Ryż jaśminowy pochodzi z Tajlandii, ale dzięki subtelnemu kwiatowemu zapachowi i słodkawemu smakowi stał się składnikiem dań na całym świecie. Jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Zawiera m.in. żelazo, którego brak może prowadzić do...
Cellulit, zwany „pomarańczową skórką”, potrafi uprzykrzyć życie. Zmaga się z nim nawet 80 procent kobiet. Jest nie tylko problemem estetycznym, ale często towarzyszy chorobom, np. otyłości. Walkę z cellulitem warto rozpocząć od zmiany...
Po winogrona powinny często sięgać osoby, które mają zbyt wysokie ciśnienie krwi i podniesiony poziom tzw. złego cholesterolu. Badania potwierdzają, że dzięki zawartym w nich: potasie i polifenolom te owoce działają prozdrowotnie na...
Picie wody powinno być zdrową rutyną, szczególnie podczas upalnych dni. Wiele osób ma jednak kłopot, aby regularnie sięgać po szklankę wody. Jak sobie pomóc?
Chociaż pomidory można kupić w sklepach przez cały rok, to wiosną i latem są one najsmaczniejsze. Zawierają wiele witamin, minerałów i przeciwutleniaczy korzystnie działających na zdrowie. Dostarczają witaminy C, luteiny, likopenu i...
Chodzisz późno spać? Prawdopodobnie twoja dieta obfituje w więcej tłuszczów i węglowodanów niż dieta tzw. „rannych ptaszków”. Zdaniem naukowców z Florencji, bycie „nocnym markiem” ma negatywny wpływ na sposób odżywiania. Jaki?
Chociaż wiele osób obawia się, że jedzenie jajek wpływa na podwyższenie poziomu cholesterolu, najnowsze badania tego nie potwierdzają. Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia rekomendują, żeby jajka jeść codziennie. Można jeść je...
Podroby, do których zalicza się drobiowe serca, to zapomniana dziś nieco potrawa. Czy słusznie? Są bogate w składniki odżywcze i są tanie. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć je do swojej diety i jak przygotować podroby, żeby zachwycały...
Kalafior to bogactwo witamin. Można wykorzystać go do wielu potraw, zazwyczaj jednak najpierw się go gotuje. Czy jest to jednak konieczne? Tłumaczymy, czy można jeść surowy kalafior.
Aż 35 procent Polaków skarży się na problemy z zasypianiem. Okazuje się, że jest naturalne lekarstwo, które może nam pomóc zredukować problemy ze snem. Chodzi o zielony owoc pochodzący z Nowej Zelandii.
Polacy polubili ryż. Coraz chętniej – na zmianę z kaszą – zastępują nim ziemniaki czy makarony. Ryż jest smaczny i sycący, ale trzeba zwrócić uwagę na sposób jego przygotowania. Przez proste błędy możesz sprawić, że ugotowany ryż zamieni...
Pomarańcze świetnie smakują o każdej porze roku i do tego są bardzo zdrowe. Niewiele osób wie, że mają duży wpływ na tarczycę oraz przyspieszają metabolizm.
Chrupiące i soczyste rzodkiewki to jedne z najpopularniejszych sezonowych warzyw w Polsce. Jeśli szukasz dodatkowego argumentu, aby częściej sięgać po rzodkiewki, to my go mamy: kaloryczność rzodkiewki.
Pomoże oczyścić organizm z toksyn, wesprze układ moczowy i będzie wsparciem przy infekcjach. Herbatkę z liści czarnej porzeczki warto pić przez cały rok. Co jeszcze można zrobić z liści porzeczki?
Celebryci nazywają ten napój eliksirem zdrowia i młodości. Pij go i ty – najlepiej 15 minut przed każdym posiłkiem, a twój metabolizm przyspieszy. Regularne spożywanie tej mikstury sprawi, że twoja waga zacznie spadać, a układ...
Starasz się zdrowo odżywiać, uprawiasz aktywność fizyczną, a mimo to nie możesz pozbyć się wysokiego cholesterolu? Jest na to sposób. Naukowcy odkryli, jaka dieta najskuteczniej obniża poziom cholesterolu.
To warzywo nie tylko ma właściwości antynowotworowe, ale również odchudza. Pomocne jest zwłaszcza osobom, które zmagają się z otyłością trzewną, czyli brzuszną. Sprawdź, w jaki sposób cebula wspiera walkę z dodatkowymi kilogramami.
Owsianka jest bardzo ceniona ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. W mgnieniu oka można ją jednak popsuć, dodając nieodpowiednie składniki. Tłumaczymy, czego lepiej unikać w połączeniu z płatkami owsianymi.
Owsianka zjedzona o poranku nie tylko nas nasyci i dostarczy energii na cały dzień, ale też zaspokoi kubki smakowe i ostudzi ochotę na słodycze. Swój sposób na pożywną owsiankę ma również mistrzyni tenisa Igi Świątek. Poznajcie ten przepis!