-
Statystyki są alarmujące. Podpowiadamy, jak zdrowo przechowywać żywność
Zatrucie pokarmowe jest bardzo częstą wypadkową tego, jak przechowujemy naszą żywność. Obojętnie czy chodzi o zabieranie jedzenia do pracy czy chowanie go do lodówki, zamrażarki czy kuchennych szafek, bardzo ważne jest to, w jaki sposób...
Żywienie -
Wellbeing w pracy. Te 3 sfery są niezwykle istotne
Zmiany, jakie zaszły w ostatnim czasie na rynku pracy, od organizacji określonych zmian. Wiele z nich wprowadza kulturę prozdrowotną, w której coraz istotniejsze staje się zdrowie i samopoczucie pracowników.
Żywienie -
Złote mleko – zalety, wpływ na zdrowie, przepis, skutki uboczne
Złote mleko (inaczej golden milk) to napój o właściwościach zdrowotnych, przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Jak zrobić złote mleko i kto powinien je pić?
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant
-
Prosecco – właściwości zdrowotne. Poznaj 7 niepopularnych faktów na temat tego trunku
Prosecco to obowiązkowy element wielu imprez. Jak picie tego trunku może wpływać na nasze zdrowie.
ProduktyŻywienie -
Jak szybko schudnąć? Sprawdzone sposoby na odchudzanie
Jak szybko schudnąć, nie niszcząc sobie zdrowia? Warto skorzystać z kilku sprawdzonych sposobów, które pomogą nam jak najszybciej schudnąć.
OdchudzanieŻywienieDietyMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Przepis na walentynki: babeczki z malinami Ani Starmach
Ania Starmach regularnie dodaje w swoich mediach społecznościowych przepisy na różne pyszności. Jej babeczki z malinami to świetny pomysł na walentynkowy deser.
ŻywienieProduktyPrzepisy -
Co jest zdrowsze: jabłko czy banan? Wartości odżywcze owoców
Jabłka i banany to prawdopodobnie najpopularniejsze owoce w sklepach. Ale który z nich zasługuje na wybór w pierwszej kolejności?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Suplementy łykamy garściami. Nic dziwnego, że rokrocznie na rynek wchodzi nawet 25 tys. nowych produktów
W zeszłym roku Polacy wydali na suplementy diety 6,4 mld zł, a rekordowy pod tym względem był 2020, czyli pierwszy rok pandemii. Na rynek wciąż trafiają nowości, a NIK ostrzega, że państwowe instytucje nie nadążają z kontrolowaniem...
Żywienie -
Sok z buraków. Kalorie i właściwości odżywcze
Ile kalorii zawiera sok z buraków i dlaczego warto go pić? Sprawdź, jakie może przynieść korzyści zdrowotne!
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Nawyki żywieniowe, które pozwolą wyglądać o 10 lat młodziej
Czy wiesz, że dokonując drobnych zmian w codziennych nawykach żywieniowych, możesz podarować swojej skórze „drugą młodość”?
ŻywienieSkładniki odżywcze -
Mikrobiom i mikrobiota – charakterystyka, funkcje, różnice
„Mikrobiom” i „mikrobiota” to coraz częściej stosowane terminy, których znaczenie nie zawsze jest dla nas w pełni zrozumiałe. Odnoszą się one do zamieszkujących ludzki organizm drobnoustrojów. Dowiedz się więcej na ten temat.
Składniki odżywczeŻywienie -
Trudno ocenić własne BMI. Badanie wykazało, kto ma z tym największy problem
Mniej niż dwie trzecie dorosłych potrafi poprawnie oszacować własny wskaźnik masy ciała (BMI), a mniej niż połowa jest w stanie określić swój rozmiar ciała – wynika z polskiego badania opublikowanego przez pismo „Scientific Reports”.
ŻywienieOdchudzanie -
Sezon narciarski w pełni. Zadbaj o zdrowe ścięgna
Planujesz wyjazd na narty lub deskę snowboardową? Chcesz cieszyć się każdą chwilą i wykorzystać ten czas w pełni, ale boisz się, że ewentualne kontuzje ścięgna Achillesa mogą zniweczyć twoje plany? Nie trać czasu na zamartwianie się, ale...
Artykuł sponsorowany -
Oleje na odporność - czy warto suplementować olej?
Jesień sprzyja infekcjom, osłabionej odporności, spadkowi formy intelektualnej i psychicznej, słowem, sezon nie rozpieszcza. Na szczęście istnieją sposoby, by sobie pomóc i niekoniecznie oznaczają zastosowanie złożonego programu...
Artykuł sponsorowanyAlicja Kowalczyk
-
Pomidory koktajlowe - właściwości. Czy codzienne jedzenie pomidorów jest zdrowe?
Pomidory to samo zdrowie! Teraz jest na nie najlepszy czas, bowiem możemy już dostać świeże, polskie warzywa w każdym sklepie. Dlaczego warto je jeść? Okazuje się, że mają zbawienne właściwości. Nie dość, że opóźniają procesy starzenia...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieAlicja Kowalczyk
Wideo -
Otyłość – choroba cywilizacyjna. Przyczyny, skutki, leczenie
Otyłość to jedna z wielu chorób cywilizacyjnych, z którymi współczesna ludzkość sobie nie radzi. Dlaczego stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia i życia? Dowiedz się więcej na temat otyłości oraz związanych z nią powikłań zdrowotnych.
Żywienie -
Jakich produktów nie powinno być w diecie dziecka, a jakie produkty są zdrowe dla dzieci?
Wraz z narodzinami dziecka zmienia się życie każdego rodzica. Niestety w kwestiach żywienia najmłodszych nadal nie jesteśmy ekspertami i często ulegamy mitom oraz modzie. Jakich produktów nie powinno jeść dziecko? Dlaczego żywienie w...
ŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Odchudzanie a luźna, obwisła skóra. Jak ujędrnić skórę?
Zrzucanie kilogramów wymaga poświęcenia, cierpliwości i wytrwałości, zwłaszcza jeśli robisz to w bezpieczny i zrównoważony sposób. Ale duży spadek wagi często skutkuje obwisłą skórą. Jak się jej pozbyć?
OdchudzanieŻywienie -
Kakao przed treningiem - czy tarto? Właściwości zdrowotne
Bioaktywne flawanole występujące naturalnie w kakao i gorzkiej czekoladzie zwiększają przepływ krwi, zapobiegają zakrzepom i mogą ułatwiać ćwiczenia fizyczne osobom w średnim wieku – dowodzą brytyjscy naukowcy.
ŻywienieMonika Piorun
-
Imbir źródłem zdrowia? Nie w tych 4 przypadkach
Imbir to prozdrowotna przyprawa, która zmniejsza ryzyko wielu chorób. Jednak nie wszyscy powinni go przyjmować – dowiedz się dlaczego.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywcze -
Niedobór żelaza - czy może powodować zawroty głowy, ból głowy lub kołatanie serca? Co jest objawem niedoboru żelaza?
Niedobór żelaza występuje częściej niż mogłoby się wydawać. Winne jest głównie złe odżywianie, ale także brak wiedzy na temat tego, które produkty utrudniają wchłanianie żelaza. Niedobór żelaza może występować zarówno u dorosłych, jak i...
Składniki odżywczeŻywienieAlicja Kowalczyk