-
Sentymentalny przysmak rodem z PRL. Jak zrobić blok czekoladowy z mleka w proszku?
Kto pamięta z czasów dzieciństwa blok czekoladowy? Jeśli jesteś w tej grupie, to najpewniej wychowałeś się w czasach PRL. My dziś zdradzamy przepis na oryginalny blog czekoladowy.
PrzepisyProdukty -
Niebezpieczne akcesoria do gotowania. Łopatki i łyżki wycofywane z rynku
Główny Inspektor Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu z rynku popularnych akcesoriów kuchennych. W kontakcie z żywnością mogą wydzielać toksyczne dla człowieka i rakotwórcze substancje.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Jeden popularny błąd sprawia, że czosnek traci swoje cenne właściwości. Czego trzeba się wystrzegać?
W kilka sekund możecie sprawić, że czosnek nie będzie już tak zdrowy. Wiele osób popełnia ten banalny błąd, nie mając w ogóle świadomości, że w ten sposób pozbawiają to warzywo jego dobroczynnych właściwości. Na czym on dokładnie polega?
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Te owoce obniżają ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Czy można jeść je do woli?
Po winogrona powinny często sięgać osoby, które mają zbyt wysokie ciśnienie krwi i podniesiony poziom tzw. złego cholesterolu. Badania potwierdzają, że dzięki zawartym w nich: potasie i polifenolom te owoce działają prozdrowotnie na...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Czy truskawki trzeba myć wodą z sodą oczyszczoną? To powinieneś wiedzieć
Można znaleźć wiele porad dotyczących prawidłowego mycia truskawek. Często można przeczytać, że aby usunąć z tych owoców wszystkie pestycydy, należy umyć je wodą z sodą oczyszczoną. Czy to rzeczywiście działa?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Na naszych talerzach często ląduje groźny dla zdrowia mikroplastik
Przeciętny Polak zużywa rocznie ponad 160 kilogramów plastiku, przy czym niewielki procent z tego trafia do ponownego przetworzenia. Zdecydowana większość trafia na wysypiska śmieci, a także do jezior, mórz i innych zbiorników wodnych,...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Owsianka w wersji instant. Szybka i wygodna, ale czy zdrowa?
Owsianki instant są wygodniejsze i szybsze w przygotowaniu. Wystarczy zalać je mlekiem lub wodą. Niektórych nawet nie trzeba przesypywać do miseczki lub kubka, ponieważ można kupić je w gotowych opakowaniach. Pojawiły się też wyciskane...
ŻywienieDietyProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czy pomidory są zdrowe i czy można jeść codziennie? Radzimy, jak najlepiej je spożywać
Chociaż pomidory można kupić w sklepach przez cały rok, to wiosną i latem są one najsmaczniejsze. Zawierają wiele witamin, minerałów i przeciwutleniaczy korzystnie działających na zdrowie. Dostarczają witaminy C, luteiny, likopenu i...
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyMonika Witkowska
-
Czy można jeść pestki papryki? A może lepiej od razu je wyrzucić tak jak zawsze?
Zazwyczaj krojąc paprykę, bez namysłu wyrzucamy jej pestki. Czy to jest słuszne? A może można jeść pestki papryki? Rozwiewamy też wątpliwości w kwestii tego, czy stanie się coś niedobrego, jeśli kilka nasionek zawieruszy się w waszej...
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Chcesz zrzucić zbędne kilogramy i pozbyć się wzdęć? Posypuj potrawy bazylią
Bazylia to zioło, które powinno znaleźć się w jadłospisie osób, które chcą schudnąć. Wpływa też korzystnie na układ trawienny, niwelując wzdęcia. Zarówno świeżą, jak i suszoną można dodawać do sałatek, zup oraz serów czy mięs. Doskonale...
OdchudzanieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Cała prawda o diecie „nocnych marków”. Wzbogać dietę o te produkty, jeśli późno chodzisz spać
Chodzisz późno spać? Prawdopodobnie twoja dieta obfituje w więcej tłuszczów i węglowodanów niż dieta tzw. „rannych ptaszków”. Zdaniem naukowców z Florencji, bycie „nocnym markiem” ma negatywny wpływ na sposób odżywiania. Jaki?
Składniki odżywczeProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czy owsianka jest dobra dla dziecka? Jak zachęcić je do jedzenia
Owsianka uznawana jest za królową śniadań. To jeden z najzdrowszych posiłków, którego nie powinno zabraknąć w diecie twojego dziecka. Wiele osób zastanawia się, od kiedy owsiankę można podawać dzieciom i co zrobić, żeby ją polubiły....
ŻywieniePrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Banany pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Ile dziennie można ich zjeść?
Badania potwierdzają, że jedzenie bananów korzystnie wpływa na zdrowie. Reguluje ciśnienie krwi, wspiera pracę jelit, a nawet podnosi humor. Niektórzy rezygnują z jedzenia tych pysznych owoców, gdyż uważają, że są tuczące, inni natomiast...
ŻywienieProduktyOdchudzanieMonika Witkowska
-
Domowe lody z truskawek zrobicie raz-dwa. Smakują jak z najlepszej lodziarni
Żeby zrobić przepyszne lody truskawkowe, wcale nie potrzebujecie wielu składników. Ich przygotowanie nie jest też tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy chwila, a letni deser będzie gotowy.
ProduktyPrzepisyJoanna Biegaj
-
Zalecany jest w dietach odchudzających, obniża poziom cholesterolu. Przygotuj pstrąga z grilla
Pstrąg uważany jest za jedną z najzdrowszych ryb i jego spożycie jest rekomendowane przez dietetyków, również w dietach odchudzających. Włączenie tej ryby do jadłospisu pozwala obniżyć poziom „złego” cholesterolu i zapewnia ochronę przed...
OdchudzanieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
To najlepszy przepis na syrop z kwiatów bzu. Trzeba zmielić kwiaty
W całej Polsce kwitnie czarny bez. Białe baldachy kwiatów najczęściej wykorzystywane są do zrobienia syropu, który nie tylko smakuje, ale też ma wiele cennych właściwości. Znany specjalista od roślin zdradził swój przepis na syrop z...
PrzepisyProdukty -
Szkodliwa pleśń. Czy przez spleśniałą truskawkę trzeba wyrzucić wszystkie owoce?
Spleśniałe owoce należy wyrzucać i od tej zasady nie ma odstępstwa. Ale czy jedna zepsuta truskawka oznacza, że należy wyrzucić całą łubiankę?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Czy można jeść jajka na miękko codziennie? To dobra propozycja dla tych, którzy chcą się odchudzić
Chociaż wiele osób obawia się, że jedzenie jajek wpływa na podwyższenie poziomu cholesterolu, najnowsze badania tego nie potwierdzają. Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia rekomendują, żeby jajka jeść codziennie. Można jeść je...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Ten suplement poprawi pracę wątroby. Obiecujące wyniki badań naukowców z Olsztyna
Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie znaleźli najlepszy sposób na poprawę funkcjonowania wątroby: to lekkostrawna dieta i suplementowanie chromu.
Produkty -
Ten składnik sprawi, że ciasto truskawkowe będzie naprawdę wyjątkowe. Robi się je błyskawicznie
Ciasto z truskawkami można zrobić na wiele sposób. A czy próbowałeś wersji z dodatkiem kisielu? Ten składnik sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej wilgotne i truskawkowe.
PrzepisyProdukty -
Chłodnik to idealna zupa na upały. Ma niewiele kalorii, dostarcza witamin oraz minerałów
Chłodnik to lekka warzywna zupa przygotowywana z surowych warzyw na bazie maślanki, kefiru lub jogurtu. Dostarcza witamin, składników mineralnych i błonnika, które korzystnie działają na organizm. Wypróbuj sprawdzony przepis.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska