-
Zacznij prowadzić zdrowe życie! Wystarczy wprowadzić te 5 prostych nawyków
Prowadzić zdrowe życie nie jest trudno, trudno zacząć je prowadzić – mówi Anthony J. Yeung, ekspert fitness. Mam dla was pięć prostych wskazówek, które doprowadzą was do celu. To nie jest ani drogie, ani czasochłonne, trzeba tylko...
ŻywienieMonika Witkowska
-
Co się stanie, jeśli zjesz truskawkę z szypułką? Odpowiedź cię zaskoczy
Truskawka to królowa czerwca. Można ją jeść i przetwarzać na wiele sposobów. A co z szypułkami? Czy rzeczywiście nadają się tylko do wyrzucenia?
Żywienie -
Otyłość to choroba, o której powinieneś porozmawiać z lekarzem. Otyłość się leczy a nie odchudza!
7 czerwca ruszyła 3. edycja ogólnopolskiej kampanii edukacyjnej pt. „Porozmawiajmy szczerze o otyłości”. Jej celem jest budowanie społecznej świadomości, że otyłość to choroba, którą można i należy leczyć.
Artykuł sponsorowany Wideo -
Co zdradza analiza składu ciała?
Analizator składu ciała to istotne narzędzie diagnozy i monitorowania postępów w walce o prawidłową masę ciała. To także jedno z ulubionych narzędzi w pracy dietetyka. Na czym polega pomiar składu ciała z użyciem analizatora i co może...
Żywienie -
Nowe badanie na temat kawy. Co się stanie, jeśli będziesz pić ją codziennie?
Naukowcy od lat przyglądają się uważnie zdrowotnym właściwościom kawy. Nowe badanie rzuca kolejne światło na to, jak kawa wpływa na ludzki organizm i czy rzeczywiście może wydłużać życie.
Żywienie -
Czy rowerek stacjonarny odchudza?
Jazda na rowerze stacjonarnym to przyjemny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów. Jakie są zalety takiego treningu?
OdchudzanieŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Chroni przed rakiem prostaty, ale nie tylko. Korzyści zdrowotne soku z arbuza
Arbuz znany jest jako „żywność funkcjonalna”, czyli taka, która wykazuje udokumentowany pozytywny wpływ na organizm człowieka.
Żywienie -
Jedz w ten sposób, a zmniejszysz ryzyko chorób przewlekłych. A do tego pozostaniesz szczupły!
Talerz Żywieniowy pokazuje proporcje poszczególnych składników diety. Sugeruje, ile powinniśmy jeść warzyw i owoców, różnych źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Zdrowy talerz to proste przełożenie piramidy na praktykę, czyli każdy...
Żywienie -
Niedobory składników odżywczych narażają nas na wiele chorób. Co warto o nich wiedzieć?
Zbilansowana dieta jest podstawowym elementem profilaktyki zdrowia. To, w jaki sposób się odżywiamy, może zadecydować o naszej odporności na patogeny. Możesz już dziś wprowadzić kilka zmian stylu życia i diety, aby wzmocnić swój układ...
Żywienie -
Skórka z cytryny – nie wyrzucaj, wykorzystaj!
Skórka z cytryny ląduje często w koszu, a tymczasem można ją wykorzystać do wielu rzeczy. Jakie ma właściwości?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Kwiaty robinii akacjowej ukoją nerwy i pomogą wątrobie. Dodaj akację do owsianki albo usmaż w cieście
Kwiaty akacji mają wszechstronne zastosowanie. Zrobisz z nich leczniczy napar, dodający urody tonik albo przepyszny deser – koniecznie wypróbuj jak smakuje akacja smażona w cieście.
Żywienie -
Pomoże kobietom w ciąży, pacjentom po operacji i wesprze odchudzanie. Mowa o... gumie do żucia
Czy żucie gumy jest zdrowe? Naukowcy mówią – tak! Ważne jest jednak, aby była to guma bez cukru i aby żuć z umiarem. Sprawdź, jak działa guma do żucia na organizmi co mówią na ten temat badania naukowe.
Żywienie -
Czym jaśminowiec różni się od jaśminu? Sprawdź, jak wykorzystać kwiaty jaśminowca
Rosnący powszechnie w Polsce jaśminowiec często jest mylony z jaśminem. Choć to zupełnie różne rośliny, kwiaty jaśminowca również można wykorzystać. Mają działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i pomagają zapobiegać nowotworom.
Żywienie -
Co stanie się z twoim ciałem jeśli codziennie zjesz gruszkę? Są badania
Uwielbiasz wgryźć się w słodką, soczystą gruszkę? Miękka, maślana konsystencja czyni je wyjątkowymi wśród innych owoców. Codzienne zjedzenie gruszki przynosi wymierne korzyści dla zdrowia. Sprawdź, jakie.
ŻywienieMonika Witkowska
-
Już jedna filiżanka kawy dziennie uchroni cię przed groźną chorobą. Są najnowsze badania
Wypicie rano filiżanki aromatycznej kawy to nie tylko przyjemność. Rozliczne badania wskazują, że regularne picie tego napoju zapobiega wielu chorobom, w tym cukrzycy typu 2, chorobom sercowo-naczyniowym i chorobom wątroby. Najnowsze...
ŻywienieMonika Witkowska
-
Szałwia na gardło: właściwości lecznicze szałwii
Szałwia na gardło to stary sposób leczenia infekcji gardła. Jak stosować szałwię i jakie ma właściwości?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Uważaj na nadziewane pierniczki! GIS ostrzega
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o stwierdzeniu obecności białka migdałowego w jednej partii pierników z nadzieniem. Przestrzega, że osoby uczulone na migdały nie powinny ich spożywać. Sprawdź, o jaki dokładnie produkt chodzi.
ŻywienieMonika Witkowska
-
Za dużo białka w organizmie. Jak nadmiar białka w diecie wpływa na zdrowie?
Duża ilość białka w diecie może być szkodliwa. Dlaczego należy uważać na nadmiar białka w diecie?
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
3 gramy tego suplementu dziennie mogą obniżyć ciśnienie krwi. Są badania naukowe
Dokładnie 3 gramy dziennie kwasów tłuszczowych omega-3 spożywanych w żywności lub suplementach. To, zdaniem naukowców, optymalna dzienna dawka, która pomoże obniżyć ciśnienie krwi.
Żywienie -
SWING. Tu zakochasz się w smakach Azji
Restauracja SWING w Warszawie jest nietypowym lokalem na gastronomicznej mapie stolicy. Właścicielka lokalu, Chi, zadbała o każdy detal tego miejsca. Jako Azjatka, podróżując po Azji i poznając najlepsze orientalne potrawy, stworzyła...
Artykuł sponsorowany -
Restrykcyjne diety szkodzą chorym na Hashimoto. Co jeść, by wspomóc tarczycę?
– Niedobór kalorii, niedożywienie białkowe, witaminowe i mineralne, to jedne z najczęstszych przyczyn problemów z tarczycą. Przy Hashimoto, zamiast skupiać się na restrykcyjnych dietach, trzeba zadbać o dobre, wartościowe odżywianie....
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościDietyAleksandra Zalewska-Stankiewicz