-
Co zrobić z czasznicy? Pyszne pomysły na czasznicę olbrzymią
Czasznica olbrzymia to obiekt westchnień wielu grzybiarzy. Nietypowy grzyb od niedawna zyskuje w Polsce popularność. Podpowiadamy, co można zrobić z czasznicy.
Produkty -
Nadziewane i smażone kwiaty cukinii. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”
Korzystajcie z kwiatów cukinii, bo to ostatni moment, kiedy są jeszcze dostępne – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na smażone kwiaty cukinii specjalnie dla „Wprost”.
ProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Vichyssoise, czyli zimna zupa z pora i ziemniaków na lato. Sekret pięknego wyglądu Francuzek
Zimna zupa vichyssoise to jeden z sekretów urody Francuzek. Pyszna w smaku kremowa mieszanka pora i ziemniaków idealnie sprawdzi się na ciepłe dni. Poznaj przepis na tę łatwą i efektowną zupę.
ProduktyMonika Witkowska
-
Zupę ogórkową z tym nietypowym dodatkiem pochwali nawet teściowa. Przepis
Zupę ogórkową zazwyczaj je się w tradycyjnej wersji. A gdyby dorzucić do niej owoc? Brzmi dziwnie, ale smakuje fenomenalnie!
ŻywienieJoanna Biegaj
-
Nietypowe pomysły na pesto. Wśród nich pesto z liści rzodkiewki
To tradycyjne i najbardziej znane pesto robi się z liści bazylii. Jest soczyście zielone i pełne aromatu. Ale nie jest to jedyna opcja. Z czego jeszcze można zrobić pesto?
Produkty -
Napar z liści jeżyn obniży poziom cukru we krwi. Jak go zrobić?
Liście jeżyn to cenny surowiec zielarski. Zrobisz z nich napar, który pomoże obniżyć poziom cukru we krwi, zadziała antybakteryjnie i przeciwzapalnie.
Produkty -
Domowy przecier pomidorowy z tym dodatkiem to mistrzostwo. Przepis
Jak zrobić domowy przecier pomidorowy? To wcale nie jest trudne! Jeśli dodacie 1 składnik, wyjdzie on tak smaczny, że zaczniecie go podjadać prosto ze słoika.
ProduktyJoanna Biegaj
-
To prawdopodobnie najzdrowsza przekąska świata. Wystarczą dwa składniki
Szukasz alternatywy dla niezdrowych chipsów czy słodyczy? Wykorzystaj ten pomysł – aby zrobić zdrową przekąskę, wystarczą dwa proste składniki.
Produkty -
Pierogi ze śliwkami. Sprawdzony przepis na sezonowe pierogi z owocami
Pierogi ze śliwkami to zdaniem wielu jedne z najlepszych pierogów owocowych. Ich sekretem jest dobre ciasto. Podajemy sprawdzony przepis.
Produkty -
Syrop z nawłoci. Oczyści organizm i wesprze układ moczowy. Sprawdzony przepis
Syrop z nawłoci to prawdziwy skarb w domowej spiżarni i domowej apteczce. Robi się go łatwo, a zachowany na zimę przyda się podczas infekcji i problemów z układem moczowym. Nawłoci przypisuje się także właściwości oczyszczające organizm....
Produkty -
Jak jeść kwiaty cukinii? Trzeba koniecznie usunąć jeden element
Kwiaty cukinii są jadalne. Można je jeść na zimno, na ciepło, surowe, ale też smażone czy zapiekane. Aby nie zepsuć potrawy z dodatkiem kwiatów, trzeba jednak usunąć z nich jeden element.
Produkty -
Naleśniki bez mąki. Dla osób uczulonych na gluten i nie tylko
Czy wyobrażasz sobie przygotowanie naleśników bez dodatku mąki? To możliwe. Są pyszne, miękkie i doskonale nadają się do faszerowania. Możesz podać je na słodko, z owocami, serem lub w wersji wytrawnej. Wypróbuj sprawdzony przepis.
ProduktyMonika Witkowska
-
Szarlotka z „3 szklanek” nie ma sobie równych. Błyskawiczny przepis bez zagniatania
Sekret banalnie prostego przepisu na pyszną szarlotkę tkwi w użyciu odpowiedniej ilości konkretnych składników. Na czym dokładnie polega metoda „3 szklanek”?
ŻywienieJoanna Biegaj
-
Chleb z cukinii ma chrupiącą skórkę, w środku jest wilgotny. Sprawdzony przepis
Chleb z cukinii, a mówiąc precyzyjnie, chleb z dodatkiem cukinii, jest bardzo smaczny i zdrowy. Przez kilka dni zachowuje świeżość. Warto go przygotować, gdy trwa sezon na cukinię.
ProduktyMonika Witkowska
-
Jak dobrze usmażyć rybę? Dodaj jeden składnik na patelnię, a ryba się nie rozpadnie
Wydawałoby się, że smażenie ryby to prosta czynność. Jednak ważne są tu zasady, które sprawią, że będzie idealna i przede wszystkim – nie rozpadnie się. Wystarczy jeden prosty patent, który zdradza znany kucharz.
Produkty -
Dodaj do lemoniady jeden składnik. Ta przyprawa zadziała jak spalacz tłuszczu
Ta przyprawa może niekoniecznie przychodzi na myśl, kiedy myślisz o orzeźwiającej lemoniadzie. Smak może zaskoczyć, ale sekretem jest tu działanie takiego napoju. Doskonale podkręca metabolizm.
Odchudzanie -
Tosty z arbuzem. Idealne śniadanie na upalne dni
Chrupiący chleb, wyrazisty serek, słodki arbuz i orzeźwiający tymianek. Według nas to idealne połączenie na śniadanie w upalny dzień. Takie śniadanie zawiera wszystko, czego potrzebujesz na dobry początek dnia.
Produkty -
Spaghetti z cukinii z pesto i rybą. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”
Spaghetti z cukinii to sezonowy klasyk. – Dodajcie do makaronu z cukinii zdrowe pietruszkowe pesto i smażonego dorsza. To danie idealne na letnie obiady – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef,...
ProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Ten dodatek sprawia, że grzyby w occie smakują wyjątkowo. Dla wielu to może być zaskoczenie
Marynowanie w occie to jeden z najpopularniejszych sposobów na grzyby. Tradycyjnie dodaje się do nich cebulę czy marchewkę, ale jest jeszcze coś, co wyjątkowo podkręci ich smak.
Produkty -
Owsianka na obiad. Poznaj przepisy na dwie smaczne zupy z płatkami owsianymi
Chociaż owsianka kojarzy się ze głównie ze śniadaniem, to okazuje się, że jest to również doskonała propozycja na lekki obiad. Dowiedz się, jak przygotować dwie pyszne zupy.
ProduktyMonika Witkowska
-
Przygotuj dereniówkę. To „szlachecka” nalewka, która zapobiega anemii
Dereniówka, czyli nalewka z derenia, nazywana jest też „szlachecką”, gdyż podawana była na dworach szlacheckich i w pałacach. Ceniona była za piękny kolor, wyborny smak i prozdrowotne działanie, m.in. zapobieganie anemii i wzmacnianie...
ProduktyMonika Witkowska