-
Te warzywa i owoce warto kupować w postaci mrożonej. Są zdrowe i pyszne
Które warzywa i owoce zachowują pełnię wartości odżywczych i można je kupować w postaci mrożonej? Sprawdź, co warto trzymać w zamrażarce.
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Jedna szklanka dziennie obniża ciśnienie i cholesterol. Pij na zdrowie
Sok z pomidorów jest uznawany za jeden z najzdrowszych napojów. Wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. I co najważniejsze, w naturalny sposób obniża poziom cholesterolu. Dowiedz się, co jeszcze kryje w sobie...
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak nadziewa się pączki? Podpowiadamy, czym i w jaki sposób nadziewać domowe pączki
Nadziewanie domowych pączków nie jest trudne, ale warto znać kilka podstawowych zasad, które sprawią, że pączki będą idealnie usmażone, a nadzienie zostanie na swoim miejscu.
PrzepisyProdukty -
Co cynamon robi z mózgiem? Jest naukowa odpowiedź
Lubisz cynamonowe bułeczki albo aromatyczną kawę z cynamonem? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość. Cynamon może poprawić pamięć i usprawnić uczenie się.
Produkty -
Jak zrobić zupę z serków topionych? Prosty przepis na zupę serową
Ta prosta zupa serowa posmakuje całej rodzinie. Jest sycąca, a podana z chrupiącymi grzankami wygląda bardzo efektownie. Zobacz, jak zrobić zupę z serków topionych.
PrzepisyProdukty -
Sprawdzony przepis na chrust lany. Ten przysmak zrobisz w 30 minut!
Bez wałkowania, bez zbijania ciasta i bez pracochłonnego robienia kokardek. Chrust lany robi się łatwo i szybko.
PrzepisyProdukty -
Polska zupa uznana za najgorszą na świecie. W zestawieniu jeszcze jedno danie z Polski
Dwie zupy z Polski znalazły się na liście 100 najgorszych dań świata. Jako najgorsza z zup została uznana czernina, ale w zestawieniu jest jeszcze jedna polska zupa. I ten wybór może zaskakiwać.
ProduktyPrzepisy -
Kawa wypłukuje witaminy i minerały. Jakich witamin lepiej z nią nie łączyć?
Kawa wypłukuje z organizmu nie tylko magnez, ale także niektóre witaminy. Sprawdź, jakich suplementów lepiej nie przyjmować razem z kawą.
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Ile kalorii dziennie potrzebujesz, żeby schudnąć?
Jeden je dużo i jest szczupły, inny „jak ptaszek” i tyje. Zależy to w dużej mierze od metabolizmu. Nawet dla osób tej samej płci i wieku te wartości mogą istotnie się różnić – wskazują dietetycy. Dowiedz się, ile kalorii powinny mieć...
ProduktySkładniki odżywcze -
Budyniowe racuchy z bananami. Prosty przepis na pyszną przekąskę
Chcesz przygotować delikatne i pożywne racuchy? To proste danie przygotujesz w kilka minut. Zachwyci smakiem, gdy dodasz te dwa składniki. Wypróbuj przepis.
ProduktyPrzepisy -
Ta panierka sprawi, że kotlety schabowe będą bardziej chrupiące. Wypróbuj przepis
Wiele osób uwielbia tradycyjne schabowe kotlety i nie wyobraża sobie bez nich niedzielnego obiadu. Kulinarna ekspertka z portalu Przyślij Przepis podpowiada, co zrobić, żeby panierka była chrupiąca nawet następnego dnia i nie nasiąkała...
PrzepisyProdukty -
Wymaga tylko 4 składników. Zapomniany przepis na pyszną polską zupę
Przepis na zupę pochodzi z południa Polski, z Białki Tatrzańskiej. Właśnie tam przyrządza się tzw. białczańską scytę. Wymaga tylko kilku składników. Zaskakuje smakiem przypominającym klasyczny kapuśniak.
PrzepisyProdukty -
Przygotuj na obiad soczyste mielone! Wystarczy dodać te 2 składniki
Masz dylemat co zrobić na obiad: schabowe czy mielone? Wypróbuj przepis na soczyste kotlety mielone, które zachwycą smakiem najwybredniejszych smakoszy. Dowiedz się, jakie składniki dodać do mięsa.
PrzepisyProdukty -
Tłusty czwartek 2023. Kiedy go obchodzimy, skąd pochodzi tradycja i dlaczego jemy drożdżowe pączki?
W 2023 roku tłusty czwartek wypada 16 lutego i otwiera ostatni tydzień karnawału. W ostatni czwartek przed Wielkim Postem możemy jeść pączki i faworki bez liczenia kalorii, bo jak mówi staropolski obyczaj – jeśli nie zjemy choć jednego...
Składniki odżywczeProduktyAlicja Kowalczyk
-
„Faworki teściowej” są pyszne dzięki trzem trikom. Sprawdź przepis
Jak zrobić wyśmienite faworki? Przepisów jest wiele, ale warto skorzystać z tej porady. Dzięki prostym trikom faworki zmienią swój smak. Będzie się nimi zajadać cała rodzina.
ProduktyPrzepisy -
Czy dolewać mleko do kawy? Są najnowsze badania
Badanie naukowców z Uniwersytetu w Kopenhadze dowodzi, że kawa z mlekiem ma działanie przeciwzapalne. Połączenie białek mleka i przeciwutleniaczy zawartych w ziarnach kawy podwaja ten efekt – twierdzą naukowcy. Nie wahaj się więc sięgać...
ProduktySkładniki odżywcze -
Awokado – dlaczego korzystnie wpływa na stan zdrowia?
Awokado to szczególny owoc, który może stanowić składnik każdej diety. Choć nie przypomina swoim smakiem innych owoców, to stanowi prawdziwą bombę cennych składników odżywczych. Dlaczego warto jeść awokado?
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak zrobić pizzę bez ciasta? Zaskakujący pomysł na szybkie i sycące danie
Ktoś powie, że bez ciasta to nie pizza. Ale my w tym przypadku nie zamierzamy roztrząsać tego dylematu, bo przepis na pizzę bez ciasta jest naprawdę rewelacyjny!
PrzepisyProdukty -
Nie wyrzucaj papierka po maśle! Jeszcze ci się przyda
Papierek po maśle może ci się jeszcze przydać – wskazuje kulinarna ekspertka z portalu Przyślij Przepis. Dowiedz się, jak można go ponownie wykorzystać w kuchni.
ProduktyPrzepisy -
Picie kawy w ciąży – czy kofeina wpływa na rozwój płodu?
Od momentu potwierdzenia ciąży, przyszłe mamy zaczynają stosować zdrową dietę, a także rezygnują z alkoholu. To konieczne, aby płód mógł prawidłowo się rozwijać. Co ciekawe, wiele przyszłych mam sięga po napoje z kofeiną np. kawę i...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Czy bulion rosołowy rzeczywiście dobrze wpływa na kości?
Bulion od dawna uważany jest za wywar, który ma cenne właściwości prozdrowotne, zwiększające elastyczność kości. Czy rzeczywiście tak jest?
Składniki odżywczeProduktyAlicja Kowalczyk