-
Czym jaja ekologiczne różnią się od zwykłych?
Jaja ekologiczne to nie jaja z wolnego wybiegu. Czym się różnią i na co zwracać uwagę przy wyborze jaj?
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Marynowane winogrona w occie. Będą hitem każdej imprezy
To prosty przepis na imprezową przekąskę, która zawsze będzie pod ręką. Wyjmiesz słoik ze spiżarni i gwarantujemy: zaskoczysz swoich gości.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Tego nie jedz na randce. Pięć rzeczy, po których stracisz ochotę na seks
Afrodyzjaki to produkty, które wzmagają nasz apetyt na seks. Ale są też potrawy, których lepiej unikać. Prędzej po nich zaśniesz.
DietyProduktySkładniki odżywcze -
Jogurt czy twaróg? Właściwości i zalety nabiału
Z reguły produkty mleczne są zdrowe i pełne składników odżywczych. Przyjrzyjmy się składom i właściwościom jogurtu oraz twarogu.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Wady i zalety gotowania na parze. Jedzenie jest zdrowe, ale czy smaczne?
Gotowanie na parze pozwala przygotować zdrowe i niskokaloryczne posiłki. Co trzeba o nim wiedzieć?
ProduktySkładniki odżywczeDiety -
Sezon na owoce głogu. Narwij i zrób leczniczą nalewkę
Głóg rośnie w całej Polsce, a teraz jest sezon na jego owoce. Podpowiadamy, jak zrobić z nich nalewkę, która wzmocni serce i cały układ krwionośny.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Mleko a nowotwory - czy spożycie mleka może przyczynić się do zachorowania na raka piersi?
Nowe badania sugerują, że picie zaledwie jednej filiżanki dziennie może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka piersi nawet o 50 proc. Wskazują na to naukowcy z Loma Linda University Health.
ProduktyŻywienie -
To zboże hamuje apetyt na słodycze. Jest zdrowe i pomaga schudnąć
Gryka to zboże, która dostarcza szeregu wartości odżywczych. Jakie ma właściwości i jak je spożywać?
ProduktySkładniki odżywcze -
Ten koktajl postawi cię na nogi. Przepis na dyniowe smoothie
Syci, rozgrzewa i smakuje! Do tego jest zdrowy, a wypity rano postawi na nogi niczym mocna kawa. Koktajle z dynią to hit jesieni.
PrzepisySkładniki odżywczeProdukty -
Melatonina - naturalne źródła. W jakich produktach jest najwięcej melatoniny?
Problemów ze snem ignorować nie wolno, ponieważ chroniczne niewyspanie znacznie obniża jakość życia, ale też prowadzi do wielu poważnych problemów ze zdrowiem. Jeśli pojawiają się sporadycznie, warto rozważyć naturalne metody,...
ProduktyAlicja Kowalczyk
Galeria -
Szybkie i zdrowe ciastka z... ciecierzycy. Zawsze się udają
Te ciastka to bomba zdrowej energii. Nie zawierają glutenu, laktozy i białego cukru. Wystarczą trzy składniki i 40 minut razem z pieczeniem.
PrzepisySkładniki odżywczeProdukty -
Czy wiesz, że curry to nie przyprawa, ale mieszanka przypraw? Sprawdź, co zawiera
Curry to mieszanka przypraw, która wywodzi się z kuchni indyjskiej. Jakie ma właściwości?
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze -
Ile powinna jeść kobieta w ciąży? Nie tyle, ile wszyscy powszechnie zakładamy
„Kobiety w ciąży nie powinny zjadać dwukrotnie większych porcji posiłków” – wyjaśnia ekspertka, prof. Halina Weker.
Składniki odżywczeProdukty -
Afrodyzjaki z polskich sadów. Cztery owoce, które obudzą apetyt na miłość
Te owoce kupisz w każdym osiedlowym warzywniaku. Dodadzą wigoru i poprawia nastrój. Nie bez powodu są uznawane za afrodyzjaki.
ProduktySkładniki odżywcze -
Bezpieczne suszenie grzybów. Poznaj 5 najważniejszych zasad
Suszenie to najprostszy i bezpieczny sposób przechowywania grzybów. Są składnikiem wielu tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Poznaj 5 zasad prawidłowego suszenia grzybów.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyPrzepisySkładniki odżywcze -
Dlaczego warto jeść figi? Przepis na sałatkę z figami
Figi to jedna z najpopularniejszych bakalii w Polsce. Można ją spożywać zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Jakie korzyści zdrowotne zapewnia?
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Ziołomiody – czym się różnią od miodów i jakie mają właściwości?
Ziołomiody mają więcej właściwości prozdrowotnych niż zwykły miód. Kto może po nie sięgnąć?
ProduktySkładniki odżywcze -
Pasteryzowanie grzybów. Czy wiesz, że trzeba robić to dwa razy?
Pasteryzowane duszone grzyby to dobry sposób na przechowanie ich na zimę. Podpowiadamy, jak dobrze pasteryzować grzyby.
Bezpieczeństwo żywnościPrzepisyProdukty -
Tej właściwości miodu nie znałeś. Jest zaskakująca
Miód leśny poprawia kondycję organizmu, samopoczucie, a także leczy wiele chorób. Jak go stosować?
ProduktySkładniki odżywcze -
Noś tę przyprawę w torebce. Pomoże na ból miesiączkowy
Ziele angielskie to przyprawa obecna chyba w każdej kuchni. Nieodłączny składnik polskich sosów, pieczeni, zup czy bigosu. Ale to także roślina lecznicza, która zadziała podobnie, jak znany lek rozkurczowy.
Składniki odżywczeProdukty -
5 owoców obniżających cholesterol. Sprawdź, które warto jeść
Które owoce obniżają poziom cholesterolu i regulują gospodarkę lipidową organizmu? Sprawdź!
ProduktySkładniki odżywcze