-
11 powodów, dla których dieta IF, czyli okresowa głodówka, nie jest bezpieczna
Dieta IF, nazywana też dietą intermittent fasting, przerywaną głodówką lub okresowym postem może być skuteczna, ale niektórym zaszkodzi. Komu?
OdchudzanieŻywienieDietySkładniki odżywcze -
Czy wypicie kawy przed drzemką może zwiększyć poziom energii?
Picie kawy przed drzemką może wydawać się sprzeczne z logiką. Jednak wiele osób stosuje ten nawyk jako sposób na zwiększenie poziomu energii. Czy to rzeczywiście działa?
ProduktyŻywienie -
8 sposobów na super zdrową kawę. Który z nich będzie twoim ulubionym?
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wielu lekarzy i dietetyków uważa, że jest to również jeden z najzdrowszych. A jak sprawić, by kawa była jeszcze zdrowsza?
ProduktyOdchudzanieŻywienie -
Pestki dyni: zdrowsze niż można by przypuszczać
Pestki dyni często wyrzucamy i zajmujemy się pozostałą częścią rośliny. Tymczasem stanowią one cenne źródło zdrowotnych właściwości.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant
-
15 zaskakująco łatwych sztuczek, które pozwolą ci schudnąć
Odchudzanie. Któż z nas nie próbował? Nie jest to proste. Istnieje kilka sztuczek, które pomogą usprawnić ten proces, byś pożegnał się z kilogramami na dobre.
OdchudzanieDietyŻywienie -
Rano po przebudzeniu sięgasz po kawę? Dobrze się nad tym zastanów!
Picie kawy od razu po wstaniu z łóżka to nie najlepszy pomysł, ponieważ... jest ona organizmowi zupełnie niepotrzebna.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant
-
Kiedy należy przerwać dietę ketogeniczną? Oto 7 znaków ostrzegawczych
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych diet na świecie. Jednak może mieć pewne negatywne konsekwencje. Kiedy należy ją przerwać?
DietyŻywienie -
Kto nie powinien jeść marynowanych grzybów?
Marynowane grzyby to jedna z ulubionych przekąsek Polaków, która często gości na stołach, zwłaszcza w czasie rodzinnych imprez. Czy są one jednak zdrowe?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant
-
Czy grzyby faktycznie są bezwartościowe? Może nie warto ich jeść?
Grzybom zdecydowanie nie można odmówić walorów smakowych, jednak co do ich właściwości odżywczych wiele osób ma wątpliwości. Czy faktycznie są bezwartościowe, jak sądzą niektórzy? Może ich spożywanie nie ma większego sensu, a wręcz może...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieBezpieczeństwo żywności Wideo -
Nadmiar wody w organizmie jest niebezpieczny? Jak go usunąć?
Czujesz się jak balon? Twoje kostki puchną, a twarz stała się okrąglejsza? To mogą być objawy nadmiaru wody w organizmie. Stanu, który nie jest prawidłowy. Jak pozbyć się nadmiaru wody?
ProduktyŻywienie Wideo -
Naukowcy: Wysoko przetworzona żywność może przyspieszyć starzenie biologiczne organizmu
Badania łączą spożywanie ultra przetworzonej żywności ze skróceniem telomerów w organizmie. Są to struktury zlokalizowane na końcach naszych chromosomów.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Imbir – choć wygląda skromnie, jest skarbnicą zdrowia
Imbir, choć w Azji jest stosowany od tysięcy lat, w Polsce święci triumfy stosunkowo od niedawna. Dlaczego warto mieć go w kuchni?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant
-
Kalorie czy makroskładniki – na co zwracać uwagę podczas odchudzania?
Chociaż zmniejszenie spożycia kalorii jest sprawdzonym sposobem na zmniejszenie masy ciała, nie brakuje diet obiecujących takie same wyniki, ale zapewniających większą elastyczność. Jedną z takich popularnych diet jest „jeśli pasuje do...
OdchudzanieŻywienie -
Kawa wypłukuje z organizmu ważne składniki odżywcze – prawda czy fałsz?
Nie wyobrażasz sobie dnia bez kilku filiżanek mocnej, aromatycznej kawy? Nie jesteś jedyny. Niektórzy są jednak ciekawi, czy kofeina sprzyja pewnym niedoborom, np. magnezu lub wapnia. Czy to prawda, że kawa wypłukuje je z organizmu?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Czy podgrzewanie jajecznych potraw po raz drugi jest bezpieczne?
Jajka są podstawowym pożywieniem na całym świecie, często spożywanym ze względu na wysoką zawartość białka i możliwość różnorakiego użycia w posiłkach. Ale czy danie z jajek można zachować na później i bezpiecznie podgrzać?
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Lubisz kawę? To świetnie! Ma rewelacyjny wpływ na zdrowie
Jedna filiżanka kawy raczej nie powinna nikomu zaszkodzić, więc o ile nie masz przeciwwskazań do jej picia, czas porzucić wyrzuty sumienia. Okazuje się bowiem, że kofeina może służyć zdrowiu. Dlaczego więc warto być kawoszem?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Jak zrobić konfiturę aroniową? Swój przepis zdradza Mikołaj Rej
Aronia z powodzeniem może być nazywana strażniczką naszej odporności. Jej cudowne właściwości odżywcze znane są od wieków. Warto po nią sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Na co pomoże nalewka z pigwy?
Domowe nalewki to nie tylko sposób na relaks po ciężkim dniu, ale także skuteczne lekarstwo na wiele powszechnych dolegliwości. Owoce pigwy są skarbnicą witamin, których często brakuje w naszej diecie, jednak w połączeniu z alkoholem...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Twój czosnek zaczął kiełkować? Nie wyrzucaj go – a oto, dlaczego
Większość ludzi wyrzuca stary czosnek, gdy wyrośnie z niego jasnozielony pęd. I chociaż na czosnku faktycznie może wyrosnąć szkodliwa pleśń, jeśli będzie przechowywany w lodówce, odrobina kiełków w istocie zwiększa jego właściwości...
ProduktyŻywienie -
Zachcianki na niezdrowe jedzenie są oznaką poważnego problemu
Wszyscy doświadczyliśmy pragnienia spożycia niezdrowego jedzenia w pewnych sytuacjach. Ale co to tak naprawdę oznacza i z czym się wiąże?
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Cynamon dobry nie tylko od święta. Działa na zdrowie na co dzień
Cynamon stosuje się nie tylko w kuchni. Jego właściwości sprawiają, że jest też wykorzystywany w lecznictwie i kosmetyce.
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyAnna Sierant