Topinambur (słonecznik bulwiasty, gruszka ziemna, karczoch jerozolimski) to roślina jadalna z rodziny astrowatych, która po długim czasie zapomnienia, wraca na polskie stoły. Pochodzi z Ameryki Północnej. Przypomina wyglądem ziemniaki,...
Sok z brzozy (woda brzozowa, oskoła, bzowina) to tradycyjnie stosowany w medycynie naturalnej napój o prozdrowotnych właściwościach. Możemy samodzielnie go pozyskać lub kupić w wielu sklepach spożywczych, również tych ze zdrową żywnością...
Uważana jest za warzywo wskazane w procesie odchudzania. Głównie ze względu na dużą zawartość błonnika i niskokaloryczność. Najlepiej jeść ją w wersji surowej. Mowa o rzodkiewce!
Grejpfrut zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym duże ilości witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy, oraz glukarany – związki o działaniu przeciwnowotworowym. Nie wszyscy jednak mogą korzystać z dobrodziejstw tego...
Zmęczenie, bóle i zawroty głowy, sucha skóra i wypadanie włosów – to mogą być objawy braku żelaza w naszym organizmie, prowadzące w rezultacie do anemii. Dobra wiadomość jest taka, że odpowiednią dietą możemy uzupełnić niedobory żelaza....
Pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania tarczycy jest jod. Są jednak produkty, które zawierają substancje zaburzające wchłanianie jodu. Należą do nich brokuły, ale także i inne warzywa kapustne. Powinny ich unikać osoby,...
Sfermentowana woda ryżowa znana również jako kanji, munji or maand to cenne źródło wielu wartości odżywczych. Jej zalety doceniają zwłaszcza mieszkańcy Indii i Azji. Zobacz, dlaczego warto włączyć ten napój do swojego jadłospisu.
Hesperydyna to związek flawonowy, który występuje przede wszystkim w owocach cytrusowych. Ten znany antyoksydant ma wiele zdrowotnych właściwości, w tym m.in. chroni naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie i pomaga zwalczać obrzęki...
Im więcej magnezu w diecie, tym lepsza kondycja mózgu w wieku senioralnym i mniejsze ryzyko demencji. Zwłaszcza u kobiet. Jest jednak warunek, który należy spełnić.
W Polsce skończył tylko gimnazjum. By kontynuować edukację, wyjechał do Szwajcarii, pracował we Francji i Niemczech, umarł w Stanach Zjednoczonych. Dzięki niemu świat poznał słowo witamina. Bo to właśnie Kazimierz Funk odkrył i nazwał...
Ci, którzy stawiają sobie w życiu „wysoko poprzeczkę”, są najbardziej narażeni na stres. Objawy stresu są często nieoczywiste i nie zawsze z nim kojarzone. Okazuje się jednak, że wiele z nich można znacząco złagodzić, wprowadzając...
Białko serwatkowe to doceniany od niedawna rodzaj białka. Niegdyś stanowiło odpad produkcyjny, jednak obecnie cieszy się ogromną popularnością wśród m.in. kulturystów oraz zawodowych sportowców, a także osób, które prowadzą zdrowy tryb...
Suplementujesz witaminę D i zastanawiasz się, czy działa? Dlaczego nie widzisz zmian w swoim samopoczuciu? Eksperci podpowiadają, kiedy i z jakimi produktami ją przyjmować, żeby była skuteczna.
Owsianka jest zaliczana do jednych z najzdrowszych śniadań, a jej częste spożywanie przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Dowiedz się, dlaczego warto jeść płatki owsiane.
Wolne rodniki to cząsteczki, które naturalnie występują w organizmie człowieka. Powstają w wyniku reakcji chemicznych, które zachodzą w organizmie podczas oddychania. Jeśli równowaga między wolnymi rodnikami a antyoksydantami...
Sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnych majonezów. Ich producenci kuszą konsumentów nie tylko przystępną ceną, ale też bezpiecznym i naturalnym składem swoich wyrobów. Czy można wierzyć tym zapewnieniom? Niekoniecznie.
Papryka to jedno z najzdrowszych i jednocześnie najbardziej wszechstronnych warzyw w kuchni. Sprawdź, dlaczego warto dodawać do swoich dań paprykę (i nie żałować jej sobie!). Ale uwaga: jest też jedna pułapka związana z jedzeniem papryki.
Jest kolorowa, efektowna i pełna witamin. Możesz ją podać na przyjęciu albo zrobić tylko dla siebie. Ta wiosenna sałatka doda energii i co ważne, robi się ją łatwo i szybko.