-
Piwo bezalkoholowe w zdrowej diecie? Poznaj jego właściwości i przeciwwskazania do jego picia
Piwo bezalkoholowe dobrze gasi pragnienie. Zawarty w napoju chmiel uspokaja i rozluźnia. Wypite przed snem pozwala zasnąć. Jakie ma jeszcze właściwości i czy wszyscy mogą delektować się tym napojem?
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Jedz ten rodzaj sera! Obniża cholesterol, zalecany jest przy insulinooporności
Kozie sery są mniej popularne od tych, które wytwarzane są z mleka krowiego. Warto je jednak włączyć do codziennego jadłospisu, bo są od krowich serów zdrowsze. Badania wskazują, że obniżają poziom złego cholesterolu i zmniejszają ryzyko...
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Co się stanie, gdy zjemy lody na śniadanie? Sprawdzili to naukowcy
Czy zjedzenie na śniadanie gałki lodów może poprawić koncentrację? Dla wielu z nas byłby to wymarzony posiłek o poranku. Choć nie zaleca się praktykowania takiego zwyczaju zbyt często, sporadyczne lodowe śniadanie może poprawić procesy...
ŻywieniePrzepisyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Tajemnicze zaburzenia psychiczne. Na liście syndrom „chodzącego trupa”
Zaburzenia psychiczne to nie tylko nerwice i depresja. Istnieje wiele innych schorzeń, które dają bardzo zaskakujące objawy, przez co trudno je zdiagnozować i leczyć. Przedstawiamy jedne z najdziwniejszych „przypadłości” w historii...
ŻywieniePaulina Cywka
-
Leczy migreny i stany zapalne. Dowiedz się, jak przyrządzić napar z trawy cytrynowej
Trwa cytrynowa ma szereg prozdrowotnych właściwości. Leczy stany zapalne, łagodzi objawy migreny, działa uspokajająco i podkręca metabolizm. Można dodawać ją do potraw lub sporządzić z niej napar. Polecamy przepis.
ProduktyPrzepisyŻywienieMonika Witkowska
-
Dlaczego czekolada tak nam smakuje? Zaskakujące wyniki eksperymentu
Czy czekolada może być tak samo pyszna i słodka jaką znamy, ale zdrowsza i mniej kaloryczna? Tak! Zespół badaczy z University of Leeds School of Food Science and Nutrition w Anglii wie, jak to osiągnąć. Okazuje się, że za smak czekolady...
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
To najgorszy olej do smażenia. Lepiej wybierać inne rodzaje
Olej jest produktem wykorzystywanym niemal w każdej kuchni – zarówno do przygotowywania potraw na ciepło, jak i na zimno. Podczas smażenia powinniście zrezygnować jednak z jednego, konkretnego rodzaju tego tłuszczu.
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyJoanna Biegaj
-
Wspomaga pracę mózgu i pozwala zregenerować się po wysiłku. W jakich produktach jest tauryna?
Tauryna występuje naturalnie w organizmie człowieka, który sam ją wytwarza, ale też w niektórych produktach spożywczych. Wspomaga pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację oraz wzrok. Pozwala też na szybką regenerację po wysiłku. Co...
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Liść laurowy ma cenne właściwości. Na co pomaga olejek i napar z liści bobkowych
Liść laurowy (wawrzyn szlachetny, liść bobkowy, Laurus nobilis L), bardzo często używany jest jako aromatyczna przyprawa np. do dań mięsnych oraz marynowania warzyw w zalewie octowej. Okazuje się jednak, że ma on liczne właściwości...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Ile truskawek dziennie można zjeść? Łatwo to wyliczyć
W sezonie zajadasz się truskawkami, nie patrząc na ich ilość? Sprawdź, ile truskawek dziennie można zjeść.
ŻywienieProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Jaka dieta ograniczy wydzielanie potu? Japonki mają swój sposób
Dlaczego Japonki pocą się mniej intensywnie niż Europejki i rzadko podczas menopauzy mają uderzenia gorąca? Sekretem jest ich lekkostrawna dieta.
ŻywienieDietyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Dobry na dnę moczanową i kamicę nerkową. Zobacz, jak przygotować napar z liści brzozy
Liście brzozy to surowiec farmakopealny, czyli związany z farmakoterapią. Na jego bazie przygotowuje się między innymi różnego rodzaju odwary i napary o wielu cennych właściwościach. Jak działają tego typu specyfiki? Czy każdy może je...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Dodaj tę przyprawę do kawy, a się zdziwisz. To tajny składnik smakoszy
Sól w kawie to temat wielu anegdot krążących w sieci. Okazuje się jednak, że dodanie tego składnika do „małej czarnej” nie zawsze jest wynikiem pomyłki. Nierzadko bywa działaniem celowym. Czemu taki zabieg miałby służyć?
ProduktyŻywienie -
Suszone owoce na odchudzanie – czy warto je jeść, jakie spożywać i w jakiej ilości
Suszone owoce to skoncentrowane źródło składników odżywczych. Znajdziemy w nich nie tylko witaminy i minerały, ale także dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga odchudzanie. Jakie suszone owoce polecane są podczas odchudzania? Na...
OdchudzanieProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Nadzieja dla chorych na Alzheimera, eksperymentalny lek może spowolnić rozwój choroby. Wyniki są imponujące
Badania wykazały, że eksperymentalny lek spowalnia postępy choroby Alzheimera w jej wczesnym stadium. Daje to nadzieję osobom cierpiącym na nią oraz ich bliskim, którzy także muszą mierzyć się z jej konsekwencjami.
ŻywienieJoanna Biegaj
-
Trzy polskie pizzerie w prestiżowym rankingu. Na 1. miejscu Hiszpanie
Trzy pizzerie z Polski znalazły się w prestiżowym rankingu 50 Top Pizza Europa 2023, a czwarta otrzymała specjalne wyróżnienie. W klasyfikacji uwzględniono najlepsze pizzerie w Europie, z wyłączeniem włoskich.
Żywienie -
Jedzenie słodyczy może zmienić mózg. Są na to dowody naukowe
Dlaczego tak bardzo smakują nam produkty, które powszechnie uznawane są za niezdrowe? Na przykład cukierki czy czekoladowe batoniki? Sprawdzili to naukowcy z Instytutu Maxa Plancka w Kolonii, przy współpracy z zespołem z Uniwersytetem Yale.
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Wypij ten napój przed snem. Ułatwia zasypianie i daje też inne korzyści dla zdrowia
Jeśli masz problemy z usypianiem, zanim położysz się do łóżka, wypij napar z rumianku. Uspokoi cię, rozluźni i pozwoli zasnąć. Ale to nie jedyne działanie rumiankowej herbatki, którą leczyły się nasze babcie. Dowiedz się, na co jeszcze...
ŻywienieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Kamut – czym różni się od zwykłej pszenicy, właściwości i sposób gotowania
Kamut (pszenica Khorasan) to ciesząca się obecnie ogromną popularnością odmiana pszenicy. Pszenica kamut była uprawiana już w czasach starożytnych m.in. na terenie Egiptu. Pszenica kamut to wyjątkowe zboże, które warto włączyć do diety,...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Stłuszczenie wątroby można spowolnić. Poznaj ostatnie badania japońskich naukowców
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) występuje według szacunków u prawie 30 proc. ludności świata. Nowe badanie przeprowadzone w Osaka Metropolitan University Hospital w Japonii wykazało, że przestrzeganie diety w stylu...
ŻywienieMonika Witkowska
-
Zdrowy i smaczny obiad z deserem dla całej rodziny za jedyne 20 zł? To możliwe
Chcemy jeść zdrowo, ale ceny w sklepach ciągle rosną. Poznaj naszą propozycję obiadu dla czterech osób z deserem, na który wydasz nie więcej niż 20 zł, a dostarczysz organizmowi energii i cennych składników odżywczych. Posmakuje...
PrzepisyProduktyŻywienieMonika Witkowska