Herbata z szyszek chmielu to napój, który kojarzy się z jesienią. Warto właśnie teraz zbierać zielone szyszki chmielu, aby przyrządzać z nich pełen zdrowotnych właściwości napar.
Nalewka z kaliny pomoże przy bólach menstruacyjnych, obfitych miesiączkach i dolegliwościach związanych z menopauzą. Ale nie tylko. Podajemy sprawdzony przepis na kalinówkę.
Jeśli Skandynawowie usłyszą „gravlax”, od razu wiedzą, o co chodzi. – To po prostu marynowana ryba. Ja proponuję zrobić z niej tatar podany z typowo polskimi dodatkami, ale też z akcentem azjatyckim, bo mamy tu kimchi – mówi Leszek...
Koktajl na bazie suszonych śliwek pretenduje do miana cudownej mikstury na odchudzanie. Jego właściwości sprawiają, że w skuteczny i szybki sposób oczyszcza jelita, dzięki czemu kilogramy lecą w dół.
Ziołowy napar z popularnych ziół pomoże na wzdęcia i dyskomfort trawienny po jedzeniu. Dowiedz się, jak zrobić go, wykorzystując rumianek, koper włoski i miętę.
Ziemniaki kojarzą nam się z daniem obiadowym, w polskiej kuchni są najczęściej dodatkiem do mięs. Dietetycy wskazują jednak, że to zdrowe warzywo warto jeść również na śniadanie. Poznaj sposób na przyrządzenie z nich pysznego, pożywnego...
Kotlety mielone mogą być jeszcze smaczniejsze niż dotychczas. Wystarczy, że zastosujecie bardzo prosty patent dotyczący proporcji użytego mięsa. Na czym dokładnie polega?
Owsianka to niewątpliwie jedno z ulubionych śniadań wielu osób. Warto jednak zmieniać dodatki, z jakimi podajemy płatki, bo nowe składniki mogą dodać im smaku i wzbogacić ich wartość odżywczą. Owsianka z miso i karmelizowanymi bananami...
Kiszone grzyby są smaczne i zdrowe. To wspaniały dodatek do obiadu. Dowiedz się, jak wygląda kiszenie grzybów i które gatunki najlepiej się do tego nadają.
Połączenie tymianku i cytryny daje ciekawą kompozycję smakową, o działaniu wspomagającym trawienie i odchudzanie. Dodatkowo można go pić o każdej porze dnia. Dowiedz się jak przygotować napar z tymianku z dodatkiem cytryny.
Kopytka z cukinii to nie tylko nietypowa wersja tradycyjnych kopytek. Kopytka bez ziemniaków to także prosty sposób na to, aby w sezonie wykorzystać nadmiar cukinii.
Pyszne ciasto może być też zdrowe. Jednym z pomysłów jest zastąpienie masła, bogatą w tłuszcze nienasycone oliwą z oliwek. Poznaj przepis na doskonałe ciasto z czekoladą, oliwą i rozmarynem.
Dżem z aronii wspaniale smakuje, ale skrywa w sobie też bardzo dużo witamin. Będzie więc idealny na chłodniejsze dni. Sprawdźcie, jak go przygotować, by nie był cierpki.
Granaty to jedne z najzdrowszych owoców. Wyciśnięty z nich sok pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i zredukować cholesterol. Ale to nie jedyne zalety picia tego napoju. Dowiedz się, jak wydobyć z owocu rubinowe ziarenka i co zrobić, by...
Nalewka z malin to jeden z prostych sposobów, jak zachować właściwości tych owoców na dłużej. Nalewka z malin doskonale sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym jako pomoc przy sezonowych infekcjach.
Placki z cukinii to szybka i wyjątkowo smaczna potrawa. Okazuje się, że ich przygotowanie może być jeszcze łatwiejsze. Wystarczy, że zamiast smażenia wybierzecie inny sposób.
Konfitura z czerwonych borówek z dodatkiem gruszki w smaku przypomina nieco żurawinę, ale jest delikatniejsza. Warto ją przygotować, bo jest nie tylko pyszna, ale wspiera też odchudzanie. Poznaj przepis.