-
ProduktyŻywienie5 oznak, że pijesz za dużo wina. Nie lekceważ ichNie jesteś pewien, czy pijesz za dużo wina? Oto kilka sygnałów, na które powinieneś uważać.
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieSezon na młodą kapustę w pełni. Dlaczego warto ją jeść?Młoda kapusta zdecydowanie otwiera sezon letni. Gotowana z dużą ilością koperku stanowi pyszne danie samo w sobie. A czy wiesz, dlaczego warto jeść kapustę?
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieJak wybrać dobry czosnek? To trudniejsze niż myśliszMiłośnicy czosnku sięgają po niego każdego dnia. Choć powoduje nieprzyjemny zapach z ust, warto włączyć go do diety ze względu na jego prozdrowotne właściwości.
-
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanieDietyŻywienieCo zrobić, żeby lepiej się odżywiać? Garść cennych radW czasie domowej izolacji możemy w końcu zwrócić uwagę na to, jak się odżywiamy. „Jesteś tym, co jesz” głosi znane porzekadło. Podpowiadamy, w jaki sposób wprowadzić zmiany w codziennym menu i stylu życia.
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieCzy warto odstawić nabiał? Wyjaśniają dietetycyUsunięcie nabiału z diety powoduje zazwyczaj pozytywne rezultaty dla organizmu. Produkty mleczne, takie jak ser i pełnotłuste mleko krowie zawierają tłuszcze nasycone, które mogą nasilać stany zapalne. Jednak ci, którzy odczuwają...
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywieniePrzestałeś jeść mięso? Zobacz, co może się staćChcesz zostać wegetarianinem? Nie odbędzie się to bez echa dla twojego organizmu i samopoczucia. Ale co konkretnie może się stać?
-
ProduktyŻywienie7 subtelnych oznak, że pijesz za dużo kawyLubisz kawę? A kto nie lubi? Jednak przesada nie jest tutaj wskazana. Możesz zauważyć kilka objawów, że pijesz jej za dużo. Nie lekceważ ich!
-
ProduktyŻywienie13 produktów, które sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodnyWłaśnie zjadłeś smaczny posiłek, a nadal jesteś głodny – być może nawet bardziej, niż wcześniej? Istnieje kilka rzeczy, które po wylądowaniu na twoim talerzu przynoszą głód zamiast sytości.
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieDlaczego warto sięgać po rabarbar? 6 właściwości prozdrowotnychRabarbar (rzewień) to jedno z nieco zapomnianych warzyw. Roślina ta zaliczana jest do bylin i wiele z jej odmian chętnie sadzimy w przydomowych ogrodach ze względu na wyjątkowe walory dekoracyjne. W polskiej kuchni rabarbar przez długi...
-
OdchudzanieŻywienieCzy zjedzenie dużego śniadania może poprawić spalanie kalorii?Prawdopodobnie słyszałeś, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Być może z powodu popularności postu przerywanego wiele osób rezygnuje z porannego posiłku – szczególnie ci, którzy próbują schudnąć. Ale nowe badanie...
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieProsty i szybki przepis na izotonik. Tak zaoszczędzisz dużo pieniędzyCoraz więcej napojów izotonicznych pojawia się na półkach sklepowych. Producenci tego typu produktów korzystają z faktu, iż aktywność fizyczna, bieganie i bycie „fit” są w ostatnim czasie bardzo modne.
-
ProduktyŻywienieJedz te produkty, a będziesz mieć niższe ciśnienie krwi. Czy już masz je w kuchni?Choroby serca są główną przyczyną śmierci na całym świecie. Nikogo nie oszczędzają: młodzi i starzy, ludzie z różnych grup etnicznych – dosłownie każdy może zachorować. Ale są rzeczy, które można jeść, by obniżyć to ryzyko.
-
ŻywienieJesteś ciągle głodny? Poznaj 8 przyczyn tego stanu – i walcz z nimiI znów to się stało. Pełen niepokoju plądrujesz lodówkę w poszukiwaniu smacznej przekąski. „Jestem głodny!” – myślisz. Ale skoro dopiero co zjadłeś obiad, czy rzeczywiście tak jest? A jeśli tak, dlaczego?
-
Składniki odżywczeOdchudzanieŻywienieLubisz sałatki? Unikaj tych 9 błędów podczas ich przygotowywaniaSałatki kojarzą się nam z lekkimi posiłkami, które można jeść bez obaw o linię. A jednak – w przypadku takich dań również zdarzają się błędy, które czynią sałatki złą opcją żywieniową. Czego zatem trzeba się wystrzegać?
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieChłodniki na różne sposoby. Dlaczego warto je jeść?Mówi się, że do chłodnika po prostu trzeba dorosnąć. Ta chłodna „zupa” rewelacyjnie sprawdza się latem, gdy samo stanie przy garnkach w kuchni jest uciążliwe. Jak przygotować najpopularniejsze chłodniki i dlaczego w ogóle warto je jeść?
-
DietySkładniki odżywczeProduktyŻywieniePoziom edukacji a dieta i odżywianie. Naukowcy znaleźli związekWedług najnowszych badań dotyczących europejskich danych żywieniowych wydaje się, że status edukacyjny pozytywnie wpływa na zdrową dietę, szczególnie w krajach o niskich dochodach.
-
ŻywienieCzy maseczki na twarz pomagają ograniczyć podjadanie?Maseczki są wszędzie. Nosimy je z powodu pandemii. Ale czy, poza koronawirusem, ochronią nas także przed bezmyślnym podjadaniem?
-
ŻywienieRetuszujesz swoje zdjęcia przed wrzuceniem do sieci? Naukowcy chcą cię ostrzecNowe badania ujawniły spójny i bezpośredni związek między publikowaniem edytowanych zdjęć na Instagramie a czynnikami ryzyka zaburzeń odżywiania. W szczególności cyfrowa edycja zdjęć w celu poprawy wyglądu osobistego przed opublikowaniem...
-
ŻywienieZjadłeś za dużo i masz poczucie winy? Niepotrzebnie! Dietetyk wskazuje, dlaczegoNależy cieszyć się wszelkim jedzeniem! Porzucenie poczucia winy z jego powodu poprawi waszą „relację”. I z pewnością nie będziesz głodny.
-
OdchudzanieŻywienieLubisz pizzę? Poznaj 9 sposobów, aby była zdrowszaPizza! Któż z nas jej nie lubi? Jednak z tym daniem jest pewien problem: wysoka liczba kalorii, węglowodanów i tłuszczu. Jest kilka sposobów, którymi można odczarować jej złą sławę. Poznasz je już za chwilę.
-
DietyProduktySkładniki odżywczeŻywienieDziś Międzynarodowy Dzień bez Diety! Zrób chociaż błyskawiczne ciasto z kuchenki mikrofalowejDiety śnią ci się po nocach? Najwyraźniej już zdominowały całe twoje życie. Pamiętaj, że dieta jest sposobem odżywiania – naszymi codziennymi wyborami. By dieta była zdrowa, musi być zbilansowana i odżywcza.