-
Zupa rybna – przepis na potrawę, która zachwyci smakiem i aromatem
Zupa rybna to pyszne i sycące danie, które doskonale smakuje o każdej porze roku. Zaliczana jest do grupy nieco zapomnianych zup kuchni polskiej. A szkoda, ponieważ może zachwycać smakiem. Polecam sprawdzony przeze mnie przepis na zupę...
Produkty
Maja Błaszczyk
-
Potrawy wigilijne – lista dań, które często przygotowuje się na Boże Narodzenie
Święta Bożego Narodzenia skupiają rodzinę przy wspólnym stole. Przygotowania do świąt warto rozpocząć nieco wcześniej, aby bez stresu ułożyć świąteczne menu oraz kupić potrzebne produkty, z których przygotujemy tradycyjne potrawy...
Produkty
Alicja Kowalczyk
-
Ciasta na Boże Narodzenie. Na liście przysmak, który zrobisz w 10 minut
Ciasta na Boże Narodzenie to nieodłączny element świątecznego menu. Brakuje ci pomysłów na wypieki? A może szukasz sprawdzonych przepisów? Nie trać czasu na przeglądanie setek stron internetowych. Zebraliśmy najlepsze przepisy w jednym...
Żywienie
Paulina Cywka
-
Awaryjny świąteczny deser. Robię go, gdy przychodzą goście, a w domu brakuje ciasta
Goście pukają do drzwi, a w domu nie ma już śladu po makowcach, sernikach i innych ciastach. Znacie tę sytuację z autopsji? Ja w takich przypadkach wyciągam swojego asa z rękawa – ekspresowy świąteczny deser, który zawsze się udaje....
Żywienie
Paulina Cywka
-
Jak zrobić idealny farsz do uszek? Przepis na farsz z grzybami
Najprostszy przepis na farsz do uszek wigilijnych to tylko dwa składniki oraz przyprawy. Farsz grzybowy można wykorzystać do uszek, ale też do krokietów czy pasztecików.
Produkty
-
Te paszteciki sprawią, że zapomnicie o tradycyjnych krokietach. Pozazdrościła mi ich nawet szefowa kuchni
Znudziły wam się krokiety? Szukacie innego dodatku do wigilijnego barszczu? W takim razie paszteciki z ciasta francuskiego z pewnością spełnią wasze oczekiwania. Robi się je dość szybko, a poza tym smakują obłędnie.
Żywienie
Paulina Cywka
-
Jak upiec boczek w piekarniku? Dzięki tym radom wyjdzie idealny
Jak upiec boczek? Niezależnie od tego, czy pieczesz płat boczku, czy chcesz zrobić roladę z boczku, warto pamiętać o kilku prostych zasadach. Podpowiadamy też, jak zrobić dobrą marynatę do pieczonego boczku.
Produkty
-
Przepisy od NFZ na święta. Na liście pieczony karp i sernik bez cukru
Narodowy Fundusz Zdrowia przygotował bezpłatny e-book z przepisami świątecznymi. To przede wszystkim tradycyjne dania w zdrowej wersji. Są więc żytnie pierniki, pieczony karp, pełnoziarniste pierogi czy sernik bez cukru.
DietyOdchudzanieŻywienie
-
Jak zrobić sernik baskijski? Sprawdzony przepis szefa kuchni
Sernik baskisjki jest nazywany najbardziej kremowym sernikiem świata. Jak zrobić to kultowe ciasto, zdradza Paweł Perkowski, szef kuchni hiszpańskiej restauracji Bilbao w Warszawie.
Produkty
-
Herbata z chmielu – właściwości prozdrowotne, sposoby przygotowania naparu
Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) to wieloletnia roślina pnąca z rodziny konopiowatych, która nie jest wykorzystywana jedynie do produkcji piwa. Chmiel zwyczajny znajduje też wiele innych zastosowań m.in. w ziołolecznictwie oraz...
ProduktyŻywienie
Alicja Kowalczyk
-
Najlepsze kluski z makiem. Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń
Kluski z makiem to jedno z tych dań, którego nie może zabraknąć na moim wigilijnym stole. Przepis na tę potrawę jest w mojej rodzinie od pokoleń. Choć teraz funkcjonuje w nieco uwspółcześnionej wersji, to nadal podbija serca domowników...
