-
Jak ugotować bób, żeby nie powodował wzdęć? Skorzystaj z tej rady
W sklepach pojawił się już młody bób. To wartościowe dla zdrowia warzywo jest przysmakiem wielu osób. Niestety, cześć z nich rezygnuje z tej pysznej przekąski ze względu na uporczywe wzdęcia, które pojawiają się po zjedzeniu bobu....
ŻywienieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Sprawdź, co dzieje się z zębami po zjedzeniu tych słodyczy. Rekordziści potrafią ich zjeść nawet 12 jednego dnia
Mają różne kolory i smaki. Ich opakowanie przypomina pomadkę. W środku kryje się lizak w sprayu. Dzieci je uwielbiają. Rekordziści potrafią zjeść nawet 12 takich słodyczy dziennie. Uwaga! To niebezpieczne, zwłaszcza dla zębów.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Soja to jedno z najlepszych źródeł białka. Włącz ją do jadłospisu
Chociaż za najlepsze źródło białka uznawane są produkty zwierzęce, takie jak mięso, ryby, jajka czy produkty mleczne, to okazuje się, że rośliny strączkowe im pod tym względem nie ustępują. Jak wskazują badania, skład zawartych w nim...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Jak zamrozić fasolkę szparagową? W ten sposób będzie pyszna i chrupiąca
Miłośnicy świeżej fasolki szparagowej mogą delektować się jej smakiem przez cały rok – wystarczy, że zamrozicie to warzywo. Tłumaczymy, w jaki sposób należy to zrobić, by fasolka szparagowa nie straciła swojej chrupkości i smaku.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Te 3 produkty mleczne korzystnie działają na jelita. Włącz je do swojej diety
Problemy z jelitami dotykają coraz więcej osób. Jelita odpowiadają nie tylko za prawidłowe trawienie, ale mają wpływ na cały organizm, w tym na odporność. Warto więc zadbać o nie w naturalny sposób, włączając do codziennej diety kilka...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieMonika Witkowska
-
Jak zrobić napar z kwiatów lipy? Pij dla smaku i dla ukojenia nerwów
Sezon na kwiaty lipy rozpoczęty. Warto wykorzystać ten czas i pić napar ze świeżych kwiatów lipy. To doskonały napój na ukojenie nerwów i kłopoty z zasypianiem.
ProduktyPrzepisy -
Przepis na chlebek z patyka. Tym przysmakiem zajadają się Niemcy i Szwajcarzy
Stockbrot to popularny w Niemczech i Szwajcarii przysmak z ogniska. To po prostu chlebek z patyka, zrobiony z prostego, drożdżowego ciasta.
PrzepisyProdukty -
Choroba nieumytych jagód. Jak myć owoce, aby uniknąć problemów ze zdrowiem?
Czarne jagody kuszą wyglądem i smakiem, ale lepiej ich nie jeść prosto z krzaka. To może się skończyć groźną dla człowieka chorobą, czyli bąblowicą. Sprawdź, jak prawidłowo umyć jagody i co zrobić, aby usunąć z nich jaja bąblowca.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Najprostsze lody z truskawek z dwóch składników. Możesz jeść bez wyrzutów sumienia
Wystarczy, że masz pod ręką dwa składniki i zrobisz te lody dosłownie w 5 minut. To doskonała opcja na szybki deser i ochłodę podczas upałów.
PrzepisyProdukty -
To warzywne danie będzie hitem lata. Jak zrobić stek z kalafiora?
W sieci można znaleźć wiele przepisów na steki kalafiora, ja proponuje podać je na zielonym puree i z pyszną, ziołową posypką – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Czerwona cebula to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Przygotuj z niej pyszny sos chutney
Cebula, niezależnie od koloru, to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Regularne spożywanie czerwonej cebuli zapobiega powstawaniu nowotworów i ma działanie przeciwwirusowe. Warto ją jeść, by wzmocnić odporność organizmu. Wyróżnia...
ProduktySkładniki odżywczePrzepisyMonika Witkowska
-
Domowy twaróg jest pyszny. Potrzebne są tylko mleko i kefir
Kto chociaż raz zrobi samodzielnie twaróg, stwierdzi, że żaden produkt ze sklepu nie może z nim konkurować. Jest delikatny i dosłownie rozpływa się w ustach, a do tego bardzo zdrowy. Do przyrządzenia go potrzebne są tylko dwa składniki:...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Czereśnie działają przeciwrakowo. Nie popełniaj tego błędu po ich zjedzeniu
Znamy je jako czereśnie, choć tak naprawdę to jadalne owoce wiśni ptasiej. Ceny tych owoców szaleją, ale nie warto z nich rezygnować. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Warto jednak wiedzieć, jakiego błędu nie popełniać po ich...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Dodawaj do potraw nasiona konopi! Przyspieszają metabolizm i korzystnie wpływają na zdrowie
Włączenie nasion konopi do diety chroni przed chorobami krążenia i korzystnie wpływa na wygląd. Chodzi o nasiona konopi siewnej, które nie zawierają żadnych odurzających ani uzależniających substancji. Zdarza się jednak, że są mylone z...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Młode ziemniaki są zdrowe i niskokaloryczne. Przygotuj je na obiad z kefirem
Wiele osób, które dbają o linię lub stosują diety odchudzające, rezygnują z ziemniaków. A nie powinny – podkreślają dietetycy. Dotyczy to zwłaszcza młodych ziemniaków, na które trwa sezon. Są one cennym źródłem witamin, składników...
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Olej MCT pozwala schudnąć i daje uczucie sytości. Zalecany jest w dietach
Olej MCT to specyficzny tłuszcz. Zaliczany jest do suplementów diety, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Sięgają po niego głównie osoby na diecie keto i na dietach redukujących wagę. Poznaj jego właściwości.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Nie możesz schudnąć? Włącz do diety fasolkę szparagową. Skutecznie wysmukla
To warzywo ma niewiele kalorii i w 90 procentach składa się z wody. Czy to wystarczy, aby uznać, że powinno jak najczęściej gościć w menu osób, które chcą pozbyć się dodatkowych kilogramów? Poznaj sekretne właściwości fasolki szparagowej.
OdchudzanieSkładniki odżywczeProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Arbuz to owoc zalecany szczególnie w upały. Uwaga: nie łącz go z alkoholem
Arbuz to pyszny i zdrowy owoc, najlepiej smakuje latem. Daje orzeźwienie w upalny dzień i idealnie nawadnia organizm. Ze względu na dużą ilość wody, zawarta w tym owocu, zalecany jest osobom na dietach redukujących wagę i dbającym o...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Przygotuj na śniadanie bułeczki scones. Są pyszne i nie zawierają drożdży
Bułeczki scones to brytyjski przysmak. Przygotowuje się je z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia, niekiedy z dodatkiem suszonych owoców. Są zazwyczaj lekko słodzone lub niesłodzone, przyrządza się je także na słono. Do wypieków...
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Smażenie na głębokim tłuszczu? Dobrze sprawdza się olej arachidowy
Smażenie na głębokim tłuszczu nie jest zalecane przez dietetyków, gdyż zwiększa kaloryczność. Jeśli jednak chcemy w ten sposób przygotować warzywa lub mięso, warto użyć oleju arachidowego. A to dlatego, że ma tzw. wysoką temperaturę...
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Ta herbata doskonale gasi pragnienie w upały. Skorzystaj z przepisu Marokańczyków
Chociaż wiele osób w upalne dni, chcąc ugasić pragnienie, sięga po zimne napoje, to okazuje się, że nie jest to najlepsze rozwiązanie. Mieszkańcy krajów, w których temperatury przekraczają 30 stopni Celsjusza, żeby się ochłodzić, piją...
ŻywieniePrzepisyProduktyMonika Witkowska