-
Te kawowe lody zrobisz w 5 minut! Wystarczy, że masz w domu trzy składniki
Jeśli kochasz kawowe desery, to te lody są dla ciebie. Idealnie kremowe, dziecinnie łatwe w przygotowaniu, a na dodatek zdrowe.
PrzepisyProdukty -
Wystarczy 8 truskawek, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Cytrusy mogą się schować
Truskawki nie tylko świetnie smakują i dają ogromne możliwości kulinarne. To prawdziwy sezonowy skarb, jeśli chodzi o ich składniki odżywcze.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Czy znasz ser halloumi? Jest idealny na lekki lunch lub kolację
Ser halloumi wytwarzany tradycyjnie na Cyprze jest ciekawą propozycją, szczególnie dla osób ograniczających spożycie mięsa. Ser ten zawiera wiele cennych dla zdrowia składników i jest bardzo smaczny. Dowiedz się więcej o tym produkcie i...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Młoda kapusta jest zdrowsza od kiszonej. Dowiedz się, jak ją przyrządzić
Zaczął się sezon na młodą kapustę. To niezwykle zdrowe warzywo. Zawiera czterokrotnie więcej witaminy C niż kapusta kiszona, dużo żelaza i wapnia. A do tego jest pyszna. Dowiedz się, jak przyrządzić młodą kapustę z koperkiem.
ProduktyPrzepisyŻywienieMonika Witkowska
-
Sprawdzony przepis na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Te drożdżówki zawsze się udają
To najlepsze sezonowe drożdżówki! Kwaśny rabarbar, słodka kruszonka i miękkie ciasto drożdżowe. Czy trzeba czegoś więcej?
PrzepisyProdukty -
Salmonella wykryta na skorupkach jaj. GIS ostrzega i wycofuje produkt z rynku
Sprawdź, czy nie masz tych jaj w swojej lodówce. Na ich skorupkach wykryte zostały groźna bakterie Salmonella. Cała partia jaj jest wycofywana z rynku.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Chroni przed cukrzycą i wspomaga trawienie. Jedz go codziennie!
Koperek to jedno z najpopularniejszych polskich ziół. Korzystnie działa na zdrowie. Warto zadbać, by na stałe zagościł w jadłospisie. Można dodawać go do zup, ziemniaków, sałatek i przyrządzić sos, który wzbogaci smak potraw. Wypróbuj...
ProduktyPrzepisyŻywienieMonika Witkowska
-
Czy jedzenie surowych pieczarek jest zdrowe? Tak, ale pod jednym warunkiem
Pieczarki zwykle dusimy lub smażymy. Wiele osób wychodzi z założenia, że tylko grzyby poddane obróbce termicznej nadają się do spożycia. Czy rzeczywiście? Okazuje się, że jedzenie surowych pieczarek wcale nie jest tak szkodliwe, jak się...
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Jak zrobić cake pops czyli słynne lizaki z ciasta? Wypróbuj ten przepis, a twoje dzieci będą zachwycone
Dzień Dziecka to doskonała okazja, aby zrobić cake pops, czyli lizaki z ciasta. Miękkie, w czekoladowej polewie i z dużą ilości posypki. Czy trzeba czegoś więcej?
PrzepisyProdukty -
Podobną owsiankę jada Iga Świątek. Zdrowy posiłek przygotujesz w kilka minut
Owsianka zjedzona o poranku nie tylko nas nasyci i dostarczy energii na cały dzień, ale też zaspokoi kubki smakowe i ostudzi ochotę na słodycze. Swój sposób na pożywną owsiankę ma również mistrzyni tenisa Igi Świątek. Poznajcie ten przepis!
ProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czy można jeść surowe płatki owsiane? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Danie numer jeden przyrządzane z płatków owsianych to bez wątpienia owsianka. Najczęściej, aby ją przyrządzić, gotuje się krótko płatki owsiane. Ale czy można jeść płatki owsiane na surowo? I czy da się zrobić owsiankę bez gotowania?
