-
Oszukane miody na sklepowych półkach. Wyniki kontroli nie są optymistyczne
Jakość miodów, które można kupić w Polsce, sprawdziła Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Okazało się, że producenci oszukują nie tylko na etykietach, ale też fałszują miody. Jak rozpoznać prawdziwy miód?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Dodaj tarte ziemniaki do kotletów mielonych. Efekt cię zaskoczy
Idealny kotlet mielony? Dobrze usmażony, a jednocześnie soczysty. Jeśli lubisz kotlety, spróbuj tym razem dodać do mięsa nietypowy składnik – tarte ziemniaki.
PrzepisyProdukty -
Trzy sery z Polski na liście najlepszych serów świata. Francuzi oburzeni wynikami
Aż trzy regionalne sery z Polski znalazły się w rankingu najlepszych serów świata. Polski bundz jest na 11 miejscu, a w pierwszej dziesiątce jest aż osiem serów z Włoch. To z kolei wywołało prawdziwą wściekłość Francuzów, którzy nazwali...
ProduktyPrzepisy -
Salmonella w produkcie z Lidla. GIS apeluje do konsumentów
W partii salami została wykryta groźna bakteria. Produkt jest wycofywany z rynku, Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie i apeluje, aby nie jeść wędliny.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Jak zrobić domowy majonez? Sprawdzony przepis na majonez
Ten popularny dodatek do dań możesz kupić w każdym sklepie, ale smak domowego majonezu przebija wszystko. Wbrew pozorom zrobienie majonezu wcale nie jest trudne.
PrzepisyProdukty -
Czy zakwas z buraka jest dobry przy cukrzycy?
Zakwas z buraka jest bogaty w witaminy i mikroelementy, może poprawić odporność i wytrzymałość organizmu. Czy mogą go pić osoby chorujące na cukrzycę?
ProduktyDietyAlicja Kowalczyk
-
Zupa krem z ogórków kiszonych. Przepis na inną wersję tradycyjnej ogórkowej
Ogórkowa to jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich zup. Tradycyjnie gotowana na żeberkach, z tartymi ogórkami kiszonymi. My proponujemy wersję, która sprawdzi się nawet podana na przyjęciu. To krem z ogórków kiszonych.
PrzepisyProdukty -
Tiramisu z zieloną herbatą. Wypróbuj przepis na pyszny deser włoskiego szefa kuchni!
Tiramisu to jeden z najbardziej znanych włoskich deserów, uwielbiany przez wszystkich. Jest lekki i puszysty, dosłownie rozpływa się w ustach. Klasyczne tiramisu przygotowuje się z dodatkiem mocnej czarnej kawy. Włoski szef kuchni Anuelo...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Słodkie tosty albo pyszna zapiekanka. Co zrobić z czerstwymi pączkami?
Zostały ci pączki po tłustym czwartku? Nie wyrzucaj ich! Można z nich wyczarować proste i naprawdę pyszne słodkości. Sprawdź, co można zrobić z czerstwych pączków.
PrzepisyProdukty -
Zjadłeś za dużo pączków i boli cię brzuch? Jest na to sposób
Zjedzenie kilku pączków może odbić się fatalnie na naszym samopoczuciu. Przepełniony żołądek sprawia, że czujemy się ociężale i sennie. Często pojawia się też zgaga, czyli pieczenie w przełyku. Wypróbuj przepis na naturalny napój na...
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Magda Gessler: W tłusty czwartek zjem pączka na szczęście. Ale wyjątkowego
W tłusty czwartek muszę zjeść chociaż jednego pączka na szczęście. To wyjątkowy pączek, z utartymi płatkami róż. Ciasto przygotowujemy według najstarszej receptury na świecie – 30 żółtek na kilogram mąki i prawie 800 gramów masła – mówi...
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Tłusty czwartek last minute. Te przysmaki zrobisz w pół godziny!
Pączki w kwadrans, chrust czy faworki w pół godziny? To jest możliwe. Wybierz jeden z naszych błyskawicznych przepisów na Tłusty Czwartek.
PrzepisyProdukty -
Jedz jajka, by zmniejszyć ryzyko chorób serca. Ile jajek tygodniowo można zjeść?
Jedzenie jajek zmniejsza o połowę ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dowodzą tego najnowsze badania naukowców z Grecji.
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Jak kupić dobre pączki? Ekspert mówi, na co zwrócić uwagę
Odpowiedni kolor, jasna obwódka i jakość nadzienia – to najważniejsze wyznaczniki dobrego pączka. Jak znaleźć te najlepsze?
ProduktyPrzepisyKatarzyna Świerczyńska
-
Racuchy z kapustą kiszoną są zdrowe i pożywne. Wypróbuj prosty przepis!
Kapusty kiszonej mamy zimą pod dostatkiem. Warto więc wypróbować przepis na racuchy z jej dodatkiem. Zaskakują smakiem i nie wymagają wiele czasu, żeby je przyrządzić.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Pietruszka wygrała ranking na... najbardziej trującą roślinę. Jak to możliwe?
Pietruszka uplasowała się na pierwszym miejscu rankingu najbardziej trujących roślin, który co roku tworzy ogród botaniczny w Hamburgu. Pod uwagę brane są rośliny, które mamy w swoich domach i ogrodach. Czy naprawdę pietruszka jest trująca?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Tego błędu unikaj, stosując imbir! Kiedy nie sięgać po ten składnik?
Sięgasz po rozgrzewający napar z imbiru, gdy dopadnie cię infekcja? W jakich sytuacjach imbir pomaga, a kiedy lepiej unikać go jak ognia? Nie popełnij tego błędu!
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Czego nie wolno jeść przy chorobach tarczycy? Te produkty lepiej wykluczyć
Przy chorobach tarczycy należy zrezygnować z niektórych produktów spożywczych, które mogą utrudniać przyswajanie jodu. Jakich?
Składniki odżywczeProduktyAlicja Kowalczyk
-
Po co dodaje się spirytus do pączków? Ekspert wyjaśnia
Praktycznie w każdym przepisie na pączki znajduje się spirytus. Po co dodawać go do ciasta? Jak działa spirytus na ciasto? I czym można zastąpić spirytus w pączkach? To wszystko tłumaczy Igor Zaritskiy, który zajmuje się m.in. szkoleniem...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Nie chcesz mieć problemów z trzustką? Unikaj tego rodzaju tłuszczów
Masz ochotę na pikantne skrzydełka w panierce, a może na frytki lub kawałek pysznego toru czekoladowego? Co łączy te produkty i dlaczego powinny ich unikać osoby, które nie chcą mieć problemów z trzustką. Dowiedz się, czym je zastąpić.
Składniki odżywczeProduktyMonika Witkowska
-
Jedz kaszę jaglaną! Korzystnie wpływa na pamięć
Żeby być w dobrej formie umysłowej, trzeba dokonać zmian w jadłospisie. Nie powinno w nim zabraknąć kaszy jaglanej. A to dlatego, że doskonale działa na pamięć i zdolność koncentracji. Dowiedz się, komu zalecane są jagły.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska