-
Jak zamrozić natkę pietruszki? To najlepszy sposób zachowania jej na dłużej
Zamrożenie natki pietruszki to prosty sposób, aby zawsze mieć pod ręką świeżą zieleninę. Jak prawidłowo mrozić natkę pietruszki?
ProduktyPrzepisy -
Prosty sposób na leczo do słoików. Nie potrzebujesz dokładnego przepisu
Leczo do słoików to prosty sposób na szybki obiad, kiedy tylko masz ochotę. I sposób na to, aby zachować smak sezonowych warzyw na dłużej. Jak zrobić warzywne leczo?
PrzepisyProdukty -
Która kapusta jest zdrowsza: czerwona czy biała? Odpowiedź może zaskoczyć
Która kapusta jest zdrowsza: czerwona czy biała? Dowiedz się, jak wypada porównanie tych odmian kapusty i dlaczego warto włączyć je do diety.
ProduktyŻywienieSkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Kaszak – ciasto z kaszy manny. Przepis na błyskawiczny deser
Kaszak to ciasto bez pieczenia zrobione z kaszy manny. Skorzystaj z naszego przepisu na ten smaczny i pożywny deser.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Napój z suszonych śliwek na odchudzanie. Pomoże też oczyścić jelita
Napój z suszonych śliwek to idealny element diety odchudzającej. Przygotujecie go bez trudu, a efekty pozytywnie was zaskoczą. Tłumaczymy, jak go zrobić.
OdchudzanieProduktyJoanna Biegaj
-
Ser halloumi pieczony z owocami. Potrzebne są tylko 4 składniki
Upieczenie sera halloumi z owocami zajmuje bardzo mało czasu, a daje wspaniały efekt. Koniecznie przygotuj to danie w domu na lekki posiłek. Poznaj przepis.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Popularny słodzik może wywołać problemy z pamięcią? Są nowe badania
Naukowcy z Florydy sprawdzili, jak popularny słodzik wpływa na pamięć i procesy uczenia się. Wyniki nie są optymistyczne.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Nietypowy pomysł na wykorzystanie bułki tartej. To zajmie tylko 5 minut
Co zrobić z bułki tartej? Pierwsza myśl to panierka, ale ze smażonej bułki tartej możesz też zrobić pyszną posypkę do potraw. To nie jest zwykła zasmażka.
PrzepisyProdukty -
Placki ziemniaczane z dynią. Przepis na delikatne i chrupiące danie
Placki ziemniaczane z dynią smakują wyjątkowo, są delikatne i chrupiące. Dodatek dyni sprawia, że mają więcej wartości odżywczych. Wypróbuj przepis.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Kasza manna na mleku, czyli pomysł na lekkie i zdrowe śniadanie. Przepis
Kasza manna na mleku to przysmak naszego dzieciństwa. Podpowiadamy, co zrobić, by smakowała dokładanie tak, jak ta przygotowywana przez ukochaną babcię lub mamę.
ProduktyPrzepisyJoanna Biegaj
-
Jak odświeżyć chleb i bułkę, by były chrupiące? Użyj jabłek, mleka lub wody
Znamy sposoby na przywrócenie świeżości pieczywa, bez wychodzenia z domu. Radzimy też, jak przechowywać pieczywo, by się nie starzało. Zobacz, czy można trzymać chleb i bułki w lodówce.
ProduktyŻywienieSkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Lek na niestrawność masz w kuchni. To popularna przyprawa
Cierpisz na dolegliwości żołądkowe i niestrawność? Popularna przyprawa może zadziałać niczym lek. Jest nowe badanie na ten temat.
ProduktyŻywienie -
Jak uniknąć zatrucia pokarmowego w domu? 7 najważniejszych zasad
Zatrucie pokarmowe może doprowadzić nawet do śmierci. Jak go uniknąć gotując posiłki w domu? Jest siedem zasad, których należy zawsze przestrzegać.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Quiz dla prawdziwych grzybiarzy. Już drugie pytanie może sprawić kłopoty
Kochasz grzyby i uważasz, że znasz się na nich? Ten szybki quiz zweryfikuje twój osąd o własnej grzybowej wiedzy. Tylko nieliczni mają 100 procent dobrych odpowiedzi.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty Quiz -
Herbata z aronii pomoże schudnąć i zwalczyć zaparcia. Jak ją zrobić?
Z aronii można przygotować nie tylko soki i nalewki, ale również herbatę. Sprawdź, na co pomaga ten pyszny napój i dlaczego warto go pić.
OdchudzanieProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Włoski ser i pieczone pomidorki. Sekretem przepisu są dodatki
Kremowa ricotta, pomidorki i proste dodatki. – To danie bardzo lekkie i świeże, można je traktować jak sałatkę – mówi kucharz Leszek Wodnicki, który przygotował przepis specjalnie dla „Wprost”.
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Chleb z siemienia lnianego. Przepis na zdrowe pieczywo
Do przygotowania chleba z siemienia lnianego nie potrzeba mąki. Jest pyszny i można nim zastąpić tradycyjne wypieki. Zalecany jest osobom, które mają uczulenie na gluten.
PrzepisyProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Gnocchi – włoskie kluseczki ziemniaczane. Przepis na włoskie kopytka
Gnocchi to rodzaj włoskich kluseczek, które robi się z ziemniaków. Przypominają polskie kopytka. Poznaj przepis na potrawę, która przyjemnie rozpływa się w ustach.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Policzki wołowe – niedoceniane, smaczne mięso. Przepis na obiad
Policzki wołowe to mięso, które rzadko przyrządzamy w domu, choć jest bogate w składniki odżywcze i szczególnie cenne dla osób mających problemy z niedoborem żelaza. Smakują doskonale.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Pan con tomate – hiszpański chleb z pomidorem. Przepis z 4 składników
Pan con tomate to ciekawa alternatywa dla kanapek. Dowiedz się, jak przyrządzić pyszne hiszpańskie śniadanie na słono. Przepis na tost z czosnkiem, oliwą i świeżym pomidorem.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Czy banan może leżeć obok jabłka? Tych owoców lepiej nie przechowuj razem
Niektórych owoców nie powinno się przechowywać obok siebie. Bliskiego sąsiedztwa nie lubią choćby banany i jabłka. Dlaczego? Odpowiedź może zaskoczyć.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz