Olej jest produktem wykorzystywanym niemal w każdej kuchni – zarówno do przygotowywania potraw na ciepło, jak i na zimno. Podczas smażenia powinniście zrezygnować jednak z jednego, konkretnego rodzaju tego tłuszczu.
Choć truskawki zostały wyhodowane przez skrzyżowanie dwóch gatunków poziomek, to właśnie one królują na polskich stołach. Wspierają pracę serca, układ odpornościowy, kości i stawy, świetnie smakują i są niskokaloryczne. Do tego wpływają...
Sezon na polskie truskawki dopiero się rozkręca, a jego szczyt przypadnie w czerwcu. Jak odróżnić truskawki polskie od truskawek zagranicznych? I czy pochodzenie owoców ma wpływ na ich wartości odżywcze?
Miód faceliowy słynie z wyjątkowych właściwości leczniczych. Porównywany jest pod względem smaku do równie zdrowego miodu manuka. Wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów facelii błękitnej – ta roślina miododajna z rodziny...
Rukola (Eruca vesicaria L.) to śródziemnomorskie warzywo, które ze względu na charakterystyczny lekko orzechowy, pikantny smak znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Ma też szereg właściwości prozdrowotnych. Zalecana jest zwłaszcza...
Wiele osób do swojego codziennego jadłospisu chętnie wplata soję i ciecierzycę. Wcale to nie dziwi, ponieważ posiadają one dużo właściwości zdrowotnych i odżywczych. Z powodzeniem możecie jednak zastąpić je czymś zupełnie innym.
Wypicie jednej szklanki tego soku dziennie jest ważne w zapobieganiu raka prostaty, jelita, płuc, wątroby i jajnika. Wszystko za sprawą likopenu, który znajdziemy w tym czerwonym napoju, którego bazę stanowią pomidory.
Z raportu STADA Health Report 2022 wynika, że aż 35 procent Polaków ma problemy z zasypianiem. Powody są różne, ale zwykle sen nie przychodzi wtedy, gdy mamy za sobą mnóstwo wrażeń i bodźców, a kolejnego dnia czeka na nas mnóstwo wyzwań....
Starzenie się mózgu to nieuchronny proces. Tak przynajmniej sądzono do tej pory. Badania opublikowane na łamach „European Journal of Nutrition” rzucają jednak nowe światło na te kwestie. Okazuje się, że stosowanie odpowiedniej diety może...
Siarka to pierwiastek niezbędny dla dobrego zdrowia i ważny dla urody. Objawy jej niedoboru bardzo łatwo pomylić z objawami wielu powszechnych chorób. Zobacz, jakie symptomy mogą oznaczać niedobór siarki. Dowiedz się, jak uzupełnić ten...
Wielu seniorów jest niedożywionych. Jedzą za mało, a między posiłkami robią sobie zbyt długie przerwy. W efekcie tracą na wadze i skarżą się na kiepskie samopoczucie. Sprawdzamy, dlaczego czasem osobom starszym nic nie smakuje i jak...
Szparagi to warzywo sezonowe, które jest dostępne od połowy kwietnia do lipca. Tym bardziej warto skorzystać z walorów smakowych i licznych właściwości prozdrowotnych szparagów. Dowiedz się, dlaczego warto jeść szparagi i jak je...
Nikt nie kwestionuje walorów zdrowotnych oliwy z oliwek, szczególnie tej extra virgin. Powstało jednak sporo kontrowersji na temat tego, czy można na niej smażyć. Na szczęście naukowcy rozwiali te wątpliwości.
Osoby cierpiące na przewlekłe migreny chwytają się różnych sposobów, aby pozbyć się uporczywych bólów głowy. Sprawdzamy, na ile wprowadzenie zmian w diecie może ukoić migrenę lub całkowicie ją wyeliminować.
Ten najsłynniejszy polski ser powstaje jedynie od maja do października. Oscypek ma wiele właściwości prozdrowotnych, a kupując go, wspieramy tradycyjne polskie rzemiosło. Dowiedz się, dlaczego warto go jeść.
Można nie lubić jego ostrego smaku, ale jego właściwości prozdrowotne są niepodważalne. a tych jest wiele – redukuje poziom złego cholesterolu, obniża ciśnienie i działa bakteriobójczo. Jest także ważnym elementem diety...
Tą kapustą zajadają się Chińczycy i traktują ją jak lekarstwo na długowieczność. Chińskie warzywo stanowi też jeden z głównych składników diety stuletniego dr Howarda Tuckera, najstarszego praktykującego neurologa na świecie. W czym tkwi...
Olej marchewkowy z wolna zyskuje na popularności. Choć wiele osób nadal nie zdaje sobie sprawy z jego cennych właściwości. A szkoda. Ten produkt wywiera bowiem pozytywny wpływ na organizm. I to w wielu różnych wymiarach. Zobacz, na co...
Nie wszyscy wiedzą o istnieniu tego produktu i jego prozdrowotnych właściwościach. Warto wprowadzić go do codziennego jadłospisu, bo nie kosztuje dużo, i korzystnie działa na nasz organizm. M.in. obniża poziom złego cholesterolu oraz...
Pokrzywa to jeden z najzdrowszych chwastów. Można ją też wykorzystać w kuchni i zrobić z niej zdrową, wiosenną zupę. Wypróbuj nasz przepis na zupę krem z pokrzywy.