-
Jak schudnąć jesienią? 7 (przyjemnych!) sposobów, które pomogą ci zrzucić kilogramy w sezonie kanapy i kocyka
Odchudzanie jesienią?! W sezonie pluchy za oknem, wieczorów z Netfliksem, dyniowych ciast i wolnego czasu pod kocem zwykle nie chudniemy, a przybieramy na wadze. Tymczasem już niewielkie zmiany w codziennym funkcjonowaniu pomogą nie...
Artykuł sponsorowany -
Otyłość szkodzi nawet naszym... włosom! Mogą wypadać całymi garściami
Japońscy naukowcy przekonują, że otyłość spowodowana czynnikami genetycznymi lub dietą wysokotłuszczową może sprawiać, że stajemy się bardziej podatni na wypadanie włosów. Zmiany spowodowane nadmiarem kilogramów mogą wywoływać stany...
OdchudzanieŻywienie -
Kawa – najpopularniejszy napój świata? 10 mało znanych faktów z okazji Dnia Kawy
W ciągu roku na całym globie wypija się ponad 9 miliardów kilogramów klasycznej „małej czarnej”. Choć napój ten jest powszechnie znany na całej kuli ziemskiej, to nadal kryje w sobie sporo tajemnic. Które z nich warto poznać z okazji...
ŻywienieSkładniki odżywcze -
Jak zrobić zdrowy napój wspomagający odporność? Najlepszy sposób na to, by nie zachorować jesienią
Pół świata na ten „drink” mówi po prostu... shot na odporność. Choć nazwa ta nawiązuje do popularnych trunków, to zamiast tradycyjnego alkoholu jest w nim ocet jabłkowy. Co jeszcze potrzeba, by go przygotować?
Żywienie Wideo -
Dziś Światowy Dzień Jabłka – wypróbuj najlepszy przepis na szarlotkę w... 5 minut!
Błyskawiczny sposób na przygotowanie obłędnie smacznego ciasta z jabłek z pewnością umili świętowanie Światowego Dnia Jabłka, który przypada 28 września.
PrzepisyŻywienie Wideo -
Jabłko – najzdrowszy owoc świata? 10 właściwości prozdrowotnych
Jabłka to źródło wielu cennych dla naszego organizmu składników. 28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Co warto wiedzieć o tym owocu?
ŻywienieSkładniki odżywczeMaja Błaszczyk
-
5 zalet jedzenia grzybów, o których nie miałeś pojęcia. Jak wpływają na organizm?
Natura lubi płatać figle (zwłaszcza, jeśli chodzi o rośliny, które nie zawsze nadają się do spożycia). Jak głosi znane powiedzenie – wszystkie grzyby są jadalne, niektóre jednak... tylko jeden raz. Zanim wybierzemy się na grzybobranie...
Żywienie -
Wystarczy 200 kalorii dziennie mniej. Tak pomożesz tętnicom i sercu
Stan naszych tętnic pogarsza się z wiekiem. Sztywnieją, co może doprowadzić do rozwoju chorób serca. Ryzyko wzrasta, jeśli osoba w starszym wieku choruje dodatkowo na otyłość. Często tacy pacjenci mają istotne trudności, by wdrożyć...
ŻywienieOdchudzanie -
Minikiwi potrafi zdziałać cuda! Co warto wiedzieć o walorach odżywczych tego owocu?
Choć ten niepozorny owoc jest w naszym kraju wciąż dość mało popularny, to jednak wkrótce może się to zmienić. Nie tylko bowiem jego produkcja w Polsce od kilku lat systematycznie rośnie, ale też przybywa dowodów naukowych, świadczących...
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Co jeść jesienią? 6 warzyw, które powinny na stałe zagościć w kuchni
Co by tu zjeść? Co zrobić na obiad? – jesienią te pytania nabierają szczególnego znaczenia. W okresie infekcji sezonowych warto sięgać po produkty, które są nie tylko smaczne i dobre dla zdrowia, ale też poprawiają naszą odporność....
ŻywienieOdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Jak na mózg wpływa cukier i sztuczne słodziki? Nowe odkrycie na temat słodkiego smaku
Nie od dziś wiadomo, że cukier działa jak narkotyk, a od jego smaku można się szybko uzależnić. Nowe wyniki badań naukowych wskazują jednak, że od słodyczy może zależeć także, w jaki sposób podejmujemy decyzje – zwłaszcza po spożyciu...
Żywienie -
Jak zrobić dyniową kawę? Przepis na pumpkin spice latte – napój o smaku... jesieni
Kiedy tylko na zewnątrz zaczyna się robić chłodniej, prawdziwe „jesienary” zaczynają mieć ochotę na aromatyczną kawę, której smak jest kwintesencją tej pory roku. Podpowiadamy, jak w zaciszu własnej kuchni przyrządzić kulinarny hit...
PrzepisyŻywienie Wideo -
Czym jest stopa cukrzycowa i jak wspomóc jej leczenie? Sprawdź!
Cukrzycę uważa się za globalną epidemię XXI wieku. Obecnie 3 miliony Polaków choruje na cukrzycę, a zgodnie z prognozami za 10 lat liczba ta osiągnie 5 milionów. Źle wyrównana cukrzyca prowadzi do rozwoju powikłań — wśród nich za jedno z...
Artykuł sponsorowany -
Gwiazda „Sexify” miała zaburzenia odżywiania. „Musiałam sama zawalczyć o siebie”
Depresja czy zaburzenia odżywiania to choroby, do których przyznało się już wiele gwiazd. Jedną z nich jest Monika z hitowego serialu Netflixa „Sexify”, czyli Sandra Drzymalska.
Żywienie Galeria -
Dieta MIND, czyli... co jeść, by nasz mózg działał sprawniej na starość?
Dzięki diecie opracowanej przez amerykańską specjalistkę ds. żywienia można chronić się przed chorobą Alzheimera i sprawić, by nasz umysł mimo upływu lat był ostry jak brzytwa do późnej starości. Na czym polega dieta MIND?
DietyŻywienie Wideo -
Jelita to nasz „drugi mózg”, który może być kluczem w leczeniu depresji i zaburzeń psychicznych?
Jeśli chcemy mieć pojęcie o tym, jak działa ludzka psychika wcale nie powinniśmy skupiać się tylko na tym, jak działa nasz umysł. Naukowcy dostarczają nam coraz więcej dowodów na to, że w poszukiwaniu skutecznych metod leczenia depresji...
Żywienie -
11 produktów, które najlepiej obniżają cholesterol według naukowców z Harvardu
Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie – głosi znane przysłowie. Jeśli mamy problem z nieprawidłowym poziomem cholesterolu, oprócz tych owoców warto włączyć do codziennej diety także kilka innych produktów polecanych...
Żywienie -
Jak zrobić domowej roboty... ser z grzybami? Szybki przepis na hit jesieni
Będziecie zaskoczeni, że z zaledwie kilku składników w mgnieniu oka można wyczarować wykwintną, serową przekąskę z dodatkiem aromatycznych grzybów. Początek kalendarzowej jesieni to idealny czas, by wypróbować ten błyskawiczny i całkiem...
PrzepisyŻywienie -
5 naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności jesienią. O czym warto pamiętać?
Mimozami jesień się zaczyna, a wraz z nią... sezon przeziębień i dużo częstszych niż wiosną i latem infekcji. Zamiast faszerować się mnóstwem suplementów, do kupna których przekonują nas kolejne reklamy, lepiej skupić się na prostej...
Żywienie -
Nabiał wcale nie jest tak szkodliwy dla serca, jak wcześniej sądzono. „Francuski paradoks” obala mit
Spożywanie serów, jogurtów, masła czy śmietany może chronić przed zawałem – twierdzą naukowcy. Najnowsze wyniki badań, które określono mianem „francuskiego paradoksu”, wskazują, że jedzenie pełnotłustego nabiału wbrew pozorom może...
Żywienie -
Śpisz mniej niż 7 godzin na dobę? W ciągu dnia częściej będziesz sięgać po niezdrowe przekąski
Jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz – w świetle najnowszych badań naukowych należałoby jednak nieco zmodyfikować to popularne przysłowie. Okazuje się bowiem, że ilość i jakość snu może znacząco wpływać na nasze wybory żywieniowe w...
Żywienie