-
Łazanki z tymi dodatkami to pożywny obiad dla całej rodziny. Robię je w ten sposób i wszyscy się zajadają
Łazanki z kapustą często goszczą na moim stole. Latem robię łazanki z młodą kapustą, a zimą łazanki z białą lub kiszoną kapustą. Poznaj mój niezawodny przepis na pyszne łazanki z kapustą i kiełbasą.
PrzepisyProduktyAlicja Kowalczyk
-
Ponad połowa Polaków marnuje jedzenie. Sprawdź, co zrobić z resztkami jedzenia po Wielkanocy
Wielkanocne stoły w polskich domach zwykle uginają się od różnego rodzaju potraw. Smakołyków jest na ogół tak dużo, że rodzina nie może wszystkiego zjeść. W efekcie po świętach zostaje mnóstwo „resztek”, z którymi nie wiadomo, co zrobić....
ŻywienieProdukty -
To warzywo często gości w mojej kuchni. Nie wiedziałam, że może pomóc w odchudzaniu
Rzodkiewka choć mała i niepozorna, to kryje w sobie wielki potencjał. Powinny po nią sięgać osoby, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy. Zobaczcie, jak wykorzystać rzodkiewki podczas odchudzania.
OdchudzanieProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Zostały ci ugotowane jajka po świętach? Zrób z nich ekspresową sałatkę w 15 minut
Ugotowałaś za dużo jajek na święta i teraz nie wiesz, co z nimi zrobić? Nie martw się. Istnieje świetny sposób, by je wykorzystać i niczego nie zmarnować – błyskawiczna sałatka. Pyszna, sycąca, a w dodatku banalnie prosta. Przygotujesz...
PrzepisyŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Co pić na ból żołądka? Te napary pomogą ci uporać się z przykrą dolegliwością
Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań. Biesiadowanie przy suto zastawionym stole często kończy się bólem żołądka. Jak sobie z nim poradzić? Pomocne okazują się napary z ziół. Zobacz, co pić, by pozbyć się przykrych dolegliwości.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Rozdrabniam krakersy i łączę je z roztopionym masłem. Poznaj mój patent na szybki mazurek na ostatnią chwilę
Przygotowania do Wielkanocy pochłaniają wiele energii. Gdy chcę zaoszczędzić trochę czasu, sięgam po przepis na czekoladowy mazurek ze spodem z krakersów. Jest pyszny, a w dodatku nie wymaga wiele pracy. Poznaj mój patent na wielkanocne...
PrzepisyŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
To najlepsze jajka na śniadanie, jakie jadłam. Zdobyłam przepis na idealne jajka po benedyktyńsku
Jajka po benedyktyńsku (jajka Benedykta) to jajka w koszulkach, które są podawane na bułce z dodatkiem chrupiącego bekonu lub szynki oraz sosu holenderskiego. Poznaj niezawodny przepis na jajka po benedyktyńsku.
PrzepisyProduktyAlicja Kowalczyk
-
Co weganie wkładają do święconki? Poznaj roślinne zamienniki tradycyjnych pokarmów
Święcenie pokarmów to jedna z najważniejszych polskich tradycji wielkanocnych praktykowanych przez katolików. O ile skomponowanie zawartości typowego koszyczka nie stanowi większego problemu, o tyle stworzenie jego wegańskiego...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Biszkoptowe jajeczka na Wielkanoc to hit w moim domu, przepis dostałam od najlepszej przyjaciółki
Biszkoptowe jajeczka na Wielkanoc to smakołyk, który małym nakładem pracy daje wielki efekt. Zobaczycie, że ten deser zniknie z wielkanocnego stołu w mgnieniu oka.
PrzepisyProdukty -
Ekspresowy schab na Wielkanoc, zrobicie go w mniej niż 20 minut. U mnie wszyscy się nim zajadają
Podczas świątecznych przygotowań ciągle brakuje wam czasu? Jeśli tak, to skorzystajcie z przepisu na błyskawiczne przyrządzenie schabu. Idealnie sprawdzi się do kanapek, ale też jako wielkanocny obiad.
PrzepisyProdukty -
Takiej wersji białej kiełbasy na Wielkanoc nie jedliście. Szybka zapiekanka palce lizać! Polecam sprawdzony przeze mnie przepis
Szybka zapiekanka z białej kiełbasy to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych dań z wykorzystaniem tego produktu. Wypróbujcie mój przepis, a już zawsze będziecie serwować tę zapiekankę na Wielkanoc.
PrzepisyProduktyAlicja Kowalczyk
-
W tym roku zaskoczę bliskich. Zamiast żurku podam zupę, którą Czesi zajadają się nie tylko od święta
Znudził wam się wielkanocny żurek? Szukacie sposobu, by urozmaicić świąteczne menu? Postawcie na stole kulajdę. Ta czeska zupa z grzybami i jajkiem z pewnością zaskoczy wszystkich gości i będzie pyszną „odskocznią” od utartych tradycji.
PrzepisyŻywienieProdukty -
Po czym poznać dobrą białą kiełbasę? Zwróć uwagę na jeden szczegół i nie daj się nabić w butelkę
Znalezienie dobrej białej kiełbasy bywa nie lada wyzwaniem. Sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju wyrobów, ale ich jakość często pozostawia wiele do życzenia. Wyjaśniamy, po czym rozpoznać najbardziej wartościowy produkt, godny...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Dziecinnie proste testy na świeżość jajek. Kilka chwil wystarczy, by uchronić się przed zatruciem
Kupiłaś jajka do wielkanocnych wypieków i potraw, ale nie masz pewności, czy są świeże? Możesz to szybko sprawdzić. Bez brudzenia rąk i używania specjalnych sprzętów. Poznaj triki na sprawdzenie świeżości jaj.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
To lepsza wersja sernika baskijskiego. Przepis poleca znany bloger kulinarny
Sernik baskijski to jeden z najbardziej lubianych deserów na świecie. Jest obłędnie kremowy i wręcz rozpływa się w ustach. Wydaje się, że czegoś tak doskonałego nie można już ulepszyć. A jednak. Popularny bloger kulinarny Michał Korkosz,...
PrzepisyProduktyŻywienie -
Kiedyś uważałam ją za warzywo „gorszego sortu”. Teraz wiem, że to samo zdrowie na talerzu
Kiedyś cebula wydawała mi się warzywem tak pospolitym, że w ogóle nie zwracałam uwagi na jej cenne właściwości. Okazuje się, że to doskonały sposób na poprawę zdrowia. Jak jej jedzenie działa na nasz organizm?
ProduktyŻywienie -
Ważny komunikat dla klientów Lidla. Sieć wycofuje partię produktu mięsnego ze sklepów
Lidl wycofał ze sprzedaży partię burgera wołowego. Produkt mógł zostać zanieczyszczony groźnym związkiem. O sprawie został poinformowany Główny Inspektor Sanitarny (GIS).
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Dietetyk mówi, ile jajek podczas Wielkanocy mogą zjeść osoby z podwyższonym cholesterolem
Wielkanocne świętowanie często wiąże się z tradycyjnymi potrawami. Na stole królują przede wszystkim jajka. Osoby z wysokim cholesterolem nie powinny jednak jeść ich zbyt wiele. Dietetyk tłumaczy, jaka ilość będzie odpowiednia.
ŻywienieProdukty -
Te drobinki to prawdziwy skarb w każdej kuchni. Chrupię i chudnę, ale jest ważny warunek
Nasiona słonecznika są dobrym źródłem białka i błonnika pokarmowego, dlatego dobrze sprawdzą się jako zamiennik słodkich przekąsek dla osób na diecie odchudzającej. Musicie jednak pamiętać o jednej, bardzo ważnej zasadzie.
OdchudzanieProdukty -
Jak ekspresowo pokroić warzywa na sałatkę jarzynową? W końcu nie spędzam połowy dnia w kuchni
Jarzynowa bez wątpienia jest królową sałatek. Co jednak zrobić, by nie spędzać wielu godzin w kuchni podczas jej przygotowywania? Wystarczy, że wykorzystacie banalnie prosty trik, a zrobicie ją kilka razy szybciej.
PrzepisyProdukty -
Jak zrobić genialny pasztet? Triki mojej mamy czynią z tej potrawy główną atrakcję na wielkanocnym stole
Pasztet podczas Wielkanocy sprawdzi się idealnie zarówno jako główne danie, jak i przekąska. Sprawdźcie, co zrobić, by wydobyć z tej potrawy wszystko, co najlepsze.
PrzepisyProdukty