-
Gremolata – włoska przyprawa, która nadaje niezwykłego smaku. Przepis
Włoską gremolatę zrobisz z 3 prostych składników. Przyprawa nie tylko znacząco podnosi smak dań mięsnych, ale jedzona regularnie wzmacnia też odporność organizmu.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Herbata cebulowa na przeziębienie. Przepis na babciny specyfik
Herbata z cebuli to jeden z babcinych sposobów na jesienne infekcje. Robi się ją bardzo łatwo, ale cebula nie jest jedynym składnikiem.
PrzepisyProdukty -
Co kawa robi z sercem? Badania są jednoznaczne
Czy osoby, które mają kłopoty z sercem i szerzej – z układem krążenia – powinny pić kawę? Badania naukowe w tej kwestii dają jednoznaczną odpowiedź.
ProduktyŻywienie -
Kawa z kardamonem spala tłuszcz w mig. Jak ją pić, aby schudnąć?
Pijąc kawę z kardamonem, można szybko zrzucić dodatkowe kilogramy. Wystarczy szczypta tej przyprawy, aby rozkręcić metabolizm. Ile kardamonu dodać do kawy?
OdchudzanieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Chai Masala – jak zaparzyć tę indyjską herbatę z mlekiem i przyprawami
Chai Masala jest połączeniem herbaty, aromatycznych przypraw i mleka. Ta pyszna i zdrowa herbata jest idealna na chłodne dni. Dowiedz się, jak ją zaparzyć.
ŻywienieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Czy można jeść dynię na surowo? Odpowiedź może niektórych zaskoczyć
Czy można jeść dynię na surowo? Tak, ale jest kilka warunków. Sprawdźcie, które dynie i w jakiej postaci są jadalne.
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Czarny czosnek zwiększa odporność. Wzbogaca też smak potraw
Jeśli chcesz w naturalny sposób podnieść odporność organizmu, jedz czarny czosnek. Warto dodawać go do potraw również ze względu na walory smakowe. Zobacz, co to jest czarny czosnek i jak go wykorzystać w kuchni.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Szukasz nowego pomysłu na owsiankę? Dodaj świeże figi i pistacje
Owsianka ze świeżymi figami i pistacjami to pomysł na odmienioną wersję tego popularnego śniadania. Figi i pistacje poprawiają nie tylko odporność, ale też humor. Zobacz, jak zrobić owsiankę z figami.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Domowa nalewka z winogron. Przepis na pyszny trunek
Polskie winogrona są idealne na domową nalewkę. Kieliszeczek tego trunku nie tylko przywoła zimą ciepłe dni, ale ma też właściwości lecznicze. Dowiedz się, jak zrobić domową nalewkę z winogron ciemnych lub jasnych. Wykorzystasz owoce z...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Mozzarella di bufala to wyjątkowy ser. Z jakiego jest mleka i jak go jeść?
Mozzarella di bufala to ceniony na świecie włoski ser produkowany z bawolego mleka. Warto go spróbować, jest kremowy w smaku i ma delikatną konsystencję. Pasuje nie tylko do pizzy.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Shot z kurkumy chroni przed rakiem i odchudza. Przepis
Wystarczą trzy składniki, aby zrobić odchudzający shot z kurkumy. Ten napój to witaminowa bomba, która również chroni przed rakiem i wzmacnia odporność. Zobacz, jak go zrobić.
OdchudzanieProduktyPrzepisyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czym jest prawdziwy kawior? Czy jest zdrowy i jak go jeść?
Czarny kawior to najbardziej ceniony gatunek kawioru. To wykwintny smakołyk i co ważne jest też zdrowy. Dowiedz się, czym dokładnie jest kawior oraz jak go jeść.
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Jak czyścić grzyby? Szybki i łatwy sposób
Jak czyścić grzyby w prosty i szybki sposób? Podpowiadamy! Po udanym grzybobraniu koniecznie należy pozbyć się z nich wszelkich zanieczyszczeń.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Dżem z winogron bez cukru. Pomysł na wykorzystanie działkowych winogron
Winogrona same w sobie mają tyle słodyczy, że przetwory na ich bazie można robić bez dodatku cukru. Dżem z winogron bez cukru? Robi się go bardzo łatwo.
PrzepisyProdukty -
Salmonella w mięsie z Lidla. Jest komunikat GIS
Partie mięsa sprzedawane w Lidlu są wycofywane z obrotu. Wykryto w nich bakterie Salmonella spp. Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał komunikat w tej sprawie.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Cykoria na ciepło. Poznaj przepis na karmelizowaną cykorię
Nie każdy wie, że cykorię można jeść na ciepło. To powszechnie dostępne warzywo jest bardzo zdrowe i smaczne, jeśli poddusisz je i skarmelizujesz.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Stosuj tę przyprawę i chudnij. Jak wykorzystać czarnuszkę w kuchni?
Czarnuszka to pogromczyni tłuszczu. Jej małe, czarne ziarenka mają wielką moc. Jak wykorzystać tę przyprawę w kuchni?
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Domowe wino z winogron. Prosty przepis na smaczny trunek
Trwa sezon na polskie winogrona. Jednym z pomysłów, jak je wykorzystać jest przygotowanie domowego wina z winogron. Smakuje znakomicie, a przepis jest prosty.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Co pić na wzmocnienie serca? Poznaj napoje dobre dla układu krążenia
Chcesz mieć zdrowe serce? Zadbaj o właściwą dietę i odpowiednie nawodnienie organizmu. Podpowiadamy, co pić na wzmocnienie serca i układu krążenia.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Jak najlepiej smakują rydze? Można przechować je też na zimę
Rydze to grzyby uznawane za prawdziwy rarytas, a do tego łatwo jest je przyrządzić. Dowiedz się, jak najlepiej smakują rydze i jak przechować je na zimę.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Jak łatwo obrać orzechy włoskie ze skórki? Sprytne patenty
Jak łatwo obrać orzechy włoskie ze skórki? Często jest to bardzo problematyczne i trzeba na to poświęcić naprawdę sporo czasu. Nie musi tak jednak być.
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj