-
Bosacka „prześwietla” świąteczną sałatkę jarzynową. Nawet ta „domowa” może zaszkodzić zdrowiu
Polacy uwielbiają sałatkę jarzynową. Bardzo często jest ona nieodłącznym elementem wigilijnego menu. Pojawia się też w Sylwestra i przy wielu innych okazjach. Okazuje się, że nawet ten zdrowy – na pierwszy rzut oka – przysmak może...
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
To najlepszy tłuszcz do smażenia karpia. Nie przypala się i nie zmienia smaku ryby
Smażenie karpia jest jedną z najważniejszych kulinarnych tradycji świątecznych, a wybór odpowiedniego tłuszczu ma kluczowe znaczenie dla smaku i chrupkości tej potrawy. Zobaczcie więc, jaki tłuszcz będzie do tego najlepszy.
ŻywienieProdukty -
Przez ten błąd mak jest gorzki i niesmaczny. Zobacz, co zrobić, by dania świąteczne były pyszne
Świąteczne potrawy z makiem to klasyka polskiego stołu. Czasem jednak zamiast zachwycać, potrafią rozczarować gorzkim i niesmacznym smakiem. Sprawdźcie, co zrobić, by tego uniknąć.
ŻywienieProdukty -
Dobre masło za darmo i inne gratisy w Biedronce. To „ostatni dzwonek”, by zaoszczędzić przed świętami
Przed świętami Biedronka rozdaje za darmo masło i inne popularne produkty. To świetna okazja dla wszystkich zapominalskich, którzy nie zdążyli jeszcze uzupełnić kuchennych zapasów, a nie chcą wydawać kroci na zakupy.
ProduktyŻywienie -
Moja mama w Wigilię robi kompot z suszu „na bogato”. Nikt nie narzeka, że jest mdły i nijaki
Kompot z suszu to nieodłączny element świątecznego stołu, ale nie oszukujmy się — jego smak nie zawsze wzbudza entuzjazm. Bywa, że jest zbyt mdły i nijaki. Sprawdźcie, co zrobić, by temu zapobiec.
ŻywienieProdukty -
Ekspresowy deser jak z najlepszej restauracji. Robię go w 20 minut, a goście są zachwyceni
Chrupiąca, karmelowa skorupka skrywająca aksamitnie gładki krem to deser idealny. Co więcej, na jego przygotowanie nie musicie wcale poświęcić dużo czasu. Zobaczcie, jak zrobić go w ekspresowym tempie.
PrzepisyŻywienie -
Polacy zajadają się tymi orzechami. Dietetyk apeluje: lepiej ich nie kupuj, bo szkodzą zdrowiu
Orzechy są uznawane za zdrowy składnik diety. Nie wszystkie wywierają jednak pozytywny wpływ na organizm. Niektóre mogą zwiększyć ryzyko wielu poważnych chorób. Dietetyk wskazuje, jakich produktów lepiej unikać.
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Polacy myślą, że jest zdrowsze od krowiego. Dietetyk ostrzega: może szkodzić zdrowiu
Wiele osób uznaje napoje roślinne za zdrowszy zamiennik mleka krowiego. Okazuje się jednak, że nawet one mają swoją „ciemną stronę”. Dietetyk krytykuje najczęściej wybierane „mleko” roślinne.
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Te babeczki zachwycają wyglądem i smakiem. To najlepszy deser na Boże Narodzenie
Przysmaki, które zdobią świąteczny stół. Tak w skrócie można opisać te babeczki. Słodkości idealnie wpisują się w tematykę Bożego Narodzenia. Ich przygotowywanie może być świetną zabawą dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
PrzepisyŻywieniePaulina Cywka
-
Jak długo może stać sałatka jarzynowa? Wypróbuj sprytny trik na przedłużenie jej świeżości
Często w okresie świątecznym zostaje nam spora ilość sałatki, którą chcielibyśmy zachować na później. Sprawdźcie, jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową, by nie straciła swojej świeżości i smaku. Wystarczy skorzystać z prostego...
ŻywienieProdukty -
Unikaj tych błędów, robiąc rybę po grecku. Inaczej wyjdzie gumowata, a sos „papkowaty”
Przepis na rybę po grecku jest dość prosty, jednak wiele osób popełnia powszechne błędy, które sprawiają, że danie zamiast zachwycać smakiem, jest po prostu „kulinarnym rozczarowaniem”. Zobaczcie, czego należy się wystrzegać.
ŻywienieProdukty -
Piernik opada przez ten banalny błąd. Unikaj go, a będzie cudownie puszysty
Piernik jest dość wymagającym świątecznym ciastem. Jeden, mały błąd może sprawić, że nie wyjdzie pulchny i mięciutki. Zobaczcie więc, czego się wystrzegać.
ŻywienieProdukty -
Ciasto na uszka rwie się przez ten banalny błąd. Unikaj go, a wyjdzie idealnie elastyczne
Każdy, kto choć raz lepił uszka, wie, jak frustrujące potrafi być pękające ciasto. Koniecznie wypróbujcie prosty patent, który sprawi, że lepienie uszek stanie się czystą przyjemnością.
ŻywienieProdukty -
Olaf Lubaszenko poruszająco o swojej chorobie. „Nic się nie uda”
Aktor udzielił szczerego wywiadu Joannie Przetakiewicz. Olaf Lubaszenko w trakcie rozmowy opowiedział o swoich zmaganiach.
Żywienie -
Polacy uwielbiają ten suplement, ale w Danii został zakazany. Sprawdź dlaczego
Suplementy diety cieszą się sporą popularnością. Polacy ochoczo sięgają zwłaszcza po jeden z nich. To dość kontrowersyjny preparat, który został zakazany m.in. w Danii. Tymczasem nad Wisłą budzi niesłabnące zainteresowanie, nawet wśród...
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Te zdrowe produkty podkręcą smak barszczu czerwonego. Niektóre dodatki mogą cię zaskoczyć
Barszcz czerwony to klasyk na wigilijnym stole. Każdy miłośnik tej zupy ma własny patent na jej przygotowanie. Zobacz, co możesz do niej dodać, by smakowała jeszcze lepiej.
ProduktyŻywienie -
„To jest zbrodnia dokonana na każdym makowcu”. Bosacka ujawnia, co nas truje w świątecznych wypiekach
Boże Narodzenie oznacza zwykle ogrom przygotowań. By zaoszczędzić trochę czasu i ułatwić sobie przyrządzanie świątecznych potraw, chętnie inwestujemy w gotowe półprodukty. Katarzyna Bosacka przestrzega przed jednym z nich.
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Dobre masło za darmo i cukier tani jak woda. Biegnij do Biedronki, zanim produkty znikną z półek
Biedronka poszła w ślady Lidla i ogłosiła superofertę na masło. Znana sieć rozdaje je za darmo, ale to nie koniec dobrych wiadomości. Zaoszczędzisz też na zakupie cukru. Pośpiesz się, by ktoś nie sprzątnął ci świetnych okazji sprzed nosa.
ProduktyŻywienie -
Trzylatka z wagą niemowlęcia. Dietetyk dla „Wprost”: „Niedożywienie jest teraz powszechnym problemem”
Kilka dni temu całą Polską wstrząsnęła historia trzylatki, która trafiła do zielonogórskiego szpitala z objawami skrajnego wygłodzenia. Dziewczynka ważyła zaledwie 8 kilogramów. Znany dietetyk w rozmowie z „Wprost” zdradza, czym grozi...
ŻywienieProduktyDietyPaulina Cywka
-
Polacy dodają ten składnik do ciast i deserów. Ekspert ostrzega: to może być trucizna
Skórka z cytrusów to nieodłączny składnik świątecznych ciast i deserów. Mało kto zdaje sobie sprawę z faktu, że ten popularny dodatek do wypieków może być prawdziwą trucizną. Przestrzega przed nim znana chemiczka.
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Robisz to z rybą podczas smażenia? Uważaj, bo wyjdzie sucha, a ty zaliczysz potężną wpadkę
Smażenie ryby wydaje się prostą czynnością, ale w praktyce może nastręczyć sporych trudności. Wystarczy chwila nieuwagi, by przysmak wysechł na wiór i zaczął się rozpadać. O kulinarną wpadkę nietrudno, ale też łatwo jej uniknąć. Trzeba...
ProduktyŻywienie