-
Opieńki w sosie pomidorowym. Przepis na pyszne danie na zimę
Nie wiesz, co zrobić z opieńkami? Zapasteryzuj je w sosie pomidorowym! To wyjątkowy przepis na zachowanie tych grzybów na zimę.
PrzepisyProdukty -
Nie pij tych 3 napojów na pusty żołądek, jeśli nie chcesz mieć problemów ze zdrowiem
Chociaż wiele osób na świecie rozpoczyna dzień od filiżanki czarnej kawy czy herbaty, nie zdaje sobie sprawy, że nie jest to korzystny dla zdrowia wybór. Zawarta w nich kofeina, która z jednej strony dostarcza energii i pobudza, szkodzi...
ŻywienieProdukty -
Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej
Kasza jaglana wspiera przemianę materii i jest bogata w składniki odżywcze. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyMonika Piorun
-
Czy kupne mrożonki są zdrowe? Sprawdź, kiedy warto sięgać po mrożone truskawki i jagody
Sezon na polskie owoce jagodowe zakończył się, choć w październiku można jeszcze dostać świeże borówki i maliny. Jeśli spóźniłeś się, by samodzielnie zamrozić owoce, w sklepach mrożonki są dostępne przez okrągły rok. Czy warto po nie...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Łosoś dziki czy hodowlany? Który jest zdrowszy?
Łosoś to jedna z najczęściej wybieranych przez Polaków ryb. Najchętniej sięgamy po łososia wędzonego. Jakie właściwości ma łosoś i czym różni się dziki od hodowlanego? Odpowiadamy.
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak wykorzystać obierki z jabłek? Ze skórek zrobisz susz, kompot, ocet i nie tylko
Po zrobieniu szarlotki zostały ci obierki z jabłek? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj! Skórki z jabłek są nieocenionym źródłem witamin i błonnika. I można z nich wyczarować prawdziwe kulinarne skarby. Zdrowe, zaskakująco dobre i w...
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeŻywienie -
Polscy naukowcy przebadali skład różnych orzechów. Tylko jeden rodzaj to źródło wapnia
Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku wzięli pod lupę 10 różnych rodzajów orzechów, aby sprawdzić je pod kątem zawartości wapnia, potasu, magnezu, selenu i cynku. Okazało się, że tylko jeden rodzaj orzechów można uznać za...
Składniki odżywczeProdukty -
Zachowaj dynię na zimę. Jak zrobić puree z dyni w słoikach?
Mus dyniowy czy inaczej – puree z dyni – jest podstawą wielu dań. Dlatego warto mieć słoiki z tak przygotowaną dynią zawsze pod ręką. Wypróbuj prosty przepis na dyniowe puree.
PrzepisyProdukty -
Jak długo wytrzyma zamrażarka bez prądu? To zależy... od zawartości
Zamrażanie to jeden z najprostszych sposobów na przechowywanie żywności. Co jednak, kiedy zabraknie prądu? O tym trzeba wiedzieć, aby mrożona żywność była bezpieczna dla zdrowia.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Łosoś z Makro, izotonik z Decathlonu i migdały z Lidla. Komunikat GIS o wycofaniu produktów
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował w piątek o wycofaniu z rynku partii trzech różnych produktów. To wędzony łosoś, izotonik oraz smażone migdały. Sprawdź, jakie są powody wycofania produktów – w jednym z przypadków chodzi o...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Opieńki – jak je rozpoznać? Do czego wykorzystać te grzyby?
Opieńki to późne grzyby, które w polskich lasach można znaleźć w październik. Rosną w gromadach, najczęściej na pniach ściętych drzew. Zdaniem wielu grzybiarzy są jednymi z najsmaczniejszych. Podpowiadamy, gdzie ich szukać i co z nimi...
ProduktyPrzepisyAlicja Kowalczyk
-
Miękkie i pachnące ciasteczka z dyni. Idealne na jesienne dni
To jeden z najlepszych przepisów na dyniowe ciastka. Są idealnie mięciutkie, pachną cynamonem lub przyprawą piernikową. Zrobisz je w pół godziny.
PrzepisyProdukty -
Co zrobić z dyni? 6 wyjątkowych przepisów, w tym jeden tylko dla dorosłych
Masz dynię i nie wiesz, co z nią zrobić? Zajrzyj do naszej dyniowej galerii. To 6 pomysłów na to, jak wykorzystać dynię w kuchni. To m.in. przepis na zupę dyniową z nietypowym dodatkiem oraz na... nalewkę z dyni.
PrzepisyProdukty -
Miód manuka na przeziębienie i grypę. Jak go stosować?
Wiemy, że wiele osób kojarzy jesień z flanelą, zbieraniem jabłek i kremem z dyni, ale ta pora roku wielu osobom kojarzy się też z miodem manuka. Dlaczego? Ponieważ właśnie teraz ludzie nie przestają mówić o tym miodzie i jego mocach...
ProduktySkładniki odżywcze -
Skutki picia mleka krowiego. Czy nadmiar mleka może szkodzić?
Nadmiar mleka w diecie może doprowadzić do problemów zdrowotnych. Jakie mogą być skutki picia mleka?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Jak przechowywać ziemniaki, by długo były dobre do spożycia?
Ziemniaki przechowywane w nieodpowiednich warunkach potrafią dość szybko się zepsuć. Jak najlepiej przechowywać ziemniaki?
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Czy kawa wypłukuje wapń z kości? Odpowiedź może zaskoczyć
Wiele osób powtarza twierdzenie, że kawa wypłukuje wapń z kości. Czy picie kawy przyczynia się do powstawania osteoporozy? Wyjaśniamy.
ProduktyŻywienie -
Czy banany powodują zaparcia? Możesz być zaskoczony
Wiele osób unika bananów ze względu na możliwe zaparcia i wzdęcia. Czy jednak banany faktycznie je powodują?
Składniki odżywczeProduktyAlicja Kowalczyk
-
Czy żołędzie są jadalne?
Żołędzie z nasion dębu są jadalne i mogą stanowić pożywną przekąskę. Jakie mają właściwości żołędzie jadalne?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Znalazł szkło w buraczkach. Cała partia produktu jest wycofywana ze sklepów
Konsument znalazł w słoiku z buraczkami fragment szkła. Firma postanowiła wycofać całą partię. Wszystko nadzorują inspektorzy sanitarni.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Czy dzieci mogą pić kawę? To badanie nie pozostawia wątpliwości
Nasze społeczeństwo uwielbia pić kawę. Dotyczy to oczywiście także rodziców, którym często brakuje odpowiedniej ilości snu. Jednak nie wszyscy rodzice będą skłonni przyznać, że częstują kawą także dzieci. Czy powinny one ją pić?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty