-
Jajecznica z bananami. Jeśli lubisz słodkie śniadania, koniecznie wypróbuj!
Nawet jeśli krzywisz się na myśl podania jajecznicy na słodko, odłóż uprzedzenia na bok i po prostu zrób jajecznicę z bananami. Podajemy sprawdzony i prosty przepis.
PrzepisyProdukty -
Najszybsza pasta kanapkowa. Wystarczy, że masz w domu ten jeden produkt
Jeśli masz w domu groszek konserwowy, to pyszną pastę kanapkową zrobisz w pięć minut. Nie potrzebujesz nawet blendera!
PrzepisyProdukty -
Nieświadomie jemy rocznie nawet kilogram owadów. „Jesteśmy, jako Polska, niestety trochę zapóźnieni”
Dyskusja o owadach w pożywieniu rozgrzewa emocje, ale „robale” dodawane do żywności i pasz nie są niczym nowym. – W Polsce mamy już fermy mącznika młynarka i czarnej muchy, a jeśli spojrzeć historycznie, to nawet nasze barwy narodowe...
ProduktyBezpieczeństwo żywnościKatarzyna Świerczyńska
-
Pyłek pszczeli: na wzmocnienie organizmu i... detoks
Pyłek pszczeli to pyłek kwiatowy, który ma cenne właściwości prozdrowotne. Na co pomaga i jak go stosować?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
5 korzyści, które przynosi dieta bez sera. Pozbędziesz się m.in. migreny
Sery cenione są na całym świecie za walory smakowe. Nie wszyscy jednak wiedzą, że gdy spożywamy je w nadmiarze, nie przynoszą korzyści, a szkodzą zdrowiu. Dietetycy wskazują jakie efekty przyniesie wyeliminowanie serów z diety. Jednym z...
ProduktyMonika Witkowska
-
Herbatka patykowa na przeziębienie i osłabienie. Jak zrobić zimową herbatkę z gałązek brzozy?
Brzoza to drzewo, które nawet zimą łatwo rozpoznać, dzięki charakterystycznym pniom. I to właśnie zimą warto sięgnąć po gałązki brzozy i przyrządzić z nich wpierającą zdrowie herbatkę.
PrzepisyProdukty -
To musisz wiedzieć o suplementach diety. Jest grupa osób, które szczególnie muszą uważać
Suplementy diety to nie leki. Oficjalnie zakwalifikowane są jako żywność. Czy to oznacza, że można je przyjmować do woli?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Nalewka z cytryn i kawy. To dawka energii i zaskakujący smak
Cytrynówka z kawą to oryginalna wersja tradycyjnej nalewki z cytryn. Ma piękny, przejrzysty kolor i zaskakuje smakiem.
PrzepisyProdukty -
Co jeść, a czego nie, gdy cierpisz na bóle stawów spowodowane dną moczanową
Dna moczanowa była dawniej uznawana za chorobę bogatych ludzi. Najczęściej dotykała mężczyzn w kwiecie wieku. Jej przyczynę upatrywano w jedzeniu dużych ilości czerwonego mięsa i piciu czerwonego wina. Dziś wiadomo, że podstawą leczenia...
DietyProduktyMonika Witkowska
-
Te produkty szkodzą twojemu sercu. Zobacz, co należy wyeliminować z diety
Dieta odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Spożywanie produktów bogatych w sól, cukier i nasycone tłuszcze nie jest zdrowe dla serca. Zobacz, jakie produkty są zakazane.
ProduktyMonika Witkowska
-
Jak przyspieszyć gotowanie ziemniaków? Wystarczy dodać łyżkę tego produktu
Czy można przyspieszyć gotowanie ziemniaków? Są na to sposoby, a wśród nich prosta sztuczka, która sprawi, że ziemniaki nie tylko ugotują się szybciej, ale będą lepiej smakowały.
PrzepisyProdukty -
Fast-foody bardziej szkodzą otyłym. Prowadzą do niealkoholowego stłuszczenia wątroby!
Powszechnie wiadomo, że jedzenie typu fast-food nie jest zdrowe. Naukowcy po raz kolejny wzięli na cel fast-foody oskarżane m.in. o wywołanie epidemii otyłości. Jaki jest związek pomiędzy nimi i stłuszczeniem wątroby?
ProduktyŻywienie -
Orzeszki ziemne – fakty żywieniowe. Gdzie rosną, czy są zdrowe i jak objawia się alergia?
Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe, fistaszki) to smaczna i zdrowa przekąska. Są skarbnicą cennych związków odżywczych, jednak wysokimi wartościami odżywczymi cechują się jedynie surowe orzeszki ziemne, które nie zostały poddane różnym...
ProduktySkładniki odżywczeMaja Błaszczyk
-
Orzech brazylijski – jak wygląda, właściwości odżywcze i zdrowotne, zastosowanie
Orzech brazylijski to doskonałe źródło cennych składników odżywczych. Warto włączyć go do swojej diety oraz korzystać z wyjątkowych właściwości pozyskiwanego z orzechów brazylijskich oleju, który znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni,...
ProduktySkładniki odżywczeMaja Błaszczyk
-
Co jeść przed snem w cukrzycy, a czego unikać? Kolacja cukrzyka musi być przemyślana
To, co zjemy wieczorem, ma wpływ na glikemię nocną i poranną, czyli na poziom glukozy we krwi. Jest to szczególnie niebezpieczne u osób chorych na cukrzycę. Dowiedz się, z jakich produktów powinieneś zrezygnować, a które są wskazane.
ProduktyMonika Witkowska
-
Przepis na domowe frytki z piekarnika. Jak zrobić tę zdrową przekąskę z ziemniaków?
Frytki z piekarnika to wyjątkowo pyszna i bardzo popularna przekąska. Pieczone frytki możesz z powodzeniem zrobić w domu i są mniej kaloryczne od tych z głębokiego oleju. Wg tego przepisu wychodzą idealnie chrupiące.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Ziemniaki zrobiły się zielone? Uważaj, to toksyczna solanina!
Każdy z nas choć raz zauważył, że ziemniaki przechowywane na słońcu szybciej stają się zielonkawe. W ten sposób natura „ostrzega” nas, że coś jest nie tak. Czy takie ziemniaki można zatem jeść? A może wystarczy ich obróbka termiczna?
Produkty -
Takie pomidory od razu wyrzuć! Mogą zaszkodzić tobie i twoim bliskim
Pyszne i zdrowe pomidory dość szybko się psują. Kiedy pomidory nie nadają się do spożycia? Czy nadgniły lub nadpleśniały pomidor można uratować?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Przepis na małpi chlebek. Co to jest monkey bread?
Można powiedzieć, że małpi chlebek to po prostu ciasto drożdżowe z cynamonem. Ale nie jest to zwykła cynamonowa drożdżówka. Między innymi za sprawą kształtu i pieczenia cynamonowych bułeczek w formie na babkę.
PrzepisyProdukty -
Smaruj nią chleb codziennie! Ta pasta do kanapek obniża poziom cholesterolu
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów może z powodzeniem zastąpić masło czy margarynę. Jest smaczna i bardzo zdrowa. Obniża poziom cholesterolu i wspomaga odchudzanie. Wypróbuj przepis!
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Produkty bez cukru nie zawsze zdrowe. Naukowcy: mogą być równie słodkie
Nadmiar cukru w diecie poważnie szkodzi zdrowiu, dlatego coraz częściej zwracamy uwagę na skład kupowanych produktów, starając się ograniczyć jego spożycie. Niestety, nie zawsze etykieta z napisem „bez cukru” jest wyznacznikiem jakości...
ŻywienieProdukty