-
Jak kiszonki i błonnik mogą zmniejszać stres, czyli dieta psychobiotyczna w praktyce
Przewlekły stres jest bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia. Nie tylko zwiększa ryzyko rozwoju schorzeń różnych narządów i układów, ale także odbija się na naszej formie psychicznej. Zaburzenia lękowe, zaburzenia nastroju oraz depresja to...
DietyŻywienie -
Triki żywieniowe z social mediów? Możesz szkodzić swojemu zdrowiu
Celebryci często dzielą się w mediach społecznościowych „patentami” na odżywianie, stosowanymi dietami oraz polecają lokale gastronomiczne, wpływając na wybory żywieniowe swoich fanów. Czy zawsze robią to w trosce o nasze zdrowie?
ŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Ile błonnika powinny jeść dzieci? Sprawdź, jak zadbać o odpowiednią ilość błonnika w diecie
Podobnie jak dorośli, dzieci potrzebują diety bogatej w błonnik. Ile dziennie błonnika powinny dostarczać organizmowi i jak to zrobić?
Składniki odżywczeDietyŻywienie -
Jak jeść więcej warzyw? Sprawdzone i proste metody
Warzywa powinny stanowić większość tego, co zjadamy każdego dnia. Łatwo powiedzieć, trudniej wcielić w życie. Jak więc jeść więcej warzyw?
DietyProduktyŻywienie -
Surówka z marchwi na równowagę hormonalną? Eksperci oceniają hit z TikToka
Zwykła surówka z marchewki robi furorę na TikToku, a kolejne osoby polecają jeść ją codziennie jako specyfik na równowagę hormonalną. Marchew ma też leczyć migreny, a influencerki piszą, że ta surówka „zmieniła ich życie”. Co na to...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieKatarzyna Świerczyńska
-
Jak ograniczyć sól w diecie? Proste sposoby od ekspertów
Nadmierne spożycie soli przyczynia się między innymi do chorób układu krążenia. Ja kontrolować ilość soli w posiłkach?
DietyŻywienie -
Food and Design zaprasza na II spotkanie branżowe z cyklu Food Working. Temat: Premiumizacja vs. inflacja
Nowo powstały projekt skoncentrowany wokół promowania profesjonalnego podejścia do food designu zaprasza na kolejne spotkanie branżowe. 26 stycznia eksperci pochylą się nad zjawiskiem premiumizacji i problemem inflacji w branży...
Artykuł sponsorowany -
Masz wysoki poziom cholesterolu? Sprawdź, czy możesz pić kawę
Aromatyczna kawa jest ceniona za swoje walory smakowe na całym świecie. Przygotowywana na wiele różnych sposobów, ma także wiele właściwości prozdrowotnych, które warto poznać i wykorzystać. Czy kawa może podnosić poziom złego cholesterolu?
ProduktyŻywienie -
Wysoki cholesterol? Ogranicz cukier! A oto sprawdzone metody
Spożycie cukru a wysoki poziom cholesterolu. Poznaj skuteczne sposoby na ograniczenie ilości cukru dodanego w diecie
ŻywienieDiety -
5 przekąsek dobrych dla zdrowia. Uwaga, są pyszne i… słodkie!
Masz ochotę na słodką przekąskę? Nie musisz rezygnować z przyjemności! Możesz cieszyć się słodkim smakiem bez obaw o wygląd sylwetki oraz ogólny stan zdrowia, ale tylko wówczas, gdy wybierzesz wartościowe pod względem odżywczym produkty
ProduktyŻywienie -
Reintrodukcja Low Fodmap – skuteczny sposób na zespół jelita wrażliwego
Nawracające skurcze i bóle brzucha? Uporczywe wzdęcia, zaparcia lub biegunki? Uczucie pieczenia w żołądku? Nadreaktywność jelit jest zmorą blisko 30% ludzi na całym świecie. Osobom cierpiącym na tę chorobę specjaliści proponują tzw....
DietyŻywienie -
Chcesz obniżyć ciśnienie krwi? Wystarczy wypić ten sok
Najnowsze badania wskazują, że warzywne soki owocowe i koktajle mogą znacząco obniżyć poziom ciśnienia krwi. Zawierają też prozdrowotnie działające antyoksydanty, które chronią przed nowotworami. Przygotuj je z tego popularnego w Polsce...
Składniki odżywczeŻywienie -
Czy nabiał nasila trądzik? Prof. Stachowska o „propryszczowych” białkach
Czy osoby z trądzikiem mogą pić mleko i jeść nabiał? Prof. Ewa Stachowska daje jednoznaczną odpowiedź i tłumaczy, czym są „propryszczowe” białka.
ProduktyDietyŻywienie -
Ile tranu można pić dziennie i czy może uchronić przed grypą?
Tran zawiera duże ilości kwasów Omega-3 oraz witaminy D, dzięki czemu wzmacnia odporność. Czy może ochronić nas przed chorobami wirusowymi takimi jak grypa?
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Czy anoreksja boli? Co dziesiąty pacjent umiera
Oznaczająca „brak apetytu” anoreksja to bardzo poważne zaburzenie psychiczne, które bywa śmiertelne – w Polsce umiera na nią co 10. pacjent. Pacjenci cierpią na brak poczucia własnej wartości i mają potrzebę kontroli – mówi psycholożka...
Żywienie -
Jesteś diabetykiem i rezygnujesz z jedzenia ananasów? Możesz popełniać błąd
Ananasy to nie tylko pyszne, ale także zdrowe owoce. Ich słodki smak kojarzy się z egzotycznymi wakacjami, jednak nie każdy może się nim cieszyć, bez żadnych ograniczeń. Czy po ananasy mogą sięgać diabetycy? Sprawdź, co na ten temat...
ProduktyŻywienie -
Czy zielone ogórki są zdrowe? Sprawdź, dlaczego warto je jeść
Warzywa stanowią podstawę zdrowej diety. Dzięki nim możemy dostarczyć do organizmu niezbędną porcję witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego. Zielone ogórki to jedne z bardziej wartościowych warzyw, których kaloryczność jest...
ProduktyŻywienie -
Co się stanie, gdy zrezygnujesz z nabiału na tydzień?
Nadmiar nabiału w diecie może prowadzić do dolegliwości układu pokarmowego i do alergii skórnej. Co się stanie, gdy wykluczysz nabiał z diety?
DietyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Woda z cytryną to nuda? 7 dobrych (i smacznych!) powodów, by sięgnąć z rana po imbir
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego warto czasem urozmaicić je czymś wartościowym, na przykład imbirem. Zapewnia on szereg korzyści zdrowotnych, od niwelowania nudności po zmniejszenie bólu mięśni. Dlaczego...
Składniki odżywczeŻywienie -
Czy wiesz, że zdrowe jelita to dobra odporność? Sprawdź listę produktów, które zaburzają ich funkcjonowanie
„Zdrowie zaczyna się od jelit” – coraz częściej słyszymy to powiedzenie, jednak nie zawsze wiemy, co ono oznacza. Jaką funkcję pełnią jelita i co im szkodzi? Jakich produktów unikać, aby poprawić stan zdrowia jelit?
ProduktyŻywienie -
Jak nie jeść za dużo? Cztery sposoby od ekspertów
Te wskazówki opracowali Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda. Dzięki nim łatwiej utrzymać zdrową dietę i przede wszystkim – unikać przejadania.
OdchudzanieŻywienie