musi wiedzieć każdy domowy barista!
Kawę pijemy i kochamy wszyscy! Ale czy na pewno wiemy, jak właściwie ją przyrządzić, by w każdej filiżance zamknąć esencję wyjątkowego smaku?
ProduktyŻywienie -
Imbir może zaszkodzić przy pewnych schorzeniach
Imbir ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Wspomaga trawienie i ogólne zdrowie. Okazuje się jednak, że może zaszkodzić przy pewnych chorobach.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Lubisz wino? Teraz zaczniesz pić je częściej. Chroni przed bólem gardła i nie tylko
Naukowcy biją na alarm: picie alkoholu nam szkodzi. Czy aby na pewno zawsze tak jest? Okazuje się, że nie! Szczególnie korzystne może być wino, które walczy z bólem gardła i płytką nazębną.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Dlaczego warto przyjmować probiotyki? O tym mogłeś nie wiedzieć
Nie bez powodu mówi się, że „jelita są drugim mózgiem”. To w nich produkowana jest serotonina, to od ich kondycji w dużej mierze zależy nasza odporność. Jak zadbać o zdrowie jelit? Przede wszystkim należy włączyć do diety więcej...
DietyProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Rokitnik wcale nie taki zwyczajny. Poznaj jego właściwości zdrowotne i przygotuj z niego nalewkę
Rokitnik, choć – według nazwy – zwyczajny ma moc zdrowotnych i kosmetycznych właściwości. Można z niego zrobić nalewkę, herbatę, kremy. Poznaj przepisy z rokitnikiem.
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyAnna Sierant
-
Jak dobrze znasz nawyki żywieniowe serialowych bohaterów? Quiz
Miłość do jedzenia wyróżniała, a nawet połączyła, niemało serialowych postaci. Czy potrafisz określić, kto się czym zajadał najchętniej? Sprawdź swoją wiedzę w quizie!
ŻywienieDiety Quiz -
Pijesz kawę, aby schudnąć? Sprawdź wady i zalety tego rozwiązania
Chociaż potencjalne korzyści zdrowotne wynikające z picia kawy zostały już dobrze poznane, to, jak kawa może wpłynąć na twój plan odchudzania, jest nieco bardziej skomplikowane. Jak się okazuje, naukowcy wciąż szukają zalet i wad picia...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Najlepsze trendy żywieniowe na 2021 rok. Który podbije twoje serce?
2020 stał się rokiem trudności i zmian na całym świecie. Także nasze zwyczaje uległy zmianie – w tym te związane z odżywianiem. Co czeka nas w przyszłym roku?
DietyŻywienie -
Dieta Pritikina to cały system myślenia o jedzeniu i zdrowym trybie życia. Chcesz ją wypróbować?
Dieta Pritikina została opracowana w latach 70. XX w. jako sposób na zdrowe zrzucenie kilogramów. Jakie są zasady diety Pritikina i jakie daje ona efekty?
ŻywienieOdchudzanieSkładniki odżywcze -
Czy można schudnąć, jedząc śniadanie? Wystarczy wprowadzić kilka modyfikacji
Niezależnie od tego, czy to faktyczne śniadanie, czy pierwszy posiłek, który jesz później w ciągu dnia, dobry wybór może pomóc ci osiągnąć sukces w odchudzaniu. Ale jak tego dokonać?
OdchudzanieŻywienie -
Jesienna uczta cebulowa. Czy ochroni organizm przed chorobami?
Cebula to jedno z najtańszych warzyw, jakie można kupić w naszych sklepach. To też najtańszy... lek! Wyjaśniamy, dlaczego cebuli nie powinno zabraknąć w naszej diecie.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Chcesz zrzucić kilka kilogramów? Wypróbuj te koktajle odchudzające, a nadwaga zniknie w mgnieniu oka!
Gdybyś miał moc uczynienia swojego życia lepszym w zaledwie 30 sekund, czy użyłbyś jej? Otóż... masz tę moc! Jedno naciśnięcie przycisku pozwoli ci stworzyć koktajle odchudzające, które sprawią, że twoje ciało zacznie od razu spalać...
OdchudzanieŻywienie -
Czy aluminium w kuchni szkodzi zdrowiu? Lepiej zrezygnuj z tacek i folii
Robisz grilla i pieczesz karkówkę na aluminiowej tacce, albo rybkę w aluminiowej folii? Panikować z tego powodu na pewno nie trzeba, choć lepiej ograniczać tego rodzaju materiały w kuchni. Nie chodzi tylko o ochronę środowiska.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Ekspert: W człowieku tylko jedna dziesiąta komórek to komórki ludzkie, a reszta to bakterie
Mikroflora bakteryjna ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, może nawet wpływać na ryzyko zakażenia koronawirusem. W czasie pandemii należy szczególnie o nią zadbać – przekonuje prof. Jacek Muszyński z Warszawskiego...
ProduktyŻywienie -
Doskwiera ci brak apetytu? Być może dotyczy cię jeden (lub więcej!) z tych 15 problemów
Brak apetytu może mieć różne przyczyny. Jednak najczęściej towarzyszy 15 problemom zdrowotnym. Niektóre są bardzo nieoczywiste. Co to za schorzenia?
Żywienie -
Dieta na stres. Co jeść, by ukoić nerwy?
Pandemia koronawirusa wystawiła na próbę nie tylko nasze zdrowie fizyczne, ale także psychiczne. To, co jemy, jest niezwykle ważne dla naszej kondycji psychicznej. Istnieją produkty spożywcze, które pomagają zapanować nad nerwami.
DietyProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
To warzywo ma w kalendarzu swoje święto. Dlaczego warto sięgać po nie jak najczęściej?
Burak – niepozorne, ciemnoczerwone warzywo, które z powodzeniem uprawia się w Polsce. W czym tkwi jego fenomen? Odpowiedź może być zaskoczeniem!
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Najpierw jemy oczami. Ale dlaczego uważamy, że jedzenie, które wygląda ładnie, jest zdrowe?
Według ostatnich badań, niezależnie od tego, czy mowa o tostach z awokado, czy o babeczkach, spodziewamy się, że ładnie wyglądające jedzenie będzie dla nas lepsze. Ale czy faktycznie tak jest?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie