-
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeObawiasz się zimnych i grożących infekcją dni? Zrób sobie... przeciwzapalną kawę latte. Przepis Anny LewandowskiejAnna Lewandowska aktywnie działa w mediach społecznościowych i na swoim blogu. Tym razem dodała przepis na przeciwzapalne złote latte. Sprawdź, jak go przygotować!
-
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeCzy warto stosować suplementy, by ochronić się przed COVID-19 lub łagodniej przejść chorobę?Czy suplementacja niektórych witamin i minerałów może stanowić jeden z elementów ochrony przed COVID-19? Badania dowodzą, że po niektóre składniki warto sięgnąć.
-
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyDieta na koronawirusa: co jeść, by wzmocnić odporność?Dieta na koronawirusa pozwoli ci zminimalizować ryzyko zachorowania na COVID-19 i wzmocni twoją odporność. Co jeść, by uchronić się przed COVID-19?
-
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyOdchudzanie
-
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieOcet ryżowy – właściwości i zastosowanieOcet ryżowy jest przyprawą tradycyjnie stosowaną m.in. w Chinach i w Japonii. Nadaje on przygotowywanym potrawom charakterystyczny smak, jednak to nie jedyna z jego zalet. Ocet ryżowy cechują liczne właściwości zdrowotne, które możemy...
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieCzy kofeina powoduje stan zapalny? Odpowiedź nie jest oczywistaJeśli myślimy o stanie zapalnym, zwykle nie jest to pozytywna rzecz. Przewlekłe, długotrwałe zapalenie jest główną przyczyną dolegliwości zdrowotnych, zarówno drobnych (trądzik), jak i poważnych (rak, zaburzenia funkcji poznawczych i...
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieLubisz białą herbatę? Oto korzyści, jakich doświadczysz, pijąc ten napójMatcha i zielona herbata od lat kreują wyobrażenie o tym, jak zyskać zdrowie i dobre samopoczucie. Ale jeden zdrowy napój funkcjonuje poza centrum uwagi. Jest niedoceniany, ale przynosi równie wiele korzyści: biała herbata.
-
ŻywienieJesz z nudów czy faktycznie jesteś głodny? – oto jest pytanie. Jak to rozpoznać?Wiele osób ma problem z jedzeniem dla zabicia czasu, nawet jeśli nie są naprawdę głodne. A jedzenie z nudów i inne formy emocjonalnego jedzenia mogą przyczyniać się do nadwagi.
-
ProduktyŻywienieTo ciasto jest hitem internetu! Potrzebujesz tylko dwóch składników, w tym... majonezuWiemy już, że przeczytałeś tytuł i kliknąłeś z obrzydzeniem. Ale zostań z nami i przekonaj się, że to ciasto z majonezem... naprawdę może być smaczne!
-
Składniki odżywczeŻywienieCzym jest kwercentyna i dlaczego warto szukać jej w pożywieniu?Kwestia długowieczności zaprząta umysły wielu fanów zdrowego stylu życia. Różne są metody, ale o jednych się mówi, a inne pozostają w zapomnieniu. Do tej drugiej grupy zalicza się kwercentyna – i niesłusznie!
-
ŻywienieObjadasz się w stresie? Sprawdź, jak to zatrzymaćZajadanie emocji to powszechny problem, który mógł dodatkowo nasilić się w czasie pandemii. Jak radzić sobie z tym problemem?
-
ŻywienieOdchudzanieDietyBezpieczeństwo żywnościJuż kilka razy próbowałaś się odchudzać, ale zawsze rezygnowałaś? Oto 10 sposobów, by tym razem wytrwać w swoim postanowieniuWdrożenie zdrowych nawyków wspomagających długotrwały sukces w odchudzaniu wcale nie musi, a nawet nie powinno, być trudne. A więc jak to zrobić?
-
ProduktyŻywienieFrytki lepsze niż z sieciowego giganta? Ten nastolatek właśnie tego dokonał i podzielił się swoim przepisemNastoletni szef kuchni podzielił się tym, jak zrobić w domu frytki, które podobno są lepsze niż te dostępne w słynnej sieci fast food.
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieKochasz makarony? Te przepisy powinny ci się spodobaćZe świecą szukać osób, które nie przepadają za daniami z makaronem. Są smaczne i na ogół łatwe w przyrządzaniu. Niestety, lepiej sięgać po nie okazjonalnie lub ograniczać porcje, ponieważ są wyjątkowo tuczące.
-
Składniki odżywczeProduktyŻywienieSłodzisz? Po tym poznasz, że jesz za dużo cukruMogłoby się wydawać, że cukier towarzyszy nam na co dzień w niemal każdym produkcie spożywczym. Czasem spożywamy go zbyt dużo. Jak to rozpoznać?
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieCo oznaczają numerki na skorupkach jajek?Większość z nas z pewnością ma w lodówce jajka – to podstawowy produkt naszej kuchni. Używamy ich do wypieków, jemy na miękko, na twardo, w formie omletu czy jajecznicy. Warto wiedzieć, jak wybrać w sklepie jajka dobrej jakości.
-
ProduktyŻywienieWitamina C skuteczniejsza niż maseczki?„Poproszę kilogram witaminy C w formie krystalicznej” – powiedział zdecydowanym głosem krewki mężczyzna w średnim wieku do sprzedawcy w pewnym warszawskim sklepie spożywczym. „Mamy witaminę C w formie proszku, ale tylko w opakowaniach po...
-
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienieCzy jedzenie kiełbasy dojrzewającej jest bezpieczne dla zdrowia?Coraz chętniej powracamy do dawnych przepisów na wędliny oraz próbujemy nowych smaków np. tradycyjnych przetworów mięsnych z odległych zakątków świata. Kiełbasa dojrzewająca nie jest nowością na rynku i podobnie jak inne wędliny...
-
ŻywienieSkładniki odżywczeProdukty10 produktów, które warto jeść, jeśli chcesz zminimalizować ryzyko zachorowania na raka piersiRak piersi jest najczęściej występującym nowotworem wśród kobiet, biorąc pod uwagę statystyki z całego świata. Co jeść, aby zminimalizować ryzyko jego rozwoju?
-
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeKtóre z ryb są zdrowe, a które pełne zanieczyszczeń? Czy warto jeść łososia?Przyjęło się uważać, że jedzenie ryb ogólnie jest wskazane. Czy tak rzeczywiście jest? Po które z nich warto sięgać? Czy popularny łosoś należy do ryb zdrowych?