-
W moim domu już nie śmierdzi smażoną rybą. Korzystam ze sprawdzonych patentów mojej babci
Zapach smażonej ryby w całym domu to jeden z najmniej przyjemnych elementów świątecznych przygotowań. Poznajcie sprawdzone metody, dzięki którym dom pozostanie wolny od niechcianych zapachów, nawet po intensywnym smażeniu.
ŻywienieProdukty -
Zrób to przed Wigilią, a unikniesz przejedzenia i niestrawności. Trik działa za każdym razem
Wigilijne i świąteczne stoły w wielu polskich domach uginają się od potraw. Nietrudno o przejedzenie i niestrawność. Na szczęście wystarczy zastosować prosty patent, by zminimalizować ryzyko świątecznego obżarstwa. Zobacz, co zrobić.
ŻywienieProdukty -
Te krokiety zrobisz dwa razy szybciej niż zwykłe. Bez smażenia naleśników i bałaganu w kuchni
Krokiety uchodzą za pyszny, ale pracochłonny przysmak. Dlatego wiele osób rezygnuje z ich przygotowania. To błąd. Można je bowiem zrobić dwa razy szybciej niż zwykle. Wystarczy zamienić tradycyjne naleśniki na inny produkt.
ProduktyŻywienie -
Jak smażyć rybę? Większość Polaków popełnia błąd, przez który wychodzi sucha i niesmaczna
To, czy odpowiednio usmażymy rybę, wpływa na późniejszy smak tej potrawy. Sprawdźcie, jakiego popularnego błędu unikać i jakich najważniejszych zasad należy przestrzegać.
ŻywienieProdukty -
Bosacka „prześwietla” świąteczną sałatkę jarzynową. Nawet ta „domowa” może zaszkodzić zdrowiu
Polacy uwielbiają sałatkę jarzynową. Bardzo często jest ona nieodłącznym elementem wigilijnego menu. Pojawia się też w Sylwestra i przy wielu innych okazjach. Okazuje się, że nawet ten zdrowy – na pierwszy rzut oka – przysmak może...
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
To najlepszy tłuszcz do smażenia karpia. Nie przypala się i nie zmienia smaku ryby
Smażenie karpia jest jedną z najważniejszych kulinarnych tradycji świątecznych, a wybór odpowiedniego tłuszczu ma kluczowe znaczenie dla smaku i chrupkości tej potrawy. Zobaczcie więc, jaki tłuszcz będzie do tego najlepszy.
ŻywienieProdukty -
Przez ten błąd mak jest gorzki i niesmaczny. Zobacz, co zrobić, by dania świąteczne były pyszne
Świąteczne potrawy z makiem to klasyka polskiego stołu. Czasem jednak zamiast zachwycać, potrafią rozczarować gorzkim i niesmacznym smakiem. Sprawdźcie, co zrobić, by tego uniknąć.
ŻywienieProdukty -
Dobre masło za darmo i inne gratisy w Biedronce. To „ostatni dzwonek”, by zaoszczędzić przed świętami
Przed świętami Biedronka rozdaje za darmo masło i inne popularne produkty. To świetna okazja dla wszystkich zapominalskich, którzy nie zdążyli jeszcze uzupełnić kuchennych zapasów, a nie chcą wydawać kroci na zakupy.
ProduktyŻywienie -
Moja mama w Wigilię robi kompot z suszu „na bogato”. Nikt nie narzeka, że jest mdły i nijaki
Kompot z suszu to nieodłączny element świątecznego stołu, ale nie oszukujmy się — jego smak nie zawsze wzbudza entuzjazm. Bywa, że jest zbyt mdły i nijaki. Sprawdźcie, co zrobić, by temu zapobiec.
ŻywienieProdukty -
Polacy zajadają się tymi orzechami. Dietetyk apeluje: lepiej ich nie kupuj, bo szkodzą zdrowiu
Orzechy są uznawane za zdrowy składnik diety. Nie wszystkie wywierają jednak pozytywny wpływ na organizm. Niektóre mogą zwiększyć ryzyko wielu poważnych chorób. Dietetyk wskazuje, jakich produktów lepiej unikać.
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Muffinki piernikowe zawsze są hitem na moim świątecznym stole. Zrobisz je w ekspresowym tempie
Muffinki piernikowe są znacznie szybsze w przygotowaniu niż klasyczny piernik, a do tego smakują obłędnie. Zobaczcie, jak w kilku krokach stworzyć te pachnące cudeńka, które wypełnią dom zapachem świąt i oczarują bliskich.
PrzepisyProdukty -
Polacy myślą, że jest zdrowsze od krowiego. Dietetyk ostrzega: może szkodzić zdrowiu
Wiele osób uznaje napoje roślinne za zdrowszy zamiennik mleka krowiego. Okazuje się jednak, że nawet one mają swoją „ciemną stronę”. Dietetyk krytykuje najczęściej wybierane „mleko” roślinne.
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Jak długo może stać sałatka jarzynowa? Wypróbuj sprytny trik na przedłużenie jej świeżości
Często w okresie świątecznym zostaje nam spora ilość sałatki, którą chcielibyśmy zachować na później. Sprawdźcie, jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową, by nie straciła swojej świeżości i smaku. Wystarczy skorzystać z prostego...
ŻywienieProdukty -
Unikaj tych błędów, robiąc rybę po grecku. Inaczej wyjdzie gumowata, a sos „papkowaty”
Przepis na rybę po grecku jest dość prosty, jednak wiele osób popełnia powszechne błędy, które sprawiają, że danie zamiast zachwycać smakiem, jest po prostu „kulinarnym rozczarowaniem”. Zobaczcie, czego należy się wystrzegać.
ŻywienieProdukty -
Piernik opada przez ten banalny błąd. Unikaj go, a będzie cudownie puszysty
Piernik jest dość wymagającym świątecznym ciastem. Jeden, mały błąd może sprawić, że nie wyjdzie pulchny i mięciutki. Zobaczcie więc, czego się wystrzegać.
ŻywienieProdukty -
Ciasto na uszka rwie się przez ten banalny błąd. Unikaj go, a wyjdzie idealnie elastyczne
Każdy, kto choć raz lepił uszka, wie, jak frustrujące potrafi być pękające ciasto. Koniecznie wypróbujcie prosty patent, który sprawi, że lepienie uszek stanie się czystą przyjemnością.
ŻywienieProdukty -
Polacy uwielbiają ten suplement, ale w Danii został zakazany. Sprawdź dlaczego
Suplementy diety cieszą się sporą popularnością. Polacy ochoczo sięgają zwłaszcza po jeden z nich. To dość kontrowersyjny preparat, który został zakazany m.in. w Danii. Tymczasem nad Wisłą budzi niesłabnące zainteresowanie, nawet wśród...
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Te zdrowe produkty podkręcą smak barszczu czerwonego. Niektóre dodatki mogą cię zaskoczyć
Barszcz czerwony to klasyk na wigilijnym stole. Każdy miłośnik tej zupy ma własny patent na jej przygotowanie. Zobacz, co możesz do niej dodać, by smakowała jeszcze lepiej.
ProduktyŻywienie -
„To jest zbrodnia dokonana na każdym makowcu”. Bosacka ujawnia, co nas truje w świątecznych wypiekach
Boże Narodzenie oznacza zwykle ogrom przygotowań. By zaoszczędzić trochę czasu i ułatwić sobie przyrządzanie świątecznych potraw, chętnie inwestujemy w gotowe półprodukty. Katarzyna Bosacka przestrzega przed jednym z nich.
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Dobre masło za darmo i cukier tani jak woda. Biegnij do Biedronki, zanim produkty znikną z półek
Biedronka poszła w ślady Lidla i ogłosiła superofertę na masło. Znana sieć rozdaje je za darmo, ale to nie koniec dobrych wiadomości. Zaoszczędzisz też na zakupie cukru. Pośpiesz się, by ktoś nie sprzątnął ci świetnych okazji sprzed nosa.
ProduktyŻywienie -
Trzylatka z wagą niemowlęcia. Dietetyk dla „Wprost”: „Niedożywienie jest teraz powszechnym problemem”
Kilka dni temu całą Polską wstrząsnęła historia trzylatki, która trafiła do zielonogórskiego szpitala z objawami skrajnego wygłodzenia. Dziewczynka ważyła zaledwie 8 kilogramów. Znany dietetyk w rozmowie z „Wprost” zdradza, czym grozi...
ŻywienieProduktyDietyPaulina Cywka