-
Karpatka w 15 minut bez pieczenia. Kocham ten patent i wreszcie czuję się „królową ciast”
Karpatka jest pysznym ciastem, które uwielbia większość z nas. Przygotowanie blatów jest jednak dość czasochłonne, a dla niektórych też po prostu trudne. Sprawdźcie, jak zrobić karpatkę bez pieczenia.
ŻywieniePrzepisy -
Błędy na diecie, które wzmagają apetyt. Co robić, by nie podjadać w czasie odchudzania?
Jesteś na diecie, jednak konsekwentnie nie możesz schudnąć i ciągle masz ochotę na podjadanie? Sprawdź, co wzmaga apetyt i zacznij walczyć z tymi zgubnymi nawykami, a kilogramy zaczną lecieć w dół.
OdchudzanieŻywienie -
Jak zadbać o wątrobę przed Bożym Narodzeniem? Lepiej już teraz zainwestuj w te produkty
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. To czas, kiedy zwykle zapominamy o dobrych nawykach żywieniowych. Jemy dużo i nie do końca zdrowo, co źle wpływa na wątrobę. Zobacz, jakie produkty warto włączyć do menu, by wspomóc pracę tego...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Dieta przed kolonoskopią jest konieczna. Zobacz, co można jeść, a czego nie przed badaniem
Kolonoskopia to badanie, które odgrywa istotną rolę w profilaktyce raka jelita grubego oraz jest stosowane w celach diagnostycznych, jeżeli u pacjenta występują objawy wskazujące na choroby okrężnicy. Do kolonoskopii trzeba się...
DietyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Co zrobić, żeby makowiec nie popękał? Ciocia Helcia zdradziła mi patent, który zawsze działa
Podczas pieczenia makowca najważniejszy jest oczywiście finalny efekt smakowy, jednak warto zadbać też o estetykę tego ciasta. Podpowiadamy, co zrobić, by makowiec nie popękał i naprawdę pięknie prezentował się na świątecznym stole.
ProduktyŻywienie -
Bułka grahamka to źródło błonnika. Poznaj też inne zalety tego pieczywa i zobacz, czy jeść je na diecie
Bułka grahamka to smaczny i zdrowy rodzaj pieczywa, który warto włączyć do codziennej diety. Tradycyjna bułka grahamka powstaje z pełnoziarnistej mąki pszennej typ 1850 (mąka graham z pełnego przemiału), do której dodawane są woda, sól,...
ProduktyŻywienieOdchudzanieMaja Błaszczyk
-
Co jeść na śniadanie, żeby schudnąć? Najważniejsze zasady, by stracić dodatkowe kilogramy
Omijacie jedzenie śniadań? Nie dziwcie się więc, ze odchudzanie przychodzi wam z wielkim trudem. Tłumaczymy, dlaczego ten posiłek jest tak ważny, gdy walczycie z dodatkowymi kilogramami, a także, w jaki sposób należy go skomponować.
OdchudzanieŻywienie -
Znajoma powiedziała mi, jak „podkręcić” śledzie w śmietanie. Z tym dodatkiem smakują obłędnie
Śledzie w śmietanie goszczą w moim domu nie tylko od święta. Często przyrządzam je bez żadnej szczególnej okazji. Ostatnio znajoma zdradziła mi, jak podkręca ich smak. Wypróbowałam jej trik i wyszły naprawdę pyszne.
PrzepisyProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Co jeść, a czego unikać przy bólu żołądka? Najczęstsze przyczyny dolegliwości
Ból żołądka może mieć różne przyczyny – często związany jest np. ze spożywaniem ciężkostrawnych potraw – i wskazują na niego nieprzyjemne dolegliwości zlokalizowane w górnej części brzucha. Na jakie choroby może wskazywać? Co wtedy jeść,...
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Ten składnik rujnuje smak sałatki jarzynowej. Unikam go, a goście chwalą jak nigdy
Sałatka jarzynowa, czyli klasyk na polskich stołach, nie zawsze smakuje tak dobrze, jak spodziewają się tego goście. Ja przestałam dodawać do niej jeden składnik i od tej pory jest naprawdę znakomita. Podpowiadamy, co musicie zmienić...
ProduktyŻywienie -
Wystarczą dwa proste nawyki w codziennej diecie, a waga zacznie lecieć w dół. Przyjemnie i skutecznie
Odchudzanie kojarzy się z długą listą wyrzeczeń, na które nie zawsze mamy ochotę. Czasem jednak warto zwrócić uwagę na drobiazgi. Zimą postaw na dwa żywieniowe nawyki, które dodatkowo są naprawdę przyjemne i nie wiążą się z żadnymi...
OdchudzanieŻywienie -
Dobry cholesterol może przyczyniać się do demencji? Ustalenia naukowców zaskakują
Nie tylko „zły”, ale również „dobry” cholesterol może sprzyjać występowaniu demencji. Dzieje się tak w jednym, ściśle określonym przypadku. Do zaskakującego wniosku doszli australijscy naukowcy.
ŻywieniePaulina Cywka
-
Cynamon cejloński czy chiński? Który lepiej wybrać i dlaczego?
Cynamon to nazwa stosowana w odniesieniu do przypraw pozyskiwanych z wielu różnych gatunków cynamonowca. W sumie jest ich około 250. Największą popularnością cieszą się jednak tylko dwa – cynamon cejloński oraz chiński (zwany również...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Co zrobić, żeby pieczarki nie ściemniały podczas smażenia? Wystarczy kilka kropli tego płynu
Pieczarki to wspaniały dodatek do obiadu, ale nie tylko. Zdarza się jednak, że podczas smażenia brzydko ciemnieją i stają się znacznie mniej apetyczne. Jak temu zaradzić? Przedstawiamy bardzo prosty i szybki sposób.
ProduktyŻywienie -
Promocja na brzoskwinie w syropie w Lidlu. Obowiązuje tylko w Mikołajki
Lidl przygotował promocję na brzoskwinie w syropie. Oferta obowiązuje tylko przez jeden dzień – Mikołajki (6 grudnia). To dobra okazja, by nieco zaoszczędzić. Brzoskwinie w syropie przydadzą się podczas przyrządzania świątecznych wypieków.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Patent na pyszne i mięciutkie kluski śląskie. Już nigdy nie wyjdzie wam zlepiona breja
Kluski śląskie są kultowym daniem, które jednak nie każdemu wychodzi. Wystarczy podczas ich przygotowywania zastosować kilka trików, a potrawę pochwali każdy z domowników. Tłumaczymy, jak zrobić wyjątkowo smaczne kluski śląskie.
ŻywienieProdukty -
Na co zwracać uwagę przy wyborze słodyczy
Słodkości towarzyszą wielu z nas na co dzień. Kostka czekolady w duecie z filiżanką kawy, cukierek po wymagającym spotkaniu w pracy czy słodkie upominki, które tak chętnie wręczamy sobie na różne okazje. Coraz bardziej wymagający i...
Artykuł sponsorowany -
Jak panierować rybę, żeby nie rozpadała się na patelni? Te triki podpatrzyłam u swojej teściowej
Choć przyrządzenie panierowanej ryby nie jest zbyt trudne, to popełnienie kilku błędów może sprawić, że okaże się ona kulinarną klapą. Podpowiadamy, co dokładnie należy zrobić, by tego uniknąć, a rybka nie rozpadła się na patelni.
ProduktyŻywienie -
Jedzenie pomidorów wpływa na ciśnienie tętnicze krwi. Nowe ustalenia naukowców
Nie jest tajemnicą, że jedzenie pomidorów wpływa pozytywnie na serce oraz pracę układu naczyniowego. Najnowsze badania przeprowadzone przez hiszpańskich naukowców pokazują, że wystarczy już stosunkowo niewielka ilość tych warzyw, by...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
To najpopularniejsze błędy w trakcie robienia bigosu. Moja babcia zawsze dawała za to „po łapach”
Bigos gości na polskich stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale też wielu innych uroczystości. Co zrobić, żeby wyszedł naprawdę smaczny? Przede wszystkim unikajcie powszechnych błędów, a gwarantujemy, że cała rodzina będzie się nim...
ŻywienieProdukty -
Karpia warto jeść nie tylko od święta. Poznaj wartości odżywcze i sposoby przygotowania tej niedocenianej ryby
Karp to smaczna, zdrowa i często niedoceniana ryba słodkowodna. Na polskich stołach najczęściej pojawia się w Wigilię. Choć zwykle kojarzymy karpia z potrawami serwowanymi w okresie świąt Bożego Narodzenia, to ryba ta może gościć w...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk