-
Szukasz nowego pomysłu na owsiankę? Dodaj świeże figi i pistacje
Owsianka ze świeżymi figami i pistacjami to pomysł na odmienioną wersję tego popularnego śniadania. Figi i pistacje poprawiają nie tylko odporność, ale też humor. Zobacz, jak zrobić owsiankę z figami.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Domowa nalewka z winogron. Przepis na pyszny trunek
Polskie winogrona są idealne na domową nalewkę. Kieliszeczek tego trunku nie tylko przywoła zimą ciepłe dni, ale ma też właściwości lecznicze. Dowiedz się, jak zrobić domową nalewkę z winogron ciemnych lub jasnych. Wykorzystasz owoce z...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Mozzarella di bufala to wyjątkowy ser. Z jakiego jest mleka i jak go jeść?
Mozzarella di bufala to ceniony na świecie włoski ser produkowany z bawolego mleka. Warto go spróbować, jest kremowy w smaku i ma delikatną konsystencję. Pasuje nie tylko do pizzy.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Shot z kurkumy chroni przed rakiem i odchudza. Przepis
Wystarczą trzy składniki, aby zrobić odchudzający shot z kurkumy. Ten napój to witaminowa bomba, która również chroni przed rakiem i wzmacnia odporność. Zobacz, jak go zrobić.
OdchudzanieProduktyPrzepisyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czym jest prawdziwy kawior? Czy jest zdrowy i jak go jeść?
Czarny kawior to najbardziej ceniony gatunek kawioru. To wykwintny smakołyk i co ważne jest też zdrowy. Dowiedz się, czym dokładnie jest kawior oraz jak go jeść.
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Jak czyścić grzyby? Szybki i łatwy sposób
Jak czyścić grzyby w prosty i szybki sposób? Podpowiadamy! Po udanym grzybobraniu koniecznie należy pozbyć się z nich wszelkich zanieczyszczeń.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Dżem z winogron bez cukru. Pomysł na wykorzystanie działkowych winogron
Winogrona same w sobie mają tyle słodyczy, że przetwory na ich bazie można robić bez dodatku cukru. Dżem z winogron bez cukru? Robi się go bardzo łatwo.
PrzepisyProdukty -
Salmonella w mięsie z Lidla. Jest komunikat GIS
Partie mięsa sprzedawane w Lidlu są wycofywane z obrotu. Wykryto w nich bakterie Salmonella spp. Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał komunikat w tej sprawie.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Cykoria na ciepło. Poznaj przepis na karmelizowaną cykorię
Nie każdy wie, że cykorię można jeść na ciepło. To powszechnie dostępne warzywo jest bardzo zdrowe i smaczne, jeśli poddusisz je i skarmelizujesz.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Stosuj tę przyprawę i chudnij. Jak wykorzystać czarnuszkę w kuchni?
Czarnuszka to pogromczyni tłuszczu. Jej małe, czarne ziarenka mają wielką moc. Jak wykorzystać tę przyprawę w kuchni?
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Domowe wino z winogron. Prosty przepis na smaczny trunek
Trwa sezon na polskie winogrona. Jednym z pomysłów, jak je wykorzystać jest przygotowanie domowego wina z winogron. Smakuje znakomicie, a przepis jest prosty.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Co pić na wzmocnienie serca? Poznaj napoje dobre dla układu krążenia
Chcesz mieć zdrowe serce? Zadbaj o właściwą dietę i odpowiednie nawodnienie organizmu. Podpowiadamy, co pić na wzmocnienie serca i układu krążenia.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Jak najlepiej smakują rydze? Można przechować je też na zimę
Rydze to grzyby uznawane za prawdziwy rarytas, a do tego łatwo jest je przyrządzić. Dowiedz się, jak najlepiej smakują rydze i jak przechować je na zimę.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Jak łatwo obrać orzechy włoskie ze skórki? Sprytne patenty
Jak łatwo obrać orzechy włoskie ze skórki? Często jest to bardzo problematyczne i trzeba na to poświęcić naprawdę sporo czasu. Nie musi tak jednak być.
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Jak ugotować jajka, żeby nie pękały i dały się obrać? Te proste triki działają
Czy wiesz, jak ugotować jajka, żeby nie pękły, a potem dały się obrać? Jajka to, jak się wydaje, to łatwa do przygotowania przekąska. Trzeba jednak znać kilka trików.
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Czy wino bezalkoholowe jest zdrowe? Odpowiedź może zaskoczyć
Czy wino bezalkoholowe może mieć pozytywny wpływ na zdrowie? Na to pytanie w mediach społecznościowych odpowiedziała prof. Ewa Stachowska, specjalistka od żywienia z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego.
ProduktySkładniki odżywcze -
Smażenie grzybów – porady i wskazówki. Jak długo smażyć grzyby?
Wydawałoby się, że smażenie grzybów to bardzo prosta czynność. I tak jest – ale trzeba pamiętać o jednej prostej zasadzie. Jak prawidłowo smażyć grzyby? Radzimy, jakiego błędu nie popełniać.
PrzepisyProdukty -
Co zrobić ze śliwek? 6 sprawdzonych przepisów ze śliwkami w roli głównej
Na bazarkach i lokalnych ryneczkach w sezonie można upolować śliwki za mniej niż 5 zł za kilogram. A jeśli już masz owoce – wypróbuj nasze przepisy na śliwki.
PrzepisyProdukty -
Konfitura z derenia. Przepis na pyszną przekąskę
Konfitura z derenia ma ciekawy smak i wiele cennych właściwości. Sprawdź, jak ją przyrządzić i dowiedz się, dlaczego warto to zrobić.
PrzepisyProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Makaron z grzybami i sosem pomidorowym. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”
To nie jest zwykły makaron z grzybami i sosem pomidorowym. – Dodajemy tu jeszcze włoską kapustę – mówi kucharz Leszek Wodnicki, który przygotował przepis specjalnie dla „Wprost”.
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Sok z winogron chroni przed infekcjami. Przepis na zdrowy napój
Sok z winogron warto przygotować na zimę, bo podnosi odporność i chroni przed infekcjami. Łatwo go przygotować, a do tego jest smaczny i aromatyczny. Poznaj przepis.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska