-
Czy wino bezalkoholowe jest zdrowe? Odpowiedź może zaskoczyć
Czy wino bezalkoholowe może mieć pozytywny wpływ na zdrowie? Na to pytanie w mediach społecznościowych odpowiedziała prof. Ewa Stachowska, specjalistka od żywienia z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego.
Produkty -
Orzechy włoskie pomocne w odchudzaniu. Ile orzechów można zjeść dziennie?
Włoskie orzechy mogą być bardzo pomocne w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Pomagają zapobiegać otyłości i rozwojowi cukrzycy typu 2. Ile orzechów powinno się jeść?
OdchudzanieProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Omlet szarlotka jest obłędny. Przepis na ekspresowe danie z jabłkami
Omlet typu szarlotka jest doskonałym pomysłem na pyszny i sycący posiłek. To smaczne danie z jabłek przygotujesz błyskawicznie. Poznaj sprawdzony przepis.
ProduktyPrzepisyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Olej z orzechów włoskich obniża cholesterol. Dodawaj go do sałatek
Olej z orzechów włoskich w diecie, to naturalny sposób na obniżenie poziomu cholesterolu. Polewaj nim sałatki i inne potrawy. Olej ten powstaje z najzdrowszych orzechów tłoczonych na zimno.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Gruszki chronią przed otyłością. Jak często je jeść?
Gruszki chronią przed otyłością – potwierdzają to badania naukowe. Soczyste i zdrowe gruszki pomagają też zrzucić zbędne kilogramy.
OdchudzanieProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Która kapusta jest zdrowsza: czerwona czy biała? Odpowiedź może zaskoczyć
Która kapusta jest zdrowsza: czerwona czy biała? Dowiedz się, jak wypada porównanie tych odmian kapusty i dlaczego warto włączyć je do diety.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Węglan wapnia – właściwości, zastosowanie i interakcje z lekami
Węglan wapnia to powszechnie występujący w przyrodzie minerał. Ten nieorganiczny związek chemiczny ma wiele zastosowań, m.in. jest składnikiem leków i suplementów diety, które uzupełniają niedobory wapnia w organizmie. Jakie właściwości...
-
Ser halloumi pieczony z owocami. Potrzebne są tylko 4 składniki
Upieczenie sera halloumi z owocami zajmuje bardzo mało czasu, a daje wspaniały efekt. Koniecznie przygotuj to danie w domu na lekki posiłek. Poznaj przepis.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Jak odświeżyć chleb i bułkę, by były chrupiące? Użyj jabłek, mleka lub wody
Znamy sposoby na przywrócenie świeżości pieczywa, bez wychodzenia z domu. Radzimy też, jak przechowywać pieczywo, by się nie starzało. Zobacz, czy można trzymać chleb i bułki w lodówce.
ProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Omlet maślankowy. To zdrowa wersja tego dania
Dodanie maślanki do omletu wzbogaci jego wartości odżywcze oraz smak. Będzie delikatny jak pianka i kremowy.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Kasza manna – właściwości i wartości odżywcze, zastosowanie i przeciwwskazania
Kasza manna to lekkostrawna kasza, która jest bardzo delikatna dla żołądka. Poznaj jej właściwości i wartości odżywcze. Kto nie powinien jeść kaszy manny?
ProduktyPrzepisyAlicja Kowalczyk
-
Pierogi leniwe. Jak zrobić tradycyjne kluski leniwe?
Dla jednych to pierogi leniwe, dla innych kluski leniwe, a wielu mówi o nich po prostu: leniwe. To proste danie podawane zwykle na słodko zrobisz dosłownie w pół godziny.
Przepisy -
Prawdopodobnie jesz dwa razy więcej soli, niż powinieneś. Ile soli można zjeść?
Polacy jedzą dwa razy więcej soli, niż jest to rekomendowane. Dieta bogata w sól to prosta droga do zrujnowania zdrowia.
ŻywienieProdukty -
Kukurydza z puszki – czy jest zdrowa? Odpowiedź jest jednoznaczna
Decydując się na dania z dodatkiem kukurydzy, najczęściej sięgamy po kukurydzę z puszki. Dowiedz się, czy ziarna w zalewie są tak samo zdrowe jak świeże.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Berberyna na odchudzanie? Ekspert: Działa, ale to nie lek
Czy berberyna pomaga w odchudzaniu? To pytanie zadaje sobie coraz więcej osób. Może być wsparciem w redukcji wagi, ale nie każdy może ją stosować.
OdchudzanieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Dynia jest dobra na odchudzanie i nie tylko. Dlaczego warto ją jeść?
Właśnie rozpoczął się sezon na dynię. Zobacz, dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Niektóre korzyści wynikające z jedzenia dyni mogą cię zaskoczyć.
OdchudzanieProduktyPaulina Cywka
-
Słodkie napoje a rak wątroby. Piją je prawie wszyscy, nie wiedząc, czym to grozi
Nie możesz odmówić sobie wypicia oranżady, słodkich napojów owocowych czy gazowanych? To wielki błąd. Po raz kolejny naukowcy wykazali, w jaki sposób spożywanie takich produktów niszczy wątrobę, powodując m.in. nowotwór tego narządu. Kto...
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Pistacje chronią przed źle rokującymi nowotworami. Ile pistacji warto jeść dziennie?
Pistacje nazywane są uśmiechniętymi lub szczęśliwymi orzechami. Ich regularne jedzenie może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Niewiele osób wie, że warto włączyć je do swojej diety choćby z tego powodu, że chronią przed zachorowaniem...
ProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Dodajesz ten owoc do swoich koktajli? To duży błąd
Koktajle to smaczna i zwykle zdrowa przekąska. Nowe badania dowodzą jednak, że pewien popularny składnik tego typu napojów może wpłynąć negatywnie na ich wartość odżywczą. Z pewnością masz go w swojej kuchni.
ProduktyPaulina Cywka
-
Olej z pestek czarnej porzeczki nazywany jest eliksirem zdrowia. Na co pomaga?
Olej z pestek czarnej porzeczki zawiera unikalny zestaw zdrowych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Szczególnie cenny jest dla osób z chorobami skóry takim jak trądzik, łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry (AZS). Dowiedz...
ProduktyMonika Witkowska
-
Arbuz żółty i arbuz czerwony. Który owoc jest zdrowszy?
Arbuz żółty zaskakuje kolorem, świetnie smakuje, ale czy jest tak samo zdrowy, jak arbuz czerwony? Odpowiadamy.
Produkty