-
Ten rodzaj sałaty można jeść na ciepło. Zobacz, jak zrobić z niej sałatkę Cezar
Sałata rzymska to jedna z odmian zielonej sałaty. Poznamy ją po ciemnozielonych liściach, które tworzą zwarte i wydłużone główki. Sałata rzymska była uprawiana i wykorzystywana w starożytności do celów leczniczych. Jest to odmiana...
ProduktyŻywieniePrzepisyAlicja Kowalczyk
-
Te sery mają właściwości prozdrowotne. Zobacz, jakie gatunki sera warto jeść i dlaczego
Ser pleśniowy to taki, do którego dodawana jest szlachetna pleśń, nadająca mu charakterystyczny smak, zapach i wygląd. Pleśń rozwija się na powierzchni sera i w jego wnętrzu. Sery pleśniowe zachwycają intensywnym smakiem i aromatem oraz...
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Co zrobić, by placki ziemniaczane nie „piły” tłuszczu? Ten prosty sposób zdradziła mi szefowa kuchni
Placki ziemniaczane należą do moich ulubionych przysmaków. Niestety są też prawdziwą „bombą kaloryczną”. Wszystko przez to, że szybko chłoną duże ilości tłuszczu podczas smażenia. Na szczęście znalazłam na to sposób. Zdradziła mi go...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Koper włoski ma cenne właściwości i lecznicze zastosowanie. Zobacz, na co pomaga i jak go dawkować
Koper włoski to aromatyczne warzywo, które zaczyna zyskiwać dużą popularność w Polsce. Do niedawna koper włoski kojarzył się przede wszystkim z herbatkami na kolkę dla niemowląt oraz herbatkami na laktację dla kobiet karmiących. Poznaj...
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Chałwę w tej wersji jadłam po raz pierwszy. Już dawno żaden deser nie zachwycił mnie tak bardzo
Chałwę można przygotować z wielu składników i na kilka różnych sposobów. Nigdy wcześniej nie słyszałam o pieczonej chałwie, jednak gdy ją zrobiłam – okazało się, że smakuje obłędnie. Tłumaczymy, jak szybko i prosto przygotować ten deser.
PrzepisyProdukty -
Ta witamina jest niezbędna do życia. Poznaj jej role w organizmie i najlepsze źródła
Biotyna (inaczej witamina H lub B7) jest dla organizmu niezwykle ważnym składnikiem odżywczym. Bierze udział w wielu procesach metabolicznych. Dowiedz się, co jeść, by dostarczyć biotynę do organizmu.
Składniki odżywczeProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Jak obrać ananasa? Wreszcie przestałam się męczyć i robię to w mgnieniu oka
Ananasy są pyszne, jednak ich obieranie dla wielu osób jest naprawdę sporym wyzwaniem. Wcale nie musi tak być. Tłumaczymy, jak zrobić to szybko i bez wysiłku.
ProduktyŻywienie -
Domowy syrop z mięty to doskonała baza do drinków i środek na bóle brzucha. Poznaj przepis
Syrop ze świeżej mięty jest prosty w przygotowaniu. Warto zrobić go, by cieszyć się smakiem mięty lekarskiej, która przydaje się w wielu dolegliwościach. Syrop z mięty pomoże np. przy bólu brzucha i przeziębieniu. Sprawdź, jak...
PrzepisyProduktyAlicja Kowalczyk
-
Przyjmowanie witaminy D w ten sposób mija się z celem. Nie popełniaj tego błędu
Choć przyjmowanie witaminy D na czczo nie jest groźne, lepiej tego unikać. Nieprawidłowe jej przyjmowanie może bowiem prowadzić do niedoborów, a te mogą już mieć swoje konsekwencje zdrowotne. Zobacz, jak poprawnie przyjmować witaminę D.
Składniki odżywczeProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Jak prawidłowo kroić mięso? Mój tata wyjaśnił mi, że jeden banalny błąd może wszystko popsuć
Krojenie mięsa jest jedną z najczęściej wykonywanych czynności w kuchni. Nie każdy jednak wie, jak tak naprawdę powinno się to robić. Tłumaczymy więc, jak prawidłowo kroić mięso.
ProduktyŻywienie -
Jak przechowywać rukolę, żeby była dłużej świeża? Siostra „wypunktowała” mi błędy, które popełniam
Rukola, jeśli jest przechowywana w odpowiedni sposób, będzie się nadawać do jedzenia nawet przez około tydzień czasu. Podpowiadamy, co zrobić, żeby dłużej cieszyć się jej świeżością.
ProduktyŻywienie -
Ta rozgrzewająca owsianka to idealne śniadanie na mroźne dni. Dzięki niej pokochałam poranki
Rozgrzewająca owsianka umili wam zimowe poranki. Jest naprawdę szybka i prosta w przygotowaniu. Dzięki specjalnym przyprawom smakuje doskonale, ja zakochałam się w tej wersji owsianki.
ProduktyŻywienie -
Żydowska zapiekanka z ziemniaków jest sto razy lepsza od klasycznej. Kugel to moja ulubiona potrawa
Kugel pokochają wszyscy miłośnicy zapiekanek. Tłumaczymy, z czego składa się ta potrawa i jak ją przygotować, by wyszła cudownie smaczna.
PrzepisyProdukty -
Większość osób dodaje ten składnik do ziemniaków. Ja „doprawiam” nim kawę, a boczki znikają
Kawa i zioła to niecodzienny, ale bardzo udany „duet”. Docenią go nie tylko smakosze „małej czarnej”, lecz również osoby, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Wypróbujcie zaproponowane połączenie, a nie pożałujecie. Efekty...
OdchudzanieŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Jak ugotować kaszę mannę bez grudek? Banalnie prosty sposób, a wie o nim tak mało osób
Kasza manna na mleku lub wodzie to świetna propozycja na pożywną kolację oraz śniadanie. Tłumaczymy, co zrobić, by nie było w niej grudek. W ten sposób będzie smaczniejsza, ale też bardziej apetyczna.
ProduktyPrzepisy -
Olej pryska z patelni podczas smażenia? Ten prosty patent pozwoli temu zapobiec
Olej pryskający z patelni może skutecznie utrudnić smażenie kotletów mielonych, schabowych czy innych potraw. Taki „niesforny tłuszcz” bywa też bardzo niebezpieczny. Zobaczcie, jak go „okiełznać”.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Nie wyrzucajcie obierek z jabłek. Byłam w szoku, gdy babcia pokazała mi, jak je wykorzystać
Od razu po obraniu jabłek otwieracie kosz i pozbywacie się obierek? Tak naprawdę wyrzucacie „cenny skarb”, który z powodzeniem możecie wykorzystać. Tłumaczymy, w jaki sposób to zrobić.
ProduktyPrzepisy -
W czym tkwi sekret chrupiących mielonych? Poznajcie trik mojej mamy. Zawsze się sprawdza
Jak zrobić chrupiące kotlety mielone? Kiedyś zadałam to pytanie mamie. W odpowiedzi zdradziła mi swój sekretny patent. Jest prosty, szybki i nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów. Wystarczy dodać do tradycyjnej panierki jeden składnik....
PrzepisyProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Co zamiast masła do purée z ziemniaków? Trik jak z najlepszej restauracji zdradził mi znajomy kucharz
Cudownie kremowe purée z ziemniaków to jeden z najlepszych dodatków do obiadu. Znamy trik, jak przyrządzić tę potrawę, by smakowała jeszcze lepiej niż z użyciem masła. Sprawdźcie, czym je zastąpić.
ProduktyPrzepisy -
Co zrobić, żeby panierka nie odklejała się od kotleta schabowego? Trik mojej mamy zawsze działa
Sekretem pysznych kotletów schabowych jest między innymi doskonała panierka. Ważne jest nie tylko to, by była chrupiąca, ale również, żeby nie odklejała się od mięsa po usmażeniu. Tłumaczymy, jak uzyskać najlepszy efekt.
PrzepisyProdukty -
Olej palmowy nie jest wskazany w diecie? Poznaj jego właściwości i wpływ na zdrowie
Olej palmowy jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Znajdziemy go w składzie m.in. wielu produktów wysoko przetworzonych o długim terminie przydatności do spożycia np. chipsów, kremów czekoladowych, margaryn, kostek...
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk