-
Nalewka z zielonych orzechów włoskich. Teraz jest najlepszy czas, żeby ją przygotować
Nalewka z zielonych orzechów włoskich, zwana orzechówką, to doskonałe lekarstwo na problemy żołądkowe. Posiada też niekwestionowane walory smakowe. Nie jest trudno ją przyrządzić. Najważniejsze to zebrać we właściwym czasie orzechy,...
PrzepisySkładniki odżywczeProduktyMonika Witkowska
-
Jak zrobić masło szałwiowe? To doskonały dodatek do klusek, ryb i mięs
Jeśli masz w ogrodzie lub na balkonie szałwię, zrób z niej aromatyczne masełko szałwiowe. To prosty dodatek, który podkręci smak wielu potraw.
PrzepisyProdukty -
Najlepsze ciasto z jagodami. Sprawdzony i prosty przepis
Blacha tego ciasta z jagodami zniknie niemal natychmiast, dlatego lepiej uszykuj składniki na podwójną porcję. Jest pełne jagód, puszyste i wilgotne.
PrzepisyProdukty -
Często męczą cię bóle głowy? Wyklucz te produkty. Zasady diety antymigrenowej
Cierpisz na migrenowe bóle głowy? Istnieją pewne zasady żywieniowe, dzięki którym możesz złagodzić napady migreny, a nawet całkowicie je wyeliminować. To nie bajka. Poznaj listę antymigrenowych produktów i dowiedz się, które rzeczy warto...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Ten napój ochłodzi cię w upały. Przygotuj mango lassi z dodatkiem kefiru
Mango to pyszny, słodki owoc, który zawiera wiele cennych dla zdrowia właściwości, m.in. obniża cholesterol, nawilża i odmładza skórę. Jeśli zblendujesz go z jogurtem naturalnym i kefirem stworzysz ożywczy koktajl, idealny do picia w...
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
To najzdrowszy dodatek do kanapek, który wspiera odchudzanie. Stosuj go zamiast masła
Jeśli lubisz i jesz kanapki, zadbaj o to, żeby były zdrowe. Masło lub margarynę, którymi smarujesz pieczywo, zastąp awokado. Nie na darmo ten owoc nazywany jest „masłem bogów”. Ma przyjemny lekko orzechowy smak, a do tego zawiera mnóstwo...
OdchudzanieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Jakie jedzenie zabrać ze sobą do szpitala? Sprawdź tę listę
Szpitalne jedzenie często pozostawia wiele do życzenia, dlatego wielu pacjentów zabiera ze sobą wręcz całe wałówki. Co rzeczywiście warto zabrać na pobyt w szpitalu, a czego lepiej unikać?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Co zamiast bułki tartej do fasolki szparagowej? Zakochacie się w tych pomysłach
Gotowana fasolka szparagowa z dodatkiem bułki tartej smażonej na maśle to polski klasyk. Ale bułka tarta to nie jest jedyna możliwość.
PrzepisyProdukty -
Jak ugotować bób, żeby nie powodował wzdęć? Skorzystaj z tej rady
W sklepach pojawił się już młody bób. To wartościowe dla zdrowia warzywo jest przysmakiem wielu osób. Niestety, cześć z nich rezygnuje z tej pysznej przekąski ze względu na uporczywe wzdęcia, które pojawiają się po zjedzeniu bobu....
ŻywienieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Sprawdź, co dzieje się z zębami po zjedzeniu tych słodyczy. Rekordziści potrafią ich zjeść nawet 12 jednego dnia
Mają różne kolory i smaki. Ich opakowanie przypomina pomadkę. W środku kryje się lizak w sprayu. Dzieci je uwielbiają. Rekordziści potrafią zjeść nawet 12 takich słodyczy dziennie. Uwaga! To niebezpieczne, zwłaszcza dla zębów.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Soja to jedno z najlepszych źródeł białka. Włącz ją do jadłospisu
Chociaż za najlepsze źródło białka uznawane są produkty zwierzęce, takie jak mięso, ryby, jajka czy produkty mleczne, to okazuje się, że rośliny strączkowe im pod tym względem nie ustępują. Jak wskazują badania, skład zawartych w nim...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Jak zamrozić fasolkę szparagową? W ten sposób będzie pyszna i chrupiąca
Miłośnicy świeżej fasolki szparagowej mogą delektować się jej smakiem przez cały rok – wystarczy, że zamrozicie to warzywo. Tłumaczymy, w jaki sposób należy to zrobić, by fasolka szparagowa nie straciła swojej chrupkości i smaku.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Te 3 produkty mleczne korzystnie działają na jelita. Włącz je do swojej diety
Problemy z jelitami dotykają coraz więcej osób. Jelita odpowiadają nie tylko za prawidłowe trawienie, ale mają wpływ na cały organizm, w tym na odporność. Warto więc zadbać o nie w naturalny sposób, włączając do codziennej diety kilka...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieMonika Witkowska
-
Jak zrobić napar z kwiatów lipy? Pij dla smaku i dla ukojenia nerwów
Sezon na kwiaty lipy rozpoczęty. Warto wykorzystać ten czas i pić napar ze świeżych kwiatów lipy. To doskonały napój na ukojenie nerwów i kłopoty z zasypianiem.
ProduktyPrzepisy -
Przepis na chlebek z patyka. Tym przysmakiem zajadają się Niemcy i Szwajcarzy
Stockbrot to popularny w Niemczech i Szwajcarii przysmak z ogniska. To po prostu chlebek z patyka, zrobiony z prostego, drożdżowego ciasta.
PrzepisyProdukty -
Choroba nieumytych jagód. Jak myć owoce, aby uniknąć problemów ze zdrowiem?
Czarne jagody kuszą wyglądem i smakiem, ale lepiej ich nie jeść prosto z krzaka. To może się skończyć groźną dla człowieka chorobą, czyli bąblowicą. Sprawdź, jak prawidłowo umyć jagody i co zrobić, aby usunąć z nich jaja bąblowca.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Najprostsze lody z truskawek z dwóch składników. Możesz jeść bez wyrzutów sumienia
Wystarczy, że masz pod ręką dwa składniki i zrobisz te lody dosłownie w 5 minut. To doskonała opcja na szybki deser i ochłodę podczas upałów.
PrzepisyProdukty -
To warzywne danie będzie hitem lata. Jak zrobić stek z kalafiora?
W sieci można znaleźć wiele przepisów na steki kalafiora, ja proponuje podać je na zielonym puree i z pyszną, ziołową posypką – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Czerwona cebula to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Przygotuj z niej pyszny sos chutney
Cebula, niezależnie od koloru, to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Regularne spożywanie czerwonej cebuli zapobiega powstawaniu nowotworów i ma działanie przeciwwirusowe. Warto ją jeść, by wzmocnić odporność organizmu. Wyróżnia...
ProduktySkładniki odżywczePrzepisyMonika Witkowska
-
Domowy twaróg jest pyszny. Potrzebne są tylko mleko i kefir
Kto chociaż raz zrobi samodzielnie twaróg, stwierdzi, że żaden produkt ze sklepu nie może z nim konkurować. Jest delikatny i dosłownie rozpływa się w ustach, a do tego bardzo zdrowy. Do przyrządzenia go potrzebne są tylko dwa składniki:...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Czereśnie działają przeciwrakowo. Nie popełniaj tego błędu po ich zjedzeniu
Znamy je jako czereśnie, choć tak naprawdę to jadalne owoce wiśni ptasiej. Ceny tych owoców szaleją, ale nie warto z nich rezygnować. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Warto jednak wiedzieć, jakiego błędu nie popełniać po ich...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz