-
Gorzka zupa z dyni. Nie jedz jej, bo może być trująca
Spróbowałeś zupy z dyni lub innej potrawy i jest gorzka? Zrezygnuj z ich zjedzenia. Mogą zawierać niebezpieczną dla zdrowia kukurbitacynę!
Bezpieczeństwo żywnościProduktyMonika Witkowska
-
Orzechy włoskie pomocne w odchudzaniu. Ile orzechów można zjeść dziennie?
Włoskie orzechy mogą być bardzo pomocne w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Pomagają zapobiegać otyłości i rozwojowi cukrzycy typu 2. Ile orzechów powinno się jeść?
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Olej z nasion kolendry pomaga na wzdęcia. Ma też inne właściwości
Nasiona kolendry i wytłaczany z nich olej wspomagają trawienie i ograniczają wzdęcia. Kolendra to przyprawa, która wyjątkowo korzystnie działa na nasze zdrowie.
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Jak obrać i pokroić dynię? Praktyczne i szybkie sposoby
Jak obrać i pokroić dynię? To jedno z najczęściej zadawanych pytań w kuchni, gdy trwa sezon na to warzywo. Tłumaczymy, jak to zrobić.
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Zupa z włoskiej kapusty – przepis. Schudniesz nawet kilka kilogramów
Zupa z włoskiej kapust jest smaczna i tania. Wspomaga też odchudzanie, jedząc ją przez tydzień, możesz stracić kilka zbędnych kilogramów. Przygotuj ją według tego przepisu.
OdchudzanieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Czy ocet jabłkowy może się popsuć? Jak go rozpoznać
Zastanawiasz się, czy ocet jabłkowy może się popsuć, bo używasz go w kuchni? Dowiedz się, jak to sprawdzić, żeby przypadkiem go nie wypić.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościMonika Witkowska
-
Omlet szarlotka jest obłędny. Przepis na ekspresowe danie z jabłkami
Omlet typu szarlotka jest doskonałym pomysłem na pyszny i sycący posiłek. To smaczne danie z jabłek przygotujesz błyskawicznie. Poznaj sprawdzony przepis.
ProduktyPrzepisyŻywienieSkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Fasolka po bretońsku wege. Przepis na rewelacyjne danie bez mięsa
Fasolka po bretońsku to klasyka kuchni polskiej. Można zrobić już również w wersji wege. Nasz przepis zawiera sekretny składnik, który nada jej wędzonego smaku bez dodatku kiełbasy.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Olej z orzechów włoskich obniża cholesterol. Dodawaj go do sałatek
Olej z orzechów włoskich w diecie, to naturalny sposób na obniżenie poziomu cholesterolu. Polewaj nim sałatki i inne potrawy. Olej ten powstaje z najzdrowszych orzechów tłoczonych na zimno.
ProduktyŻywienieSkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Owsianka mocy. Wystarczy dodać tylko dwa składniki
Szukasz śniadania, które postawi cię na nogi i da energię na cały poranek? Owsianka mocy to najlepsze rozwiązanie. Do tradycyjnej owsianki dodaj dwa pyszne składniki.
PrzepisyProdukty -
Jak suszyć śliwki? Sekretem jest jeden prosty zabieg
Suszone śliwki można zrobić w domu, wykorzystując piekarnik lub suszarkę do grzybów. Aby śliwki po wysuszeniu miały miękką skórkę i pozostały mięsiste, warto zastosować jeden trik.
ProduktyPrzepisy -
Gruszki chronią przed otyłością. Jak często je jeść?
Gruszki chronią przed otyłością – potwierdzają to badania naukowe. Soczyste i zdrowe gruszki pomagają też zrzucić zbędne kilogramy.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Ten ser pobił rekord Guinessa. Kosztował 30 tysięcy euro
Krążek hiszpańskiego sera Cabrales został niedawno sprzedany na aukcji za 30 tys. euro, zyskując miano najdroższego sera na świecie. Dowiedz się, dlaczego tyle kosztuje.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Puszyste ciasto z dyni – przepis. Zobacz, jaką dynię wybrać
Ciasto z dyni jest smaczne i pożywne. Dowiedz się, jaką dynię wybrać, żeby je przygotować. To propozycja zdrowego deseru, który zrobisz bez dodatku cukru. Przepis na ciasto dyniowe.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Jak zamrozić natkę pietruszki? To najlepszy sposób zachowania jej na dłużej
Zamrożenie natki pietruszki to prosty sposób, aby zawsze mieć pod ręką świeżą zieleninę. Jak prawidłowo mrozić natkę pietruszki?
ProduktyPrzepisy -
Prosty sposób na leczo do słoików. Nie potrzebujesz dokładnego przepisu
Leczo do słoików to prosty sposób na szybki obiad, kiedy tylko masz ochotę. I sposób na to, aby zachować smak sezonowych warzyw na dłużej. Jak zrobić warzywne leczo?
PrzepisyProdukty -
Która kapusta jest zdrowsza: czerwona czy biała? Odpowiedź może zaskoczyć
Która kapusta jest zdrowsza: czerwona czy biała? Dowiedz się, jak wypada porównanie tych odmian kapusty i dlaczego warto włączyć je do diety.
ProduktyŻywienieSkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Kaszak – ciasto z kaszy manny. Przepis na błyskawiczny deser
Kaszak to ciasto bez pieczenia zrobione z kaszy manny. Skorzystaj z naszego przepisu na ten smaczny i pożywny deser.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Napój z suszonych śliwek na odchudzanie. Pomoże też oczyścić jelita
Napój z suszonych śliwek to idealny element diety odchudzającej. Przygotujecie go bez trudu, a efekty pozytywnie was zaskoczą. Tłumaczymy, jak go zrobić.
OdchudzanieProduktyJoanna Biegaj
-
Ser halloumi pieczony z owocami. Potrzebne są tylko 4 składniki
Upieczenie sera halloumi z owocami zajmuje bardzo mało czasu, a daje wspaniały efekt. Koniecznie przygotuj to danie w domu na lekki posiłek. Poznaj przepis.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Popularny słodzik może wywołać problemy z pamięcią? Są nowe badania
Naukowcy z Florydy sprawdzili, jak popularny słodzik wpływa na pamięć i procesy uczenia się. Wyniki nie są optymistyczne.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty