-
Czy można jeść masło codziennie? Odpowiedź może zaskoczyć
Nie wyobrażasz sobie kanapki bez masła? Używasz masła do gotowania, aby podkręcić smak swoich potraw? Uważaj, żeby nie przesadzić. Sprawdź, ile masła można jeść.
ProduktyŻywienie -
Czy serce może bić szybciej przez kawę? Znamy odpowiedź
Związki przyczynowo-skutkowe pomiędzy piciem kawy a zaburzeniami rytmu serca sprawdzili naukowcy z University of California San Francisco. Wyniki badania zaprezentowali na łamach renomowanego czasopisma medycznego „The New England...
ProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Śledzie można podać na wiele sposobów. Tak przygotowują śledzia Ania Starmach i Ewa Wachowicz
Śledzie to popularne ryby, które są też jedną z częściej przygotowywanych potraw postnych. Warto często po nie sięgać, ponieważ zawierają więcej witaminy D i kwasów omega-3 niż karp i łosoś. Polecamy dwa sprawdzone przepisy na dania ze...
PrzepisyProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
To warzywo pomoże schudnąć i obniżyć ciśnienie. Jest też jedna pułapka związana z jedzeniem papryki
Papryka to jedno z najzdrowszych i jednocześnie najbardziej wszechstronnych warzyw w kuchni. Sprawdź, dlaczego warto dodawać do swoich dań paprykę (i nie żałować jej sobie!). Ale uwaga: jest też jedna pułapka związana z jedzeniem papryki.
ProduktySkładniki odżywcze -
Co zrobić z komosy ryżowej? Ta sałatka pomoże schudnąć i obniżyć cholesterol
Komosa ryżowa (quinoa) to jeden z produktów zaliczanych do superżywności. Jest naturalnie bezglutenowa, łatwa w przyrządzeniu i bardzo zdrowa. Wypróbuj nasz przepis na sałatkę z quinoa.
PrzepisyProdukty -
Zupa z ptasich gniazd. Poznaj tajemnice smaku zaskakującego dania z Azji
Polacy słyną z zamiłowania do zup. Cieszą się one również dużą popularnością w Azji. Jednym z przysmaków jest tam zupa z gniazd jerzyków. Ptaki do ich budowy wykorzystują jadalny śluz.
ProduktyPaulina Cywka
-
Masz problemy ze schudnięciem? Problem może tkwić w jelitach. Te dwie rzeczy pomogą ci schudnąć
Odchudzasz się, a waga wciąż ani drgnie? Problem przypuszczalnie tkwi w jelitach. Wina za to, że nie chudniesz, może leżeć po stronie nieszczelnych jelit. Poznaj drobne zmiany w diecie, które pozwolą uporać się z tym problemem.
ProduktyMonika Witkowska
-
Źle czujesz się po zjedzeniu jajka? Te objawy mogą wskazywać na uczulenie
Jeśli po zjedzeniu jajka, odczuwasz ból brzucha albo swędzi cię skóra, być może masz uczulenie na białko jajka kurzego. Choć najczęściej ten problem dotyczy dzieci, borykają się z nim również dorośli.
ProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Te owoce to naturalny spalacz tłuszczu. Jedz szklankę dziennie
Leśne jagody pomagają spalać tłuszcz podczas ćwiczeń – tak sugeruje nowe badanie. To ważne odkrycie dla osób, które chcą zdrowo schudnąć.
ProduktyOdchudzanie -
Jak przygotować warzywa do sałatki jarzynowej? Patenty na wyjątkową sałatkę z jarzyn
Gotowane warzywa, jajka i majonez – oto królowa polskich sałatek. Jak zrobić idealną sałatkę warzywną? Sprawdź, jak przygotować warzywa, aby były pełne smaku.
PrzepisyProdukty -
Groźne toksyny w popcornie. Jest ostrzeżenie dla konsumentów
Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu części partii popcornu pochodzącego z Turcji. Ziarna były dystrybuowane w Polsce m.in. jako żywność ekologiczna.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
To mięso jest dużo zdrowsze od kurczaka. Jedz je częściej!
Gdyby Polacy częściej sięgali po ten rodzaj mięsa, byliby dużo zdrowsi. Jego delikatny smak i niska zawartość tłuszczu sprawiają, że perliczka uważana jest za najzdrowsze mięso. Zwana jest nawet przysmakiem królewskim.
ProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Ten napój poprawia pamięć i koncentrację. Badaczka: „Sprawdziłam w laboratorium”
Jaki napój w szczególny sposób wspiera prawidłowe działanie mózgu? To matcha, czyli sproszkowana zielona herbata. I są na to naukowe dowody.
ProduktySkładniki odżywcze -
To najzdrowsza sałatka z jajek. Zrobisz ją w 15 minut
Sałatka jajeczna sprawdzi się na śniadanie, kolację, na przyjęcie albo jako dodatek na kanapki. My proponujemy zdrowy przepis, gdzie główną rolę obok jajek grają awokado i sos jogurtowy.
PrzepisyProdukty -
Czy posypki cukrowe są zdrowe? Ich skład może zaskoczyć
Lody z posypką, ciastka z posypką i deser z posypką. Lubisz dodawać do deserów kolorowe posypki? Nie przesadzaj z ich ilością, a najlepiej zastąp je zdrowymi zamiennikami.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Czosnaczek pospolity – ten popularny chwast zachwyca smakiem. Co zrobić z czosnaczku?
Czosnaczek pospolity rośnie niemal wszędzie. Najlepszy jest wczesną wiosną, kiedy charakterystyczne – o kształcie zaokrąglonych serc – liście wychodzą z ziemi.
Produkty -
Sernik bez spodu z białą czekoladą. Wyjątkowy przepis na domowe ciasto
Nic tak nie smakuje, jak dobre, domowe ciasto. Dziś polecamy tradycyjny sernik, ale w nieco innym wydaniu. Sekretem jest dodatek białej czekolady.
PrzepisyProdukty -
Te galaretowate stworzenia warto jeść. Zdradzamy 4 powody, dla których należy sięgać po meduzy
Meduzy to popularne parzydełkowce. Jednak rzadko lądują na talerzu. A szkoda. Mają bowiem wiele cennych składników odżywczych. Zobacz, co daje jedzenie meduz?
ProduktyPaulina Cywka
-
Najszybszy sos do jajek. Wystarczy, że masz w domu dwa składniki
Jajka podane z sosem zyskują na smaku. Jeśli wydaje ci się, że zrobienie takiego sosu jest trudne i pracochłonne – nic bardziej mylnego. Zdradzamy, jak zrobić najprostszy i najszybszy sos do jajek.
PrzepisyProdukty -
Co zdrowsze – koper czy szczypior? Pojedynek zielonych gigantów
Ile razy stoisz na bazarze albo w sklepie przy półce z warzywami i zastanawiasz się co wybrać – koper czy szczypior. Sprawdzamy ich właściwości zdrowotne.
ProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jak żyć długo i w dobrym zdrowiu? Mieszkańcy tego miasteczka wiedzą. Poznaj ich sekret
Długie i zdrowe życie to marzenie wielu osób. We Włoszech jest miasteczko, gdzie średnia długość życia mieszkańców wynosi ponad 90 lat. Poznaj sekrety ich długowieczności i skorzystaj z tej wiedzy.
ProduktyMonika Witkowska