Żywienie
Paulina Cywka
-
Tanie masło w Lidlu. Oferta obowiązuje tylko jeden dzień
Taka promocja na masło to okazja, żeby zrobić tanie zakupy na święta. Przez jeden dzień w Lidlu można kupić kostkę masła za 2,79 zł.
Produkty
-
Świąteczne ciasteczka z czterech składników. Najprostszy przepis na Boże Narodzenie
Przepis na te ciasteczka dostałam od przyjaciela jeszcze w szkole średniej i od tej pory robię je każdego roku na Boże Narodzenie. To najprostszy przepis na świąteczne ciasteczka, jaki znam. Wystarczą tylko cztery składniki.
Produkty
Katarzyna Świerczyńska
-
Jak zrobić domowy paprykarz szczeciński? Kucharz zdradził przepis krok po kroku
Paprykarz szczeciński to kultowa potrawa nie tylko dla mieszkańców Pomorza Zachodniego. Charakterystyczną pastę z dodatkiem ryżu i ryb można zrobić w domu i gwarantujemy: jest o niebo lepsza od kupnej konserwy. Przepis na paprykarz...
Produkty
Katarzyna Świerczyńska
-
Przepis na świąteczne ciasteczka Taylor Swift. Podbiły internet!
Szukacie inspiracji na świąteczne wypieki? Przypominamy przepis, którym lata temu Taylor Swift podbiła internet. Spróbujcie ciasteczek, które skradły serca już niejednemu smakoszowi.

-
Jak zrobić kapuśniak z kapusty kiszonej? Najlepszy przepis od babci Marysi
Babcia Marysia była mistrzynią zup. Uważam, że nikt nigdy nie robił lepszych. Kapuśniak z kapusty kiszonej według jej przepisu to zupa sycąca, z dodatkiem wędzonych mięs i koniecznie zaprawiona zasmażką.
Produkty
Katarzyna Świerczyńska
-
Ekspresowe ciasto bez pieczenia z 3 składników. Zrobiłam je dosłownie w 10 minut
Macie ochotę na coś słodkiego, ale w natłoku przedświątecznych obowiązków nie macie czasu na pieczenie takich łakoci? Przygotujcie błyskawiczny deser. Nie tylko nie musicie uruchamiać piekarnika, ale wszystkie produkty macie już pewnie w...
Żywienie
-
Rozpustne naleśniki z makiem i wiśniami. To najlepsze naleśniki, jakie jadłam
Naleśniki z makiem i wiśniami zobaczyłam na szczecińskim Jarmarku Bożonarodzeniowym i od razu wiedziałam: muszę zrobić swoją wersję, taką na bogato, bez liczenia kalorii, bardzo świąteczną. Wyszły najlepsze naleśniki na słodko, jakie...
Produkty
Katarzyna Świerczyńska
-
Kompot z suszonych śliwek może działać odchudzająco. Pod warunkiem, że dodasz te przyprawy!
Kompot z suszu to jedna z 12 wigilijnych potraw. Przygotowuje się go z suszonych owoców. Ale jeśli zmienimy proporcje i będą w nim dominować śliwki, napój zmieni się w miksturę o właściwościach przyspieszających trawienie.
OdchudzanieProdukty
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Ta szarlotka znika ze świątecznego stołu szybciej niż makowiec. Jest pyszna i niedroga w przygotowaniu
Szarlotka inflacyjna to hit świątecznego menu. Może spokojnie konkurować z makowcem albo sernikiem. Smakuje obłędnie, a w dodatku jej przygotowanie nie obciąża zbyt mocno domowego budżetu. Nie zajmuje też wiele czasu.
ProduktyŻywienie
Paulina Cywka
-
Jaki jest sekret obłędnego farszu do pierogów z kapustą i grzybami? Przestałam popełniać banalny błąd
Co zrobić, żeby pierogi z kapustą i grzybami podane podczas świąt Bożego Narodzenia smakowały tak samo dobrze jak te, które przygotowuje ukochana babcia? Sposób na to jest bardzo prosty. Musicie wykorzystać coś, czego większość osób się...
Żywienie