-
Stosuj tę przyprawę jak Hindusi. Działa antynowotworowo i wspomaga odchudzanie. Masz ją w kuchni
Nazywana jest przeciwzapalną królową. Wspomaga pamięć i koncentrację, pomaga na bóle stawów i choroby tarczycy. Coraz częściej podkreśla się jej właściwości antynowotworowe. Mowa o kurkuminie. Gdzie można ją znaleźć?
OdchudzanieSkładniki odżywczeProduktyDietyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Zamiast sięgnąć po kolejną kawę, zjedz to warzywo. Dodaje energii i wspomaga odchudzanie
Wydaje się zaskakujące, że zielony ogórek może zastąpić wypicie filiżanki czarnej kawy. Dietetycy wskazują, że nie jest to jednak bezpodstawne stwierdzenie. Niektóre właściwości tego warzywa można porównać z działaniem kawy. Dowiedz się,...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Czerwona soczewica jest pożywna i pozwala schudnąć. Przygotuj z niej burgery
Bezmięsny obiad może być smaczny i wartościowy pod względem odżywczym, jeśli do przygotowania dania użyjesz czerwonej soczewicy. Proponujemy zrobić z niej pożywnego burgera w chrupiącej bułce z dodatkiem warzyw. Zaspokoi potrzeby osób...
OdchudzanieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Zacznij ją robić teraz, a będzie gotowa na Boże Narodzenie. To królowa nalewek
Ratafia albo tutti frutti – tak się na nią najczęściej mówi. To owocowy trunek, na który ciężko podać jeden przepis, bo i tak za każdym razem będzie smakować nieco inaczej. Wielu ratafię nazywa po prostu królową nalewek.
PrzepisyProdukty -
Cukinia faszerowana mielonym mięsem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Cukinię można faszerować na różne sposoby, ale my dziś podajemy przepis bardzo klasyczny, prosty, a jednocześnie smaczny. To cukinia faszerowana mielonym mięsem.
PrzepisyProdukty -
W sezonie to idealne warzywo na odchudzanie. Cukinię zjesz na surowo lub zrobisz z niej makaron
Szukasz warzywa wspomagającego odchudzanie? Idealnym wyborem będzie… cukinia, przez niektórych nazywana zamiennie kabaczkiem. Świetnie smakuje i nie tuczy, ponieważ w 95 procentach składa się z wody. 100 g cukinii to tylko 17 kcal,...
OdchudzanieProduktyPrzepisyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Co dodać do wody, żeby schudnąć? Masz to w lodówce
Jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy, to po przebudzeniu powinniśmy sięgnąć po szklankę wody. Zapewni organizmowi właściwe nawodnienie, usunie toksyny i ograniczy apetyt przed śniadaniem. Żeby zachować zdrowie i urodę, wodę powinno się...
OdchudzanieProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Czy można mrozić twaróg? Tak, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach
Zdarza się, że kupimy zbyt dużą ilość jakiegoś produktu. Żeby się nie popsuł, a przez to nie zmarnował – dobrym rozwiązaniem jest zamrożenie go. Czy jednak można to zrobić w przypadku twarogu? Podpowiadamy.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Nalewka z zielonych orzechów włoskich. Teraz jest najlepszy czas, żeby ją przygotować
Nalewka z zielonych orzechów włoskich, zwana orzechówką, to doskonałe lekarstwo na problemy żołądkowe. Posiada też niekwestionowane walory smakowe. Nie jest trudno ją przyrządzić. Najważniejsze to zebrać we właściwym czasie orzechy,...
PrzepisySkładniki odżywczeProduktyMonika Witkowska
-
Jak zrobić masło szałwiowe? To doskonały dodatek do klusek, ryb i mięs
Jeśli masz w ogrodzie lub na balkonie szałwię, zrób z niej aromatyczne masełko szałwiowe. To prosty dodatek, który podkręci smak wielu potraw.
PrzepisyProdukty -
Najlepsze ciasto z jagodami. Sprawdzony i prosty przepis
Blacha tego ciasta z jagodami zniknie niemal natychmiast, dlatego lepiej uszykuj składniki na podwójną porcję. Jest pełne jagód, puszyste i wilgotne.
PrzepisyProdukty -
Często męczą cię bóle głowy? Wyklucz te produkty. Zasady diety antymigrenowej
Cierpisz na migrenowe bóle głowy? Istnieją pewne zasady żywieniowe, dzięki którym możesz złagodzić napady migreny, a nawet całkowicie je wyeliminować. To nie bajka. Poznaj listę antymigrenowych produktów i dowiedz się, które rzeczy warto...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Ten napój ochłodzi cię w upały. Przygotuj mango lassi z dodatkiem kefiru
Mango to pyszny, słodki owoc, który zawiera wiele cennych dla zdrowia właściwości, m.in. obniża cholesterol, nawilża i odmładza skórę. Jeśli zblendujesz go z jogurtem naturalnym i kefirem stworzysz ożywczy koktajl, idealny do picia w...
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
To najzdrowszy dodatek do kanapek, który wspiera odchudzanie. Stosuj go zamiast masła
Jeśli lubisz i jesz kanapki, zadbaj o to, żeby były zdrowe. Masło lub margarynę, którymi smarujesz pieczywo, zastąp awokado. Nie na darmo ten owoc nazywany jest „masłem bogów”. Ma przyjemny lekko orzechowy smak, a do tego zawiera mnóstwo...
OdchudzanieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Jakie jedzenie zabrać ze sobą do szpitala? Sprawdź tę listę
Szpitalne jedzenie często pozostawia wiele do życzenia, dlatego wielu pacjentów zabiera ze sobą wręcz całe wałówki. Co rzeczywiście warto zabrać na pobyt w szpitalu, a czego lepiej unikać?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Co zamiast bułki tartej do fasolki szparagowej? Zakochacie się w tych pomysłach
Gotowana fasolka szparagowa z dodatkiem bułki tartej smażonej na maśle to polski klasyk. Ale bułka tarta to nie jest jedyna możliwość.
PrzepisyProdukty -
Jak ugotować bób, żeby nie powodował wzdęć? Skorzystaj z tej rady
W sklepach pojawił się już młody bób. To wartościowe dla zdrowia warzywo jest przysmakiem wielu osób. Niestety, cześć z nich rezygnuje z tej pysznej przekąski ze względu na uporczywe wzdęcia, które pojawiają się po zjedzeniu bobu....
ŻywienieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Sprawdź, co dzieje się z zębami po zjedzeniu tych słodyczy. Rekordziści potrafią ich zjeść nawet 12 jednego dnia
Mają różne kolory i smaki. Ich opakowanie przypomina pomadkę. W środku kryje się lizak w sprayu. Dzieci je uwielbiają. Rekordziści potrafią zjeść nawet 12 takich słodyczy dziennie. Uwaga! To niebezpieczne, zwłaszcza dla zębów.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Soja to jedno z najlepszych źródeł białka. Włącz ją do jadłospisu
Chociaż za najlepsze źródło białka uznawane są produkty zwierzęce, takie jak mięso, ryby, jajka czy produkty mleczne, to okazuje się, że rośliny strączkowe im pod tym względem nie ustępują. Jak wskazują badania, skład zawartych w nim...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Jak zamrozić fasolkę szparagową? W ten sposób będzie pyszna i chrupiąca
Miłośnicy świeżej fasolki szparagowej mogą delektować się jej smakiem przez cały rok – wystarczy, że zamrozicie to warzywo. Tłumaczymy, w jaki sposób należy to zrobić, by fasolka szparagowa nie straciła swojej chrupkości i smaku.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Te 3 produkty mleczne korzystnie działają na jelita. Włącz je do swojej diety
Problemy z jelitami dotykają coraz więcej osób. Jelita odpowiadają nie tylko za prawidłowe trawienie, ale mają wpływ na cały organizm, w tym na odporność. Warto więc zadbać o nie w naturalny sposób, włączając do codziennej diety kilka...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieMonika Witkowska