ProduktyŻywienie -
Był szał na mleko migdałowe, teraz czas na mąkę. Obniża cholesterol, ale to nie wszystko
Mąka migdałowa coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach. Doskonale nadaje się do przygotowania placków, naleśników, różnego rodzaju ciast i deserów. Dlaczego warto postawić właśnie na ten rodzaj?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieJoanna Biegaj
-
Pasternak czy pietruszka? Dzięki tym sposobom już nigdy ich ze sobą nie pomylisz
Pasternak i pietruszka to bardzo podobne warzywa. Myli się jednak ten, kto stawia między nimi znak równości. Zobacz, co zrobić, by nie popełnić tego błędu.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Powstał ranking najlepszych zapiekanek świata. Na liście jedno danie z Polski
Zapiekanka to danie jedzone na całym świecie. I ile krajów, tyle różnych zapiekanek. W rankingu najlepszych zapiekanek znalazło się także jedno tradycyjne polskie danie.
Produkty -
Jak podkręcić smak pomidorowej? Zdradzamy sprawdzone sztuczki
Pomidorowa to jeden z klasyków polskiej kuchni. Zarówno ta robiona od podstaw z pomidorów, jak i ta robiona „z rosołu z wczoraj” z dodatkiem przecieru pomidorowego. Wypróbuj te sztuczki, a twoja pomidorówka będzie jeszcze lepsza.
PrzepisyProdukty -
Tych produktów unikaj jak ognia. Mogą powodować nowotwory mózgu i jajnika
Od dawna wiadomo, że ultraprzetworzona żywność może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby układu krążenia. Ale to nie wszystko. Naukowcy z Imperial College London wykazali, że częste spożywanie przetworzonych produktów, wiąże się...
ProduktyBezpieczeństwo żywnościAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czy wszystkie bratki są jadalne? Sprawdź, jak wykorzystać te kwiaty w kuchni
Bratki to jedne z najpopularniejszych kwiatów w ogrodach i na balkonach, nierzadko zdobią też miejskie klomby i rabaty. Warto wiedzieć, że kwiaty bratka są jadalne. Co z nich zrobić?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Ogórki kiszone to samo zdrowie, ale nie dla każdego. Kto nie powinien ich jeść?
Ogórki kiszone są zdrowe, jednak czy dla wszystkich? Okazuje się, że nie. Tłumaczymy, kto nie powinien ich jeść lub musi ograniczyć ilość spożywania kiszonych warzyw.
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Inulina – „odchudzający cukier” o supermocy. Poznaj jej działanie
Inulina to naturalny prebiotyk z grupy polisacharydów. Wiele osób nie wie o jego istnieniu. A szkoda. Wspomniana substancja ma bowiem sporo cennych właściwości. Sprawdź, na czym dokładnie polega jej supermoc.
Składniki odżywczeProduktyOdchudzaniePaulina Cywka
-
Pij herbatkę z kwiatów bzu jako kurację wiosenną. Działa oczyszczająco, pomoże na kaszel i świetnie smakuje
Sezon na kwiaty bzu czarnego dopiero się rozpoczyna i warto korzystać z niego, ile się da. Napoje z kwiatów bzu są nie tylko smaczne i orzeźwiające, ale i od wieków cenione za swoje właściwości lecznicze.
ProduktyŻywieniePrzepisy -
Ten grzyb smakuje jak kurczak. Jak zrobić nuggetsy z żółciaka siarkowego?
Idziemy o zakład, że gdyby kazano ci zamknąć oczy i spróbować nuggetsów z naszego przepisu, nigdy byś nie zgadł, że jesz grzyba. Nie bez powodu żółciak siarkowy nazywany jest kurczakiem z lasu albo krabem z lasu. Najczęściej można go...
PrzepisyProdukty