-
Dietetyczne sztuczki, żeby potrawy wielkanocne były nie tylko obłędnie smaczne, ale też zdrowe
Wielkanocne potrawy mogą być nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe, o ile stosujemy się do prostych wskazówek. Dietetyk mówi, jak cieszyć się świątecznymi smakami bez nadmiernego obciążania organizmu.
ŻywienieDiety -
W tym roku zaskoczę bliskich. Zamiast żurku podam zupę, którą Czesi zajadają się nie tylko od święta
Znudził wam się wielkanocny żurek? Szukacie sposobu, by urozmaicić świąteczne menu? Postawcie na stole kulajdę. Ta czeska zupa z grzybami i jajkiem z pewnością zaskoczy wszystkich gości i będzie pyszną „odskocznią” od utartych tradycji.
PrzepisyŻywienieProdukty -
Po czym poznać dobrą białą kiełbasę? Zwróć uwagę na jeden szczegół i nie daj się nabić w butelkę
Znalezienie dobrej białej kiełbasy bywa nie lada wyzwaniem. Sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju wyrobów, ale ich jakość często pozostawia wiele do życzenia. Wyjaśniamy, po czym rozpoznać najbardziej wartościowy produkt, godny...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Dziecinnie proste testy na świeżość jajek. Kilka chwil wystarczy, by uchronić się przed zatruciem
Kupiłaś jajka do wielkanocnych wypieków i potraw, ale nie masz pewności, czy są świeże? Możesz to szybko sprawdzić. Bez brudzenia rąk i używania specjalnych sprzętów. Poznaj triki na sprawdzenie świeżości jaj.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Jak nie przytyć podczas świąt wielkanocnych? Trzy ważne rady od dietetyka, które pomogą być fit
Święta wielkanocne mogą być prawdziwym wyzwaniem dla osób, które się odchudzają. Podpowiadamy, co zrobić, by nie zniweczyć w tym czasie dotychczasowych wysiłków włożonych w walkę o piękną figurę.
OdchudzanieŻywienie -
To lepsza wersja sernika baskijskiego. Przepis poleca znany bloger kulinarny
Sernik baskijski to jeden z najbardziej lubianych deserów na świecie. Jest obłędnie kremowy i wręcz rozpływa się w ustach. Wydaje się, że czegoś tak doskonałego nie można już ulepszyć. A jednak. Popularny bloger kulinarny Michał Korkosz,...
PrzepisyProduktyŻywienie -
Kiedyś uważałam ją za warzywo „gorszego sortu”. Teraz wiem, że to samo zdrowie na talerzu
Kiedyś cebula wydawała mi się warzywem tak pospolitym, że w ogóle nie zwracałam uwagi na jej cenne właściwości. Okazuje się, że to doskonały sposób na poprawę zdrowia. Jak jej jedzenie działa na nasz organizm?
ProduktyŻywienie -
Ważny komunikat dla klientów Lidla. Sieć wycofuje partię produktu mięsnego ze sklepów
Lidl wycofał ze sprzedaży partię burgera wołowego. Produkt mógł zostać zanieczyszczony groźnym związkiem. O sprawie został poinformowany Główny Inspektor Sanitarny (GIS).
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Na Wielkanoc przygotowuję ekspresową babkę, robię ją w 15 minut. Takiej jeszcze nie jedliście
Babka piaskowa to pyszny wypiek na Wielkanoc. Jest łatwa w przygotowaniu i wymaga użycia niewielkiej ilości składników. Jeden trik sprawi, że nikt jej się nie oprze. Zrobicie ją też znacznie szybciej niż normalnie.
PrzepisyŻywienie -
Dietetyk mówi, ile jajek podczas Wielkanocy mogą zjeść osoby z podwyższonym cholesterolem
Wielkanocne świętowanie często wiąże się z tradycyjnymi potrawami. Na stole królują przede wszystkim jajka. Osoby z wysokim cholesterolem nie powinny jednak jeść ich zbyt wiele. Dietetyk tłumaczy, jaka ilość będzie odpowiednia.
ŻywienieProdukty -
Dlaczego nie chudniemy na diecie? Najważniejsze przyczyny, o których często nie macie pojęcia
Bardzo frustrujący jest stan, kiedy mimo dużych wysiłków nie chudniemy. Czasami mogą za to odpowiadać drobne błędy, z których nawet nie zdajemy sobie sprawy. Sprawdźcie, czym może być spowodowane to, że nie tracicie na wadze.
OdchudzanieŻywienieJoanna Biegaj
-
Robię spód mazurka z nietypowej mąki. Dzięki temu jest zdrowszy niż inne ciasta
Spód mazurka przygotowuje się zwykle z mąki pszennej. Ja wybieram inny rodzaj tego składnika. Dzięki temu wypiek jest delikatny, a jednocześnie zdrowszy niż jego tradycyjne odpowiedniki.
PrzepisyŻywieniePaulina Cywka
-
Grzybki z jajek to hit na moim wielkanocnym stole. Sprawdź, jak zrobiłam ich kapelusze
W moim wielkanocnym menu nie może zabraknąć grzybków z jajek. Ta przekąska podbiła serca całej rodziny. Co roku muszę przygotowywać podwójną porcję, bo znikają ze stołu w mgnieniu oka.
PrzepisyProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Anna Lewandowska opowiedziała o żywieniu córek. Jej słowa podzieliły internautów
Trenerka ujawniła, w jaki sposób uczy swoje dzieci zdrowego odżywiania. Zasady w domu Lewandowskich nie wszystkim się spodobały.
DietyŻywienie -
Ta szybka i efektowna tarta gości u mnie na wielkanocnym stole. Rodzina zawsze się nią zachwyceni
Wielkanoc kojarzy się głównie z żurkiem, białą kiełbasą i faszerowanymi jajkami. Jeśli chcesz nieco urozmaicić świąteczne menu, postaw na wielkanocną tartę. Przygotujesz ją w mniej niż godzinę, a goście będą zachwyceni.
PrzepisyProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
To najważniejszy narząd w ludzkim ciele. Sprawdź, czy wiesz, jak go „ćwiczyć”
Ludzki mózg to prawdziwe centrum dowodzenia. Podpowiadamy, co zrobić, by utrzymać ten niezwykle ważny narząd w dobrej kondycji. Wystarczy konsekwencja i odrobina wysiłku.
DietyŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Jedz te pestki na obniżenie cholesterolu. Przestrzegaj przy tym jednej ważnej zasady
Pestki słonecznika mają wiele cennych właściwości. Mogą przyczynić się między innymi do obniżenia poziomu „złego cholesterolu” we krwi. Sprawdź, jak jeść te nasiona, by osiągnąć pożądany efekt.
ProduktyŻywienieOdchudzaniePaulina Cywka
-
Groźna bakteria w hamburgerach. Jest decyzja o wycofaniu produktu z rynku
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu ze sprzedaży jednej partii hamburgera drobiowego. Spożycie mięsa grozi zatruciem.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Jak uratować za kwaśny żurek? Rada z babcinej książki kucharskiej już kilka razy wybawiła mnie z opresji
Gdy świąteczne przygotowania dobiegają już końca, ale w ostatnim momencie okazuje się, że żurek wyszedł zbyt kwaśny, to nie załamujcie rąk, tylko działajcie. Podpowiadamy, co dokładnie zrobić w takiej sytuacji.
PrzepisyŻywienie -
Uważaj, jaki chrzan kupujesz na Wielkanoc! Bosacka „obnaża” kiepski skład popularnych produktów
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę 15 sklepowych chrzanów. Wyniki jej konsumenckiego „śledztwa” zaskakują. Okazuje się, że większość produktów nie jest warta zakupu. Ich skład pozostawia bowiem wiele do życzenia.
ProduktyŻywienie -
Mieszam kawę z nietypowym składnikiem. Napój jednych bulwersuje, innych zachwyca
Kawę można łączyć z wieloma różnymi składnikami. Jedni dodają do niej cynamon, drudzy goździki, a jeszcze inni imbir. Ja wybieram bardziej niecodzienną, szwedzką opcję – łączę ziarna „małej czarnej” z jajkiem. Zobaczcie, co zyskuje na...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka