-
Smażenie na głębokim tłuszczu? Dobrze sprawdza się olej arachidowy
Smażenie na głębokim tłuszczu nie jest zalecane przez dietetyków, gdyż zwiększa kaloryczność. Jeśli jednak chcemy w ten sposób przygotować warzywa lub mięso, warto użyć oleju arachidowego. A to dlatego, że ma tzw. wysoką temperaturę...
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Gęstość energetyczna – co to jest? Podział produktów i zalecenia, które z nich warto jeść
Gęstość energetyczna to termin, którego znaczenie powinny znać m.in. osoby chcące w korzystny dla zdrowia sposób zredukować masę ciała, osoby cierpiące na insulinooporność oraz osoby, które chcą zdrowo się odżywiać i dostarczać do...
OdchudzanieŻywienieMaja Błaszczyk
-
Dobra dieta dla rodziny. Tu znajdziesz przepisy na zdrowe dania
Wspólne posiłki to doskonała okazja do zacieśnienia więzi. Odpowiednio przyrządzone i zbilansowane pomogą zadbać o zdrowie całej rodziny. Jak je zaplanować, gdzie znaleźć ciekawe przepisy na smaczne i zdrowe dania?
DietyŻywienie -
Są jak siostry, a jednak się różnią. Którą fasolkę szparagową wybrać – zieloną czy żółtą?
Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać ok.400 gramów warzyw i owoców dziennie, podzielonych na pięć mniejszych porcji. Fasolka szparagowa jest doskonałym wyborem na wzbogacenie diety. Zobacz, która odmiana...
ŻywienieSkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Ta herbata doskonale gasi pragnienie w upały. Skorzystaj z przepisu Marokańczyków
Chociaż wiele osób w upalne dni, chcąc ugasić pragnienie, sięga po zimne napoje, to okazuje się, że nie jest to najlepsze rozwiązanie. Mieszkańcy krajów, w których temperatury przekraczają 30 stopni Celsjusza, żeby się ochłodzić, piją...
ŻywieniePrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Chłodnik w nietypowej wersji. Główny składnik często mylicie z chwastem
Chłodnik jest pyszny, lekki, a także szybki i prosty w przygotowaniu. Co jednak, gdy mamy już odrobinę dosyć klasycznej wersji, czyli tej z botwinką? Sięgnijcie po roślinę, którą często uznajecie za chwast. Wyjdzie wam pyszny i bardzo...
PrzepisyŻywienieJoanna Biegaj
-
Pędy kwiatowe czosnku są jadalne i zdrowe. Dowiedz się, jak je przyrządzić
Pędy kwiatowe czosnku pojawiają się w czerwcu. Mało osób wie, że są jadalne, a do tego zdrowe i smaczne. Przypominają w smaku czosnek, ale są delikatniejsze i chrupiące. Można dodać je do sałatki, ziemniaków czy mięsa na surowo lub...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Te galaretki to kultowy przysmak PRL. Zrobicie je tylko z 3 składników
Zazwyczaj galaretkę podaje się jako osobny deser. Możecie jednak nieco urozmaicić ten przysmak, robiąc go w sposób, który królował kilkadziesiąt lat temu. Przepis jest szybki i prosty, nie będziecie potrzebować też wielu składników.
PrzepisyŻywienieJoanna Biegaj
-
Herbata na odchudzanie działa? Które napary wspomagają redukcję masy ciała, a jakich lepiej unikać
Redukcja zbędnej tkanki tłuszczowej to wyzwanie, któremu nie podołamy jedynie z pomocą herbat na odchudzanie. Podstawą skutecznego i zdrowego odchudzania jest odpowiednio skomponowana dieta i aktywność fizyczna. Herbata na odchudzanie to...
OdchudzanieProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Akademia Zdrowia Wprost: Dlaczego nie warto ciągle „być na diecie”, tylko jeść zdrowo
Zbyt duże restrykcje żywieniowe wprowadzane w krótkim czasie zazwyczaj kończą się klęską. Wcale nie musisz radykalnie zmieniać zachowania i rezygnować ze wszystkiego, co lubisz, aby jeść zdrowo i nie przybierać na wadze.
DietyŻywienie Wideo -
Zasady diety bulionowej. Czy da się na niej schudnąć i czy jest zdrowa?
Dieta bulionowa (rzadziej – buliona) to jedna z odchudzających diet eliminacyjnych. Jej stosowanie ma jednak zapewnić nie tylko spadek masy ciała, ale także oczyścić organizm z toksyn i poprawić kondycję skóry. Ważnym elementem diety...
DietyOdchudzanieŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Pijecie duże ilości alkoholu? Uważajcie, to może przyspieszyć postęp choroby Alzheimera
Na łamach pisma „eNeuro” zostały opublikowane wyniki badań nad związkiem dużego spożycia alkoholu a przyspieszeniem spadku funkcji poznawczych. Miłośnicy wysokoprocentowych trunków nie będą zadowoleni.
ŻywienieJoanna Biegaj
-
Ma antyrakowe i odchudzające właściwości. Jest mało znana w Polsce, a w smaku przypomina chrzan
Moringa to roślina nazywana „drzewem chrzanowym”, choć z polskim chrzanem ma niewiele wspólnego (poza ostrym smakiem). Od lat z jej właściwości korzysta medycyna wschodu i coraz bardziej doceniają ją Europejczycy. Jej działanie jest...
OdchudzanieSkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Owsianka z tym dodatkiem skradnie wasze serca. Może być jeszcze zdrowiej
Zamiast przygotowywać owsiankę w klasycznej formie – dodajcie do niej jeszcze jeden bardzo wartościowy składnik. Otrzymacie wspaniałą mieszankę struktur i smaków, a do tego będzie to doskonałe paliwo dla waszego organizmu na cały dzień.
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Wygładza zmarszczki i korzystnie wpływa na skórę. Pij napar z rokitnika
Na owoce rokitnika warto zwrócić uwagę, gdyż są nieocenionym skarbem dla zdrowia i urody. Warto przygotować z nich napar i pić go codziennie. Jedną z jego zalet jest to, że korzystnie wpływa na skórę, rozprostowując pojawiające się na...
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Frutarianizm – czy dieta owocowa jest zdrowa i jakie są jej zasady?
Frutarianizm to jedna z radykalnych odmian wegetarianizmu i styl życia. W dłuższej perspektywie stosowanie tej wyjątkowo restrykcyjnej diety może zagrozić zdrowiu. Jakie są zasady diety frutariańskiej? Czy ten sposób odżywiania jest...
DietyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Odkwaszanie organizmu – na czym polega według jego zwolenników i czy jest konieczne?
Odkwaszanie organizmu to jeden z tematów, który budzi liczne kontrowersje. Tymczasem w terminologii medycznej nie ma pojęcia „zakwaszenie”. W mediach możemy jednak znaleźć wiele informacji na temat przyczyn i objawów zakwaszenia...
ŻywienieDietyAlicja Kowalczyk
-
Czy powinno się jeść pestki jabłek? Dowiedz się, jakie mają właściwości
Jabłka to najpopularniejsze owoce w Polsce i jednocześnie bardzo zdrowe. Wiele osób zastanawia się, czy jedząc owoc, można jeść też jego pestki. Niektóre badania wskazują, że są one wartościowe, gdyż zawierają substancję zwaną...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Czy kiwi można jeść codziennie? Przygotuj oczyszczający koktajl z tego owocu
Badania wskazują, że kiwi to jeden z najzdrowszych owoców, które powinno się jeść codziennie. Regularne spożywanie tego owocu przynosi szereg korzyści, m.in. obniża poziom „złego” cholesterolu, reguluje ciśnienie i wzmacnia odporność...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieMonika Witkowska
-
Co jeść i pić, aby odstraszyć komary? Naukowcy odpowiadają
Czosnek, witamina B, sok z cytryny albo gin z tonikiem. To tylko kilka rad z sieci, co jeść i pić, aby odstraszyć komary. Jednak czy to rzeczywiście zadziała?
ŻywienieProdukty -
Stosujesz głodówki i często nie jesz śniadań? Narażasz się na poważne choroby
Pomijanie śniadań może zwiększyć ryzyko infekcji oraz chorób serca – do takich wniosków doszli naukowcy z Icahn School of Medicine. Do jeszcze większych problemów zdrowotnych mogą doprowadzić regularne głodówki.
OdchudzanieDietyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz