-
Po czym poznać słodkie mandarynki? Zwróćcie na to uwagę, a już nigdy nie kupicie kwaśnych
Słodkie i naprawdę pyszne mandarynki można rozpoznać w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że zwrócicie uwagę na kilka szczegółów. O jakie cechy dokładnie chodzi?
ProduktyŻywienie -
Rogal świętomarciński. Co to za przysmak i dlaczego jemy go 11 listopada?
Rogal świętomarciński to poznański przysmak, który zajadamy 11 listopada. Skąd wziął się fenomen tego wypieku?
ProduktyZofia Andruszewska
-
Lubisz pić słodką kawę? To jej najzdrowsza wersja
Nie przekonuje cię mała czarna bez cukru? Spróbuj posłodzić swoją kawę miodem. Podpowiadamy, jaki miód będzie najlepszy do słodzenia kawy i jaką temperaturę powinien mieć napój.
ProduktyPrzepisy -
Najszybsza pizza świata. Wystarczy, że masz w lodówce jeden składnik
Nie masz czasu na robienie ciasta drożdżowego na pizzę? Zrób to zupełnie inaczej – na przekór przepisom i kulinarnym zasadom.
PrzepisyProdukty -
Nie wyobrażałam sobie, że można jeść smażone liście. A jednak! Przepis na liście klonu w tempurze
Ten przysmak w Japonii zastępuje tradycyjne chipsy. Przygotowuje się go w domu, ale najlepiej smakuje ten z ulicznych food trucków. Liście smażone w oleju to przekąska, którą zaskoczysz gości.
PrzepisyProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Nowy czynnik ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Wnioski naukowców szokują
Cukrzyca typu drugiego jest uznawana za problem cywilizacyjny. Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że w 2035 roku z tym schorzeniem zmagać się będzie już ponad 590 milionów ludzi na świecie. Dlatego naukowcy nie ustają w wysiłkach, by...
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Jak szybko i łatwo obrać pomidory ze skórki? Genialny trik
Ręczne obieranie ze skórki dużej ilości pomidorów może być nie tylko czasochłonne, ale wymaga też sporo pracy. Znamy jednak patent, dzięki któremu zajmie wam to dosłownie kilka minut. Tłumaczymy, co dokładnie należy zrobić.
ProduktyŻywienie -
Kawa zwietrzała? Dodaj ten jeden składnik, a odzyska swój aromat
Wiele osób uwielbia kawę za jej niezwykły aromat, który pobudza i dodaje energii. Nierzadko przywołuje też wiele ciepłych wspomnień. Co jednak zrobić, gdy kawa zwietrzała? Jest jeden prosty sposób, by odzyskała swój wyjątkowy zapach....
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Promocja na awokado w Lidlu. Jak wykorzystać awokado w kuchni?
Od poniedziałku w Lidlu można kupić zielone awokado w promocyjnej cenie. Podpowiadamy, jak wykorzystać awokado w kuchni. Zrobisz z niego zdrowe koktajle, majonez, pyszne sałatki albo krem czekoladowy.
ProduktyPrzepisy -
Zaskakujący efekt wasabi. Dobra wiadomość dla starszych osób
Czy jedzenie przypominającego w smaku chrzan wasabi może poprawić pamięć? Okazuje się, że tak, a dowiedli tego naukowcy z Japonii.
Produkty -
Upiekłam słynne lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na cytrynowe popękane ciasteczka
Uwielbiam cytrynowe desery, a kiedy pierwszy raz zobaczyłam zdjęcie lemon crinkle cookies (cytrynowe popękane ciasteczka), natychmiast zapisałam je jako inspirację. Teraz w końcu sama upiekłam te wyjątkowe ciastka. Efekt przerósł moje...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Najprostszy przepis na babeczki jogurtowe, jaki znam. Nie potrzeba ani miksera, ani wagi
Te babeczki jogurtowe robię zawsze, kiedy nie mam czasu na wymyślne desery. Wystarczą dwie miski, łyżka do mieszania i kubeczek jogurtu. Z tym przepisem na muffiny poradzą sobie nawet dzieci.
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Śniadanie mocy, czyli jajka farmerskie. Nie czuliśmy głodu aż do obiadu
Rozgrzewające i bardzo sycące. Takie są jajka farmerskie, czyli huevos rancheros. Przepis specjalnie dla „Wprost” przygotował kucharz Leszek Wodnicki. My próbowaliśmy i jedno wiemy na pewno: jajka w tej wersji to prawdziwe śniadanie mocy.
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Jak ugotować makaron? Co oznacza, że makaron jest „al dente”?
Ugotowany makaron stanowi dodatek do wielu dań obiadowych. Dużą popularnością cieszą się np. makaron spaghetti, zapiekanki z makaronem, a także zupy i sałatki z makaronem. Gotowanie makaronu nie jest trudne i nie wymaga posiadania...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Ziele angielskie to aromatyczna przyprawa i remedium na różne dolegliwości. Jago właściwości lecznicze i zastosowanie
Ziele angielskie (Pimenta dioica, pieprz angielski) to niedojrzałe owoce korzennika lekarskiego, inaczej drzewa pimentowego, które stosowane są jako przyprawa. Ziele angielskie tradycyjnie stosowane jest w kuchni polskiej np. do zup,...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Jak obniżyć cholesterol? Z pomocą przychodzi dieta portfolio
Wysoki cholesterol to twój problem? Leki i zmiana stylu życia to za mało. Konieczne jest stosowanie diety, która pomoże skutecznie obniżyć profil lipidowy. Dla osób z hipercholesterolemią wskazana jest dieta portfolio.
DietyProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Pokaż swoją twarz, a powiem ci, co jesz. Zobacz, jak dieta wpływa na wygląd
Nie jest tajemnicą, że dieta wpływa na wygląd człowieka. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z faktu, jak bardzo niewłaściwe nawyki żywieniowe uwidaczniają się na twarzy. I nie chodzi tylko o to, czy ktoś ma pełne albo zapadnięte...
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Przepis na „owsiankę raffaello”. Spróbowałam i przepadłam, też się w niej zakochacie
Zrobiłam ostatnio owsiankę à la Raffaello i wiem, że przez kolejne tygodnie będzie to moim ulubionym śniadaniem. Jest tak pyszna, że każdego poranka cieszę się na myśl o jej zjedzeniu. Jak przygotować taką owsiankę? To wcale nie jest...
PrzepisyŻywienieProdukty -
Czy można jeść jogurt na diecie odchudzającej? Dietetyczka dała konkretną odpowiedź
Jesteś na diecie odchudzającej i zastanawiasz się, czy jogurt może pomóc w redukcji wagi? Dietetyczka odpowiada i zdradza, jaki jogurt sama wybiera.
OdchudzanieProdukty -
Te ciastka zawsze poprawiają mi humor. Przepis jest bardzo prosty
Uwielbiam kruche ciasteczka w każdej postaci. I piec, i jeść. Robi się je bardzo łatwo, a wersja z cytryną i makiem jest jedną z moich ulubionych.
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Od bułek się tyje – prawda czy mit? Jakie bułki jeść na diecie odchudzającej?
Choć bułki nazywane są młodszymi siostrami chleba, mają mnóstwo zwolenników. Jemy je na śniadanie i zabieramy jako przekąskę do szkoły czy pracy. Czy trzeba rezygnować z bułek na diecie odchudzającej? Znamy odpowiedź.
OdchudzanieProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz