-
Choroba nieumytych jagód. Jak myć owoce, aby uniknąć problemów ze zdrowiem?
Czarne jagody kuszą wyglądem i smakiem, ale lepiej ich nie jeść prosto z krzaka. To może się skończyć groźną dla człowieka chorobą, czyli bąblowicą. Sprawdź, jak prawidłowo umyć jagody i co zrobić, aby usunąć z nich jaja bąblowca.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Najprostsze lody z truskawek z dwóch składników. Możesz jeść bez wyrzutów sumienia
Wystarczy, że masz pod ręką dwa składniki i zrobisz te lody dosłownie w 5 minut. To doskonała opcja na szybki deser i ochłodę podczas upałów.
PrzepisyProdukty -
To warzywne danie będzie hitem lata. Jak zrobić stek z kalafiora?
W sieci można znaleźć wiele przepisów na steki kalafiora, ja proponuje podać je na zielonym puree i z pyszną, ziołową posypką – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Czerwona cebula to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Przygotuj z niej pyszny sos chutney
Cebula, niezależnie od koloru, to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Regularne spożywanie czerwonej cebuli zapobiega powstawaniu nowotworów i ma działanie przeciwwirusowe. Warto ją jeść, by wzmocnić odporność organizmu. Wyróżnia...
ProduktySkładniki odżywczePrzepisyMonika Witkowska
-
Domowy twaróg jest pyszny. Potrzebne są tylko mleko i kefir
Kto chociaż raz zrobi samodzielnie twaróg, stwierdzi, że żaden produkt ze sklepu nie może z nim konkurować. Jest delikatny i dosłownie rozpływa się w ustach, a do tego bardzo zdrowy. Do przyrządzenia go potrzebne są tylko dwa składniki:...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Czereśnie działają przeciwrakowo. Nie popełniaj tego błędu po ich zjedzeniu
Znamy je jako czereśnie, choć tak naprawdę to jadalne owoce wiśni ptasiej. Ceny tych owoców szaleją, ale nie warto z nich rezygnować. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Warto jednak wiedzieć, jakiego błędu nie popełniać po ich...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Dodawaj do potraw nasiona konopi! Przyspieszają metabolizm i korzystnie wpływają na zdrowie
Włączenie nasion konopi do diety chroni przed chorobami krążenia i korzystnie wpływa na wygląd. Chodzi o nasiona konopi siewnej, które nie zawierają żadnych odurzających ani uzależniających substancji. Zdarza się jednak, że są mylone z...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Młode ziemniaki są zdrowe i niskokaloryczne. Przygotuj je na obiad z kefirem
Wiele osób, które dbają o linię lub stosują diety odchudzające, rezygnują z ziemniaków. A nie powinny – podkreślają dietetycy. Dotyczy to zwłaszcza młodych ziemniaków, na które trwa sezon. Są one cennym źródłem witamin, składników...
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Olej MCT pozwala schudnąć i daje uczucie sytości. Zalecany jest w dietach
Olej MCT to specyficzny tłuszcz. Zaliczany jest do suplementów diety, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Sięgają po niego głównie osoby na diecie keto i na dietach redukujących wagę. Poznaj jego właściwości.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Nie możesz schudnąć? Włącz do diety fasolkę szparagową. Skutecznie wysmukla
To warzywo ma niewiele kalorii i w 90 procentach składa się z wody. Czy to wystarczy, aby uznać, że powinno jak najczęściej gościć w menu osób, które chcą pozbyć się dodatkowych kilogramów? Poznaj sekretne właściwości fasolki szparagowej.
OdchudzanieSkładniki odżywczeProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Arbuz to owoc zalecany szczególnie w upały. Uwaga: nie łącz go z alkoholem
Arbuz to pyszny i zdrowy owoc, najlepiej smakuje latem. Daje orzeźwienie w upalny dzień i idealnie nawadnia organizm. Ze względu na dużą ilość wody, zawarta w tym owocu, zalecany jest osobom na dietach redukujących wagę i dbającym o...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Przygotuj na śniadanie bułeczki scones. Są pyszne i nie zawierają drożdży
Bułeczki scones to brytyjski przysmak. Przygotowuje się je z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia, niekiedy z dodatkiem suszonych owoców. Są zazwyczaj lekko słodzone lub niesłodzone, przyrządza się je także na słono. Do wypieków...
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Smażenie na głębokim tłuszczu? Dobrze sprawdza się olej arachidowy
Smażenie na głębokim tłuszczu nie jest zalecane przez dietetyków, gdyż zwiększa kaloryczność. Jeśli jednak chcemy w ten sposób przygotować warzywa lub mięso, warto użyć oleju arachidowego. A to dlatego, że ma tzw. wysoką temperaturę...
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Ta herbata doskonale gasi pragnienie w upały. Skorzystaj z przepisu Marokańczyków
Chociaż wiele osób w upalne dni, chcąc ugasić pragnienie, sięga po zimne napoje, to okazuje się, że nie jest to najlepsze rozwiązanie. Mieszkańcy krajów, w których temperatury przekraczają 30 stopni Celsjusza, żeby się ochłodzić, piją...
ŻywieniePrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Pędy kwiatowe czosnku są jadalne i zdrowe. Dowiedz się, jak je przyrządzić
Pędy kwiatowe czosnku pojawiają się w czerwcu. Mało osób wie, że są jadalne, a do tego zdrowe i smaczne. Przypominają w smaku czosnek, ale są delikatniejsze i chrupiące. Można dodać je do sałatki, ziemniaków czy mięsa na surowo lub...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Herbata na odchudzanie działa? Które napary wspomagają redukcję masy ciała, a jakich lepiej unikać
Redukcja zbędnej tkanki tłuszczowej to wyzwanie, któremu nie podołamy jedynie z pomocą herbat na odchudzanie. Podstawą skutecznego i zdrowego odchudzania jest odpowiednio skomponowana dieta i aktywność fizyczna. Herbata na odchudzanie to...
OdchudzanieProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Zastanawiasz się, które orzechy są najzdrowsze? Zapytaliśmy o to ekspertkę
Orzechy są bardzo zdrowe – zwłaszcza dla serca, dlatego nie powinno ich zabraknąć w dobrze zbilansowanej diecie. Idealna porcja wynosi od 30 do 40 g dziennie. Które orzechy są najzdrowsze, a których nie powinniśmy jeść w zbyt dużych...
DietySkładniki odżywczeProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Kalafior wspomaga odchudzanie. Wypróbuj klasyczny przepis na tę zdrową przekąskę
Jeśli podjąłeś decyzję o zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów, kalafior jest twoim sprzymierzeńcem. Jest niskokaloryczny, a ponadto zawiera błonnik wspomagający odchudzanie. Możesz jeść go zdrową przekąskę lub zastąpić nim ziemniaki i...
OdchudzanieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Czosnek niedźwiedzi ma pewną przewagę nad czosnkiem pospolitym. Poznaj jego właściwości
Jeśli nie możesz przekonać się do smaku i zapachu czosnku, spróbuj włączyć do diety czosnek niedźwiedzi. Jest o wiele łagodniejszy, słodkawy i ma szereg leczniczych właściwości. Działa jak naturalny antybiotyk, podnosi odporność...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Przygotuj owsiankę na kefirze. Reguluje trawienie i wspomaga odchudzanie
Wiele osób je codziennie na śniadanie owsiankę. Istnieje wiele sposobów na jej przyrządzenie. Jednym z nich jest dodanie do płatków owsianych kefiru. Tak przygotowana owsianka, dzięki obecności probiotycznych bakterii zawartych w...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Bób zapobiega anemii i korzystnie działa na serce. Zobacz, jak ugotować świeży bób
Bób to warzywo pełne błonnika, witamin, minerałów i cennego dla organizmu białka. Spożywanie bobu korzystnie wpływa na pracę serca, obniża poziom cholesterolu i skutecznie zwalcza objawy anemii. Bób zalecany jest też w diecie osób, które...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska