-
Pokrzywa duszona z czosnkiem. Prosty przepis na wiosenne danie
Pokrzywa to jeden z najzdrowszych chwastów. Warto po nią sięgać wiosną, bo to wtedy liście pokrzywy są najsmaczniejsze i pełne wartościowych składników. Co zrobić z pokrzyw? My proponujemy udusić pokrzywę z czosnkiem.
PrzepisyProdukty -
Wspomaga pracę jelit i odtruwa organizm. Poznaj niesamowite działanie oleju marchewkowego
Olej marchewkowy z wolna zyskuje na popularności. Choć wiele osób nadal nie zdaje sobie sprawy z jego cennych właściwości. A szkoda. Ten produkt wywiera bowiem pozytywny wpływ na organizm. I to w wielu różnych wymiarach. Zobacz, na co...
ProduktySkładniki odżywczePaulina Cywka
-
Najłatwiejsza szarlotka sypana z kaszą manną: chrupiąca i pyszna. Przygotujesz ją w 15 minut
Jedzenie powinno być zdrowe, ale ma też być źródłem przyjemności. Kasza manna i jabłka to produkty łatwo dostępne i tanie. Koniecznie spróbuj ekspresowej szarlotki sypanej, której zapach wypełni dom atmosferą słodyczy i bezpieczeństwa.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Wyglądają niepozornie, ale są bardzo zdrowe. Kto powinien włączyć je do diety?
Nie wszyscy wiedzą o istnieniu tego produktu i jego prozdrowotnych właściwościach. Warto wprowadzić go do codziennego jadłospisu, bo nie kosztuje dużo, i korzystnie działa na nasz organizm. M.in. obniża poziom złego cholesterolu oraz...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Te składniki w jedzeniu zniszczą mózg i wątrobę. Zobacz, co ograniczyć w diecie
To, co jemy, ma wpływ na cały organizm. Jak wynika z najnowszych badań przeprowadzonych w Anglii, są składniki jedzenia, które prowadzą do nagromadzenia tłuszczu w wątrobie. W konsekwencji prowadzić to może do uszkodzeń mózgu i wątroby....
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Nie lubisz słodkich śniadań? Postaw na zdrowe owsianki wytrawne
Owsianka kojarzy ci się ze śniadaniem na słodko? Spróbuj zrobić owsiankę wytrawną, a zakochasz się w takiej wersji zdrowego śniadania.
PrzepisyProdukty -
Jak odżywiać się po 50. roku życia? Poznaj 5 zasad, aby żyć długo i w dobrym zdrowiu
W Polsce oczekiwana średnia długość życia wynosi 76,5 lat. Oznacza to, że osoby po 50 roku życia mają przed sobą średnio prawie 27 lat życia. Warto postarać się, aby życie to było jak najlepsze i najdłuższe, a według ekspertów zdrowe...
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Czy wiesz, że młode liście buka są jadalne? Zrób z nich leczniczy napar albo dodaj do sałatki
Młode liście buka są jadalne i bardzo zdrowe. Można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jak smakują bukowe liście?
Produkty -
Ranking najlepszych zup świata. Żurek na podium, na liście cztery zupy z Polski
Najlepsze zupy świata? Jest ranking, a w nim cztery polskie zupy. Co więcej, nasz żurek znalazł się na drugim miejscu, ustępując miejsca jedynie japońskiemu ramenowi.
ProduktyPrzepisy -
Jak zrobić kremową zupę z pokrzyw? Pomaga na anemię, oczyszcza i świetnie smakuje
Pokrzywa to jeden z najzdrowszych chwastów. Można ją też wykorzystać w kuchni i zrobić z niej zdrową, wiosenną zupę. Wypróbuj nasz przepis na zupę krem z pokrzywy.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Wartość odżywcza jajek różni się w zależności od pory roku. Kiedy jaja są najzdrowsze?
Czy wiesz, że czas znoszenia jaj ma znaczenie? Sprawdź, które jaja są zdrowsze: letnie czy może jednak zimowe.
ProduktySkładniki odżywcze -
Napar z forsycji na odporność. To ostatni dzwonek na zebranie kwiatów forsycji
Wyglądają pięknie, są delikatne w smaku i mają wiele zastosowań w kuchni. Połowa kwietnia to już ostatni dzwonek na to, aby zebrać kwiaty forsycji. Sprawdź, jak zrobić z nich wspierający odporność napój.
ProduktyPrzepisy -
Dwa składniki wystarczą, by zrobić „eliksir długowieczności”. Pij go zawsze rano
Picie tego soku sprawi, że poczujesz się dużo lepiej. Udowodniono, że regularnie spożywany wspomaga układ nerwowy, obniża ciśnienie krwi i pomaga uregulować poziom cukru. Nazywany jest eliksirem długowieczności. Zobacz, jak go zrobić.
ProduktyPrzepisy -
Topinambur – właściwości, zastosowanie w kuchni, smak i odmiany
Topinambur (słonecznik bulwiasty, gruszka ziemna, karczoch jerozolimski) to roślina jadalna z rodziny astrowatych, która po długim czasie zapomnienia, wraca na polskie stoły. Pochodzi z Ameryki Północnej. Przypomina wyglądem ziemniaki,...
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Sok z brzozy – pozyskiwanie i właściwości zdrowotne. Przeciwwskazania do picia oskoły
Sok z brzozy (woda brzozowa, oskoła, bzowina) to tradycyjnie stosowany w medycynie naturalnej napój o prozdrowotnych właściwościach. Możemy samodzielnie go pozyskać lub kupić w wielu sklepach spożywczych, również tych ze zdrową żywnością...
Składniki odżywczeProduktyMaja Błaszczyk
-
Mama miała rację, podając marchewkę z groszkiem na obiad. To danie jest pyszne, zdrowe i łatwe do zrobienia
Marchewka z groszkiem w towarzystwie kotleta mielonego to dla wielu ukochane danie z dzieciństwa. Nie zapominajmy o tym warzywnym dodatku do obiadu, bo jest zdrowy, smaczny i bardzo szybko się go przyrządza. Poznaj nasz łatwy i...
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Ten napój skutecznie cię odchudzi. Doskonale działa też na skórę
Jeśli próbowałeś już najróżniejszych diet i nie udało ci się zrzucić zbędnych kilogramów, spróbuj pić codziennie napój z nasion chia. Nie tylko hamuje apetyt, ale działa też pozytywnie na zdrowie, a zwłaszcza na stan skóry. Wiadomo też,...
OdchudzanieProduktyMonika Witkowska
-
Lody twarogowe to nowy trend na TikToku. Zobacz, jak je przyrządzić i czy są zdrowe
Twaróg to popularny produkt w polskiej kuchni. Wykorzystuje się go przede wszystkim jako dodatek do kanapek, naleśników i makaronów. Ostatnio na popularności zyskuje jednak inny przysmak na bazie twarożku. Serca użytkowników TikToka...
ŻywieniePrzepisyProduktyPaulina Cywka
-
Jedz owsiankę codziennie. Efekty zdrowotne uzyskasz pod jednym warunkiem
Płatki owsiane to element zdrowej diety. Najpopularniejszy sposób ich podania to zwykła owsianka – królowa śniadań. Zobacz, czy można jeść płatki owsiane codziennie.
ŻywienieProduktyDiety -
To warzywo zwane „królową wiosny” jest idealne na odchudzanie
Uważana jest za warzywo wskazane w procesie odchudzania. Głównie ze względu na dużą zawartość błonnika i niskokaloryczność. Najlepiej jeść ją w wersji surowej. Mowa o rzodkiewce!
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czy herbata rooibos jest zdrowa? Poznaj 5 korzyści dla organizmu, jeśli będziesz ją pić
Ten napar ma łagodny, miodowy smak, jest niezwykle zdrowy i można go pić o każdej porze dnia. Mowa o rooibosie, który ostatnio słusznie zyskuje na popularności. Dowiedz się, jakie właściwości ma herbata rooibos i jak ją przygotować, aby...
ProduktyOdchudzanieMonika Witkowska