-
Patent na pyszne i mięciutkie kluski śląskie. Już nigdy nie wyjdzie wam zlepiona breja
Kluski śląskie są kultowym daniem, które jednak nie każdemu wychodzi. Wystarczy podczas ich przygotowywania zastosować kilka trików, a potrawę pochwali każdy z domowników. Tłumaczymy, jak zrobić wyjątkowo smaczne kluski śląskie.
ŻywienieProdukty -
Na co zwracać uwagę przy wyborze słodyczy
Słodkości towarzyszą wielu z nas na co dzień. Kostka czekolady w duecie z filiżanką kawy, cukierek po wymagającym spotkaniu w pracy czy słodkie upominki, które tak chętnie wręczamy sobie na różne okazje. Coraz bardziej wymagający i...
Artykuł sponsorowany -
Jak panierować rybę, żeby nie rozpadała się na patelni? Te triki podpatrzyłam u swojej teściowej
Choć przyrządzenie panierowanej ryby nie jest zbyt trudne, to popełnienie kilku błędów może sprawić, że okaże się ona kulinarną klapą. Podpowiadamy, co dokładnie należy zrobić, by tego uniknąć, a rybka nie rozpadła się na patelni.
ProduktyŻywienie -
Jedzenie pomidorów wpływa na ciśnienie tętnicze krwi. Nowe ustalenia naukowców
Nie jest tajemnicą, że jedzenie pomidorów wpływa pozytywnie na serce oraz pracę układu naczyniowego. Najnowsze badania przeprowadzone przez hiszpańskich naukowców pokazują, że wystarczy już stosunkowo niewielka ilość tych warzyw, by...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
To najpopularniejsze błędy w trakcie robienia bigosu. Moja babcia zawsze dawała za to „po łapach”
Bigos gości na polskich stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale też wielu innych uroczystości. Co zrobić, żeby wyszedł naprawdę smaczny? Przede wszystkim unikajcie powszechnych błędów, a gwarantujemy, że cała rodzina będzie się nim...
ŻywienieProdukty -
Karpia warto jeść nie tylko od święta. Poznaj wartości odżywcze i sposoby przygotowania tej niedocenianej ryby
Karp to smaczna, zdrowa i często niedoceniana ryba słodkowodna. Na polskich stołach najczęściej pojawia się w Wigilię. Choć zwykle kojarzymy karpia z potrawami serwowanymi w okresie świąt Bożego Narodzenia, to ryba ta może gościć w...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Jak kroić sernik, żeby brzegi nie były poszarpane? Koleżanka zdradziła mi banalnie łatwy sposób
Podczas krojenia tak delikatnego ciasta, jakim jest sernik, trzeba naprawdę uważać, by na talerzykach prezentował się on apetycznie. Wykorzystajcie prosty patent, a krojenie sernika stanie się bajecznie proste.
ProduktyŻywienie -
Kto pierwszy na świecie upiekł pierniczki? Fascynująca historia przypraw
Lepiej by było, gdyby Europejczycy nie mieli pragnienia zdobycia tych przypraw, byłoby to na pewno lepsze dla reszty świata – mówi Thomas R. Berg, autor książki „Na koniec świata. Przyprawy, które zmieniły historię”, która właśnie...
ProduktyŻywienieKatarzyna Świerczyńska
-
Gotując brokuł, często popełniamy błędy. Czego unikać, by warzywo wyglądało i smakowało?
Ugotowane brokuły to smaczny i zdrowy dodatek m.in. do obiadu. Brokuł świetnie sprawdza się jako jarzynka do dań z mięsem lub rybą, a także dodatek do potraw jarskich np. makaronów, warzywnych zapiekanek oraz dań z jajkami. Ugotowane...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Dodaję jeden „magiczny” składnik do racuchów z jabłkami. Rozpływają się w ustach
Racuchy z jabłkami często goszczą na moim rodzinnym stole. Lubię eksperymentować z przepisami i ulepszać „tradycyjne” receptury na te placuszki. Ostatnio znajoma podpowiedziała mi, co zrobić, by były jeszcze smaczniejsze.
PrzepisyŻywieniePaulina Cywka
-
Co zrobić, żeby karp nie „śmierdział mułem”? Dzięki tym trikom zaczęłam wreszcie jeść tę rybę
Jeśli nie lubicie karpia, bo w waszym odczuciu potrawa „śmierdzi mułem”, to mam dla was doskonały patent, który pozwoli się tego pozbyć. Zobacz, co dokładnie należy zrobić.
ProduktyŻywienie -
Jaki jest sekret doskonałego ciasta na pierogi? Korzystam z rad teściowej i jestem zachwycona
Nawet najsmaczniejszy farsz nie uratuje waszych pierogów, jeśli ciasto na nie wyjdzie zbyt twarde. Sprawdźcie, jakie są sprawdzone patenty na to, żeby było miękkie i elastyczne. Kluczowe są trzy elementy.
ŻywienieProdukty -
Kiedy najlepiej pić kawę z mlekiem? Niewłaściwa pora może szkodzić zdrowiu
Kawa z mlekiem ma spore grono zwolenników. Wiele osób sięga po nią zaraz po przebudzeniu. To duży błąd. I nie chodzi tu wyłącznie o „marnowanie” stymulujących właściwości kofeiny zawartej w napoju. Kwestia jego wpływu na organizm okazuje...
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Dodałam do zupy pomidorowej jeden nietypowy składnik. Moja rodzina oszalała na jej punkcie
Pomidorowa to – obok rosołu – jedna z najbardziej lubianych zup w mojej rodzinie. Zazwyczaj robiłam ją w klasycznej formie z makaronem lub ryżem. Ostatnio jednak znajoma zdradziła mi sposób na to, jak podkręcić smak pomidorówki....
PrzepisyŻywieniePaulina Cywka
-
Różne sposoby na moczenie śledzi. Jeden jest zaskakujący
W czym zazwyczaj moczycie śledzie? Istnieje kilka sposobów na pozbawienie ryb nadmiaru soli. Sprawdźcie, czy znacie je wszystkie. Co najmniej jedna z metod może sprawić, że szybko porzucicie „tradycyjne” metody.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
W UE marnujemy ponad 150 mln ton żywności rocznie – zapobiegać temu mogą nowoczesne opakowania
Marnowanie jedzenia jest zjawiskiem, którego skala każdego roku wzrasta. Problem jest globalny i bardzo poważny – dotyczy nie tylko obszaru etyki, ale też ekologii i ekonomii. Okazuje się, że jednym z kluczowych rozwiązań, które mogą...
Artykuł sponsorowany -
„Zrobiliśmy to lepiej”: MAX Premium Burgers wprowadza Burgera Rywala do polskich restauracji
15 listopada br. szwedzka sieć MAX Premium Burgers rzuca smakowe wyzwanie i wprowadza do polskich restauracji nowość – Burgera Rywala. Rywal dostępny będzie w 3 odsłonach: z wołowiną, wołowiną i bekonem, a także w wersji wegetariańskiej...
Artykuł sponsorowany -
Nigdy nie przechowujcie oleju w ten sposób. Przez ten błąd cała butelka będzie do wyrzucenia
Czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, gdzie powinno się trzymać olej w kuchni? Wbrew pozorom miejsce jego przechowywania jest naprawdę ważne. Tłumaczymy, gdzie najlepiej jest go postawić.
ProduktyŻywienie -
Papier do pieczenia może być toksyczny, jeśli źle go używasz. Unikaj tych błędów
Papier do pieczenia to nieodłączny element wyposażenia polskich kuchni. Niewłaściwie użytkowany może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Zobacz, jakich błędów unikać i dlaczego.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywieniePaulina Cywka
-
Nie chciała marnować żywności, więc odkrajała pleśń i jadła resztki produktów. Na co się narażała?
Nasza czytelniczka Joanna uważa, że produktów spożywczych nie powinno się marnować. Kiedy na marchewce, selerze, pomarańczach czy chlebie widziała plamki pleśni, odkrajała ten fragment, a resztę zjadała. Nie miała pojęcia, co jej grozi.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Rozgrzewające zupy na jesień. Poznaj 7 sprawdzonych przepisów
Rozgrzewające zupy to świetny sposób na poprawę komfortu termicznego w chłodne, jesienne dni. Nie macie pomysłu, co przygotować? Spieszymy z pomocą. Przedstawiamy 7 sprawdzonych przepisów na rozgrzewające zupy.
PrzepisyŻywieniePaulina Cywka