-
ProduktyIdealne jabłka na szarlotkę. Co zrobić, jeśli jabłka wyszły za rzadkie?Szarlotka to jedno z najzdrowszych i najlepszych jesiennych ciast. Jak uratować jabłka na szarlotkę, jeśli wyszły zbyt rzadkie? Ten sposób znały już nasze babcie.
-
ŻywienieJak zrobić grzybowe cappuccino? Wyśmienity przepis na hit jesieniJeśli po grzybobraniu brakuje ci pomysłów na kreatywne wykorzystanie grzybów, spróbuj przygotować wykwintny i wyjątkowo aromatyczny krem, który z powodzeniem może konkurować z tradycyjnym cappuccino.
-
ProduktyOdchudzanieZdrowy przepis na budyń z dyni. Zrobisz go w kilkanaście minutWystarczy dynia i kilka składników, aby zrobić ten zdrowy deser. Budyń dyniowy to także idealna opcja na zdrową przekąskę w ciągu dnia.
-
ProduktySkładniki odżywczeSiedzuń sosnowy to smaczny grzyb o leczniczym działaniu. Jak go przyrządzić?Jeszcze nie tak dawno był pod ochroną, dziś można go legalnie zbierać. Siedzuń sosnowy jest jednym ze smaczniejszych grzybów, ale ma też lecznicze właściwości.
-
Składniki odżywczeSezon na kasztany. Przepis na krem z kasztanów z mlekiem kokosowymPrzepisem na zupę krem z kasztanów podzielił się kucharz Michał Biernat z restauracji Dwór Korona Karkonoszy.
-
Bezpieczeństwo żywnościJak nie zatruć się domowymi przetworami? Sprawdź rady ekspertów GISKoniec lata i jesień to idealny czas na przetwory. Warto jednak pamiętać o zasadach, które sprawią, że produkty zakonserwowane w domowych warunkach będą bezpieczne.
-
ProduktyJak wykorzystać lawendę w kuchni? Przepisy na lawendowy syrop i cukier z lawendąCzy można jeść lawendę? Oczywiście, choć jej charakterystyczny smak nie każdemu przypadnie do gustu. Lawenda słynie z właściwości uspokajających i pomagających na dobry sen. Można z niej zrobić pyszny syrop albo aromatyczny cukier.
-
ŻywienieJak zrobić zdrowe lizaki lodowe z... arbuza? 3 banalnie proste przepisyKról lata – arbuz – ma więcej likopenu niż pomidory, reguluje ciśnienie, jest niskokaloryczny, w ponad 90 proc. składa się z wody, a dzięki zawartej w nim cytrulinie wzmaga potencję i działa jak naturalna... Viagra. Latem wyśmienicie...
-
Składniki odżywczeProduktyPowidła śliwkowe bez cukru. To najzdrowszy i bardzo prosty przepisSą bogate w antyoksydanty, błonnik i potas. Powidła śliwkowe są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. I można je przyrządzić bez grama cukru.
-
ŻywienieSkładniki odżywczeŚliwki – owocowi pogromcy cholesterolu, z których można zrobić... zdrową Nutellę!Z wierzchu są niebieskawe, a w środku – dla kontrastu – mniej lub bardziej żółte. Zawarty w nich błonnik zwiększa objętość w żołądku i sprawia, że szybko stajemy się syci. Lepiej jednak nie popijać ich wodą. Doskonale sprawdzą się za to...
-
ŻywienieSkładniki odżywczeKawa mrożona: zdrowa czy nie? Właściwości zdrowotne frappeKawa mrożona nie dość, że wspaniale pobudza i orzeźwia, to wyśmienicie smakuje. Czy frappe jest zdrowe?
-
ProduktySkładniki odżywczeGrillowane arbuzy. Zaskakujące i zdrowe danie na upalne dniNie wiesz, co zjeść w upalne dni? Ugrilluj... arbuzy! Te owoce świetnie smakują i wyglądają w tej postaci. Można je podawać na słodko i w wersji wytrawnej.
-
ProduktyCukinia w słoiku. Przepisy, dzięki którym zachowasz jej smak na zimęPrzetwory z cukinii z roku na rok zyskują na popularności w polskich spiżarniach. Jak zrobić cukinię w oleju oraz w solance?
-
ProduktyDelikatne, chrupiące i pyszne placki z cukinii z sosem jogurtowym – przepisPlacki z cukinii to smaczna i dodająca energii przekąska, która może być również podana jako danie główne. Sprawdź, jak ją przygotować.
-
Żywienie
-
ProduktyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywczeSkarby polskiej spiżarni: Tradycyjny przepis na ogórki kiszoneKiszonki to jedne z najzdrowszych przetworów, jakie możemy spożywać. Jak przygotować ogórki kiszone? Sprawdź przepis.
-
ProduktyCo zrobić z kwiatów rumianku? Nadają się nie tylko na herbatkęRumianek kwitnie całe lato. Te charakterystyczne kwiatki są znane przede wszystkim z leczniczych naparów. Ale rumianek to nie tylko herbatka. Sprawdź, co jeszcze można z niego zrobić.
-
ŻywienieChłodnik litewski: orzeźwiający i zdrowy letni obiadChłodnik litewski to rewelacyjny pomysł na wakacyjny obiad. Wspaniale orzeźwia i ma mnóstwo składników odżywczych.
-
ProduktyDietyNajlepszy przepis na kompot z truskawek. Większość popełnia podstawowy błądDomowy kompot z truskawek bije na głowę niezdrowe, słodzone napoje i jest idealny na upalne dni. Jak go zrobić, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych owoców? Jest jeden sekret.
-
ProduktyProsty przepis na syrop z kwiatów lipy. Pomoże na przeziębienie i gorączkęPrzełom czerwca i lipca to czas, kiedy kwitnie lipa. Z kwiatów można zrobić prosty i zdrowy syrop, który warto stosować jako pomoc przy infekcjach.
-
ProduktySałatka Caprese z truskawkami. To zdrowe danie na letnie dniTradycyjna sałatka Caprese to oczywiście pomidory, ser mozzarella i bazylia. Jeśli lubisz eksperymenty, zastąp pomidory truskawkami!