-
Ryż brązowy – składnik diety na redukcję. Dlaczego warto go spożywać?
Ryż brązowy zawiera dużo błonnika, dlatego jest podstawą diety na redukcję. Jakie ma właściwości?
ProduktySkładniki odżywczeDiety
-
Zupa dyniowa to gastronomiczny symbol polskiej jesieni. Jak ją przygotować?
Zupa dyniowa to niezwykle proste, aromatyczne i sycące danie. Często bywa gotowana na jesień, kiedy dyni jest pod dostatkiem.
PrzepisyProdukty
-
Biała porzeczka owocem idealnym dla alergików. Rewelacyjnie działa na zdrowie
Biała porzeczka to bardzo zdrowy owoc, który zawiera szereg witamin i mikroelementów. Dlaczego warto go jeść?
ProduktySkładniki odżywcze
-
Coraz więcej Polaków robi przetwory na zimę. Co króluje w polskich spiżarniach?
Z roku na rok rośnie liczba osób, które kultywują tradycję przygotowywania przetworów na zimę. W tym roku ma je przygotować aż 60 proc. Polaków.
Składniki odżywczeProdukty
-
Sos sojowy zmniejsza reakcje alergiczne? 5 faktów o sosie sojowym
Sos sojowy jest pysznym dodatkiem do dań kuchni azjatyckiej. Jakie ma właściwości i czy jest zdrowy?
ProduktySkładniki odżywczeDiety
-
Zmagasz się z wysokim ciśnieniem krwi? Musisz częściej jeść... jogurt
Jogurt to jeden z produktów, które naturalnie mogą obniżyć ciśnienie krwi – co wykazały badania University of South Australia.
ProduktyBezpieczeństwo żywności
-
8 warzyw, które mają więcej wapnia niż mleko. Numeru 4 z pewnością nie znałeś!
Pij mleko, będziesz wielki – mówili. A co jeśli zamiast tego... jeść warzywa? I to te z największą zawartością wapnia!
Składniki odżywczeProdukty
-
Ryż biały – zdrowy czy szkodliwy? Dodaje energii, ale też tuczy
Ryż nazywany jest białą trucizną. Czy w tym stwierdzeniu tkwi ziarno prawdy? Poznaj właściwości ryżu.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze
-
Czerwona porzeczka – polska superfood. Właściwości i przepis na dżem
Czerwona porzeczka nie bez powodu uważana jest za jeden z najzdrowszych owoców. Jakie ma właściwości?
ProduktySkładniki odżywczePrzepisy
-
Przesoliłeś ryż? Da się go jeszcze uratować! Oto 7 skutecznych metod
Ryż to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Komu jednak nie zdarzyło się go przesolić? Na szczęście są na to sprawdzone metody.
ProduktySkładniki odżywcze
-
Uwaga! GIS wycofuje suplementy przeciwko osteoporozie. Znaleziono w nich szkodliwą substancję
Zażywasz Biowap Osteo lub Molekin Osteo dla zdrowia kości? Uważaj, niektóre partie suplementów mogą być skażone.
Produkty
-
Jaki wpływ na organizm ma codzienne jedzenie sałatki? Możecie być zdziwieni
Nie tylko może wspomagać pracę jelit, ale także zmniejszyć ciśnienie krwi. Poznaj wpływ sałatki warzywnej na organizm!
ProduktySkładniki odżywcze
-
7 witamin i suplementów, które najlepiej wzmacniają włosy. Co polecają dietetycy?
Co robić, by mieć gęste, lśniące i pełne zdrowego blasku włosy? Oto lista składników, o które zdaniem specjalistów od żywienia warto wzbogacić codzienną dietę, by jak najdłużej cieszyć się pięknymi kosmykami na głowie.
Produkty
Monika Piorun
-
Chcesz mieć piękną cerę? Częściej jedz to jedno warzywo
Niektóre warzywa znane są ze swoich właściwości poprawiających stan skóry. Na szczególną uwagę zasługują pomidory pełne odżywczego lipokenu.
Składniki odżywczeProdukty
-
5 najlepszych zamienników smalcu – w trosce o zdrowie i szczupłą sylwetkę
Szukasz zdrowego zamiennika smalcu? Oto kilka smacznych propozycji, które warto wykorzystać m.in. do smażenia.
Składniki odżywczeProduktyBezpieczeństwo żywności
-
Jak się pozbyć nadmiaru tłuszczu trzewnego? Wystarczy codziennie jeść... awokado!
Dlaczego kobiety powinny każdego dnia zjadać jedno awokado? Okazuje się, że to najlepszy i najprostszy sposób, by pozbyć się nadmiernej ilości tłuszczu trzewnego. Zaskakujące odkrycie naukowców z USA.
ŻywienieOdchudzanieProdukty
Monika Piorun
-
Dieta pegańska to połączenie dwóch znanych diet. Ostatnio bije rekordy popularności
Połączenie diety paleo i weganizmu dało interesującą coraz większe grono osób dietę pegańską . Na czym dokładnie polega?
DietyProduktySkładniki odżywczeOdchudzanie
-
Grzyby jadalne i ich trujące odpowiedniki: potrafisz je rozpoznać?
Grzyby jadalne i ich trujące odpowiedniki często bywają trudne do odróżniania nawet dla wytrawnych grzybiarzy. Które z grzybów mylone są ze sobą najczęściej?
Bezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywczeProdukty
Anna Sierant Quiz
-
Zwana jest najsłynniejszym deserem świata. Przepis na bezę Pavlova z owocami
Na zewnątrz chrupka i słodka, w środku delikatna i kremowa. Jej wysokość beza Pavlova – a oto przepis.
PrzepisyProdukty
-
Sałatka jak z restauracji? Dzięki jednej przyprawie, którą masz w swojej kuchni!
Czy spróbowałeś kiedyś posolić swoją sałatkę? Jak zdradza Mark Bittman, to niezawodny sposób na podkreślenie smaku zieleniny.
Składniki odżywczeProduktyPrzepisy
-
Miąższ ananasa... uchroni przed rakiem okrężnicy? Poznaj jego zadziwiające właściwości
Okazuje się, że bromelaina to cenny składnik miąższu ananasa, który zapewnia jego niemalże cudowne, zdrowotne właściwości.
Produkty