-
Kiszone ogórki to jedne z najzdrowszych warzyw. Spróbuj przygotować je w domu
Chociaż sezon na kiszenie ogórków jeszcze przed nami, bo największa obfitość tych warzyw występuje w Polsce lipcu, to niektórzy już biorą się za robienie kiszonek. Są już do kupienia ogórki gruntowe, które nadają się do tego celu....
ProduktyMonika Witkowska
-
Meksykańska lemoniada najlepsza na upały. Wystarczy zalać te nasiona wodą
Ten napój sprawdzi się przede wszystkim w gorące dni. Nasiona chia, które są głównym bohaterem meksykańskiej lemoniady, pomagają utrzymać odpowiednie nawodnienie organizmu. Poza tym ta lemoniada po prostu doskonale smakuje.
Produkty -
Budyń owsiany to jeden z najzdrowszych deserów. Przygotujesz go w prosty sposób
Przygotuj budyń owsiany. Zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych zawartych w płatkach owsianych. Jeśli nie przepadasz jednak za tradycyjną owsianką, przygotuj ten deser. Udekorowany świeżymi owocami i bakaliami smakuje...
ProduktyMonika Witkowska
-
Obniża poziom „złego” cholesterolu i korzystnie działa na jelita. Zrób mleko ziemniaczane
Ten napój obniża poziom złego cholesterolu i wspiera pracę układu pokarmowego. Ale to nie jedyne jego zalety. Mogą go pić osoby, które nie tolerują laktozy. Mowa o mleku ziemniaczanym. Dowiedz się, jak je przygotować. Jest bardzo smaczne.
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami. Sprawdzony przepis
Ciasto jogurtowe z truskawkami to idealny deser na ciepłe dni. Ciasto jest wilgotne, ładnie wyrasta, a owoce dodają mu świeżości.
Produkty -
Jedziesz pod namiot lub na piknik? Zrób biwakową owsiankę z kwiatów akacji
Czerwiec pachnie kwitnącą robinią akacjową. Zawsze, kiedy w tym okresie śpię pod namiotem i mam w zasięgu kwitnącą akację, dodaję kwiaty do biwakowych posiłków. Jak zrobić poranną owsiankę z akacją?
ProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Pieczone bataty z zielonymi szparagami i obłędnie pyszną serową masą. Proste i efektowne!
To danie inspirowane Turcją, gdzie króluje kumpir, czyli pieczony ziemniak. – Mój kumpir to pieczony batat z zielonymi szparagami i boczniakami – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który...
ProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Te kawowe lody zrobisz w 5 minut! Wystarczy, że masz w domu trzy składniki
Jeśli kochasz kawowe desery, to te lody są dla ciebie. Idealnie kremowe, dziecinnie łatwe w przygotowaniu, a na dodatek zdrowe.
Produkty -
Czy znasz ser halloumi? Jest idealny na lekki lunch lub kolację
Ser halloumi wytwarzany tradycyjnie na Cyprze jest ciekawą propozycją, szczególnie dla osób ograniczających spożycie mięsa. Ser ten zawiera wiele cennych dla zdrowia składników i jest bardzo smaczny. Dowiedz się więcej o tym produkcie i...
ProduktyMonika Witkowska
-
Młoda kapusta jest zdrowsza od kiszonej. Dowiedz się, jak ją przyrządzić
Zaczął się sezon na młodą kapustę. To niezwykle zdrowe warzywo. Zawiera czterokrotnie więcej witaminy C niż kapusta kiszona, dużo żelaza i wapnia. A do tego jest pyszna. Dowiedz się, jak przyrządzić młodą kapustę z koperkiem.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Sprawdzony przepis na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Te drożdżówki zawsze się udają
To najlepsze sezonowe drożdżówki! Kwaśny rabarbar, słodka kruszonka i miękkie ciasto drożdżowe. Czy trzeba czegoś więcej?
Produkty -
Chroni przed cukrzycą i wspomaga trawienie. Jedz go codziennie!
Koperek to jedno z najpopularniejszych polskich ziół. Korzystnie działa na zdrowie. Warto zadbać, by na stałe zagościł w jadłospisie. Można dodawać go do zup, ziemniaków, sałatek i przyrządzić sos, który wzbogaci smak potraw. Wypróbuj...
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Jak zrobić cake pops czyli słynne lizaki z ciasta? Wypróbuj ten przepis, a twoje dzieci będą zachwycone
Dzień Dziecka to doskonała okazja, aby zrobić cake pops, czyli lizaki z ciasta. Miękkie, w czekoladowej polewie i z dużą ilości posypki. Czy trzeba czegoś więcej?
Produkty -
Jak podkręcić smak pomidorowej? Zdradzamy sprawdzone sztuczki
Pomidorowa to jeden z klasyków polskiej kuchni. Zarówno ta robiona od podstaw z pomidorów, jak i ta robiona „z rosołu z wczoraj” z dodatkiem przecieru pomidorowego. Wypróbuj te sztuczki, a twoja pomidorówka będzie jeszcze lepsza.
Produkty -
Napar z liści laurowych z tą przyprawą zadziała jak eliksir na odporność
Przygotowanie naparu z liści laurowych z dodatkiem jednej szczególnej przyprawy kosztuje grosze, a może zdziałać naprawdę wiele dla naszego zdrowia. Co więcej, pewnie większość z was ma potrzebne składniki w swojej kuchni.
Składniki odżywczeJoanna Biegaj
-
Pij herbatkę z kwiatów bzu jako kurację wiosenną. Działa oczyszczająco, pomoże na kaszel i świetnie smakuje
Sezon na kwiaty bzu czarnego dopiero się rozpoczyna i warto korzystać z niego, ile się da. Napoje z kwiatów bzu są nie tylko smaczne i orzeźwiające, ale i od wieków cenione za swoje właściwości lecznicze.
ProduktyŻywienie -
Ten grzyb smakuje jak kurczak. Jak zrobić nuggetsy z żółciaka siarkowego?
Idziemy o zakład, że gdyby kazano ci zamknąć oczy i spróbować nuggetsów z naszego przepisu, nigdy byś nie zgadł, że jesz grzyba. Nie bez powodu żółciak siarkowy nazywany jest kurczakiem z lasu albo krabem z lasu. Najczęściej można go...
Produkty -
Jak przygotować orzeźwiający kompot z rabarbaru? Z tego przepisu będzie smakować jak ten, robiony przez babcię
Kompot z rabarbaru to świetny dodatek do obiadu, ale też pyszny sposób na ugaszenie pragnienia w upalne dni. Sprawdźcie, jak go przygotować, żeby smakował jak u babci.
ProduktyJoanna Biegaj
-
Zrób taką sałatkę na przyjęcie, a wszyscy będą prosić o przepis! Sałatka tabbouleh to hit lata
Kipi świeżością, jest lekka, orzeźwiająca i dziecinnie prosta w przygotowaniu. – I co dla mnie ważne, ta sałatka wygląda po prostu pięknie – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który...
ProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Uspokaja i obniża poziom cukru we krwi. Ta przyprawa może zdziałać więcej, niż myślisz
To jedna z najdroższych przypraw na świecie. Wanilia – bo o niej mowa – jest ceniona nie tylko za swoje walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne. Sprawdź, jakie korzyści niesie ze sobą jej spożywanie.
Składniki odżywczePaulina Cywka
-
Ekonomiczne danie ze szparagami. Pęczek wystarczy na obiad dla rodziny
Ceny szparagów w tym roku osiągnęły wprost zawrotne ceny! Za pęczek zielonych szparagów przyszło nam tej wiosny płacić nawet 20 zł. Czy mamy więc z nich zrezygnować zupełnie? Otóż niekoniecznie. Mamy dla Was przepis na przepyszny makaron...
ProduktyMagda Grefkowicz