-
Gotowanie w szybkowarze to oszczędność czasu i energii. Poznaj zasady
Gotowanie w szybkowarze pozwala zaoszczędzić czas i energię, tak kosztowną w dzisiejszych czasach. Gotując w tym urządzeniu, należy przestrzegać jednak określonych zasad, aby bezpiecznie przygotować smaczne i zdrowe potrawy.
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Omlet maślankowy. To zdrowa wersja tego dania
Dodanie maślanki do omletu wzbogaci jego wartości odżywcze oraz smak. Będzie delikatny jak pianka i kremowy.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Kasza manna – właściwości i wartości odżywcze, zastosowanie i przeciwwskazania
Kasza manna to lekkostrawna kasza, która jest bardzo delikatna dla żołądka. Poznaj jej właściwości i wartości odżywcze. Kto nie powinien jeść kaszy manny?
ProduktySkładniki odżywczePrzepisyAlicja Kowalczyk
-
Rodzinny obiad? Większość Polaków zamawia to jedno danie
Polacy kultywują tradycję wspólnych posiłków, ale jeśli nie przygotowują jedzenia sami, to większość zamawia jedno, konkretne danie. Nowe badanie na ten temat może zaskoczyć.
ŻywienieProdukty -
Tosty francuskie na śniadanie. Przepis na wersję słodką i wytrawną
Klasyczne tosty francuskie to tylko trzy składniki: pszenna chałka, mleko i jajko. Najlepiej podać je na śniadanie w ulubionej wersji: na słodko lub wytrawnej.
PrzepisyProdukty -
Buza to orzeźwiający i zdrowy napój z kaszy jaglanej. Poznaj przepis
Buza to mało u nas znany, lekko sfermentowany, kwaskowaty w smaku napój bezalkoholowy. Robi się go na bazie kaszy jaglanej. Dowiedz się, jak przygotować w domu buzę.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Przepis na sos grzybowy. Jak go zrobić, by był perfekcyjny?
Jak zrobić idealny sos grzybowy? Mamy na to sprawdzony przepis. Ten sos idealnie pasuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, klusek śląskich czy kopytek.
PrzepisyProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Siemię lniane zamiast jajka? Idealnie nadaje się do wypieków
Czy wiesz, że siemieniem lnianym możesz zastąpić jajka? Nadaje się ono do przygotowania każdego rodzaju ciasta. To dobra propozycja nie tylko dla osób na diecie.
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Kiszone patisony na odchudzanie. Zobacz, jak je zrobić
Kiszone patisony to świetny dodatek do sałatek i kanapek. Niewiele osób robi jednak te przysmaki. A szkoda mają bowiem wiele cennych właściwości.
OdchudzanieŻywienieProduktyPrzepisyPaulina Cywka
-
Jak zamrozić szpinak? Co zrobić, żeby zachował kolor
Szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw, które warto mieć w lodówce przez cały rok. Dobrym sposobem, żeby je przechować, jest zamrożenie go. Dowiedz się co zrobić, żeby zachował kolor i jędrność.
ŻywienieProduktyBezpieczeństwo żywnościMonika Witkowska
-
Jak przechowywać ziemniaki, aby się nie psuły? Wykorzystaj ten owoc
Kiełków i pleśń na ziemniakach można uniknąć. Istnieją patenty na przechowywanie ziemniaków, aby się nie psuły. Wystarczy w pobliżu położyć pewien owoc.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Purée z kalafiora. Zastąp nim ziemniaki, żeby schudnąć
Jeśli chcesz w łatwy sposób kilka zbędnych kilogramów, zastosuj ten prosty sposób. Zastąp ziemniaki do obiadu purée z kalafiora. Przepis jest prosty.
OdchudzanieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Konfitura z pigwy z cynamonem i goździkami. Przepis
Konfitura z pigwy z dodatkiem przypraw: cynamonu i goździków to zdrowa przekąska. Połączenie tych trzech smaków sprawia, że smakuje idealnie. Poznaj sprawdzony przepis.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Śliwki w occie. Sprawdzony przepis na marynowane śliwki węgierki
Śliwki w occie to jedna z najlepszych przekąsek na imprezy. Marynowane śliwki robi się łatwo, chociaż potrzeba tu odrobinę cierpliwości.
PrzepisyProdukty -
Chleb z dyni można jeść na diecie. Przepis na zdrowy chleb
Chleb z dyni jest idealnym wyborem dla osób, które chciałyby schudnąć. Zawiera cenne minerały i witaminy, a przy tym przyspiesza metabolizm. Poznaj przepis zdrowy chleb!
OdchudzanieProduktyPrzepisyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Napady głodu możesz kontrolować. Co jeść, aby nie czuć głodu?
Czy wiedz, dlaczego po zjedzeniu niektórych produktów długo czujesz się najedzony i nie masz napadów głodu? Zobacz, jakie produkty mają wysoki indeks sytości i czym jest ten parametr.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Czy olej sojowy szkodzi jelitom? Wyniki badań zaskakują
Spożycie oleju sojowego może zaburzać mikroflorę jelitową, co szkodzi zdrowiu jelit. Zastanów się, zanim sięgniesz po ten olej.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Prawdopodobnie jesz dwa razy więcej soli, niż powinieneś. Ile soli można zjeść?
Polacy jedzą dwa razy więcej soli, niż jest to rekomendowane. Dieta bogata w sól to prosta droga do zrujnowania zdrowia.
ŻywienieSkładniki odżywczeProdukty -
Suszone jabłka to błonnikowa bomba. Zrób je w domu, ale pamiętaj o jednej zasadzie
Suszone jabłka to zdrowa przekąska, która oczyszcza jelita dzięki błonnikowi. Suszone jabłka łatwo zrobisz w domu. Jest jeden trik, który sprawi, że wyjdą idealnie i nie ściemnieją.
PrzepisyProdukty -
Czarna sól zdrowsza od białej. Czy pomaga w odchudzaniu?
Czarna sól staje się coraz bardziej popularna. Nie tylko jako zamiennik zwykłej soli, ale również jako produkt, który może pomóc w procesie odchudzania.
OdchudzanieProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Wegańskie jajka na twardo z kurkumą. Przepis na ten przysmak
Wegańskie jajka z dodatkiem kurkumy mogą do złudzenia przypominać kurze jajka na twardo, jeśli przyrządzisz je według tego przepisu. Są przysmakiem nie tylko osób na diecie.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska