-
Zielone orzechy włoskie w zalewie oczyszczają organizm z toksyn. Wypróbuj przepis
Zależnie od pogody zielone orzechy włoskie zbiera się na przełomie czerwca i lipca. Orzech musi być miękki. Stopień dojrzewania sprawdzimy, wbijając dużą igłę lub wykałaczkę w owoc. Jeśli po przebiciu na wylot zacznie wyciekać sok –...
ProduktyMonika Witkowska -
Przepis na ten deser bije na TikToku rekordy popularności. Cafe Affogato jest idealne na upały
Caffe Affogato to lody zatopione w kawie, a konkretnie w espresso. Przepis na ten deser pochodzi z Włoch, a nazwa wzięła się od czasownika affogare, który znaczy zatopić. Pokochają go z pewnością miłośnicy kawy, bo właśnie na niej opiera...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska -
Trwa sezon na młode ziemniaki. Wypróbuj przepis na zdrową przekąskę z ziemniaków
Trwa sezon na młode ziemniaki, które mają szereg cennych dla zdrowia właściwości. Pod ich skórką kryje się bogactwo witamin i minerałów. Są niskokaloryczne i nie powinny się ich obawiać osoby, które dbają o linię, ani te, które się...
ProduktyMonika Witkowska -
Jak zrobić syrop z zielonych orzechów włoskich i miodu? Przepis do wykorzystania właśnie teraz
Jeśli chcecie zrobić syrop z zielonych orzechów i miodu to właśnie teraz jest najlepszy czas na to. Przygotowanie go wymaga niewiele pracy, a wasz organizm będzie wam naprawdę wdzięczny.
ŻywienieJoanna Biegaj -
Filet z kurczaka na obiad. To danie przygotujesz w pół godziny
Nie masz pomysłu na zdrowy, lekki obiad? Sięgnij po filet z kurczaka. To wartościowe mięso, które łatwo i szybko można przyrządzić na różne sposoby. Smak dania zmienia się radykalnie, w zależności od przypraw, które dodasz do mięsa....
ProduktyOdchudzanieMonika Witkowska -
Gofry wyjdą lepsze niż te kupione nad morzem. Cały sekret tkwi w jednym składniku
Gofry kojarzą się przede wszystkim z pyszną przekąską, którą można kupić w budkach nad morzem. Znamy jednak sposób, żeby te domowe były jeszcze lepsze od tych nadmorskich. I wcale nie chodzi o dodatki w postaci bitej śmietany czy owoców.
ŻywienieJoanna Biegaj -
Ciasto „styropian”, czyli sernik bez sera. Przepis bije rekordy popularności w internecie
Czy możliwe jest upieczenie sernika bez sera? Okazuje się, że tak. Ser zastępuje w przepisie jogurt typu greckiego. Przepis na ciasto „styropian” przypadł do gustu internautom. Wypróbuj go!
Produkty -
Jak zrobić domowy ocet truskawkowy? Są dwa sposoby
Ocet truskawkowy ma piękny kolor i jest pełen wartości odżywczych. Można go stosować w kuchni, jak inne octy, można też pić z wodą dla zdrowia.
Produkty -
Czym jest legumina i jak ją przygotować? Zapomniany deser naszych babć wraca do łask
Legumina to tradycyjny deser, który często serwowały nasze babcie. Jest prosty i niezwykle smaczny, jednak nieco zapomniany. Tłumaczymy, czym dokładnie jest legumina i w jaki sposób ją przyrządzić.
ŻywienieJoanna Biegaj -
Czerwona soczewica jest pożywna i pozwala schudnąć. Przygotuj z niej burgery
Bezmięsny obiad może być smaczny i wartościowy pod względem odżywczym, jeśli do przygotowania dania użyjesz czerwonej soczewicy. Proponujemy zrobić z niej pożywnego burgera w chrupiącej bułce z dodatkiem warzyw. Zaspokoi potrzeby osób...
OdchudzanieProduktyMonika Witkowska -
Zacznij ją robić teraz, a będzie gotowa na Boże Narodzenie. To królowa nalewek
Ratafia albo tutti frutti – tak się na nią najczęściej mówi. To owocowy trunek, na który ciężko podać jeden przepis, bo i tak za każdym razem będzie smakować nieco inaczej. Wielu ratafię nazywa po prostu królową nalewek.
Produkty -
Cukinia faszerowana mielonym mięsem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Cukinię można faszerować na różne sposoby, ale my dziś podajemy przepis bardzo klasyczny, prosty, a jednocześnie smaczny. To cukinia faszerowana mielonym mięsem.
Produkty -
W sezonie to idealne warzywo na odchudzanie. Cukinię zjesz na surowo lub zrobisz z niej makaron
Szukasz warzywa wspomagającego odchudzanie? Idealnym wyborem będzie… cukinia, przez niektórych nazywana zamiennie kabaczkiem. Świetnie smakuje i nie tuczy, ponieważ w 95 procentach składa się z wody. 100 g cukinii to tylko 17 kcal,...
OdchudzanieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz -
Nalewka z zielonych orzechów włoskich. Teraz jest najlepszy czas, żeby ją przygotować
Nalewka z zielonych orzechów włoskich, zwana orzechówką, to doskonałe lekarstwo na problemy żołądkowe. Posiada też niekwestionowane walory smakowe. Nie jest trudno ją przyrządzić. Najważniejsze to zebrać we właściwym czasie orzechy,...
Składniki odżywczeProduktyMonika Witkowska -
Jak zrobić masło szałwiowe? To doskonały dodatek do klusek, ryb i mięs
Jeśli masz w ogrodzie lub na balkonie szałwię, zrób z niej aromatyczne masełko szałwiowe. To prosty dodatek, który podkręci smak wielu potraw.
Produkty -
Najlepsze ciasto z jagodami. Sprawdzony i prosty przepis
Blacha tego ciasta z jagodami zniknie niemal natychmiast, dlatego lepiej uszykuj składniki na podwójną porcję. Jest pełne jagód, puszyste i wilgotne.
Produkty -
Ten napój ochłodzi cię w upały. Przygotuj mango lassi z dodatkiem kefiru
Mango to pyszny, słodki owoc, który zawiera wiele cennych dla zdrowia właściwości, m.in. obniża cholesterol, nawilża i odmładza skórę. Jeśli zblendujesz go z jogurtem naturalnym i kefirem stworzysz ożywczy koktajl, idealny do picia w...
ProduktyMonika Witkowska -
To najzdrowszy dodatek do kanapek, który wspiera odchudzanie. Stosuj go zamiast masła
Jeśli lubisz i jesz kanapki, zadbaj o to, żeby były zdrowe. Masło lub margarynę, którymi smarujesz pieczywo, zastąp awokado. Nie na darmo ten owoc nazywany jest „masłem bogów”. Ma przyjemny lekko orzechowy smak, a do tego zawiera mnóstwo...
OdchudzanieProduktyMonika Witkowska -
Co zamiast bułki tartej do fasolki szparagowej? Zakochacie się w tych pomysłach
Gotowana fasolka szparagowa z dodatkiem bułki tartej smażonej na maśle to polski klasyk. Ale bułka tarta to nie jest jedyna możliwość.
Produkty -
Jak ugotować bób, żeby nie powodował wzdęć? Skorzystaj z tej rady
W sklepach pojawił się już młody bób. To wartościowe dla zdrowia warzywo jest przysmakiem wielu osób. Niestety, cześć z nich rezygnuje z tej pysznej przekąski ze względu na uporczywe wzdęcia, które pojawiają się po zjedzeniu bobu....
ŻywienieProduktyMonika Witkowska -
Soja to jedno z najlepszych źródeł białka. Włącz ją do jadłospisu
Chociaż za najlepsze źródło białka uznawane są produkty zwierzęce, takie jak mięso, ryby, jajka czy produkty mleczne, to okazuje się, że rośliny strączkowe im pod tym względem nie ustępują. Jak wskazują badania, skład zawartych w nim...
ProduktyMonika Witkowska