-
Łubin to idealna alternatywa dla soi i ciecierzycy. Dlaczego warto sięgnąć po tę roślinę?
Wiele osób do swojego codziennego jadłospisu chętnie wplata soję i ciecierzycę. Wcale to nie dziwi, ponieważ posiadają one dużo właściwości zdrowotnych i odżywczych. Z powodzeniem możecie jednak zastąpić je czymś zupełnie innym.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieJoanna Biegaj
-
Wątroba przeciążona po majówce? Te produkty pomogą w detoksie wątroby i oczyszczą organizm
Zgaga, wzdęcia i niestrawność to objawy mogące wskazywać na przeciążenie wątroby. Zobacz, jakie produkty warto włączyć do codziennej diety, by wspomóc proces oczyszczania wątroby z toksyn i usprawnić pracę układu pokarmowego.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Zapobiegają cukrzycy i nadciśnieniu. Włącz je do swojej diety
Ogórki to popularny dodatek do wielu dań. Świetnie sprawdzają się jako składnik wiosennych sałatek i lekkich przekąsek. Na uwagę zasługują jednak nie tylko ich walory smakowe, ale również prozdrowotne właściwości. Zobacz, dlaczego warto...
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Olej z rokitnika – właściwości lecznicze i zastosowanie
Właściwości rokitnika znane są od czasów starożytnych. Roślina ta wykazuje wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie, wspierając m.in. pracę układu pokarmowego i układu sercowo-naczyniowego. Co więcej, trwają badania nad zastosowaniem oleju i...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Dzięki tym owocom zaśniesz szybciej i lepiej się wyśpisz
Z raportu STADA Health Report 2022 wynika, że aż 35 procent Polaków ma problemy z zasypianiem. Powody są różne, ale zwykle sen nie przychodzi wtedy, gdy mamy za sobą mnóstwo wrażeń i bodźców, a kolejnego dnia czeka na nas mnóstwo wyzwań....
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Dieta lekkostrawna – wskazania i zasady. Produkty dozwolone, zakazane i zalecane techniki obróbki kulinarnej
Dieta lekkostrawna (inaczej także: dieta łatwostrawna) to dieta lecznicza, która ma za zadanie odciążyć układ pokarmowy osób cierpiących na różne schorzenia, a także osób w okresie rekonwalescencji np. po zabiegach chirurgicznych....
DietyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Frytki to „pokarm” dla depresji? Nowe badania sugerują ich wpływ na naszą psychikę
Nie od dziś wiadomo, że spożywanie smażonych potraw w nadmiarze wpływa negatywnie na organizm i może przyczyniać się do powstania wielu różnych schorzeń, takich jak otyłość czy cukrzyca. Ale to nie wszystko. Jedzenie niektórych...
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Dieta redukcyjna i głodówki w chorobie Hashimoto? To zły pomysł! Dlaczego?
Choroba Hashimoto występuje najczęściej u kobiet w wieku 30–50 lat. Schorzenie jest bardziej powszechne u kobiet niż mężczyzn. Coraz więcej przypadków zachorowań notuje się też wśród młodzieży. I właśnie w tych grupach najwięcej osób się...
OdchudzanieŻywienieMonika Witkowska
-
Tadeusz Müller czeka na narodziny potomka: Chrzest humanistyczny nie będzie niczym złym
Moim ojcem chrzestnym był Walter Haubrich, niemiecki korespondent „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, przyjaciel mego ojca, który bardzo wiele wniósł w mój świat wartości. Był to wytrawny dziennikarz – powiedział w podcaście „Wprost...
ŻywienieDietyProduktyPaulina Socha-Jakubowska
Wideo -
Ten czerwony napój ma cenne właściwości. Czy sok z buraka może uchronić przed rakiem?
Najlepiej wypijać codziennie 200 ml tego napoju, koniecznie ze świeżych warzyw. Poznaj właściwości soku z buraka.
ProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Dziwny zapach moczu po zjedzeniu szparagów. O czym to świadczy?
