-
Chorujesz na łuszczycę? Tych produktów nie może zabraknąć w twojej diecie
Na stan skóry duży wpływ ma dieta. Odżywianie jest więc szczególnie ważne przy chorobach skóry, a do takich należy łuszczyca. Dobre efekty przynosi wprowadzenie do diety produktów działających przeciwzapalnie, a także niektórych warzyw i...
DietyŻywienieMonika Witkowska
-
Lody twarogowe to nowy trend na TikToku. Zobacz, jak je przyrządzić i czy są zdrowe
Twaróg to popularny produkt w polskiej kuchni. Wykorzystuje się go przede wszystkim jako dodatek do kanapek, naleśników i makaronów. Ostatnio na popularności zyskuje jednak inny przysmak na bazie twarożku. Serca użytkowników TikToka...
ŻywieniePrzepisyProduktyPaulina Cywka
-
Jedz owsiankę codziennie. Efekty zdrowotne uzyskasz pod jednym warunkiem
Płatki owsiane to element zdrowej diety. Najpopularniejszy sposób ich podania to zwykła owsianka – królowa śniadań. Zobacz, czy można jeść płatki owsiane codziennie.
ŻywienieProduktyDiety -
Doskwiera ci niestrawność? Sprawdź, jak możesz sobie pomóc
Święta, święta i po świętach? Niekoniecznie. Czasem wielkanocne biesiadowanie przy suto zastawionym stole odbija nam się czkawką jeszcze długo po powrocie do „szarej codzienności”. Dosłownie i w przenośni. Sprawdź, jak uporać się z...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Hesperydyna – co to jest, właściwości i naturalne źródła. Kiedy warto suplementować ten związek?
Hesperydyna to związek flawonowy, który występuje przede wszystkim w owocach cytrusowych. Ten znany antyoksydant ma wiele zdrowotnych właściwości, w tym m.in. chroni naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie i pomaga zwalczać obrzęki...
Składniki odżywczeProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Syrop klonowy – czy jest zdrowszy niż biały cukier? Poznaj jego właściwości
Syrop klonowy od dawna cieszy się dużą popularnością i jest chętnie stosowanym dodatkiem do różnych potraw, deserów oraz zimnych i ciepłych napojów. Jak smakuje syrop klonowy? Podpowiadamy, czy ten naturalny produkt może zastąpić biały...
ProduktyŻywienieOdchudzanieMaja Błaszczyk
-
Żywność ekologiczna, czyli jemy dla zdrowia! Zielony Tydzień Polskiej Izby Żywności Ekologicznej
Obecnie aż 60 proc. chorób cywilizacyjnych przypisuje się niewłaściwemu sposobowi odżywiania . Może to być skutek zarówno spożywania dużej ilości słodyczy, tłustych potraw, jak i produktów wytworzonych w produkcji masowej, z mniejszą...
Artykuł sponsorowany -
Syrop z agawy – czy jest lepszy dla zdrowia niż tradycyjny cukier?
Syrop z agawy to bardzo popularny zamiennik cukru. Ma słodki smak i niższy indeks glikemiczny od miodu, co na pierwszy rzut oka, wydaje się połączeniem idealnym. Niestety, syrop z agawy ma sporo wad. Sprawdź, czy syrop z agawy powinien...
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Polak, który odkrył witaminy. Kazimierz Funk i tajemnica ziarenka ryżu
W Polsce skończył tylko gimnazjum. By kontynuować edukację, wyjechał do Szwajcarii, pracował we Francji i Niemczech, umarł w Stanach Zjednoczonych. Dzięki niemu świat poznał słowo witamina. Bo to właśnie Kazimierz Funk odkrył i nazwał...
ŻywienieSkładniki odżywczeKatarzyna Świerczyńska
-
Nadprogramowe kilogramy po świętach? Zobacz, co zrobić, by nie przytyć w Wielkanoc
Wielkanocne stoły na ogół uginają się od potraw… Żurek, faszerowane jajka, baba drożdżowa, makowiec, mazurek. Lista smakołyków jest naprawdę długa. Na efekty świątecznego biesiadowania nie trzeba długo czekać. Radzimy, co zrobić, by w...
