-
Czy wino może się zepsuć?
Przydatność wina zależy od jego zawartości alkoholu. Jak długo można przechowywać otwarte wino?
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty -
Grillowane marchewki to prosty i smaczny pomysł na przekąskę. Wypróbuj!
Grillowane marchewki to nasz nowy ulubiony sposób na jedną z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców. Sprawdź, jak je przyrządzić.
ŻywieniePrzepisy -
Jakie zioła powinny znaleźć się na talerzu na wiosnę?
Już od tysięcy lat zioła i przyprawy wzbogacają smak żywności i przedłużają trwałość produktów. Dzięki nim można zmniejszyć dodawanie sztucznych konserwantów.
Żywienie -
Sok z tego owocu obniża ciśnienie krwi. Spróbuj w naturalny sposób zapobiec chorobie
Nadciśnienie tętnicze nie zawsze wymaga wdrożenia leczenia, okazuje się, że można je wyleczyć naturalnymi metodami. Zanim zdecydujesz się na terapię lekami, warto spróbować obniżyć je w naturalny sposób, modyfikując codzienną dietę i...
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Siedem prostych sposobów na to, jak pić więcej wody
Odpowiednia ilość wody to prawidłowo funkcjonujący organizm, lepsze samopoczucie i zdrowy wygląd. Sprawdź, jak pić odpowiednią ilość wody w ciągu dnia.
Żywienie -
Kawa zaczyna odgrywać ważną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Wieloletnie badania naukowe wykazały, że kawa ma wręcz prozdrowotne właściwości, a regularne, umiarkowane picie kawy wspiera profilaktykę wielu chorób cywilizacyjnych. Trzy–pięć filiżanek dziennie powoduje, że spada m.in. ryzyko...
Żywienie -
Która kawa najmniej podnosi cholesterol? Naukowcy wytypowali jeden rodzaj
Naukowcy z Uniwersytetu w Tromsø postanowili porównać wpływ różnych metod zaparzania kawy na poziom cholesterolu. Co udało się ustalić?
Żywienie -
Elektrolity domowej roboty – jak uzupełnić elektrolity?
Elektrolity domowej roboty mogą skutecznie nawodnić organizm. Jak przyrządzić domowy izotonik?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Dieta keto a cholesterol – korzyści diety niskowęglowodanowej
Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu węglowodanów. Czy taka dieta podnosi poziom cholesterolu we krwi?
DietyOdchudzanieŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Jedzenie winogron jest korzystne dla serca i mózgu. Ale nie tylko
Lubisz zajadać się winogronami? To świetnie! Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Sprawdź, na co pomogą pomóc.
ŻywienieProdukty -
7 najpopularniejszych błędów kulinarnych. Też je popełniasz w kuchni?
Jeśli jesteś domowym szefem kuchni, możesz nieświadomie popełniać błędy w gotowaniu, które odbijają się na jakości posiłków. Co do nich zwykle należy?
ŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Zbyt duże ilości kofeiny mogą wywoływać stany lękowe i depresję
Kofeina spożywana w zbyt dużych dawkach może wywoływać stany lękowe i depresje, które mogą utrzymywać się nawet po zaprzestaniu jej dawkowania — wynika z badań. Dla osób zdrowych bezpieczna dawka kofeiny to 400 mg na dzień.
Żywienie -
Truskawka – królowa superowoców. Polacy kochają ją za smak i właściwości prozdrowotne
Owoce z lokalnego rynku mają najlepszy wpływ na nasze zdrowie. Właśnie rozpoczyna się sezon na truskawki, który potrwa aż do października. Polacy kochają te rodzime superowoce. To dobrze: oprócz witamin są bogate w antyoksydanty,...
Żywienie -
Naukowcy odkryli, jak zachęcić ludzi do spożywania mniejszej ilości mięsa
Badania pokazują, że prostym sposobem na częstsze skłanianie ludzi do wybierania dań wegetariańskich jest po prostu zaoferowanie w menu więcej niż jednego takiego dania.
Żywienie -
Nowe korzyści z picia prawdziwej czarnej herbaty. Sprawdź, co odkryli naukowcy
Chociaż herbata to popularny na całym świecie napój, to okazuje się, że jeszcze nie wszystko o jego walorach zdrowotnych wiadomo. Podczas Międzynarodowego Sympozjum Naukowego na temat Herbaty zaprezentowano wyniki najnowszych badań...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieMonika Witkowska
-
Prof. Bogdański: Nie znam żadnej innej choroby o tak dużej liczbie powikłań i zaburzeń
Otyłość to groźna choroba, która przyjęła skalę prawdziwej epidemii – powiedział podczas kongresu Impact'22 w Poznaniu prof. Paweł Bogdański. Wskazał, że według danych, polskie dzieci należą do najszybciej tyjących w Europie. Pod...
Żywienie -
Objadasz się? Ten nałóg można wyleczyć. Oto rekomendowane metody
Objadanie się jest często reakcją na stres, ale może być też z wiązane z zaburzeniami psychicznymi. Najnowsze badania wskazują, że z tym problemem boryka się aż 6 milionów Amerykanów, głównie kobiety. Sprawdź, jakie rady mają specjaliści.
DietyOdchudzanieŻywienieMonika Witkowska
-
Jak poprawić odporność?
Aby zwiększyć odporność organizmu, warto sięgnąć po domowe sposoby wspierające funkcjonowanie układu odpornościowego. Jakie?
ŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Proteinowy koktajl: lepiej wypić przed, czy po treningu?
Według najnowszych wytycznych dietetycznych na lata 2020–2025 aż 90 proc. Amerykanów spożywa zbyt mało produktów białkowych. Dobrym sposobem na dostarczenie białka są koktajle proteinowe. Sięgają po nie głównie osoby uprawiające sport,...
ŻywienieOdchudzanieSkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Wiosną zbieraj liście malin i jeżyn. Pomogą na infekcje, biegunki i bóle menstruacyjne
Wiosną są najlepsze, a mowa o liściach malin i jeżyn. Choć te rośliny kojarzymy je głównie z pysznymi owocami, to cenne są także same liście.
ŻywienieProdukty -
5 czynników, które pobudzają apetyt i sabotują odchudzanie
Odchudzanie wiąże się z wieloma wyrzeczeniami, jednak nie zawsze okazuje się skuteczne. Jednym z winowajców w tym przypadku są napady wilczego głodu. Dowiedz się, co sabotuje odchudzanie i powoduje zwiększenie apetytu.
ŻywienieOdchudzanieDiety