-
Polacy zajadali się nią w PRL-u. Goście będą się bić o przepis na tę prostą i tanią przekąskę
Choć czasy PRL-u kojarzą się głównie z pustymi sklepowymi półkami, to nie brakuje w nich kulinarnych „perełek” i dowodów na to, że nawet z niczego można wyczarować coś naprawdę pysznego. Dziś powiemy o jednym z nich.
ŻywienieProdukty
Paulina Cywka
-
To ciasto smakuje lepiej niż piernik, a robi się je dużo szybciej. Sprawdzi się nie tylko od święta
Chcesz urozmaicić bożonarodzeniowe menu? A może po prostu potrzebujesz „czegoś słodkiego” do kawy czy herbaty? Ciasto czekoladowe w obu przypadkach sprawdzi się znakomicie. Jeden składnik sprawia, że zyskuje odświętny charakter.
Żywienie
-
Moja babcia na Wigilię zawsze robi ten zapomniany przysmak. Spróbujcie, a zakochacie się w nim
W polskiej tradycji wigilijnej kryje się wiele dań, które z biegiem lat zaczęły znikać z naszych stołów. Jedno z takich dań, znane zwłaszcza na Śląsku, zachwyca niepowtarzalną słodyczą, korzenną nutą i bogactwem składników. Zobaczcie,...
Żywienie
-
Znany dietetyk podał przepis na tanią i smaczną przekąskę. Stabilizuje cukier i zmniejsza ryzyko cukrzycy
Cukrzyca i insulinooporność to problemy, z którymi zmaga się bardzo wiele osób w różnym wieku. W ustabilizowaniu poziomu glukozy we krwi pomóc może tania i smaczna przekąska. Poleca ją znany ekspert.
ŻywienieProdukty
-
Ekspresowe placuszki robię metodą 6:3:2. Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń
Receptura na te pyszne placuszki krąży w mojej rodzinie od lat. Przekazujemy ją sobie ustnie. Przepis jest tak prosty, że nie wymaga zapisywania w notatniku. Wystarczy zapamiętać parę składników i kilka cyfr – 6, 3 i 2.
Żywienie
-
Ekspresowe krokiety robię bez smażenia naleśników. Ten genialny patent mam od swojej szwagierki
Kto z nas nie kocha chrupiących, złocistych krokietów? Tradycyjnie przygotowanie tego przysmaku wymaga czasu, cierpliwości i nieco wprawy w kuchni z uwagi na konieczność smażenia naleśników. Okazuje się jednak, że tę potrawę można...
Żywienie
-
Te pyszne fit pączki wcinam na śniadanie. Zrobisz je ekspresowo z płatków owsianych
Dietetyczne śniadanie może być nie tylko zdrowe i pożywne, ale też obłędnie smaczne. Idealnie sprawdzą się pączki owsiane. Zobaczcie, jak przygotować takie lekkie i puszyste śniadaniowe łakocie.
Żywienie
-
W tym roku chcę „odchudzić” wigilijne pierogi. Sprawdź, co trzeba zmienić w klasycznym przepisie
Chcecie cieszyć się smakiem tradycyjnych pierogów wigilijnych, nie rezygnując z diety? Mamy dla was patent na „lżejsze” pierogi, które będą smakować równie dobrze, jak te klasyczne.
Żywienie
-
Ani sernik, ani makowiec. Na święta przygotuję to ekspresowe ciasto, które zachwyca smakiem
W tym roku, zamiast tradycyjnego sernika czy makowca, postawcie na coś szybszego, ale równie pysznego. Ekspresowe ciasto, które przygotujecie w mgnieniu oka, z pewnością zaskoczy waszych gości. Zobaczcie, jak je zrobić.
Żywienie
-
Ten szybki piernik robię z przepisu Ewy Wachowicz. Mało przy nim pracy, a każdy prosi o dokładkę
Jeśli chcecie cieszyć się aromatem domowego piernika, ale nie macie zbyt dużo czasu – skorzystajcie z przepisu Ewy Wachowicz. Pyszne ciasto będzie gotowe w mgnieniu oka.
Żywienie
-
Piją go codziennie i dożywają 100 lat. Ten prosty napój zrobisz z 3 składników
Prosty w przygotowaniu napój może przynieść ogromne korzyści dla waszego zdrowia. Sprawdźcie, z jakich roślin go przygotować, by cieszyć się długim, pełnym energii życiem.
Żywienie
-
Zobaczyłam skład przyprawy do piernika i oniemiałam. Teraz robię ją sama i jest o niebo lepsza
Jeszcze do niedawna przyprawa do piernika była obowiązkowym punktem na mojej przedświątecznej liście sprawunków. Wystarczył jednak jeden rzut oka na etykietę, bym w mig zrezygnowała z zakupu. Zrozumiałam, że wyrzucam pieniądze w błoto i...
ProduktyŻywienie
-
Ten fit miodownik to przebój wśród moich koleżanek. Bosko smakuje, a nie tuczy
Miodownik nie tylko pięknie wygląda, ale też dosłownie rozpływa się w ustach. Spróbujcie zrobić ten wypiek w wersji dietetycznej. Wystarczy mała zmiana, by był on znacznie mniej kaloryczny.
Żywienie
-
Owsianka o smaku princessy kokosowej zawsze poprawia mi nastrój. Możesz zjeść ją też na diecie
Słodkie śniadanie nie musi oznaczać rezygnacji ze zdrowej diety. Dowiedzcie się, jak przygotować pyszną i pożywną owsiankę inspirowaną smakiem kokosowej princessy. To idealny sposób na przyjemne rozpoczęcie dnia.
Żywienie
-
To najlepsze babeczki bananowe, jakie jadłam. Z przepisu kuzynki Ani robię je w 20 minut
Jeśli uwielbiacie banany, to koniecznie przygotujcie z nich pyszne babeczki. To ekspresowy deser, który zasmakuje każdemu. Zobaczcie, jak go zrobić.
Żywienie
-
Kotlety mielone robię tylko z przepisu Karola Okrasy. Wychodzą mięciutkie i cudownie soczyste
Szukacie sposobu na urozmaicenie codziennych obiadów? Wykorzystajcie przepis na kotlety mielone, które podbiją podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Tajemniczy składnik sprawi, że wyjdą one niezwykle smaczne.
Żywienie
-
Ciasto na pierogi z przepisu Magdy Gessler to mistrzostwo. Zrobisz je z trzech składników
Koniecznie spróbujcie przygotować pierogi z przepisu Magdy Gessler. Restauratorka podzieliła się przepisem na delikatne i miękkie ciasto na pierogi. Zachwyca nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Żywienie
-
Te paluchy to „must have” na Andrzejki. Będą hitem imprezy, a zrobisz je w mig z 2 składników
Przed nami Andrzejki. Jeśli planujesz spędzić „wieczór wróżb” w gronie rodziny i przyjaciół, już teraz pomyśl, co przygotujesz na przegryzkę. Ja co roku robię te paluchy. Są tak dobre, że wszyscy wyrywają je sobie z rąk, a powstają tylko...
ProduktyŻywienie
Paulina Cywka
-
W PRL-u była w każdym domu. Odeszła w zapomnienie, a wzmacnia odporność i spowalnia starzenie
W czasach PRL-u w polskich domach królowała jedna dość niepozorna roślina. Traktowano ją głównie jako ozdobę. Dziś mało kto o niej pamięta. A szkoda, bo ta dekoracja wnętrz ma wiele cennych właściwości, które w sezonie jesienno-zimowym...
ProduktyŻywienie
-
Surówka z przepisu Ewy Wachowicz to moje odkrycie. Sekretem genialnego smaku jest nietypowy dodatek
Czy wiecie, że zwykła marchewka może nabrać zupełnie nowego, egzotycznego smaku dzięki jednemu, niecodziennemu składnikowi? Zróbcie surówkę z przepisu Ewy Wachowicz, a wasze kubki smakowe oszaleją.
Żywienie
-
Te „piegowate placuszki” robią furorę w moim domu. Przemycam do nich zdrowy składnik
Masz ochotę na coś słodkiego? Nie musisz biec do cukierni czy sklepu ani godzinami stać w kuchni. Usmaż „piegowate placuszki”. Trochę pracy i efekt „wow” gwarantowany. Ochom i achom nie będzie końca.
ŻywienieProdukty
Paulina Cywka