-
Uważaj na wielkanocne słodycze. Dlaczego lepiej unikać czekoladowych jajek i zajączków i czym je zastąpić?
Nawet jeśli sami ograniczamy kupowanie dzieciom słodyczy, bardzo możliwe, że na Wielkanoc goście obdarują nasze dzieci czekoladowymi jajkami czy zajączkami. Czy pozwolić dziecku je zjeść?
Bezpieczeństwo żywnościProduktyMonika Witkowska
-
Otręby to bomba błonnikowa. Poznaj ich rodzaje, wartości odżywcze i ich wpływ na organizm
Otręby to bardzo wartościowy pod względem odżywczym produkt zbożowy. Dzięki systematycznemu spożywaniu bogatych w witaminy, minerały i błonnik pokarmowy otrębów możemy wzbogacić codzienną dietę w cenne dla naszego zdrowia składniki...
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Czy kiełkujące cebula i czosnek mogą być toksyczne? Odpowiedź może zaskoczyć
Czasem można przeczytać, że kiełkująca cebula czy kiełkujący czosnek mogą być toksyczne i nie należy ich jeść. Czy to rzeczywiście prawda?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Pij ten zdrowy napój do każdego posiłku. Jak zrobić wodę owsianą?
O zdrowotnych właściwościach płatków owsianych nie trzeba nikogo przekonywać. Ale czy wiesz, że można z nich zrobić odżywczy napój, który wielu poleca dla osób dbających o zdrową sylwetkę?
PrzepisyProdukty -
Tradycyjna babka piaskowa. Bez dodatku proszku do pieczenia!
Ta babka pięknie wyrasta i nie potrzebuje dodatku sztucznych spulchniaczy. Wypróbuj nasz przepis na cytrynową babkę piaskową bez proszku do pieczenia.
PrzepisyProdukty -
Jak zrobić majonez bez jajek? Trzy sprawdzone przepisy na wegański majonez
Nie wyobrażasz sobie świąt bez majonezu, a z różnych powodów nie jesz jajek? Choć tradycyjny majonez jest zrobiony z żółtek, to bez problemu można uzyskać smak i konsystencję majonezu bez ich dodawania! Nasz faworyt, to przepis numer dwa.
PrzepisyProdukty -
Prosty przepis na kruche ciasteczka cytrynowe. Idealne na Wielkanoc
Te drobne ciasteczka łatwo zrobić, są kruchutkie i mają delikatny, cytrynowy smak. Takie ciastka świetnie nadają się do dekorowania i mogą być ozdobą wielkanocnego stołu.
PrzepisyProdukty -
Sernik, mazurek czy babka? Które ciasto wielkanocne jest mniej kaloryczne
Mazurek, sernik i babka – to ulubione ciasta wielkanocne Polaków. W święta na naszych stołach pojawiają się średnio aż trzy różne wypieki. Sprawdzamy, które z nich są najbardziej kaloryczne.
ProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Suszone śliwki – ile warto ich jeść, jakie mają właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Suszone śliwki węgierki, śliwki kalifornijskie i inne suszone owoce są bogatym źródłem witamin i minerałów. Co więcej, dostarczają do organizmu błonnik, który ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy – błonnik pokarmowy zapobiega zaparciom,...
ProduktyOdchudzanieMaja Błaszczyk
-
To warzywo ma właściwości antyrakowe. Lepiej jeść nać czy korzeń?
Pietruszka to bardzo zdrowe warzywo, które rośnie niemal w każdym ogródku. Trudno wyobrazić sobie rosół bez natki pietruszki, choć dzieci często wyławiają ją na brzeg talerza. Sprawdź, na co działa pietruszka i wprowadź ją do codziennej...
ProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Tatar z łososia z awokado i ryżem. Leszek Wodnicki dla „Wprost”
Tatar z łososia w wyjątkowej wersji. Danie efektowne, proste do zrobienia i zachwycające delikatnymi smakami. Idealnie sprawdzi się jako przystawka na wielkanocne (i nie tylko) przyjęcia. To propozycja Leszka Wodnickiego – półfinalisty...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
Galeria -
Zsiadłe mleko – czy warto je pić? Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i sposób, by zrobić je w domu
Zsiadłe mleko (kwaśne mleko) to smaczny, orzeźwiający i zdrowy fermentowany napój mleczny, który warto włączyć do codziennej diety. Co ważne, zsiadłe mleko i inne fermentowane napoje mleczne mogą stanowić składnik diety osób, których...
ProduktyMaja Błaszczyk
-
Jak uniknąć grudek w białym barszczu? Sprawdzone sposoby Magdy Gessler i Karola Okrasy
Barszcz biały i żurek wielkanocny to zupy najczęściej serwowane przez Polaków podczas świąt wielkanocnych. Niestety, czasem w wyniku ich zabielania dochodzi do zwarzenia się śmietany i powstania grudek. Sprawdzamy, jak tego uniknąć.
PrzepisyProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki? Wiele osób popełnia ten błąd
Jajka w większości przypadków trzeba umyć. Jednak ważne jest nie tylko to, jak to robisz, ale i kiedy decydujesz się na mycie jaj.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Majonez z wody po cieciorce. Jak zrobić najprostszy majonez bez jajek?
Ten majonez zawsze wychodzi, a zdaniem wielu, to najlepsza wersja wegańskiego majonezu bez jajek. Sekretem jest jeden składnik: aquafaba, czyli woda po cieciorce.
PrzepisyProdukty -
Jaki skład powinien mieć dobry majonez? Ekspertka odpowiada
Majonez króluje na polskich stołach podczas Wielkanocy. Trudno wyobrazić sobie bez niego warzywną sałatkę czy faszerowane jajka. Czym kierować się podczas zakupu wspomnianego produktu? O tym, jak wybrać dobry majonez rozmawiamy z...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
W którą stronę mieszać ciasto, żeby nie było zakalca? Jest naukowa odpowiedź
Dawniej babcie powtarzały, żeby ucierać ciasto w jedną stronę, bo inaczej wyjdzie zakalce. Okazuje się, że miały rację! Dlaczego? To wyjaśniła prof. Katarzyna Siuzdak.
ProduktyPrzepisy -
Pij siemię lniane o konkretnej porze, a efekty cię zaskoczą. Kto powinien pić na czczo wodę z nasionami lnu?
Siemię lniane może być wsparciem przy odchudzaniu. To również wybawienie dla osób, które mają wrażliwy żołądek. Woda z siemieniem lnianym przypomina w konsystencji kisiel. Zobacz, jak ją przygotować i kiedy najlepiej pić.
ProduktyOdchudzanieAlicja Kowalczyk
-
Nie wolno myć surowego mięsa kurczaka! Zobacz, dlaczego od tej zasady nie ma wyjątków
Mycie mięsa to wciąż powszechny zwyczaj w wielu domach. Specjaliści od bezpieczeństwa żywienia są jednak zgodni – surowego drobiu nie wolno myć.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Na wiosnę jedz pączki drzew! To witaminowa bomba
Czy wiesz, że pączki niektórych drzew są jadalne? Na wiosnę warto je skubać prosto z drzew i dodawać na przykład do sałatek.
Produkty -
Czy można jeść masło codziennie? Odpowiedź może zaskoczyć
Nie wyobrażasz sobie kanapki bez masła? Używasz masła do gotowania, aby podkręcić smak swoich potraw? Uważaj, żeby nie przesadzić. Sprawdź, ile masła można jeść.
ProduktyŻywienie