-
Angielskie śniadanie w wersji odchudzonej. Co zrobić, aby było mniej kaloryczne?
Angielskie śniadanie może być korzystne dla zdrowia, szczególnie w wersji odchudzonej. Poznaj nasz przepis na pyszne śniadanie angielskie w wersji fit.
ŻywienieProduktyMonika Witkowska -
Owsianka kawowa to moc energii o poranku. Takiej jeszcze nie jedliście
Owsianka kawowa to ciekawy pomysł na śniadanie, które nie tylko świetnie smakuje, ale też doda energii o poranku. Sprawdźcie, jak ją przygotować.
ŻywienieJoanna Biegaj -
Sos pomidorowy na zimę. Sprawdzony przepis
Sos pomidorowy to król przetworów. Można go wykorzystać na wiele sposób. Jest tani, robi się go łatwo i jest tak dobry, że polecamy od razu przygotować go z podwójnej porcji składników.
Produkty -
Ciasto ze śliwkami bez zakalca. Jakich błędów nie popełniać?
Ciasto ze śliwkami to przysmak, który chętnie przygotowujemy jesienią, gdy akurat trwa sezon na te owoce. Co zrobić, żeby placek wyszedł bez zakalca?
ŻywienieJoanna Biegaj -
Czeremcha wzmocni odporność i pomoże przy infekcjach. Jak zrobić syrop z czeremchy?
Czeremcha i jej charakterystyczne czarne owoce to prawdziwy skarb jesieni. Czeremcha rośnie dziko, podobnie jak czarny bez i warto zrobić z niej syrop, który będzie pomocny przy leczeniu infekcji.
Produkty -
Czy maślaki trzeba obierać ze skórki? To jedne z najsmaczniejszych grzybów
Maślaki to jedne z najbardziej wdzięcznych do zbierania grzybów, ponieważ nie da się ich pomylić z żadnym trującym gatunkiem. Dla wielu jednak problematyczne może być obieranie maślaków ze skórki.
Produkty -
Imbirowy syrop na odporność i spalanie tłuszczu. Przepis jest prosty
Imbirowy syrop warto pić jeszcze przed nadejściem jesieni. Dzięki temu zadbamy o naturalną odporność organizmu. Napój ten wspiera również odchudzanie i pomaga utrzymać prawidłową wagę.
ŻywienieProduktyMonika Witkowska -
Napar z kwiatów wrzosu. Pij na uspokojenie i zdrowe nerki
Wrzos to jeden z najpiękniejszych jesiennych kwiatów, ale to też jednocześnie cenny surowiec zielarski. Jak działa napar z kwiatów wrzosu i jak go zrobić?
Produkty -
Dodaj do kawy dwa zdrowe składniki. Ten napój postawi cię na nogi
Kawa w tej wersji nie tylko smakuje, ale dosłownie: stawia na nogi w kilka minut. Wystarczy dodać do małej czarnej dwa proste i zdrowe składniki.
Produkty -
Pomidorówka z czerwona soczewicą smakuje lepiej niż z ryżem. Przepis
Pomidorówka to jedna z najpopularniejszych polskich zup, którą tradycyjnie podaje się z ryżem lub makaronem. Doskonałym pomysłem jest zastąpienie tych dodatków czerwoną soczewicą. Taka zupa jest nie tylko pyszna i zdrowa, ale też...
ProduktyMonika Witkowska -
7 sprawdzonych przepisów na jesienne nalewki. Na liście jarzębinówka i nalewka z dyni
Schyłek lata i początek jesieni to czas, kiedy można wykorzystać sezonowe owoce, aby zrobić jesienne nalewki o zdrowotnych właściwościach. To między innymi nalewki z dyni, jarzębiny czy owoców czarnego bzu.
Produkty -
Herbata z szyszek chmielu. Pij na dobre trawienie i lepszy sen
Herbata z szyszek chmielu to napój, który kojarzy się z jesienią. Warto właśnie teraz zbierać zielone szyszki chmielu, aby przyrządzać z nich pełen zdrowotnych właściwości napar.
Produkty -
Nalewka z kaliny nazywana jest lekiem dla kobiet. Jak ją przyrządzić?
Nalewka z kaliny pomoże przy bólach menstruacyjnych, obfitych miesiączkach i dolegliwościach związanych z menopauzą. Ale nie tylko. Podajemy sprawdzony przepis na kalinówkę.
Produkty -
Jak prawidłowo smażyć cukinię? Ważna jest jedna zasada
Źle usmażona cukinia rozpadnie się i będzie nieapetyczna. Aby cukinia zachowała chrupkość, wystarczy zastosować jedną prostą zasadę.
Produkty -
Tatar z gravlaxa. To prawdopodobnie najpiękniejsze danie, jakie jedliście
Jeśli Skandynawowie usłyszą „gravlax”, od razu wiedzą, o co chodzi. – To po prostu marynowana ryba. Ja proponuję zrobić z niej tatar podany z typowo polskimi dodatkami, ale też z akcentem azjatyckim, bo mamy tu kimchi – mówi Leszek...
ProduktyKatarzyna Świerczyńska -
Odchudzający koktajl z suszonych śliwek wysysa tłuszcz i przyspiesza trawienie
Koktajl na bazie suszonych śliwek pretenduje do miana cudownej mikstury na odchudzanie. Jego właściwości sprawiają, że w skuteczny i szybki sposób oczyszcza jelita, dzięki czemu kilogramy lecą w dół.
OdchudzanieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz -
Napar na wzdęcia pij po jedzeniu. Przygotujesz go z 3 składników
Ziołowy napar z popularnych ziół pomoże na wzdęcia i dyskomfort trawienny po jedzeniu. Dowiedz się, jak zrobić go, wykorzystując rumianek, koper włoski i miętę.
ProduktyMonika Witkowska -
Domowy budyń to pomysł na deser bez grama konserwantów. Prosty przepis
Domowy budyń to świetny pomysł na pyszny deser. Wydaje wam się, że jego zrobienie jest trudne i czasochłonne? Nic bardziej mylnego!
ŻywienieJoanna Biegaj -
Czy warto jeść ziemniaki na śniadanie? Dowiedz się, jak przygotować z nich pyszną frittatę
Ziemniaki kojarzą nam się z daniem obiadowym, w polskiej kuchni są najczęściej dodatkiem do mięs. Dietetycy wskazują jednak, że to zdrowe warzywo warto jeść również na śniadanie. Poznaj sposób na przyrządzenie z nich pysznego, pożywnego...
ŻywienieProduktyMonika Witkowska -
Kotlety mielone zróbcie metodą „trzech jedynek”. Już nigdy nie wrócicie do starego przepisu
Kotlety mielone mogą być jeszcze smaczniejsze niż dotychczas. Wystarczy, że zastosujecie bardzo prosty patent dotyczący proporcji użytego mięsa. Na czym dokładnie polega?
ŻywienieJoanna Biegaj -
Owsianka z miso i karmelizowanymi bananami. Nie można przestać jej jeść
Owsianka to niewątpliwie jedno z ulubionych śniadań wielu osób. Warto jednak zmieniać dodatki, z jakimi podajemy płatki, bo nowe składniki mogą dodać im smaku i wzbogacić ich wartość odżywczą. Owsianka z miso i karmelizowanymi bananami...
ProduktyMonika Witkowska