-
Borówki amerykańskie: małe i niepozorne, a pełne zdrowotnych właściwości
Borówki amerykańskie spożywane regularnie pomagają długo utrzymać dobry wzrok i poprawiają pamięć, a nawet wykazują właściwości antynowotworowe.
ŻywienieSkładniki odżywczeAnna Sierant
-
Chodakowska pokazała swoje ciało bez retuszu. „Instagram =rzeczywistość”
Ewa Chodakowska postanowiła odpowiedzieć na zarzuty dotyczące retuszowania zdjęć, które pojawiają się na jej profilu na Instagramie. Trenerka zamieściła nagranie, które opatrzyła podpisem „Instagram =rzeczywistość”.
Żywienie Galeria -
7 oznak, że masz za mało potasu. Jak je rozpoznać?
Potas jest jednym z minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Wpływa na ciśnienie krwi, pracę nerek, serca i mięśni. Ponadto buduje białka, rozkłada się węglowodany, reguluje wzrost ciała, obniża poziom pH i...
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Skuteczne i sprawdzone sposoby na radzenie sobie z napadami głodu
Napady głodu zdarzają się nie tylko na diecie odchudzającej. Mogą przytrafić się również podczas intensywnej nauki czy pracy oraz w sytuacjach stresujących. Ich przyczyn można doszukiwać się w złych nawykach żywieniowych, mało...
Artykuł sponsorowany -
Czy dieta śródziemnomorska chroni przed reumatoidalnym zapaleniem stawów?
Wcześniejsze badania wykazały szereg korzyści zdrowotnych związanych z dietą śródziemnomorską, która jest bogata w oliwę z oliwek, zboża, owoce i warzywa, ryby oraz umiarkowaną ilość nabiału, mięsa i wina. Wyniki analizy opublikowanej w...
DietyŻywienie -
Jaka jest zawartość kofeiny w białej herbacie? Czy ten napój pomaga schudnąć?
Biała herbata to popularny napój pełen smaku i właściwości prozdrowotnych. W przeciwieństwie do wyrazistych herbat czarnych i zielonych, biała herbata znana jest z lekkiego, delikatnego aromatu i smaku. Dlatego wiele osób zastanawia się,...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Grzyby jadalne też mogą być trujące! Dlaczego i kiedy mogą zaszkodzić?
Grzybami jadalnymi można się zatruć. Co więcej, tego rodzaju zatrucia zdarzają się częściej niż te spowodowane grzybami trującymi i niejadalnymi. Dlaczego?
ŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Jak dużo wiesz o produktach, które spożywasz? Ten QUIZ nie jest łatwy!
Każdego dnia do naszych żołądków wpadają przeróżne produkty, ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad ich wartościami odżywczymi lub w jaki sposób zostały wyprodukowane? Rozwiąż QUIZ i sprawdź swoją wiedzę.
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościŻywienie Quiz -
Menopauza – domowe sposoby na złagodzenie objawów
Wraz z nadejściem określonego wieku, w ciele kobiety zaczynają zachodzić istotne zmiany – i nie chodzi tutaj o okres dojrzewania. Mowa o menopauzie, czyli czasie przekwitania, po którym niemożliwe jest już zajście w ciążę. Choć na...
Artykuł sponsorowany -
Nie tylko ćwiczenia i dieta – sen pomoże ci w odchudzaniu
Dorosły człowiek powinien spać od 7 do 9 godzin na dobę. Warto przestrzegać tej zasady, by... schudnąć.
OdchudzanieŻywienieAnna Sierant
-
Jesteś na diecie niskokalorycznej? Obniż swoją temperaturę ciała – szybko zobaczysz efekty
Nowe badanie ujawnia, że obniżona temperatura ciała odgrywa główną rolę w inicjowaniu rozległych korzyści zdrowotnych wynikających z diet niskokalorycznych.
OdchudzanieDietyŻywienie -
Herbata jako idealny napój na jesień? Sprawdź, jakie czyhają w niej niebezpieczeństwa!
Herbata to napój, po który jesienią sięgamy szczególnie chętnie. Warto to jednak robić ostrożnie – radzi chemiczka Sylwia Panek.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieAnna Sierant
-
Jak podawać dziecku grzyby, żeby mu smakowały?
Jesień nieodłącznie kojarzy się ze zbieraniem grzybów. Prawdziwki, podgrzybki czy maślaki – odpowiednio przyrządzone czy wysuszone są skarbnicą smaku. Jednak czy każdy może je spożywać, a konkretnie: czy mogą robić to dzieci?
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościŻywienie Quiz -
Sześć genialnych sposobów na wykorzystanie pestki i skórki awokado
Któż z nas nie lubi awokado? Te owoce są idealnym dodatkiem do każdego dania, na słono i słodko. Krem orzechowo-kakaowy z awokado bije rekordy popularności! A jak można wykorzystać pestkę i skórkę z tego owocu?
ProduktyŻywienie -
Grzyby – ile o nich wiesz? Sprawdź swoją wiedzę w tym quizie
Co warto wiedzieć o korzyściach zdrowotnych i zagrożeniach związanych z grzybami? Sprawdź swoją wiedzę w poniższym quizie i... chwytaj za koszyk!
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Quiz -
Te produkty żywnościowe pomogą zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2
Wyniki niedawno przeprowadzonych badań sugerują, że nawet umiarkowane zwiększenie ilości owoców i warzyw w diecie może pomóc zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.
Żywienie Quiz -
Zajadasz się wyłącznie cytrusami i bananami? To błąd! Sięgnij po te sezonowe owoce i warzywa
Zamiast zajadać się cytrusami, awokado czy bananami, warto zerknąć do kalendarza sezonowego. Wrześniowa pora to idealny czas na wizytę na bazarku. Sięgajmy po polskie papryki, marchewki czy ziemniaki. Wśród popularnych owoców o tej porze...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Już nie tylko Bio. Błyskawicznie rośnie popularność innych produktów
O prawie 180 proc. wzrosła liczba promocji w sklepach na produkty bio, eko, vegan oraz vege. To zmiana, która nastąpiła w pierwszej połowie br. w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Największy przyrost dotyczył kategorii...
Żywienie -
Anorektyczka z agorafobią zmarła w domu po wizycie lekarskiej. Śledztwo trwa
Jak podaje BBC nadal trwa śledztwo w sprawie Amandy Bowles, anorektyczki, która zmarła w 2017 roku. Kobieta mimo zgłoszenia się na pogotowie nie zgodziła się na pobyt w szpitalu twierdząc, że chce dojść do zdrowia w zaciszu własnego domu.
Żywienie Quiz -
Gwit broni Lewandowskiej ws. kontrowersyjnego nagrania. „Nie można robić dymu, gdzie go nie ma”
– Nic nie jest czarne albo białe, trzeba spojrzeć pośrodku. Ania Lewandowska od lat pracuje z kobietami, nigdy nie była otyła i nie będzie, ponieważ na tę otyłość nie choruje, ale chce pokazać kobietom, że wszystkie są piękne – oceniła...
ŻywienieOdchudzanie -
GIS ostrzega przed rukolą. Produkt był dostępny m.in. w Biedronce, Lidlu i McDonald's
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed niektórymi produktami zawierającymi rukolę. Mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Produkt trafiał do Biedronki, Lidla, Selgrosa i restauracji McDonald's.
Żywienie