Mocz powinien mieć delikatny, lekko wyczuwalny zapach i słomkowo-żółty kolor. Czasami jednak zmienia się zarówno jego woń, jak i kolor. Ma na to wpływ dieta, ale też przyjmowane leki czy stopień nawodnienia organizmu. Jednym z produktów,...
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Tego nigdy nie rób z mięsem na grillu! Możesz zwiększyć ryzyko zachorowania na raka
Czy grillowane potrawy mogą zwiększyć ryzyko nowotworów? Postanowili to sprawdzić naukowcy z Columbia University Irving Medical Center.
ŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Dietą w raka? Dietetyczka kliniczna rozwiewa wątpliwości związane z dietą antynowotworową
Udowodniono, że nieprawidłowa dieta może zwiększyć ryzyko przynajmniej 12 rodzajów nowotworów. Czego powinniśmy unikać, aby nie zachorować na raka? Zapytaliśmy ekspertkę.
DietyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Kiedyś dobre, teraz mdłe. Dlaczego seniorowi nic nie smakuje?
Wielu seniorów jest niedożywionych. Jedzą za mało, a między posiłkami robią sobie zbyt długie przerwy. W efekcie tracą na wadze i skarżą się na kiepskie samopoczucie. Sprawdzamy, dlaczego czasem osobom starszym nic nie smakuje i jak...
ŻywienieSkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Zamień sztucznie dosładzane napoje na naturalną kawę. Zalecenie dotyczy zwłaszcza cukrzyków
Cukrzyca uznawana jest za chorobę cywilizacyjną. Za jej główną przyczynę uznaje się otyłość i złe nawyki żywieniowe. Najnowsze badanie amerykańskich naukowców wykazało, że osoby z cukrzycą typu 2, które piją napoje słodzone cukrem,...
ŻywienieMonika Witkowska
-
Czy kawa uzależnia? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? To wcale nie oznacza uzależnienia. Sprawdź, czy można uzależnić się od kofeiny.
ProduktyŻywienie -
Polacy polubili ideę społecznych lodówek. Niektórych produktów nie wolno w nich umieszczać!
Jadłodzielnie nie mogą być traktowane jak śmietniki, do których wrzucamy wszystko to, co zalega w naszych kuchniach. Ich idea jest zupełnie inna. Sprawdź, jakich produktów nie wolno zostawiać w społecznych lodówkach.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Kiedy najlepiej pić kawę? Czy poranek to dobry czas? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Nie wyobrażasz sobie poranka bez kawy? Wypijasz filiżankę „małej czarnej” zaraz po przebudzeniu, by dostarczyć organizmowi dodatkową porcję energii i łatwiej stawić czoła codziennym wyzwaniom? Popełniasz błąd i w zasadzie nic na tym nie...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Jedz ciemnozielone warzywa codziennie. Efekty będą zaskakujące – możesz pozbyć się migren
Osoby cierpiące na przewlekłe migreny chwytają się różnych sposobów, aby pozbyć się uporczywych bólów głowy. Sprawdzamy, na ile wprowadzenie zmian w diecie może ukoić migrenę lub całkowicie ją wyeliminować.
Składniki odżywczeDietyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Sezon na prawdziwego oscypka rozpoczyna się w maju. Koniecznie włącz go do diety
Ten najsłynniejszy polski ser powstaje jedynie od maja do października. Oscypek ma wiele właściwości prozdrowotnych, a kupując go, wspieramy tradycyjne polskie rzemiosło. Dowiedz się, dlaczego warto go jeść.
ProduktyŻywienieSkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Picie wody miodowej to najlepszy początek dnia! Poznaj najważniejsze korzyści wody z miodem
Woda miodowa to napój dobry dla zdrowia i urody. Ta nietypowa mikstura zyskuje na popularności. Zobacz, jakie korzyści daje picie wody z miodem i jak ją najlepiej przygotować.
ŻywienieProduktyOdchudzaniePaulina Cywka