OdchudzanieBezpieczeństwo żywnościŻywieniePaulina Cywka
-
Święcenie pokarmów na Wielkanoc to tradycja. Poznaj symbolikę i znaczenie święconki
Święconka (inaczej święcone) to najważniejsza wielkanocna tradycja. Pokarmy, które są w koszyczku, mają symboliczną wartość. Co oznacza i dlaczego w Wielką Sobotę chodzimy do Kościoła ze święconką?
ŻywienieProdukty -
Przepis na ciasto drożdżowe jak u babci. Wystarczy spełnić jeden warunek, by ciasto wyrosło
Jak zrobić na święta pyszne ciasto drożdżowe takie, jak robiły nasze babcie? Placek drożdżowy z kruszonką wyjdzie, jak zastosujesz się do tych wskazówek.
ŻywienieProdukty -
Ile jajek można zjeść w święta? Dietetyk odpowiada
Specjaliści zgodnie rekomendują: jajka warto jeść, ale nie więcej, niż jedno dziennie. Trudno jednak tej zasady trzymać się w Wielkanoc, kiedy jajka są obecne niemal w każdej potrawie.
ŻywienieProdukty -
Nieoczekiwane skutki picia wody gazowanej. To może cię zaskoczyć
Czy woda gazowana jest zdrowa? Nie ma naukowych dowodów, które jednoznacznie wskazałyby, że picie wody gazowanej szkodzi. Ale faktem jest, że skutki picia wody gazowanej nie zawsze mogą być przyjemne.
ProduktyŻywienie -
Jaki skład powinien mieć dobry majonez? Ekspertka odpowiada
Majonez króluje na polskich stołach podczas Wielkanocy. Trudno wyobrazić sobie bez niego warzywną sałatkę czy faszerowane jajka. Czym kierować się podczas zakupu wspomnianego produktu? O tym, jak wybrać dobry majonez rozmawiamy z...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Czy można jeść masło codziennie? Odpowiedź może zaskoczyć
Nie wyobrażasz sobie kanapki bez masła? Używasz masła do gotowania, aby podkręcić smak swoich potraw? Uważaj, żeby nie przesadzić. Sprawdź, ile masła można jeść.
ProduktyŻywienie -
Turecka kuchnia to nie tylko kebab. Sprawdziliśmy menu Riwiery Tureckiej
Czy da się napisać o kuchni tureckiej, nie jedząc kebabów? Okazuje się, że tak. Podczas ostatniej wycieczki na Riwierę Turecką spróbowałam wielu nowych smaków, od najprostszych zakąsek po bardziej ekskluzywne. Oto krótki przewodnik po...
ŻywienieMarzena Tarkowska
Wideo -
Co dzieje się z twoim organizmem, gdy nie zjesz śniadania? Sprawdź skutki
Pomijanie śniadań może mieć poważne konsekwencje, z których nie zdajemy sobie sprawy. Dowiedz się, czym grozi rezygnacja z porannego posiłku.
ŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Twarda woda „osadza się w nerkach”, biała jest „chlorowana”, a kranówka to zło? Ekspert obala mity
To nie woda odpowiada za nasze kamienie nerkowe czy osad na zębach – uspokaja dr inż. Łukasz Weber, specjalista ds. inżynierii środowiska. – Parę miesięcy temu widziałem filmik na Youtube, na którym ktoś przekonuje, że wodociągi trują...
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieKrystyna Romanowska
-
Burgery z larwami dostępne w sprzedaży. Oferta wywołała zamieszanie
Marketingowy trik, sprzedażowa nowinka czy sezonowe menu skierowane do miłośników oryginalnych potraw? Pierwsze restauracje w Polsce już serwują burgery z larwami mącznika.
Żywienie -
Jak oddzielić białka od żółtek? Poznaj sprawdzone sposoby
Resztki żółtka w białku potrafią zepsuć niejeden przepis. Zwłaszcza, gdy chcemy ubić idealną śmietanę. Poznaj pięć sprawdzonych sposobów na to, jak oddzielić białka od żółtek.
ProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz