-
10 świetnych zamienników pietruszki
Pietruszka jest dobra do gotowania i dekoracji potraw, ale jeśli nie masz jej akurat pod ręką, istnieje kilka świetnych alternatyw. Najczęściej wymienia się szczypiorek i suszoną bazylię, ale doskonale sprawdzi się też kolendra,...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Czy można przedawkować witaminy?
Chociaż wskazówki dotyczące bezpiecznego dawkowania są wymienione na większości opakowań suplementów, powszechną praktyką jest przyjmowanie ich w ilości większej niż zalecana. Czy jest to bezpieczne? A jeśli nie – co nam wtedy grozi?
Bezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywczeProduktyŻywienie -
Sezon na szparagi w pełni! Jakie mają właściwości?
Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca. Jadalne odmiany warzywa to szparagi białe i zielone. Są one nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Zawierają witaminy C i E oraz beta-karoten, zatem poprawiają kondycję skóry, włosów...
ProduktySkładniki odżywczeWideo -
Żywność ekologiczna i organiczna – sprawdź, ile o niej wiesz
Ekologiczny styl życia jest dzisiaj szalenie modny. Niesie za sobą konieczność wprowadzania różnych zmian, w tym spożywania produktów innej jakości, wytwarzanych innymi metodami. Rozwiąż poniższy quiz, aby sprawdzić stan swojej wiedzy o...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienieQuiz -
Czy można pić kawę na pusty żołądek? Odpowiedź nie jest jednoznaczna
Kawa jest tak popularnym napojem, że jej spożycie zajmuje drugie miejsce po wodzie w niektórych krajach. Wielu z nas zaczyna od niej dzień. Ale czy można pić kawę na pusty żołądek?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
5 najpopularniejszych leków ziołowych – przekonaj się, jakie dobrodziejstwa masz w swojej kuchni
Czy warto spożywać lecznicze przyprawy? Zdecydowanie tak, ponieważ ich właściwości przynoszą wiele korzyści dla organizmu. Wśród najbardziej popularnych wymienia się kurkumę, imbir czy ginkgo biloba. Ale nie tylko. Czy wiesz, co warto...
Składniki odżywczeProdukty -
Tę przyprawę w proszku naprawdę warto stosować. Zwalcza stany zapalne i zmniejsza cholesterol
Curry w proszku to mieszanka przypraw o jasnozłotym odcieniu. Może być wytwarzana z różnych przypraw, w tym kurkumy, kolendry, kminku, kozieradki i papryczki chili. Curry w proszku może oferować wiele korzyści zdrowotnych ze względu na...
Składniki odżywczeProdukty -
13 składników, których używasz w kuchni, choć nie powinieneś
Łyżeczka „tego”, odrobina „tamtego” – i możesz przekształcić zdrowe danie w coś, co nawet nie stało obok zdrowego posiłku. Jakie to składniki? Dowiesz się już za chwilę.
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Kofeina może powodować zmęczenie i senność. W jakich przypadkach?
Znana z działania pobudzającego kofeina może wywołać także odwrotny efekt senności i braku energii. Dzieje się tak, gdy spożywasz jej za dużo lub o zbyt późnych porach. Jak prawidłowo spożywać kofeinę?
ProduktySkładniki odżywcze -
Koper – wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć. Czy warto go stosować?
Koper (Anethum graveolens) to zioło, które można znaleźć w kuchni europejskiej i azjatyckiej. Nie trzeba jednak sięgać daleko: ziemniaczki z koperkiem i kefirem zawsze smakują dobrze, zwłaszcza w porze letniej. Ale czy faktycznie warto...
ProduktyŻywienie -
Co jedzą ketotarianie? Poznaj dietę, która nie ogranicza tłuszczu
Dieta ketotarian jest roślinną wersją diety ketonowej o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu. Ta dieta pozwala doświadczyć korzyści zarówno diety wegetariańskiej, jak i diety ketonowej.
OdchudzanieSkładniki odżywczeProdukty -
Czy spożywanie produktów bogatych w siarkę jest korzystne dla zdrowia?
Siarka jest jednym z głównych pierwiastków w atmosferze. Twoje ciało wykorzystuje siarkę do wielu czynności, w tym budowy i naprawy DNA, a także do ochrony komórek przed uszkodzeniem. Dlatego uwzględnienie w diecie odpowiedniej ilości...
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
8 korzyści zdrowotnych, jakie przynoszą goździki. Czy już zagościły w twojej kuchni?
Goździki często dodawane są do grzańca z piwa i wina. Jednak ta przyprawa, oprócz niezwykłych właściwości smakowych daje wiele korzyści zdrowotnych. Za chwilę poznasz 8 z nich.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Czy aloes pomaga skutecznie schudnąć?
Aloes jest znany z właściwości leczniczych. Chociaż najczęściej stosuje się go miejscowo w celu leczenia oparzeń nawilżania skóry, używany bywa również w leczeniu różnych innych schorzeń. W ostatnich latach stał się nawet kluczowym...
OdchudzanieProdukty -
7 korzyści z zażywania witaminy C. Będziesz zdumiony, ile potrafi zdziałać
Jedna z popularniejszych witamin, podawana zazwyczaj dzieciom w trakcie przeziębienia. A jednak jej prawdziwy potencjał nie jest ceniony przez wielu z nas. Jakie ma naprawdę zalety witamina C?
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Puste kalorie w diecie dzieci i młodzieży. Zatrważający wynik badań
Nowe badanie dzieci i młodzieży wykazało, że ponad 25% spożywanych posiłków to tzw. puste kalorie – pochodzące z dodanych cukrów i tłuszczów stałych. Głównymi ich źródłami były napoje bezalkoholowe, napoje owocowe, ciastka i ciasteczka,...
DietyProduktySkładniki odżywcze -
Wiosenna kuchnia. Dlaczego warto jeść szczaw?
Szczaw jest pełen ważnych mikroelementów, w tym witaminy A, witaminy rozpuszczalnej w tłuszczach, która pomaga w utrzymaniu zdrowego wzroku, skóry, układu odpornościowego, wzrostu i zdrowia reprodukcyjnego. Sięgając po szczaw dostaniesz...
ProduktySkładniki odżywczeDietyŻywienieWideo -
Jedzenie tych produktów może pomóc obniżyć ryzyko cukrzycy
Nowa analiza ponad 200 000 osób wykazała, że spożywanie wysokiej jakości węglowodanów, takich jak produkty pełnoziarniste, wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
ProduktyDiety -
Czy piwo zawiera gluten?
Piwo to trzeci najpopularniejszy napój – po wodzie i herbacie. Zazwyczaj wytwarza się je przy użyciu wody, chmielu, drożdży i jęczmienia, czyli ziarna zawierającego gluten. A czy piwo może być bezglutenowe?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Czy osoby z zespołem jelita drażliwego mogą jeść popcorn?
Popcorn to popularna, smaczna i zdrowa przekąska o dużej zawartości błonnika. Jest wytwarzana przez ogrzewanie ziaren kukurydzy, powodując wzrost ciśnienia i rozszerzanie się skrobi, aż do jej pęknięcia. Jednak niektóre osoby z...
ProduktyŻywienieSkładniki odżywcze -
Miewasz zaparcia? Tych produktów spożywczych musisz unikać
Zaparcia to nieprzyjemny stan, który jest stosunkowo częsty. Możesz osiągnąć lepsze trawienie, wprowadzając proste zmiany w diecie. Zacznij od unikania lub ograniczania spożycia m.in. glutenu, czerwonego mięsa lub produktów mlecznych.
Składniki odżywczeProdukty