-
Pieczywo pełnoziarniste a razowe. Który chleb jest zdrowszy?
Czym chleb pełnoziarnisty różni się od chleba razowego? Sprawdź, jakie są wartości odżywcze poszczególnych rodzajów pieczywa.
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Nie rezygnuj z jedzenia sera! Podajemy listę tych najzdrowszych
Nie musisz rezygnować z sera, jeśli chcesz się zdrowo odżywiać. Ser jest dobrym źródłem białka, zdrowych tłuszczów, wapnia, witaminy D, wielu witamin z grupy B, a w niektórych przypadkach również probiotyków. Trzeba tylko wiedzieć jaki...
Składniki odżywczeProdukty -
Co to jest acerola? Warto po nią sięgać zwłaszcza jesienią
Czy wiesz, co to jest acerola? W Polsce trudno znaleźć ją na półce z warzywami. Przetwory i suplementy diety z acerolą można kupić w sklepach ze zdrową żywnością i w aptekach. Warto po nie sięgać, zwłaszcza jesienią, bo to prawdziwa...
ProduktySkładniki odżywcze -
Sok z ananasa – właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze
Sok z ananasa zawiera dawkę witamin i minerałów, które wspomagają układ odpornościowy. Na co pomaga sok ananasowy?
ProduktyŻywienie -
Nalewka z żurawiny – sprawdzony przepis. Wzmocni serce i układ moczowy
Żurawina to owoc o nieocenionych właściwościach zdrowotnych. Cierpka i niepozorna, w przetworach sprawdza się idealnie. Nalewka z żurawiny to jedna z najlepszych leczniczych nalewek.
PrzepisyProduktyOdchudzanie -
Wyrazista i rozgrzewająca. Przepis na jesienną zupę z marchewki
Jesienią i zimą organizm potrzebuje dań sycących i rozgrzewających. Taka jest stuprocentowo roślinna zupa z marchewki z dodatkiem curry i imbiru.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Jak prawidłowo gotować ziemniaki? Temperatura wody ma znaczenie
Wydaje się, że to jedna z najprostszych czynności w kuchni. Mowa o gotowaniu ziemniaków. Okazuje się, że ważne jest, do jakiej wody wrzucasz ziemniaki.
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak zrobić dobry bulion warzywny? Jest jeden prosty sekret
Esencjonalny bulion warzywny można jeść jak rosół, będzie on doskonałą bazą do zup i sosów. Jak zrobić dobry wywar bez mięsa? To bardzo proste.
PrzepisyProduktyDiety -
Zupa naleśnikowa. Szwabski przysmak na jesienne dni
Zupa naleśnikowa to prosty pomysł na sycący i efektowny obiad. Jednocześnie jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Potrzebne są naleśniki i dobry rosół.
ProduktySkładniki odżywczePrzepisy -
Czy stosowanie diety BRAT przyspiesza wyzdrowienie? Zdania są podzielone
Dieta BRAT to sposób żywienia zalecany cierpiącym na biegunkę. Zdania na temat zasadności jej stosowania są podzielone. Najnowsze badania wskazują, że ten rodzaj diety może opóźniać powrót do zdrowia. Dowiedz się, czy warto stosować tę...
DietyProdukty -
Wrzucasz cytrynę do herbaty? Sprawdź, czy to bezpieczne
Mimo że unikamy spożywania pestycydów, często znajdują się one na skórkach owoców. Czy można dodawać je zatem do herbaty?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Shoty witaminowe na poprawę odporności – jak je przyrządzić?
Shoty witaminowe mogą pomóc w budowaniu silnego układu odpornościowego. Jak je przyrządzić? Poznaj 6 przepisów na shoty witaminowe – pyszne i zdrowe!
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Nie odmawiaj sobie ziemniaków! Przepis na pieczone ziemniaczki z ulubionym sosem
Nie odmawiaj sobie potraw z ziemniaków! To mit, że są wyjątkowo tuczące i powodują przyrost tkanki tłuszczowej – twierdzą dietetycy. Wszystko zależy od tego, w jakiej formie je przygotujemy. Wypróbuj przepis na pieczone w piekarniku...
PrzepisyProdukty -
Ser a nietolerancja laktozy. Jakie sery można jeść przy nietolerancji laktozy?
Czy przy nietolerancji laktozy można jeść ser? Sprawdź, jakie produkty mleczne są bezpieczne dla osób z nietolerancją laktozy.
ProduktySkładniki odżywcze -
Pijesz gorącą herbatę albo kawę? Uważaj, to powoduje groźny nowotwór
Picie każdego napoju o temperaturze powyżej 65 stopni Celsjusza może sprzyjać powstawaniu raka przełyku. Nie oznacza to jednak, że należy zrezygnować z kawy czy herbaty.
Produkty -
Suplement dla mężczyzn wycofywany z rynku. GIS ostrzega
Suplement, który według etykiety ma w składzie wyciągi z owoców i korzeni, zawiera syldenafil, a więc substancję o działaniu medycznym.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Dżem z dyni i pomarańczy. Wypróbuj najprostszy przepis
To jeden z najprostszych jesiennych dżemów. Ma wyjątkowy smak i piękny kolor. Jego przygotowanie jest bardzo proste.
PrzepisyProdukty -
Nie używaj tej łyżki do żywności. GIS wycofuje produkt i ostrzega
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega przed używaniem łyżki kuchennej. W próbkach wyrobu wykryto migrację do żywności szkodliwych substancji.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Nie masz czasu na gotowanie? Wypróbuj przepis na pyszną sałatkę z tuńczykiem i makaronem
Sałatka z tuńczykiem i makaronem orzo to dobry pomysł na lunch czy kolację. Dzięki dużej ilości kolorowych warzyw i lekkiemu dressingowi z jogurtu naturalnego jest bardzo zdrowa i sycąca. Wystarczy tylko 20 minut i pyszny posiłek jest...
PrzepisyProdukty -
Przeterminowane mleko. Czy można pić zepsute mleko?
Czy można pić mleko po upływie terminu ważności? Jest to uzależnione od tego, czy było ono przechowywane w odpowiednich warunkach.
ProduktyŻywienie -
To hit jesieni! Przepis na dyniowe gnocchi z masłem tymiankowym
Gnocchi w Polsce nazywa się często włoskimi kopytkami. Nie bez powodu – ich bazą są gotowane ziemniaki. My proponujemy dyniowe gnocchi podane z aromatycznym masłem tymiankowym.
PrzepisyProdukty